Cykeltest gravel: Open UP GRX Di2

Datum:
16 juni 2020 11:49

Att grusvägscyklar fortfarande är hetare än svetsloppor i en gummistövel är det nog ingen som missat. Vi har testat tre gravelhojar som både representerar olika prisklasser och lite olika tolkningar av gravel. Andra cykeln vi testat är Open UP Shimano GRX Di2  som är din för nätta 60 000  kronor. Open bjuder på en fin cykelupplevelse och rejält med premiumkänsla.

Open är ett relativt litet cykelmärke som funnits sedan 2012. Grundarna Gerard Vroomen och Andy Kessler hade tidigare jobbat på större cykelföretag men deras motto är numera: Working hard to stay small. Open vill fortsätta att vara ett relativt litet varumärke nischat mot entusiaster.

I sortimentet har Open fyra ramar och UP är den renodlade gravelramen, för Open säljer inga kompletta cyklar. Vi lånade en cykel av Cykelcity som i sitt sortiment har flera varianter av kompletta cyklar och möjligheten att custombygga helt utifrån cyklistens behov eller drömmar.


VIDEO: cykeltest gravel – OPEN U.P.


Cykeln som vi testade var utrustad med Shimanos grusvägskomponenter GRX i Di2-utförande. Vevpartiet är trots rådande trend tvådelat, något vi uppskattade när cykeln användes till både landsväg och grus. Till skillnad från de andra två cyklarna som vi testat så rullade Open dessutom på hjul och däck i en mindre storlek, 650×47 mätte de WTB Horizon som satt monterade.

Vajerdragningen är föredömligt ren.

Cykeln är i övrigt byggd med komponenter från Shimanos komponentmärke Pro. Hjulen är precis som drivlina och bromsar GRX. Det var med en viss upphetsning som första varven trampades på en Open, det finns en viss mytbildning och det är cyklar som kostar ganska många kronor att köpa.

Open UP är en cykel som kan vara både en riktigt snabb landsvägscykel och grusvägscykel. Många kör med dubbla hjulset.

Att cykla på Open

Just testandet av Open började för lite drygt ett år sedan på en Open med Sram Force, sen har jag hunnit med två rundor på en som var påklädd med Dura Ace och nu en med GRX Di2. Dom två första cyklarna hade hjul i 700c. Det är skillnad med de mindre hjulen och den större luftkammaren. Open är även med stora hjul en cykel som upplevs som en landsvägscykel, det finns en hanterbarhet som få andra gravelcyklar har. Det finns också en del nerv som inte ens alla landsvägscyklar bjuder på. Detta ska för dom flesta cyklister tolkas som något positivt.

Att ställa upp sin Open brett är ett nöje. Det går enkelt att vräka runt tighta svängar med kontroll.

Jag kan utan tvekan erkänna att jag trivs på en Open och det är vad jag skulle kalla en cyklistens cykel, alltså en hoj som tilltalar de riktiga entusiasterna både med sina egenskaper och de identitetsskapande attribut som varumärket bär. Cykeln känns tight och välkomponerad, det är en cykel byggd för fart utan för mycket väskor.

Open saknar en massa fästen och ska man ut på cykelsemester så måste väskorna vara av den sorten som inte kräver fästen i ramen. Och det är en kompromisslöshet som charmar oss. Samtidigt så är Open väldigt mångsidig på så sätt att man har både en väldigt snabb landsvägscykel och en kapabel grusvägsracer som klarar riktigt grova underlag. Tack vara de lite fetare däcken så var Open den cykel som kändes tryggast på stig, det går inte att jämföra med en mountainbike men man tar sig fram även där det är roligt eller stenigt.

Komfortnivån är helt OK men cykelns kvickhet ställer lite högre krav på cyklisten. Vibrationer från underlaget absorberas effektivt, men troligtvis i större utsträckning av däcken än ramen, det är trots allt 47 mm luft närmast marken.

På slät stig är det en fröjd att ösa på med en Open. Man får en väldigt direkt återkoppling från cykeln och ganska snabbt känner man sig som ett med sin Open.

Vem ska ha en Open?

Det är alla som vill ha en kompromisslös gravelcykel och som kan tänka sig att betala det pris som den tingar. För det är inget att hymla med, förutom de fina egenskaperna och den höga byggkvaliteten så är det priset som är en detalj man lätt hakar upp sig på. drygt 60 000 i det utförande som vi har cyklat på, kanske kan man motivera priset med att det är en otroligt fin ram och den finaste versionen av GRX.

”Open är för cyklister som ogillar kompromisser och inte är ute efter att kunna skruva fast en massa jox som skärmar och pakethållare på sin cykel.”

Ett annat sätt att motivera det höga priset är bredden, du kan använda din Open som en snabb landsvägscykel och med andra däck kan du ta dig fram på relativt grov stig. Om jag bara skulle ha en enda cykel skulle en Open vara en kandidat, samma sak om jag skulle unna mig något otroligt fint att i hög fart avnjuta sportgrus, rullgrus, gutnisk aur och kanske lite norrländsk skogsväg på. Open är för cyklister som ogillar kompromisser och inte är ute efter att kunna skruva fast en massa jox som skärmar och pakethållare på sin cykel.

Det nedsänkta kedjestaget gör det möjligt att köra med lite större klingor i kombination med feta däck. Och visst är det ändå lite härligt med ett tvådelat vevparti?

Open UP Shimano GRX Di2

Specifikation
Ram: Kolfiber
Gaffel: Kolfiber
Växelreglage: Shimano GRX Di2 2×11
Vevparti: Shimano Grx 2x
Bakväxel: Shimano GRX Di2
Kassett: Shimano
Bromsar: Shimano GRX Di2
Hjul: Shimano GRX 650b
Vikt: 8,5 kg (XL) med pedaler (XTR)
Cirkapris: 62 000 kronor

Med styret lite högre än på landsvägscykeln så funkar det bra att hålla händerna nere i bocken inne i skogen, det ger också lite bättre kontroll i vissa lägen.
Snygga axelinfästningar och även här exemplariskt dragen kabel till bakväxeln. Visst känns det konstigt att kalla dropoutsen för axelinfästning? Men det är väl inte riktigt en drop out? Eller? Diskutera i tråden!
Skinwalls! Finns det någon annan detalj som lika tydligt symboliserar gravelestetiken? WTB gör bra däck och Horizon i 47 är inget undantag.

Cykling i inboxen

Missa inte det senaste från Happyride, signa upp dig på vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kommer max en gång i veckan.

Senaste kommentarer

Källarbacken 2020-06-21

Jag kan rekommendera profilen Rides of japan på Youtube, han har byggt på Open up. Wieghtweenie varning dock, men den kanalen balanserar resten av mitt cykeltittande på tuben.

rln 2020-06-21

Har ni möjlighet att testa hur RD-RX810 fungerar lite utanför specifikation, exempelvis med en 12 - 25 kassett?

frankfurt 2020-06-20

Det ligger ett separat GRX-test i pipeline, lite därför. Jag har kört ganska mycket med GRX Di2 och ännu mer med Analog RX800. Di2 funkar klanderfritt, alltså som det alltid gjort som DA och Ultegra. Inga problem pga clutchen eller kedjelinjen.

lundatok 2020-06-20

Tack, har beställt en Diverge med Di2, men var både nyfiken på omdömet från Happyride och lite förvånad över att man inte så ett ord om gruppen i testet. Man verkar bara butiksgolvstestat mekanisk GRX tidigare.

Bobbysynth 2020-06-20

Verkar ju helt okej om man säger så: https://gravelcyclist.com/videos/shimano-grx-di2-2x-1x-long-term-review-why-you-need-it-it-is-that-good

lundatok 2020-06-18

Inga ord om GRX di2?

Bobbysynth 2020-06-16

Grail (Open, inte Canyon alltså). Och som det skrivs i artikeln, 2 hojar i en (nästan🙈). Får börja spara.