Happyride guidar till cykling längs Göta kanal

Datum:
15 augusti 2022 19:51

Funderar du på att cykla längs Göta kanal? Happyride har sammanställt det du behöver veta för en behaglig cykeltur längs Sveriges mest berömda vattenväg.

Göta kanal är en klassiker för båtmänniskor och detta pittoreska vattendrag lockar varje år till sig turister från land och rike. Till hösten kommer den fjärde långfilmen om Göta kanal vilket är talande för den enorma plats som kanalen har i våra svenska hjärtan.

Allt fler väljer att uppleva Göta kanal med cykel istället för båt vilket (också) är en fantastisk upplevelse. En stor del av kanalen är bilfri och bjuder på naturskön och unik cykling. Läs gärna vår guide för cykling på Gotland också.

Happyride har sammanställt den viktigaste informationen som du som cyklist bör känna till innan du beger dig ut längs Göta kanal. Håll till godo!

Göta Kanal/CrelleCykling längs Göta Kanal passar hela familjen.

Historia

Göta kanal utgör ett av Sveriges största byggnadsprojekt genom tiderna och kanten sträcker sig från Vänern ut till Östersjön. Kanalen börjades bygga är 1810 av byggnadsherren Baltzar von Platen tillsammans med Europas främsta kanalbyggare Thomas Telfors. Sveriges dåvarande kung, Karl XIII, såg till att 58 000 soldater och 16 regementen stod till förfogande till byggnationen.

87 kilometer av kanalen är handgrävd och efter 22 års grävande så invigdes Göta kanal den 26 september år 1832. Kostnaden för kanalen uppgick till cirka 9 miljoner kronor, vilket år 1995 motsvarade ungefär 12,3 miljarder kronor. 

Hur lång är Göta kanal?

Göta Kanal startar i Sjötorp längs Vänerns östra sida och sträcker sig till Mem där vattnet mynnar ut i havet. Kanalen är totalt 190 kilometer lång och går genom sjöarna Viken, Vättern, Boren, Roxen och Asplången och innehåller totalt 58 slussar.

För cyklister finns 87 kilometer bilfri väg längs kanalen vilket gör cykling längs Göta kanal till en unik upplevelse. Väljer du satt cykla runt Vättern (istället för att åka båt) så innebär det en extra sträcka på ungefär 110 kilometer.

Hur lång tid tar det att cykla hela Göta kanal?

Det är svårt att säga exakt hur lång tid cyklingen längs kanalen dröjer. Det beror givetvis på tempo samt på vilka sjöar du eventuellt väljer att åka båt över alternativt vilka vägar runt sjöarna du väljer. Dessutom är en stor del av upplevelsen med att cykla längs Göta Kanal att stanna mycket längs vägen i den fina miljön. Grovt räknat tar det ungefär 12 timmar effektiv cykling att ta sig längs hela Göta kanal.

Göta Kanal/Jesper AnhedeHyr cykel om du inte har din egen med, det finns många uthyrningar längs kanalen.

Går det att hyra cykel på plats?

Det finns i dagsläget sex cykeluthyrare i direkt anknytning till Göta kanal – i Lyrestad, Borensberg, Vreta Kloster, Töreboda och Sjötorp.

Vilken typ av cykel är lämplig?

Lämplig cykel för att ta sig fram längs Göta kanal är lite beroende på hur långt och vilken sträcka du ska cykla, samt hur fort du vill att det ska gå.
Om du cyklar hela sträckan, och tar båt över Vättern, pratar vi om nära 9 mil på grusväg och mindre asfalterade vägar. Du behöver alltså däck som klarar grus.

Är du en erfaren cyklist som vill hålla lite tempo kan en gravelcykel med möjlighet att få fast packning fungera bra.

Är du mindre van cyklist som inte vill slå hastighetsrekord är troligen någon form av bekväm standardcykel eller hybridcykel med någorlunda breda all round-däck att föredra. Då sitter du bekvämt och klarar alla typer av underlag längs sträckan.

Om du enkom ska cykla en sträcka som är asfalterad går det givetvis bra med en racercykel med smala däck, samma cykel blir dock lite svårstyrd på grusigt underlag.

Göta Kanal/Göran BillesonVad ska man ha för cykel egentligen?

Går det att åka båt över sjöarna?

Det finns båttransport för cyklister över sjöarna Viken, Vättern, Roxen och Aslpången och bör förbokas med undantag för båten över Asplången.

Längs sjön Boren är det inte nödvändigt att åka båt. Det går en fin väg längs med sjön från Motala till Borensberg som lämpar sig ypperligt för cykel.

Viken

Viken är kanalens första sjö (från väst till öst) och den går alldeles utmärkt att cykla runt. Du startar i Tåtorp och snirkar dig runt sjön längs mindre bilvägar fram till vackra Karlsborg där Viken mynnar ut i Vättern. Det går att cykla båda på båda sidor om sjön. Det går också att åka transportbåt över Viken. Båten Viksnabben går från Tåtorp till Brosundet som ligger på sjöns östra sida.

Vättern

Majoriteten av alla cyklister vet förstås att det går alldeles utmärkt att cykla runt Vättern. Men det kan vara en bra idé att fokusera på kanalen istället för Vättern runt. Färjan M/Y Modig tar dig över Vättern på en och en halv timme och det går bra att ta med sig cykel ombord. Det går avgångar mellan Karlsborg och Motala tur och retur och går i regel tre gånger i veckan under sommaren.

Petter ElfsbergVisst går det att cykla runt Vättern, men båten går snabbare.

Roxen

Det går givetvis att cykla runt Roxen, men vägen är långt ifrån spikrak, och därför rekommenderas båt över sjön för cyklister. Det smidigaste är att färdas på vattnet hela vägen från Berg till Norsholm men det går också att åka till Linköping från båda hållen.

Roxensnabben är en mindre båt som måste förbokas med plats för 6-8 passagerare. Roxensnabben har avgångar från Bergs slussar till Norsholm samt Linköping och vice versa.

M/S Stockholm har avgångar mellan Bergs slussar till Linköping. Färjan ha plats för 65 passagerare men endast fyra cyklar per tur.

Asplången

Mellan Hulta sluss och Snöveltorps bro finns tyvärr ingen lämplig cykelväg och sträckan är därför den enda som mer eller mindre kräver båt trots att sjön i sammanhanget är liten. Delar av sträckan har högst begränsad framkomlighet och saknar skyltning. 

Söderköpings kommun arrangerar båttransport under sommaren, under resten av året saknas dessvärre någon bra möjlighet att passera Asplången. Båten tar cirka 20 minuter och tar åtta passagerare inklusive cykel och ingen förbokning krävs.

Vilka sträckor är populära?

Det finns en bilfri grusväg som följer Göta kanal som kallas dragvägen. När kanalen byggdes för snart 200 år sedan drogs alla båtar av oxar och därmed är vägen där djuren gick kallad för ”dragvägen” än idag. Dragvägen är mycket populär och längs vägen finns flera fina rastplatser.

Det är vanligast att cykla antingen mellan Sjötorp och Karlsborg (75 kilometer) eller mellan Motala och Söderköping/Mem (120 kilometer). Där emellan ligger Vättern vilket gör att det naturligt att välja en sträcka antingen väster eller öster om den stora sjön. En bra karta över hela Göta kanal finns här.

Den bilfria grusvägen längs kanalen kallas dragvägen.

Delsträckor väster om Vättern

Sjötorp – Tåtorp, 35 kilometer

Denna sträcka är perfekt att börja med och går uteslutande längs den grusade bilfria vägen och har en total höjdskillnad på 48 meter.

Tåtorp – Karlsborg, 40 kilometer

Från Tåtorp går det att cykla runt sjön Viken mot Karlsborg på mindre bilvägar både på sjöns södra och norra sida. Det går också att åka transportbåt över sjön, från Tåtorp till Brosundet som ligger på sjöns östra sida.

Kortare delsträckor längs Göta kanal

Sjötorp – Lyrestad, 7 kilometer
Lyrestad – Norrkvarn, 2 kilometer
Norrkvarn – Hajstorp, 5,2 kilometer
Hajstorp – Töreboda, 4,4 kilometer
Töreboda – Jonsboda, 7 kilometer
Jonsboda – Vassbacken, 3,8 kilometer
Vassbacken – Tåtorp, 5,5 kilometer
Tåtorp – Forsvik, (runt sjön Viken) 30 kilometer (bilväg)
Forsvik – Karlsborg, 10 kilometer (bilväg)

Idylliska Borensberg längs Göta Kanal.

Delsträckor öster om Vättern:

Motala – Berg, 40 kilometer

Från Motala cyklar man norr om sjön Boren längs mindre bilvägar till Borensberg som ligger halvvägs till Berg. Därifrån går det sedan att cykla längs kanalen på den bilfria grusade dragvägen fram till Bergs slussar

Berg – Norsholm, 35,3 – 49,7 kilometer

Det smidigaste sättet att ta sig från Berg till Norsholm är med båt. Men vill man cykla går det att göra på båda sidor om sjön. Den norra sidan är kortast och mäter 35,3 kilometer och sker på en bilväg som är mycket kuperad. Den södra sidan om sjön är längre, 49,7 kilometer för att vara exakt, och går längs bilväg och genom delar av Linköping

Norsholm – Mem, 28 kilometer

Mellan Norsholm och Hulta sluss intill sjön Asplången går det att cykla längs den grusade dragvägen kanalen. Från Hulta sluss tar du båten över sjön Asplången till Snövelstorps bro. Båten över Asplången går dagligen under sommaren. Efter Snövelstorps bro går det åter att cykla längs kanalen på den grusade vägen till Söderköping och vidare till Mem.

Under lågsäsong när båten inte trafikerar Asplången behöver du som cyklist bege dig ut till väg 210 redan vid Brådtom sluss, för att sedan stanna på väg 210 (som delvis har cykelbana) fram till Snöveltorps bro vid Söderköpings golfklubb, där det  återigen går att cykla vidare längs dragvägen. Miljön längs 210 är vacker men vägen är ofta högt trafikerad.

Kortare delsträckor:

Motala – Borensberg (runt sjön Boren), 20 kilometer (bilväg)
Borensberg – Berg, 20 kilometer (grusad bilfri väg längs kanalen)
Berg – Norsholm – (norr om Roxen) 35,3 kilometer – (söder om Roxen), 49,7 kilometer (bilväg)
Norsholm – Brådtom sluss, 3 kilometer (grusad bilfri väg längs kanalen)
Brådtom sluss – Hulta sluss, 3 kilometer (grusad bilfri väg längs kanalen)
Hulta – Snövelstorp (norr om sjön Asplången), 5 kilometer (delvis skogsväg)
Asplången – Söderköping, 11 kilometer (grusad bilfri väg längs kanalen)
Söderköping – Mem, 6 kilometer (grusad bilfri väg längs kanalen)

Göta Kanal/Niclas AlbinssonDet finns massvis av cafeér, hotell och bed & breakfast längs Göta Kanal.

Går det att äta och sova någonstans längs vägen?

Det finns gott om boenden i olika varianter och prisklasser. Exempelvis vandrarhem, camping, hotell och bed and breakfast. Längs kanalen finns också många mysiga caféer och restauranger som är värda ett besök. Många företag erbjuder färdiga cykelpaket där både mat och boende ingår.

När är det som mest folk kring Göta kanal?

Det är under sommaren som det är högsäsong på och längs med Göta kanal. Själva kanalen är öppen för båttrafik från maj till september, men cykelleden är tillgänglig året om.

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.

Senaste kommentarer

Nightswe 2022-08-22

Matnyttig artikel kommer hjälpa mig att planera kommande semester nästa år. Fast tänker mig andra hållet från Mem till Göteborg.... lång tur men ska det göras ska det göras ordentligt :D

jopr 2022-08-16

Den del förbi Asplången som inte längre följer den gamla sträckningen är bara några hundra meter. Det beror på att ny markägare inte tillät passage. Det finns dock en stig på några hundra meter som tar dig förbi nämnda passage så man slipper den sto...

Petter Elfsberg 2022-08-15

Tack för feedback och ursäktar att det smugit sig in några slarvfel. Detta är nu korrigerat https://fonts.gstatic.com/s/e/notoemoji/14.0/1f44d/32.png

mzi 2022-08-15

Det är en del korrfel, ni behöver nog gå igenom artikeln igen. År 195 är ett märkligt årtal att jämföra priser med och det är nog mer än nio mil att cykla hela kanalen. Jag läste bara början.