BMC MTB och landsväg 2018

Datum:
07 juli 2017 15:06

BMC uppdaterar rejält till 2018 och visade upp fem nyheter på Media Days.

BMC MTB 2018

Nya stigsmiskaren Speedfox

Anders JanssonSadelstolpen på nya Speedfox är helt integrerad i ramen. För att grovjustera sadelhöjden måste stolpen kapas. Finjustering upp till 25 mm kan sedan göras genom att höja/sänka den speciella sadelklämman..

Speedfox är BMCs version av en lätt och effektiv stigcykel. Hjulstorleken är 27,5 eller 29 beroende på ramstorlek. Storlek Small kommer med 27,5-hjul och 130 mm slaglängd. Storlek Large och XL finns med 29-hjul och 120 mm slaglängd. Den som drar storlek Medium har förmånen att välja mellan antingen 27,5 eller 29. Speedfox finns med ram i antingen kolfiber eller aluminium.

Anders JanssonSpeedfox kan användas med 1x eller2X-drivlina. BMC har jobbat med att integrera alla kablar internt i ramen. Bakom vevlagret sitter en gummiflärp som täcker kablarna på sin väg in i baksvingen.

Det som sticker ut mest på nya Speedfox är funktionen Trailsync som reglerar sänkstolpe och bakdämpare samtidigt med ett enda reglage. Från reglaget på styret går en enda vajer som sedan delar på sig i ramen och går vidare till sänkstolpe respektive bakdämpare. När stolpen sänks går dämparen in i sitt öppna läge. Höjs stolpen så återgår dämparen till sitt plattformsläge.

Anders JanssonEtt reglage styr både sänkstolpe och bakdämpare.

Agonist – XC och långloppscykel

Anders JanssonBMCs lösning för den som gillar att cykla med nummerlapp.

Med 29-hjul och 110 mm slaglängd är Agonist BMCs tänkta XC och långloppscykel. Ramen är byggd kring BMCs APS-länkage och finns i kolfiber eller aluminium. Låsning av gaffel och bakdämpare manövreras gemensamt med ett styrmonterat reglage.

Trailfox AMP

Anders JanssonTrailfox AMP är BMCs första elcykel. Priserna startar på cirka 70 000 kr. Den blåa modellen AMP LTD på bilden kostar cirka 120 000 kr.

Trailfox AMP är BMCs första eMTB. Som hos de allra flesta andra eMTB-tillverkare var de måna om geometrin för att få till ett liknande uppträdande som hos modellerna utan motor. Nya Trailfox AMP utgick från märkets AM/Enduro Trailfox och har 27,5-hjul med 2,8-däck och 150 mm slaglängd som verkar via BMCs APS-länkage. En skillnad mot den icke motordrivna modellen är att är att bakdämparlänkaget biffats upp en aning och fått kraftigare lager. Vevlagerhöjden på eMTBn är även något högre för att få bättre frigång för pedalerna vid uppförscykling i stökig terräng.

Anders JanssonSteps E8000 är på 250 W och vid 25 km/h upphör assistansen från motorn..

Ramen är byggd kring Shimanos Steps E8000 motor. BMC gjorde en noggrann research där de utvärderade samtliga mittmotorer på marknaden och kom fram till att E8000 var bästa alternativet för nya Trailfox AMP. Batteriet på 504 Wh är integrerat i ramen med kåpor som även går ner över motorn.

David Heine från BMC berättar allt du behöver veta om BMCs MTB nyheter

BMC landsväg 2018

När nya Teammachine SLR 01 skulle utvecklas tog BMC hjälp av universitetet i Zürich och dess superdatorer för att optimera ramrörens design och former. Ur beräkningarna framträdde två modeller av Teammachine SLR 01; en med skivor och en med fälgbromsar. BMC vill inte ta ställning till vilken bromsmetod som är att föredra utan ger kunderna möjlighet att (än så länge?) själva få välja.

Anders JanssonNya Teammachine SLR 01 finns antingen med fälg- eller skivbromsar.

Geometrin på de båda modellerna uppges vara identisk så att märkets sponsrade åkare inte ska känna någon skillnad när/om de byter mellan modellerna. Framgaffeln på skivbromsmodellen är asymmetrisk där ena benet är något kraftigare och tar hand om krafterna från bromsarna medan andra benet är lite tunnare för bättre komfort. Trots alla förstärkningarna så uppges skivbromsramen endast väga 18 gram mer än fälgbromsvarianten. På den fälgbromsade modellen har ramen anpassats för direktmonterade bromsar.

Anders JanssonDen egna styrstammen ger inga synliga kablar. Ett speciellt styrmonterat fäste finns för den som använder Garminprylar.

Precis som hos märkets nya MTB-modeller har BMC jobbat med att integrera alla vajrar och kablar. En egenutvecklad styrstam gömmer kablarna från reglagen och tar dem vidare ner genom styrhuvudet in i ramen. Kontrollenheten för de elektriska Di2-växlarna sitter integrerad i ramens diagonalrör.

David Heine från BMC går igenom alla detaljer på nya Teammachine SLR01

Cykling i inboxen

Missa inte det senaste från Happyride, signa upp dig på vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kommer max en gång i veckan.

Senaste kommentarer

fhansson925 2017-08-02

En intressant lösning är den Shimano tagit fram med dubbla batterier i ramen. Vardera batteri är på 375 Wh så med två kan man få 750 Wh och anpassa vikten efter turen.

AJ 2017-07-31

Nya landsvägshjul och nya hjul till eMTB. DT har presenterat sina nyheter för 2018. 330537 Läs om DT 2018 https://happyride.se/2017/07/31/dt-swiss-mtb-och-landsvagshjul-2018

happymtb.fr 2017-07-29

Tack grabbar! ;)

Rattnalle 2017-07-28

Utom att det inte är en USP då :-) I och med att den inte är så unik, snarare bättre sent än aldrig.

Luthman Photography 2017-07-28

Jag t r o r att de mest kör större negativ kammare på flera gaflar och sen kom de på att de måste kalla det för något så att det blir tydligt att det är en USP, hence Debonair eftersom det var vad de kallade bakdämparna med större negativ kammare....

Lingon 2017-07-27

Nya piken verkar ju grym. Både mer linjär och progressiv luftfjäder på samma gång! Rena magin. :-)

happymtb.fr 2017-07-27

Angående rockshox 2018, jag förstår inte riktigt om dom har ändrat nåt på fjäder sidan för Yari och Lyrik modeller? Det heter nu Debonair men hade redan större negativ kammare förra året. Nån som vet?

AJ 2017-07-27

SRAM släpper kontinuerligt ut nya produkter på marknaden och vi har tidigare gått igenom några av 2018-års nyheter. Nu låter vi SRAM själva berätta om dem. 330197 Läs mer om SRAM 2018 https://happyride.se/2017/07/27/sram-gx-eagle-rs-pike-och-reverb-...

NickPick 2017-07-26

Låter klumpigt att behöva ha en rygga full med både vätska och batterier. Använd batteriet till klättring och benen till resten vore ett alternativ... Bra batterier kostar pengar och det kommer dom att göra ett tag till. Det går ju tydligen "minst l...

fhansson925 2017-07-26

Mixad storlek är intressant men knappast något direkt revolutionerande. Det finns några nackdelar också och det har mest att göra med det opraktiska i att ha två olika däck och inte kunna byta mellan fram/bak. Samma sak gäller integrerade batterier...