Fler vill cykelpendla i vinter

Datum:
18 november 2021 09:41

Cyklelpendla på vintern, tack men nej tack. Ja, så svarar nära 60 procent av de tillfrågade. De flesta är inte vädertåliga och inbitna pendlingscyklister. Men under pandemin är det många som har tagit till cykeln för att slippa trängas i kollektivtrafiken och det ser ut som om trenden kommer att hålla i sig under kommande vinter.

Försäkringsbolaget If har gjort en undersökning för att se hur cykelsuget ser ut under den kommande vintern. Den undersökningen visar att andelen som tänker cykla till jobb eller skola har ökat med 11 procent jämfört med tidigare vintrar. 17 procent av de tillfrågade tänker sig att cykelpendla regelbundet. Det stora flertalet tänker inte cykla, 59,5 procent av de drygt tusen respondenterna som tillfrågades i början på november 2021 och som var  jämnt fördelade sätt till kön, ålder och geografisk hemort.

If4 av 10 har för avsikt att cykla nån gång till jobbet eller skolan i vinter.

Tidigare har If undersökt hur många som använder sig av dubbdäck och cykelhjälm och det visar sig att det är runt 14 procent som använder dubbdäck och 41 procent som använder hjälm (medan 45 procent inte använder hjälm).

Undersökningen innehöll även frågor om de tillfrågade tyckte att deras arbetsgivare underlättade och uppmuntrade till cykling. Där visade det sig att ungefär 23 procent ansåg att deras arbetsgivare uppmuntrade till cykelpendling och en lika stor andel tyckte att arbetsgivaren ställde tillräckligt resurser till förfogande (omklädningsrum, låsta cykelförråd). Däremot så var det 40 procent som tyckte att att deras arbetsgivare inte gjorde tillräckligt.

Hur ser det ut hos din arbetsgivare? Uppmuntras anställda att cykla och vad har ni för möjligheter att låsa in cyklar, duscha och byta om?

Cykling i inboxen

Missa inte det senaste från Happyride, signa upp dig på vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kommer max en gång i veckan.

Senaste kommentarer

cubefritzz 2021-12-14

Jag ser att denna "klockrena" rubrik även kommer slå i stora cykel länder som Frankrike, Italien, Tyskland & Holland hahahahahahah =). Vem f cyklar i snö? =) Hört talas om skidåkning utför? Eller varför inte långfärdskridsko samt ishockey? =)...

Jacke89 2021-12-07

Första åren pendlade jag bara vår till höst, Men jag fann vinterpendlingen och den är lika kul har gått ner mot -25 bara man är rätt klädd funkar det fint och med ISP däcken är det otroligt säkert. Kanske inte alltid optimalt men det är bara bita i ...

DanielS 2021-12-07

Det stämmer ju förvisso, men min känsla är att andelen som cyklar på vintern ökar. Måste väl finnas mätningar som bekräftar detta? Men lite envis personlighet måste man nog ha för att stå ut de värsta dagarna tänker jag.

Makten 2021-12-07

Det där verkar inte stämma om man tittar på cykeltätheten i garaget på mitt jobb. Helt knökfullt under de varma månaderna och nu nästan tomt. I och för sig har det varit ovanligt kallt senaste veckan, men det syns en rejäl minskning så fort det är u...

Raadaferd 2021-12-07

Har varit en åretrunt cyklist sedan 90-talet då jag skippade bilen. Fungerar sisådär att cykla på natten efter avslutat arbetspass när det snöat under kvällen...527301Snöröjning version Göteborg Ha ha!!! 🥶

Tompot 2021-11-23

Att få folk att börja vinterpendla med cykel gör man bäst med kokande groda-metoden. Ingen kommer börja när det är som motigast. Lura på dem cykelpendling under sommaren, uppmuntra hösten och så kommer de gradvis koka in i vintern.

Kashedian 2021-11-21

Mälaren runt varje dag. 50kmh.

BJS 2021-11-21

36 mil om dagen på cykel är lite tufft. På vintern åsså.

Paco 2021-11-21

Inte det minsta! 😂

Hasse#7 2021-11-21

Så du gillar inte att cykla? 😀👍❤️