Dödsfall i Järvsö

Datum:
21 augusti 2020 12:45

34-åringen som föll olyckligt i Järvsö Bergscykel Park för två veckor sedan, har nu avlidit till följd av skadorna. Han vårdades på sjukhus men avled under tisdag eftermiddag, omgiven av familjen. 

Den 5 augusti skadade sig 34-årige Alexander Schakonat Elfqvist allvarligt i Järvsö Bergscykel Park efter att ha cyklat downhill i den populära anläggningen. Det var i ett hopp i den rödmarkerade leden Twist Twist som Alexander föll olyckligt vilket resulterade i kraftiga hjärnblödningar och allvarliga skador på rygg och hals.

Till en början vårdades han i respirator på den neurokirurgiska intensivvårdsavdelningen i Uppsala men flögs därefter ned till sjukhuset i Lund. Slutligen flyttades han till Halmstad och sjukhuset där Alexander Schakonat Elfqvist nu avlidit, 34 år gammal, två veckor efter det att olyckan inträffade.

Järvso BergscykelparkLedkarta Järvsö, dödsfallet skedde efter olycka på ett drop i röda Twist Twist

Kritiken har varit stark. Inte minst från Alexanders mamma Barbro Elfqvist som ifrågasatt säkerheten i Järvsö Bergscykel Park, efter att tre allvarliga olyckor skett på samma led inom loppet av två veckor. Leden i fråga, Twist Twist, är nu avstängd tillsvidare men Järvsö håller fortsatt öppet för cykling. Detta är det första dödsfallet i cykelparken någonsin.

Lars Ek Lööf, VD för Järvsö Bergscykel Park har sedan olyckan inträffade fått stå till svars för olyckan i det mediala genomslag som uppstått. Här på Happyride har det inträffade diskuterats flitigt, och många lyfter också att det finns ett egenansvar när man ger sig i kast med en såpass riskfylld aktivitet som downhill.

Igår beklagade Järvös nämnda VD det inträffade till SVT Nyheter Gävleborg och svarade kortfattat på kritiken i ett videoinslag:
– Våra tankar går ju till den och dennes familj, släkt och vänner. Det är oerhört sorgligt att det ska behöva bli den utgången. Vi har stängt den delen av leden där det här har inträffat. Vi kommer aldrig att kunna förhindra att det sker olyckor, det kommer vi aldrig kunna. Däremot kan vi göra allt för eliminera dem. 

En förundersökning är nu inledd om vållande till annans död, men i dagsläget finns ingen misstänkt i ärendet och polisregion Mitt meddelar att det misstänkta brottet just nu är anmält av en person.

Cykling i inboxen

Missa inte det senaste från Happyride, signa upp dig på vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kommer max en gång i veckan.

Senaste kommentarer

mikaeljc 2021-07-11

Dessutom har man grävt upp jord bakom stepdownen där dödsolyckan skedde. Detta har räddat minst två herrar jag bevittnat i veckan som annars skulle gått över styret. Men man häpnar fortfarande över folks oförmåga att läsa skyltar/uppskatta sin förmå...

Foxis 2021-07-10

Så länge de är designade för att glida lite. Inte kul om de hugger då man landar i grus/sand.

implor 2021-07-10

Inget fel på moderna mjuka knäskydd :). Ger mera skydd än vad man kan tro. Happy gjorde något test för något år sedan och de var bäst. Edit: ”Välj viskoelastisk gel Det är tydligt att skydden med viskoelastisk gel utklassar de traditionella plast...

Foxis 2021-07-10

Det var en del diskussion förra sommaren om progressionen mellan Barbro och TwistTwist samt hur starten på TT såg ut (ingen avskräckande feature etc.). Min uppfattning är att man verkar tagit lärdom och vässat exempelvis Barbro och Manolito något. E...

Spindelbenen 2021-03-31

Så sjukt tragiskt det som hände... Snacka om jordens oflyt... 😢

Bikeam 2021-03-31

Hoppas att ingen måste uppleva något sådant i år. Hoppas också det går bra med dom som skadade sig allvarligt.478712

CBrandel 2021-03-18

Alla ska vi dö någongång och jag kan tänka mig värre sätt att dö. Tråkigt ändå, speciellt för hans familj 😢.

Vatzman 2021-03-18

Bra att case is closed. Stackars snubbe ändå, att dö genom att ramla från en jäkla stor steg. Usch bleh.

AX3L 2021-03-18

Nej inte förvånande, men ändå skönt att detta inte blir ett nytt "barläkaren på astrid-lindgren" där rätten försöker bedöma saker dom inte har nån som helst koll på.

Luthman Photography 2021-03-18

Det var väl inte ett förvånande utfall ändå.