Utförscykling i en bikepark blir allt mer populärt. Men hur går det till? Och vad behövs för prylar? Här är tipsen för dig som vill komma igång med att cykla downhill.

Rätt utrustning för att cykla utför
Din cykel
Att cykla utför på stökiga stigar eller i hög fart i hopplinjer kräver mycket av din cykel och just därför är det viktigt att den är kraftig och tål rejält med påfrestningar. Dämpning fram och bak är givet, precis som kraftiga däck. Vilken typ av cykel du väljer beror däremot lite på vad du tänkt göra för cykling. Om du inte har en egen cykel kan du oftast hyra en cykel på plats i bikeparken eller i byn.
Downhillcykel
Downhillcyklar är renodlade cyklar med oftast 200 millimeters dämpning både fram och bak. Fram sitter en dubbelkronad gaffel, ungefär i samma stil som på en motocrosscykel, för att vara så stabil som det bara går. Baktill hittar du oftast en dämpare med fjäder eftersom den tål ordentligt med stryk. Sadeln sitter lågt för att du ska kunna röra dig ordentligt i svängar och när det blir lite brantare.
Downhillcyklar är fantastiska när det går utför, de tål både rejält med fart samtidigt som de är lugna och trygga. Om du inte cyklat utför förut är det här cykeln för dig eftersom den är mest förlåtande med all sin dämpning och sina flacka vinklar. Däremot, precis lika bra som downhillcykeln är utför, lika dålig är den att trampa uppför med. Här ligger allt fokus på att ha kul utför.
Endurocykel

Om du är sugen på att även kunna trampa lite, eller helt enkelt vill ha en cykel som är rolig även på lite flackare leder, är en endurocykel modellen för dig. Enduro är i grunden en tävlingsform av mountainbike som går ut på att trampa för egen maskin upp till starten och sedan gasa på fullt utför.
Endurocyklar har 150-170 millmeter med dämpning både fram och bak men är samtidigt lite lättare och även enklare att trampa med än en downhillcykel. Trots det fungerar dom fint att cykla även på ett stökigt fjäll som Åreskutan med.
Skydd
Fullfacehjälm
Nu vill vi ju inte skrämma upp dig i onödan men ibland händer det att man ramlar när man kör utför, det är en del av leken. Så en kraftig och ordentligt skyddande integralhjälm är ett måste när du cyklar utför.

Goggles
Ett par goggles skyddar ögonen mot uppflygande damm eller lera. Cykelgoggles har till skillnad från skidgoggles bara en lins och oftast klart glas, det kan nämligen bli ganska mörkt inne i skogen med ett par spegellinser.
Kroppskydd
Hur mycket skydd du väljer att bära är helt och hållet upp till dig men vi rekommenderar minst att använda handskar med långa fingrar, knäskydd och ryggskydd om du ska syssla med downhillcykling. Sedan kan du lägga till armbågsskydd och bröstskydd om du vill känna dig extra säker. Eller skaffa en skyddsjacka med allt i ett.

Kläder
Du behöver inte nödvändigtvis köpa specifika kläder för att cykla downhill, även om det givetvis finns kläder som är specifikt framtagna för det. Du behöver en funktionströja i en rymlig storlek så du får plats för skydd under. Shorts, helst ett par i kraftigt tyg som går till knäna, eller ett par långbyxor som inte är för vida nedtill så du riskerar att fastna i cykelns drivlina. Handskar med långa fingrar är bra för att skydda händerna. Skaffa ett par specifika cykelhandskar, de har överlägset grepp om styret.
Cykelskor och pedaler
Ett par stadiga, renodlade cykelskor är en vettig investering om du tänkt cykla mycket. De har en sula som både är gjord för att fästa bra på pedalen och inte vika sig över den när du trampar i ordentligt. Vilka cykelskor du ska välja beror på vilken typ av pedal du använder.
Plattformspedaler
En “vanlig” pedal med stor plattform som dessutom försetts med små pinnar för att ge ett bättre grepp. För att funka optimalt behöver du en stadig sko med en relativt slät och greppig gummisula som ger bra friktion mot pedalen, som en skatesko. Det här är den kombination som vi rekommenderar till nybörjare på utförscykling eftersom den är den enklaste om du behöver kasta ut foten i en kurva eller för att få stöd. Även många duktiga cyklister och världscupåkare kör med plattformspedaler så det är definitivt inget att skämmas för.

SPD-pedaler
Kallas även clipspedaler, eller liknande, och består av ett system som liknar en skidbindning där en liten kloss som är fastskruvad i skons sula fäster i pedalen. Det finns en uppsjö olika varianter av både pedaler och skor men sikta på en pedal med en plattform runt själva pedalmekanismen som ger lite extra stöd och som du kan stå på om du missar att klicka i. Kombinera med en sko med medel till styv sula och du har en bra kombination för både att trampa och åka utför med. Rekommenderas däremot bara till dig som redan är van vid att köra iklickat sedan förut.
Antlita en cykelcoach

Att hyra en cykelcoach eller -guide är det bästa sättet att snabbt och säkert få koll på både lederna i bike parken och få lite smarta tekniktips. De flesta bikeparks erbjuder någon form av liknande tjänster.
Telefon
Din telefon fungerar både för att dokumentera ditt och dina vänners äventyr i bikeparken och som en säkerhetsutrustning om något går åt skogen. Lägg in larmnumret till den lokala cykelpatrullen i dina kontakter innan du ger dig ut för dagen.

Downhill – så gör du
Glöm inte bort uppvärmningen
Pre-ride to freeride. Börja dagen med att värma upp kroppen och lär känna din cykel, det minimerar risken för skador. Du kan exempelvis trampa några varv i ett teknikområde eller en pumptrack för att kicka igång både kropp och cykel innan du beger dig upp för berget. Alternativt ta ett lugnt åk i en lättare led innan du gasar på för fullt i röda eller svarta leder.

Åka lift
Det bästa med liftburen cykling är att du slipper trampa för att komma till toppen av berget. För att få med dig cykeln uppför berget behöver du hänga den på ett fäste som sitter baktill eller vid sidan på liften. Om du inte åker släplift förstås, då sätter du fast bygeln bakom rumpan och står/sitter på cykeln hela vägen upp. Det är inte svårt att få fast cykeln men det kan vara ovant i början, personalen på plats hjälper dig om du behöver det.

Cykla enkelt i början
Starta enkelt med blå och gröna leder och öka därefter svårighetsgrad succesivt om du känner att du vill utmana dig själv. Oavsett vilken typ av led du cyklar på så är det alltid bra att börja långsamt för lära känna leden innan du gradvis kan öka farten.
Vågräta pedaler
Pedalerna ska vara i en horisontell linje när du cyklar utför så att de inte tar i eventuella stenar och rötter som du cyklar över. Försök få det till en rutin att alltid placera pedalerna vågrätt när du inte trampar.
Stå upp
Genom att stå upp på cykeln blir du mer flexibel och får mer kontroll över cyklingen. När du står upp går det enklare att parera ojämnheter så som stenar och rötter genom att böja på armar och ben och du får mycket bättre balans i jämförelse med om du cyklar sittandes.

Använd kroppen
Din kropp är den bästa stötdämparen, i kombination med den på cykeln förstås. Stå inte stel som en pinne på cykeln utan var aktiv i kroppen och flexibel i armar och ben så att du hela tiden är beredd på att dämpa ojämnheter och pumpa fart där det behövs.
Upp med blicken
Lyft upp blicken och fokusera en bit framåt längs stigen så att du hela tiden är beredd på vad som kommer. Instinktivt kan det kännas obehagligt i början och det är lätt att fastna med blicken precis framför framhjulet vilket ger en orytmisk och stötig cykling. Du kommer dit du tittar helt enkelt så titta på stigen bredvid stenar och rötter som du vill undvika, inte rakt på dem.

Bromsa före
Genom att anpassa farten i god tid slipper du bromsa mitt i kurvor och eventuella hinder vilket gör att du inte får samma flyt och riskerar att tappa greppet i däcken och kanske till och med ramla. Bromsa före kurvan och rulla sedan igenom den.
Ha kul!

Det viktigaste när du cyklar är att ha kul. Ha inte för höga krav på dig själv och se till njuta av fika, god mat och trevligt sällskap. Då kommer din cykelupplevelse garanterat bli oförglömlig!
Bikeparks i Sverige
- Åre Bike Park
- Järvsö Bergscykelpark
- Vallåsen Bike Park
- Isaberg
- Gustavsbergsbacken, Östersund
- Lofsdalen Bike Park
- Kungsberget
- Ramundberget
- Kisa MTB Park
- Kesberget Bike Park
- Bygdisiljum Bike Park
- Lindvallen
- Flottsbro Bike Park
- Sunne Ski & Bike
- Dundret, Gällivare
Text: Petter Elfsberg och Tobias Liljeroth
Glisseur 2023-05-27
Whistler har en bra regel för det där. På gröna och blå leder har den långsammare personen framför företräde medan på röda och svarta den snabbare som kommer bakifrån. Nu finns det ju alltid r*vhattar som gör att det systemet garanterat inte fungera...
Rattnalle 2023-05-25
En rätt bra grej att nämna som även en del snabbare personer ibland glömmer är den gamla klassikern att upphinnande har vägning och ett ansvar att ha koll framåt. Sen vill man ju givetvis ha lite koll bakåt då och då och göra plats för en snabbare åk...