Dangerholm X Scott för Min stora dag

Datum:
07 december 2018 14:56

Gustav Gullholm är mer känd som Cyklist här på forumet och som Dangerholm på Instagram. Under det senaste året har han cyklat på två av världens lättaste mountainbikes. Båda två har han byggt ihop själv på ramar från Scott, den ena en Scale och den andra en Spark. Nu har han byggt en barncykel i samarbete med Scott, den ska tävlas ut, pengarna som tävlingen genererar kommer att gå till välgörenhetsorganisationen Min stora dag.

Min stora dag är en organisation som samlar ihop pengar för att kunna förverkliga drömmar för barn med allvarliga sjukdomar och diagnoser. Cykeln som Gustav bygger den här gången är inte en vuxencykel, nu är det en Scott Roxter med 24-tumshjul. Cykeln kommer i det här fallet främst få en ny fräsch lack men efter att ha lusläst Gustavs andra byggtrådar har vi svårt att tro att det blir den enda förändringen.
–Jag ser det här med cykelbyggandet som ett experiment fortfarande, förhoppningsvis kanske det leder till att jag nästa år gör samma sak som med barncykeln fast med en vuxencykel och kan samarbeta med fler företag i byggandet, berättar Gustav.
Med planerna för nästa år menar han att han utöver de tre byggen som han planerar för sig själv gärna skulle göra ett till bygga för välgörenhet, och då kanske med en cykel som passar vuxna och med ett högre värde än den barncykel han nu har byggt. Men det förutsätter förstås att han kan få till någon form av samarbete. I år har du däremot chansen att donera pengar till ett gott ändamål och samtidigt få chansen att fixa en unik julklapp till ett lyckligt barn.

Den barncykel från Scott som trikåcyklisten på bilden någon timme senare skulle ge sig på och förvandla till något unikt.
Efter att ha sett det senaste projektet då vintercykeln bara skulle bli lite roligare var det med spänning vi följde barncykeln.

Julafton
Donera kan du göra här och vinnaren kommer att tillkännages på julafton (sorry, jag kommer aldrig att sätta ett H före jul i julafton).
Till den ombyggda cykeln så kommer även lite tillbehör att skickas med, bland annat en hjälm som lackats i samma färg som ramen. Just det här projektet är främst ett lackjobb, ett pimp my bike utan dyra specialbyggda komponenter. En funktionell barncykel som blivit unik helt enkelt.

Ramen efter att Gustav lagt på ett par lager färg.
Hjälm, cykel och tröja, snyggt matchat och väl genomfört. Skulle dottern eller sonen vilja ha lika fina trikåer som Gustav kanske det går att hitta på annat håll.

Framtiden
På Instagram har Dangerholm nära 16 000 följare och har synts på några av de största internationella cykelsidorna. Under byggandet av de två superlätta XCO-cyklarna som han blivit känd för så har han också hittat ett gäng företag som är lite lättare att jobba med.
– Trots att jag jobbar i cykelaffär och borde kunna köpa prylar lite billigare så har det på grund av byggandets karaktär blivit så att jag köper det mesta som privatperson, ofta till fullpris. Prylarna jag vill ha är så unika och det kostar. Under projektens gång har jag upptäckt att vissa är lite lättare att jobba med och då exponerat dessa företag lite mer. Nu har det börjat lossna lite och kan nog kallas ett samarbete med till exempel Schmolke och Garbaruk. Scott har varit en given samarbetspartner från början då vi säljer Scott i butiken, säger Gustav.

Världens lättaste 29-tummare. Den Scott Scale Gustav byggde ihop vägde 6,22 kilo, nu är den såld och nya projekt väntar.

Tre cyklar att bygga 2019
Då både Sparken och Scalen är sålda så är det givet att ett nytt bygge för långlopp och XCO är på gång.
– Jag kommer att bygga en ny Spark, inte lika lätt som den förra men med styvare hjul och lite så, den förra var inte på något sätt en kompromiss när det gällde åkegenskaper men man kunde känna att hjulen var lätta, säger Gustav.
Utöver en ny Spark så bygger Gustav redan på en Scott Genius som ska bli klar och som det ser ut nu kommer det också att bli en mer renodlad DH-cykel. Vi ser fram emot att en ny byggtråd dyker upp och blir abstinensen för stor kan man läsa igenom Gustavs tidigare byggtrådar här, här och här. 

Världens lättaste hardtail med 29-tumshjul och världen lättaste heldämpade.
Med en bakgrund i downhillspåret kommer Gustav att 2019 bygga en renodlad utförscykel. Då slipper kanske lättviktsbyggena störtlopp?

Cykling i inboxen

Missa inte det senaste från Happyride, signa upp dig på vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kommer max en gång i veckan.

Senaste kommentarer

thomalin 2019-03-31

Tänk vad en tävling och en keps kan göra, siktet var helt inställt! New Bike Day idag! Vad kostar en omlackering ;) 376082

Tant_Trek 2019-01-06

Haha, OK, jag lovar att inte stämma dig!!! Och kan förstås förstå att i praktiken vill ingen tillverkare av varken hjälm, folie eller sprayfärg säga OK, pga skillnader i hantering hos oss som kluddar. Men det är ju inte som en gammal moppe- eller MC-...

Cyklist 2019-01-05

Tack! Jag tror ingen tillverkare officiellt ger tummen upp, men tvivlar på att det är ett reellt problem numera. I det här fallet så kändes det extra safe då den mattsvarta färgen från fabrik redan var någon form av lack/beläggning uppepå plastskalet...

Tant_Trek 2019-01-05

Tack för en fin tråd och grattis till mycket lyckad insamling! Om man tror man kan dryga sig och orka maska en hjälm för att spraya den... även om en nybörjare säkert inte kan göra det lika snyggt som i denna tråd: Jag har svårt att tro att några ...

h.g.j 2018-12-25

65.000kr/st? :) Snyggt jobbat med insamlingen Gustav!

thomalin 2018-12-24

Bra idé!

thomalin 2018-12-24

Hm... ja, du har en poäng där :)

thomalin 2018-12-24

Ja, att tävla ut snygga Roxters borde bli en vana ;) Berättar för grabben i morgon om erbjudandet om kepsen! Keps, buff eller mössa sitter alltid på, så en keps från Scott sitter nog fint, han blir garanterat glad. Nuvarande cykel från Frog är u...

Jensen 2018-12-24

”Problemet” är att du lär behöva lacka den. Cyklist har satt ribban :-)

fhloston 2018-12-24

+1 Scott borde göra en "Stora dag Danger-edition" och skänka överskottet till Min stora dag. Då kan thomalin köpa en sån till grabben :-)