Cykelvasahojar: Merida Big Nine Lite 1500 – Rejsmaskinen

Datum:
16 april 2013 15:00

Merida Big Nine Lite på äventyr i Dalaskogarna

Merida har haft stora tävlingsframgångar med sina 29er-modeller i kolfiber. Hur står sig märkets enklare aluminium 29er i jämförelse? HappyMTB har testat.

 

Text och Foto: Anders Jansson (aj@happymtb.org), Kristin Svenson (kristin@happymtb.org) och Fredrik Westman (westman@happymtb.org).

 

Merida gjorde entré med 29er till år 2011 och fick snabbt smak på det stora hjulformatet. Från några inledande modeller i aluminium blev det året efter även 29er i kolfiber vars tävlingsframgångar inte låtit vänta på sig. Meridas 29er har vunnit både EM och VM-guld samt deltagit i OS.

Till 2013 består Meridas 29er-utbud av 11 cyklar i tre olika modellserier. Den testade modellen Big Nine Lite med aluminiumram ligger i mitten. Ovanför finns toppmodellen Big Nine Carbon med ram i kolfiber. Underst och som instegsmodell återfinns Big Nine TFS med ram i aluminium.

Geometrier och tekniska detaljer skiljer en del mellan de tre modellserierna. Lite och TFS är geometriskt lika medan kolfiberramarna har kortare kedjestagslängd och lägre placerat vevparti. På kolfibermodellen har även rammaterialet inneburit mer tekniska och komforthöjande åtgärder som flexande sadelstag med inbyggd dämpning. Några sådana finesser återfinns inte på aluminiumramarna.

Designfilosofi Big Nine Lite 29er

Merida har arbetat en hel del med utseendet och designen på Big Nine Lite. Ramrören i trippelreducerad aluminium är hydroformade och ovanröret är svagt böjt. Sadelstag och kedjestag ansluter mot sadelröret utan bryggor. Ramens svetsfogar är nerslipade och släta.

Merida Big Nine Lite 1500

Ramtekniskt ligger Big Nine Lite någonstans i mitten när det gäller moderna lösningar. Ramen är avsedd för koniskt gaffelrör, har direktmonterad framväxel och genomgående 142×12 mm axel bak. Vevlagret är däremot klassiskt gängat och vajrarna går på utsidan av ramen på undersidan av ovanröret. Framväxelvajern är heldragen medan bakväxelvajern går i dager mellan vajerstopp under ovanröret och nere på sadelstaget.

Ramrören har fått en rejäl behandling i hydroformaren. Diagonalröret ändrar sin form och ”vrids” på sin väg från styrröret ner till vevlagret. Sadelröret har en knäck för att ge bättre frigång för bakdäcket. Bromsoket är av PM-typ och är placerat på sadelstaget. Mellan sadelstag och kedjestag sitter ett förstärkningsstag. Det böjda ovanröret i kombination med friliggande vajer ger dock lite av en ”pilbågs-effekt” med vajern några centimeter från ramen.

 

Storlek och geometri

Ramen finns i fyra olika storlekar; 17, 19, 21 och 23”. Den testade modellen var i storlek 19”

Alla mått i millimeter, vinklar i grader.

Storlek                 19”
Styrvinkel             70,5
Sadelrörsvinkel        72,0
Sadelrörslängd          483
Effektiv överrörslängd  620
Styrrör                 110
Reach                   431
Stack                   625
Vevlagerhöjd            310
Kedjestagslängd         445
Vevarmslängd            175
Styrstamslängd           90
Maximal sadelhöjd*      780
Däckutrymme bak       ca 74

* Mätt längs med sadelröret från centrum av vevlagret
till sadelns ovansida med sadelstolpen på max angivet utstick.

Utrustning

Merida Big Nine Lite finns i två olika utrustningsnivåer. Den testade modellen Lite 1500 är den lägre av de två.

Framgaffeln kommer från Fox och är deras enkla Evolution-serie. Gaffeln har den nya CTD-funktionen som introduceras på märkets gafflar till 2013. Gaffeln saknar remote till CTD-funktionen.

Fox-gaffel med CTD-funktion. Remote saknas.

Drivlina, växelreglage och bromsar är Shimano SLX. Vevpartiet är tredelat med 42-32-24T. Kassetten har 11-36T.

Hjulen är baserade på SLX-nav med standard QR fram och genomgående 142×12 mm bak. Naven har centerlock-montering av bromskivorna som är 180 mm fram och bak. Fälgarna är från Alexrims och är skodda med Maxxis Crossmark 29×2,1”.

Styre, styrstam och sadelstolpe är Meridas egna märke Pro. Styret är 660 mm brett. Sadelstolpen är rak utan setback. Sadelstolpsklämman är av snabblåsvariant.

Shimano SLX växel- och bromsreglage. Med samma märke på reglagen hade det gärna fått vara gemensam klämma runt styret för att få ett renare utseende.

Ingen form av åtgärder för att skydda ramen mot skav och slitage finns. Även en så enkel sak som kedjestagsskydd saknas.

Ram             Aluminium Big Nine Lite BC R12-D. 142x12
Ramstorlekar    17, 19, 21, 23
Fjädringsväg    100 mm
Gaffel          FOX 32 Float 29 CTD Evolution 100 Taper, 9mm QR
Vevparti        Shimano SLX 42-32-24T, 175mm
Vevlager        Shimano SM-BB70, gängat
Framväxel       Shimano SLX high direct mount
Bakväxel        Shimano SLX Shadow
Växelreglage    Shimano SLX
Kassett         Sram PG1030 11-36T
Kedja           KMC X10 10s, snabblås
Bromsar         Shimano SLX 180/180mm-skiva centerlock
Nav             Shimano SLX-12 centerlock
Fälgar          Alexrims XCD lite Big29 D
Däck            Maxxis Crossmark 29x2,1” vikbara
Slang           Chen Shin
Sadelstolpe     Merida Pro K SB0 Ø27,2x350mm
Sadel           Selle Italia X1
Styre           Merida Pro OS Flat, 660mm Ø31,8mm
Styrstam        Merida Pro K OS -16AD, 90mm
Spacers         20mm
Handtag         Foam, lockon
Skydd           Nej, ingen skyddsplast, inget kedjestagsskydd
Färg            Vit-Svart-Röd
Pris*           17 995 kr

*Pris per den 12 april 2013

Vikter

Merida anger vikten på Big Nine Lite till 12,18 kg. Vi mätte vikten till 12,12 kg vilket får anses överensstämma väl.

Vikt komplett      12,12 kg
(utan pedaler)

Vikt framhjul*     2070 gram
Vikt bakhjul**     2692 gram
Vikt hjul totalt   4762 gram

* framhjulsvikt innefattar hjul, däck, slang, bromsskiva, hjulaxel
** bakhjulsvikt innefattar hjul, däck, slang, kassett, bromsskiva,
hjulaxel

Försäljningsmetod

Meridas cyklar säljs i butik av svenska återförsäljare. Cykeln säljs färdigmonterad och justerad.

Intryck

Som med alla cyklar började vi med att ställa in gaffeln för att passa våra kroppar. Till 2013 har Fox förenklat inställningen och användandet på en del av sina gafflar genom införandet av en ny CTD-funktion. Borta är alla krångliga hög- och lågfartsinställningar och nu räcker det med att pumpa i ett lufttryck och vrida på ett returdämpningsreglage.
Den nya CTD-funktionen ska göra det enkelt för användarna att veta när gaffelns olika lägen ska användas. C (Climb) ska användas i klättringar, T (Trail) ska användas på platten och D (Descend) ska användas när det går utför.

För att ytterligare underlätta har Fox tagit fram en app med namnet Fox iRD, där gaffelns identitet och cyklistens vikt knappas in och ut kommer färdiga inställningar för lufttryck och retur.

Då mycket av det normala vardagslivet numera ska styras av smarta telefoner och diverse appar vill Fox inte vara sämre utan har tagit fram sin iRD-app för gaffelinställningen. Först anges gaffelns identifikationsnummer som finns märkt på gafflar från och med 2013 års modeller. Sedan anges användarens kroppsvikt fullt påklädd och cykelklar. Appen ger då ett initialt värde på det lufttryck som ska pumpas i gaffeln. För att kontrollera inställningen mäter appen hur mycket SAG gaffeln har med cyklisten sittandes normalt på cykeln. SAG markeras med o-ringen på gaffelbenet. Med hjälp av den smarta telefonens kamera skannas o-ringens position på gaffelbenet in. Befinner sig O-ringen i rätt område ger appen resultatet OK. Om inte, ges rekommendationer på nytt lufttryck, antingen mer eller mindre. När luftrycket är korrekt inställt ges sedan ett värde på hur många klick returjusteringsratten ska vridas. Därmed är gaffelinställningen klar.

Hur fungerar då dessa finesser och inställningar i verkligheten? iRD-appen kan vara till hjälp för nybörjare att hitta rätt grundinställning. För just grundinställning är vad det handlar om. Beroende på åkpreferenser kan sedan luftryck och retur behöva justeras. För mer vana användare som vet vad de vill ha för gaffelinställningar känns appen mer som en kul (?) grej men inte helt nödvändig.

CTD-funktionen känns på pappret som en vettig lösning. En stor tillverkare som Fox borde ha koll på hur deras gafflar ska användas i olika situationer. Tidigare Fox gafflar har haft ett enda läge för användning på alla tänkbara underlag och sedan en lockout att användas vid klättringar.

På Meridan är det dock krångligt att växla mellan de tre olika CTD-lägena då det saknas remote på styret, vilket faktisk får anses snålt på en cykel för 18 000 kr. Istället får handen söka sig ner mot gaffelkronan varje gång lägena ska ändras vid övergång mellan olika underlag. Från att ha cyklat stig i läge Trail och sedan behöva fippla med handen nere på gaffel och vrida till läge Descend inför en snabb teknisk utförslöpa  känns allt annat än säkert. Och att låta gaffeln vara i ett läge hela tiden, ja då faller hela iden med de tre lägena som optimerats för olika situationer.

Dämparprestandan känns inte heller helt optimal och når inte upp i nivå med exempelvis RockShox Reba. Climb-läget är inte lika stumt som tidigare Fox-gafflars rena lockout-läge utan det gungar några centimeter upp och ner i ”låst” läge. Både Trail- och Descend-läget saknar en del lågfartskompression och gaffeln dyker kraftigt vid inbromsningar. Det går till viss del att motverka genom att pumpa i mer lufttryck men ger då en hårdare gaffel som får svårare att dämpa mindre ojämnheter.

CTD må vara en förenkling för Fox, cykelhandlaren och nybörjaren. För den som ska använda cykeln fullt ut känns dock hela konceptet som ett kliv tillbaka när det kommer till ren dämparprestanda.

Meridan har förutom cykeläventyren i Dalaskogarna även fått utstå hårdsmisk på kommande SM XC-banor. En uppgift den klarat utmärkt. Mycket av egenskaperna från Meridas 29er i kolfiber, som vi spenderat en del tid på, går att återfinna på Lite. Det är en cykel med dragning åt högt tempo och race snarare än åt en lugn tur i skogen. Den är kvick i svängarna och har vad många skulle kalla ”nerv”. Sittställningen är neutral med en liten framåtlutad position. Det ger kontroll samtidigt som det inte motverkar att få ut full kraft från kroppen. Utför är det tryggt och uppför är det bara lungorna som sätter gränsen. För en mer extrem sittposition går det att ta bort de 20 mm spacers som cykeln levereras med original.

Tyvärr saknas dock en viktig del av kolfiberramarnas egenskaper, komforten. Bekväma är kanske inte rätt ord att beskriva kolfibermodellerna men ramarna filtrerar i alla fall de värsta stötarna upp i sadeln. Aluminiumramen hos Lite är rena motsatsen och skickar betydligt mer av underlaget upp i rumpan. Meridan upplevs som en av de minst bekväma cyklarna i testet. När Merida lyckats så bra med kolfiberramarna borde de ha kunnat arbetat lite mer med komforten vid utvecklingen av Big Nine Lite.

Merida på skogsväg

Något som också håller igen tempot lite är den höga vikten. Samtliga cyklar i testet väger, inom några hekto, stort sett lika mycket. De 3000 kronor extra som Meridan kostar jämfört med övriga tre borde kunna göra större skillnad på vikten. Det som överraskar mest är dock att Meridan, som är testets dyraste cykel, har testets tyngsta hjul.

Komponenterna i SLX-gruppen är no-nonsens. Funktionen i växlar, bromsar och drivlina är det inget fel på men nivån känns lite låg på denna prisnivå. Bakväxeln hade gärna fått ha Shadow+ funktion för att spänna upp kedjan bättre i stöket. Utväxlingen med 3×10 är säkert framtagen för att vara allround och fungera överallt inklusive alperna. Vi som cyklar i mindre kuperad terräng hade hellre sett ett tvådelat vevparti på denna typ av cykel. Nu blir det en hel del ”onödigt” växlande mellan mellanklingan (32T) och stora klingan (42T) på grusväg och snabb stig. Med ett tvådelat vevparti (exempelvis 24/38T ) hade kedjan kunnat ligga på stora klingan i stort sett hela tiden, utom i extrema uppförsbackar. Tvådelat finns dessutom att tillgå i SLX-familjen så någon större prisskillnad hade det säkert inte blivit. Cyklarna säljs dock färdigspecificerade så eventuella uppgraderingar eller ändringar får göras i samråd med cykelbutiken.

Merida på grus

Meridas egna komponenter Pro fungerar klanderfritt. Det raka styret med 660 mm bredd passar i lättåkt terräng men hade gärna fått vara några centimeter bredare vid mer avancerad stigcykling. Sadelstolpen behöver vara längre för att passa även långa cyklister. Med 350 mm stolpe är maximal sitthöjd 78 cm vilket är några centimeter kort för den längsta testcyklisten.

Maxxis-däcken rullar på bra och har ett förutsägbart grepp. Däckvikten ligger på cirka 650 gram så för den som vill få ner hjulvikten finns det vikt att spara med ett eventuellt däckbyte.

Effekter av långtest

Framhjulet var rejält skevt vid leverans. 1,9 mm i höjdled och 1,0 mm i sidled är inte acceptabelt. Framhjulet fick riktas innan det togs i bruk. Även bakhjulet låg på gränsen att behöva riktas.

Täcklocket på höger växelreglage var helt plötsligt borta efter en tur. Om det beror på komponenttillverkaren eller cykelmontören låter vi vara osagt. Växlarna i övrigt fungerade väl under hela testperioden.

Den vita sadeln återfick inte sin ursprungliga färg efter en tur i regn och lera. Avsaknad av kedjestagsskydd orsakade fula märken i lackeringen på kedjestaget. Rätt så onödig och tråkigt då ett skydd inte kostar många kronor för tillverkaren att montera.

Märkena på kedjestagen känns rätt så onödigt och tråkigt då ett skydd inte kostar många kronor för tillverkaren att montera.

För och emot

+ Geometri
+ Funktionen hos växlar och drivlina
+ Snabbklämma till sadelstolpen
– CTD ger sämre dämparprestanda och färre justermöjligheter
– Saknar remote till gaffeln
– Komfort

 

Sammanfattning

Med toppmodellernas tävlingsframgångar har Merida visat att de kan bygga konkurrenskraftiga cyklar på allra högsta nivån. Med Big Nine Lite visar de att de gärna låter kunskapen spilla över på lägre modeller. Big Nine Lite är en cykel mer inriktad för race än rekreation och därmed väl lämpad för långlopp och XC. Det går att hålla högt tempo i sadeln, ända tills rumpan säger ifrån.

Snabb kille på snabb cykel

Med en femkrona kvar till 18 000 kronor är Merida med råge testets dyraste cykel och över 20 procent dyrare än de övriga tre. Big Nine Lite 1500 känns inte riktigt kunna bära upp det höga priset. Ramen är förvisso påkostad men saknar en del tekniska lösningar som förväntas i prisklassen. Gaffeln är Fox enklaste modell och saknar en remote vilket gör CTD-funktionen svåranvänd. Det högre priset borde också ha inneburit större skillnad på totalvikten mot de andra tre men framförallt ska testets dyraste cykel inte behöva ha testets tyngsta hjul.

Länk till tillverkaren

Grupptest Cykelvasahojar – Intro

Kommentera och diskutera

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.