Cykla på Gotland – den ultimata guiden

Datum:
08 juni 2022 11:26

En cykelsemester på Gotland är en dröm för många. Här är allt du behöver veta inför både längre och kortare cykelturer på den vackra ön i Östersjön. 

Gotland är ett drömresemål på många vis, inte minst för dig som cyklar. Naturen är unik och med cykel går den att uppleva på riktigt nära håll. Ståtliga raukar, magiska sandstränder och lummiga cykelstigar – Gotland måste helt enkelt upplevas på cykel.

PixabayGamla Hamn, på västra Fårö Gotland och den karaktäristiska hund-rauken.

När det kommer till cykling på Gotland så finns allt från vidsträckta asfalterade vägar till snirkliga och komplicerade stigar, längs med havet eller inåt landet. Möjligheterna är stora. För att förenkla din framtida cykelsemester så mycket som möjligt har vi på Happyride.se sammanställt det du behöver veta om Gotland som cykeldestination.

Happyrides grundare Jonas Liljehammar har varit på Gotland och cyklat flertalet gånger och han har ett extremt enkelt tips för att undvika trängsel under högsäsongen:
– Överbefolkningen på högsommaren är lätt att undkomma om man bara lämnar de mest populära platserna. Östkusten är lugn nästan överallt utom runt Ljugarn även mitt i sommaren.

Att cykla grus runt hela Gotland är något han gör om och om igen:
– Jag och min fru Malin gjorde ett reportage Gotland runt på 50 mil redan år 2010 och det må vara en gammal artikel men det mesta är fortfarande aktuellt. Vi har gjort liknande turer flera gånger senare. Utbudet av grusvägar på Gotland är fantastiskt, vill man få en grusvägsrunda ruttplanerad så brukar vi ofta köra Google Maps och ställa in att man går, sen är det bara att köra!

PixabayCykelparkering utanför domkyrkan i Visby.

Missa inte vår guide hur det är att cykla längs Göta Kanal.

Cykla på Gotland en guide

Geografi

Hur stort är Gotland?

Gotland har en total yta som är 3 140 km² vilket motsvarar 0,8 procent av Sveriges totala yta. Ön är relativt långsmal och mäter 176 kilometer på längden (mellan Fårö och Hoburgen) medan bredden är knappt en tredjedel på 52 kilometer.

Aron GoochHela Gotland runt är en cykeltur på mellan 30 och 50 mil, beroende på vägval.

Hur lång tid tar det att cykla runt hela Gotland?

En tur runt Gotland är mellan 30 och 50 mil lång beroende på vilka vägar du väljer. Du tar dig runt ön på en helg om tempot är högt men vill du cykla i en lugn och trivsam takt är snarare en vecka att föredra. Landskapet är kargt och platt och innehåller inga nämnvärda backar (Gotlands högsta punkt Lojsta hed mäter 82 meter över havet). Räkna dock med friska vindar vilket med största sannolikhet också innebär en hel del motvind.

Cykel på Gotland

Kan man hyra cykel på plats?

Eftersom Gotland är en ö som endast nås med båt eller flyg så finns det förstås en poäng med att slippa kånka en cykel över halva Östersjön. Det finns flera ställen som hyr ut cyklar på ön oavsett om du är ute efter en racer, MTB eller gravelcykel. Nedan är ett urval av cykeluthyrningar:

Aron GoochTill havs, till havs!

Vilken typ av cykel ska man ha på Gotland?

Många anser att Gotlands vägar, som till stor del är asfalterade, är som gjorda för landsvägscykling. Men nog finns ett rågat mått grusväg också för dig som föredrar det. Exempelvis så körs grusvägsloppet Gotland Gravel i området kring Visby vars ambition är att loppet ska genomföras på en så stor andel grusväg som möjligt.

I övrigt är landskapet varierat och det finns fina stigar kring hela Gotland för dig som föredrar mountainbike. På Klinteberget utanför Klintehamn går det att känna på lite nivåskillnader. Är du mest intresserad av att cykla downhill så bör du nog åka någon annanstans. Gotland bike park är ett stignätverk vid Slite, som öppnade 2018 och passar framförallt familjer och långloppsmotionärer.

Aron GoochAtt cykla på stränderna är väl kanske inte det vanligast direkt, men man måste ju testa!

Kan man ta med sig sin egen cykel på färjan till Gotland?

Ja, det går utmärkt. Passagerare som reser med cykel (eller moped) bokar det som fordon till en kostnad av 50 kronor och hänvisas till inpasseringen för fordon. När det är dags att köra ombord ger personalen direktiv om var cyklarna ska stå under överresan.

Reser du med elcykel (eller elsparkcykel/elscooter) så måste du checka in fordonet, antingen som fordon eller som bagage beroende på vilken typ av elektriskt åkdon det är. Checkas elcykeln in som fordon så är priset detsamma som för cykel och moped, det vill säga 50 kronor, och då måste de även surras fast.

PixabayVad gäller för cyklar på färjan till Gotland? Betala 50 kr och den är med! Lätt som en plätt.

Kan man flyga med sin cykel till Gotland?

Ja, det går bra att flyga med cykel (flygbra.se). Elcykel är dock inte tillåten. Om du vill ta med dig cykel räknas den som en incheckad väska med maxvikt 23 kg per väska. Reser du med bara en cykel och inget incheckat bagage behöver du inte föranmäla att du reser med cykel. Nedan följer information om vad som gäller för att flyga med cykel

Innan avresa behöver du förbereda din cykel med följande:

  1. Ta av pedalerna.
  2. Rikta styret parallellt med ramen.
  3. Minska lufttrycket i däcken.
  4. Vid behov ska vassa delar på cykeln skyddas med plast eller kartong, detta för att minska risk för att skada annat bagage.
  5. Reser du från Bromma flygplats måste främre hjulet tas av på grund av röntgenutrustningens storlek.

Övrigt emballage är inget krav, men BRA flyg rekommenderar att cykeln är inplastad för att inte fläcka ner annat bagage samt att du ska ta med egna verktyg för att lossa delar på cykeln.

Cykelleder på Gotland och cykelkarta

Vilka är de populärare cykellederna på Gotland?

Det finns oändliga möjligheter till cykling på Gotland och massor av leder, stigar och vägar. Nedan följer två klassiker:

Gotlandsleden
Gotlandsleden är den mest klassiska leden och är också väldigt bra att utgå ifrån även om du inte planerar att cykla hela. Leden är markerad med röda skyltar som tar dig runt hela ön, från Fårö i norr till Hoburg i söder. Totalt är leden över 50 mil lång och på senare år har mycket jobb lagts ned för att dra om leden bort från de stora vägarna i så stor utsträckning som möjligt.

Visby – Lummelunda – Visby
En annan klassisk cykelled som är betydligt kortare är Visby – Lummelunda – Visby (som visserligen går längs med Gotlandsleden). Denna cykeltur är cirka 40 kilometer lång och går på bilfria vägar med ringmuren på den ena sidan och havet på den andra och tar sikte mot Lummelundagrottorna. På vägen tillbaka rekommenderas ett stopp på butiken och restaurangen Krusmyntagården samt ett dopp i havet.

Aron GoochGotland är platt och lättcyklat, med exotisk och karg natur.

Här på happyride finns turtips från Gotland med karta och bilder, samt GPX-fil som du kan ladda ner. Vad sägs om en tjusig 22 km lång gravelrunda på östra Gotland?  Eller varför inte cykla Klintkusten på västra sidan av ön, norr om Visby. Är du nyfiken på Gotlands sydligast spets så pröva Hoburgen runt som är 2 mil lång.

Aron GoochKlintkusten norr om Visby är Gotlands finaste kustremsa.

Givetvis, det finns möjligheter när det kommer till dagsutflykter på cykelsadeln på Gotland. Ekstakusten på den västra sidan levererar fantastiskt fin cykling på grusad väg längs havet och på den östra sidan är cyklingen kring Hörte en favorit för många.

Vill du norrut är det cykelväg upp till Lummelunda innan landsvägarna tar vid och bjuder på omväxlande natur. Längre norrut finns läcker cykling intill Stenkusten med sin karaktäristiska Gotlandsnatur.

Aron GoochSnack med kossorna på Gotland, på vilken dialekt MU:ar dem på tro?

I söder finns slingrande vägar och blommande ängar som för tankarna längre ned på kontinenten. Har du en cykel som klarar grusvägar finns det fina sträckor runt Holmhällar och allra längs i söder Hoburgen, som är Gotlands sydligaste punkt, blir vägarna smalare.

Vilka bra cykelleder finns från Visby?

Visby är perfekt som utgångspunkt när det kommer till cykling på Gotland. Det finns flera trivsamma rundor runt staden, exempelvis runt muren eller längs strandpromenaden, men det finns också flera alternativ för längre och mer avancerade dagsturer. Vill du göra det enkelt för dig cyklar du bara norrut från Visby längs cykelbanan.

Aron GoochGott om grusvägar på Gottland.

Ett exempel på en fin tur för dig med MTB är leden söder om Visby som går mot Högklint och Ygne:

Visby – Södra Hällarna – Högklint – Ygne – Tofta – Visby
Denna turen går söderut längs Gotlandsleden och är cirka 40 kilometer lång. Första anhalten är Södra Hällarnas naturreservat och sedan cyklar du vidare mot Högklint som är en av Gotlands högsta klintar (48 meter över havet) och som innehar en vidunderlig utsikt. Lite längre söderut ligger fiskeläget Ygne som består av små vindpinade skjul, stenar, klippor och fossiler. Du som är badsugen cyklar man vidare till Tofta strand, en av Gotlands mest kända badstränder, innan färden tillbaka mot Visby.

Kan man ta med sig cykeln över till Fårö?

Fårö är en oerhört vacker och naturskön ö med raukfält, sandstränder och krokiga asfaltvägar. Och det är inga problem att få med sig cykeln över till Fårö på den kostnadsfria Fåröfärjan som går frekvent mellan Fårösund och Fårö. På ön finns också flera restauranger och caféer, vilket gör att Fårö passar perfekt för trivsamma och bekväma cykelutflykter.

Aron GoochHavet är aldrig långt borta på Gotland.

Finns det någon bra cykelkarta över alla cykelleder på Gotland?

Gotlands cykeluthyrning har en bra karta som går att ladda hem som pdf. Här på happyride finns också några turer markerade i området.

Boende på Gotland

Finns det speciella boenden som välkomnar cyklister på Gotland?

Oss veterligen finns inga nischade cykelboenden ännu på ön, men överlag så finns det gott om sängplatser på Gotland med tanke på att turismen är så omfattande. Som cyklist är det prisvärt och smidigt att övernatta på något av alla vandrarhem längs vägarna, alternativt campa, med exempelvis husbil eller tält – antingen på camping eller ute i det fria.

Aron GoochKidsen gillar Gotland, men planera cykelturerna och glöm inte att ha koll på blodsockernivåerna…

Kan man campa och tälta var som helst på Gotland? Eller är det några naturreservat som man ska ha koll på som förbjuder camping?

Allemansrätten gäller vilket innebär att det är fritt fram att tälta med ett par, tre tält under något dygn. Är det en stor grupp med många tält under flera dygn så behöver du dock be markägaren om lov.

I naturreservat, nationalparker och andra skyddade områden gäller särskilda regler eller föreskrifter som begränsar allemansrätten. Föreskrifterna är anpassade för att bevara de natur-, kultur- och friluftslivsvärden som finns inom respektive område. Det innebär i praktiken att olika regler gäller för olika områden. Exempelvis så kan det vara förbjudet att tälta, elda, cykla eller att ha hunden okopplad inom ett visst område.

Ett annat exempel på områden som har särskilda regler är fågel- och sälskyddsområden. Dessa områden får bara besökas vissa tider på året.

Föreskrifterna finns ofta på informationsskyltar i det skyddade området och det går också enkelt att söka information kring respektive område på nätet.

Aron GoochEn liten guide till att cykla på Gotland.

 

Cykelsäsong Gotland

När är det som mest folk på Gotland?

Sommaren innebär förstås högsäsong på Gotland och då vallfärdar turister till ön. Under våren är det lugnare med folk även om turismen kommer igång kring påsk. Under sensommaren är det också relativt lugnt och fortfarande varmt i vattnet för den som prioriterar att kunna bada. Vill du resa i lugn och ro rekommenderas det också att hålla sig borta från helgerna då weekendresandet är starkt, särskilt i samband med helger som påsk och Kristi Himmelsfärd. Östkusten är oftast lugn även mitt på sommaren, undantaget populära Ljugarn.

Skönlitteratur om Gotland och cykling

En annan sak med cykel på Gotland är så klart Ulf Lundells debutroman Jack från 1976 där huvudpersonen tillsammans med sina vänner festar och cyklar från Visby till Sudersand på Fårö.

Cykling i inboxen

Missa inte det senaste från Happyride, signa upp dig på vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kommer max en gång i veckan.

Senaste kommentarer

nisseson 2022-09-22

Nej, slutet av veckan tog slut den veckan (21a augusti).

rln 2022-09-19

Är du på Gotland nu?

nisseson 2022-08-14

Check, det kan bli intressant i veckan alltså! 🙂

mzi 2022-08-14

Nä, egentligen inte! Jag cyklade över till Slite från Visby, drog runt några mil runt Slite när det gavs tid i planeringen och sedan hojade jag tillbaka. Jag tyckte ofta att samma vägar kunde uppvisa samtliga av dragen ovan. Ha en sektion lösa stor...

nisseson 2022-08-14

Blir det något tips i stil med "kör här men inte här"? 🙂 Kanske ska över och är nyfiken.

mzi 2022-08-14

Ja, det fanns mycket halvkul grusvägar på Gotland! Och många helkul! Men det var väldigt blandad kompott med kattskallar och tjälskott och gropigt och jävligt. Men även nästan gjutna betongvägar och allt där i mellan.

Gustav S 2022-08-04

Den gamla banvallen funkar bra, dock lite skakig. Men det är ju legio på gotländskt grus.

sdx 2022-08-04

Länstyrelsen gotland dom har egna tolkningsregler. Om vad som gäller och det är pajas tjänstemannen själv som tolkar lagen

scottparsley 2022-08-04

Inte tillåtet utanför ”anvisad väg”. Jag gjorde iaf tolkningen att stigarna längs kusten inte var ok när jag var där i våras. Men jag blir gärna motbevisad…

RobinL 2022-08-04

Du får cykla på utmärkta stigarna enligt skylten i reservatet.