Halkan är här. Is, löv och en faslig mängd regn som blöter ner berghällar, rötter, stigar och allt annat under himlen. Dubbäckens årstid är här. I denna artikel berättar vi hur du ska tänkta kring dubbdäck för cykel.
När halkan gör sig påmind på stigar och vägar ställer vi cyklister oss frågan: Hur få bättre friktion mot underlaget? Det givna svaret för att kunna fortsätta rulla på både asfalt och skogslingor under de blötare, isigare och snöigare delarna av året är så klart att byta till någon form vintersulor.

Olika däck beroende på vilken del i landet du bor i, olika beroende på var du ska cykla, olika beroende på vad du prioriterar för egenskaper. Hur som helst, låt oss ta tag i de vanligaste frågorna kring dubbdäck och besvara dessa. Dubbdäck is coming!
- 1. Kan jag få både lågt rullmotstånd och bra grepp på cykeldäck med dubb?
- 2. Behöver jag ens ett vinterdäck med dubbar, är det inte överskattat?
- 3. Vad är odubbade vinterdäck?
- 4. När ska man montera vinterdäcken?
- 5. Hur ska jag tänka kring dubbantal på däcken?
- 6. Kan jag köra tubeless med dubbdäck?
- 7. Jag gillar slang, men vilken ventiltyp ska jag välja? Gäller något särskilt för dubbdäck?
- 8. Behöver jag behålla ventilhatten på slangen?
- 9. Behöver jag cykla in dubbdäcken på något särskilt vis i början?
- 10. Hur väljer jag rätt däckdimension?
- 11. När det är halt ute är det ofta mörkt också, finns det nåt trick för att synas bättre?
-
12. Ge mig några konkreta tips på några riktigt bra vinterdäck för cykel då!
- Schwalbe Ice Spiker PRO Liteskin – lite lättare, lite bättre för mtb
- Schwalbe Ice Spiker Pro Raceguard - klassiker för MTB
- Schwalbe Marathon Winter Plus - storsäljare till hybrid och elcyklar.
- Schwalbe Winter K-Guard - perfekt för stadscykling
- Continental Top Contact Winter - dubbfritt alternativ för pendlare
- Suomi Tyres Routa TLR - tubeless dubbdäck i olika bredd och storlek
- Suomi Tyres Fat Freddie W348 - fetaste dubbdäcket
- Suomi Tyres Piikkisika TLR SL – tubeless, fett och lätt för mtb
- 13. Alltså det där med Schwalbes punkteringsskydd, kan ni förklara det lite tydligare?
- 14. Får jag cykla på gator där det är förbjudet att för bilar köra med dubbdäck?
- 15. OK, en fråga till, hur bra är egentligen greppet?
1. Kan jag få både lågt rullmotstånd och bra grepp på cykeldäck med dubb?
Njae är det korta svaret. En första trade off du bör beakta är så klart rullmotstånd vs grepp. Cykelpendlar du långa sträckor och bor i de södra delarna av landet, kanske du väljer att prioritera ett vintercykeldäck med lågt rullmotstånd och färre dubbar, kanske till och med dubbfria vinterdäck. Ska du ut och cykla i en del av landet där det fortfarande blir riktig vinter blir prioriteringen hög friktion och bra fäste.
Just den tidsförlust som det högre rullmotståndet innebär bör man alltid väga mot hur mycket man förlorar på riktigt dåligt grepp. Ett par dåliga däck en isig dag kan kosta dig ett par veckor i gips, det blir svårt att cykla ikapp även med det lägsta rullmotståndet.
Köp däck utifrån det grepp du behöver, se det extra rullmotståndet som lite extra träning.
2. Behöver jag ens ett vinterdäck med dubbar, är det inte överskattat?
På Mtb kan det vara en välkommen trygghet med ett bra grepp även på blöta rötter och där hjälper dubbarna lite även om det är varmgrader. Men ett par riktigt bra lerdäck med en gummiblandning åt det mjukare hållet kan fungera riktigt bra i skogen vintertid förutsatt att det inte är blankis.
Är det is så är det egentligen bara dubbdäck med runt 300 dubb och uppåt som hjälper. Vill du inte kompromissa med greppet så är dubbarnas knaster den rätta melodin.
Till cykelpendling behöver man en cykel som man kan lita på varje morgon. Är det kallgrader och risk för isfläckar är det dumt att chansa, då behöver du dubbdäck.
Din förmåga som cyklist kan också spela in, eller kanske ännu mer din förmåga att bedöma din egen förmåga och bedöma underlaget. Planerar du att cykla nästan alla dagar under vintern är det dumt att chansa, på med vinterdäck och ta det lite lugnare.

3. Vad är odubbade vinterdäck?
Det som skiljer odubbade vinterdäck mot sommardäck är dess gummiblandning och mönster. Det är en mjukare gummiblandning och har oftast ett däckmönster med så kallade sajpningar som är lameller i gummit, mönstret greppar små ojämnheter bättre än ett grövre mönster. Detta ger dig bra fäste vid snö och modd och kan även rädda greppet på frostig asfalt.
På ren is går de dubbfria däcken inte riktigt att lita på i samma utsträckning som ett däck med massor av dubb.
4. När ska man montera vinterdäcken?
Man vill inte vara för sen med att sätta på dubbdäcken. Då finns det risk att isfläckar har lagt sig över natten och vurpan kommer som ett brev med postnord, inte när man förväntar sig. För att vara säker så är mitten av oktober till mars. en lämplig period för dubb.
Men håll koll på temperaturen nattetid där du bor.
Är temperaturen under nollan på natten är det god tid att byta till vinterdäck. Drar du dig för att göra det själv så se till att boka en verkstadstid någon vecka innan det är aktuellt. Med dubbdäck så är det precis som bra bromsar, det är bättre att ha dom men inte behöva än att verkligen behöva dom och inte ha. Montera i tid helt enkelt.

5. Hur ska jag tänka kring dubbantal på däcken?
Hur många dubbar du bör ha på däcket beror på vilket rullmotstånd du föredrar, samt vart du ska använda cykeln. Däck med större antal dubbar är ett säkrare alternativ om det är vägar där is och hårdpackad snö förekommer.
Är det i stället oplogade vägar med mycket snömodd biter inte dubbarna i snön och ett däck med djupare och glesare mönster är att föredra. Men det man kan tänka på är att snömodd ofta fryser till is, då är det bättre med dubb hela tiden, men kanske ett lite mer öppet mönster i kombination med metalldubb.
6. Kan jag köra tubeless med dubbdäck?
Ja och nej, det är specifikt för de olika modellerna om det går att köra slanglöst. Kolla innan du köper om du har planer på att köra slanglöst. Det kan också vara bra att ta reda på i vilket temperaturspann din tubeless-vätska fungerar, det är inte alltid vätskan gillar kallgrader.

7. Jag gillar slang, men vilken ventiltyp ska jag välja? Gäller något särskilt för dubbdäck?
Det finns tre olika ventiltyper – kika vad du har för ventil på cykeln just nu för att välja rätt modell. Cykelventil (dunlop) och bilventil (schrader) har samma mått medan racerventil (presta) är en smalare modell – läs mer om prestaventil i vår stora artikel om just den. Svar dubbdäck är bara själva däcket, du kan och bör välja en slang som passar din fälg och som du är van vid. Om du vid bytet till dubbar också ändrar bredd på däcket så kan ett slangbyte däremot vara aktuellt.

8. Behöver jag behålla ventilhatten på slangen?
Ventilhattens funktion är att skydda slangen när den ligger ihoprullad sin förpackning eller i sadelväskan samt att skydda ventilen mot smuts, skräp eller annat som kan komma in. På en racerventil (presta) öppnar och stänger du ventilen – därav behövs det ingen ventilhatt på denna modell. Efter en smutsig vinter med massor av salt och grus kan däremot Dunlop eller Schrader få in en del skit på ställen som påverkar funktionen, kör med ventilhatten på!

9. Behöver jag cykla in dubbdäcken på något särskilt vis i början?
För att dubbarna inte skall lossna alltför lätt skall du ”köra in” dina däck på asfalt, minst 40 km, gärna mer. Undvik häftiga accelerationer eller kraftiga inbromsningar under denna period.
Under tiden du kör in däcket eller om du cyklar på isfritt väglag skall du pumpa däcket till ett tryck så att alla dubbar får kontakt med underlaget vid normal cykeltur.
För att få bästa fäste på is och hårdpackad snö skall du ha lågt lufttryck i däcken, men inte så lågt att däcken riskerar att vika sig vid sväng.
10. Hur väljer jag rätt däckdimension?
Enklaste sättet att köpa rätt däckdimension är att titta på dina nuvarande däck (däckdimensionen står alltid på däcksidorna) och köpa däck med samma dimension.
En vanligt förekommande däckdimension är t.ex. 37-622 där 37 står för bredden på däcket och 622 för innerdiametern på däcket, så om det står 37-622 på ditt nuvarande däck kan du ENDAST välja innerdiameter 622. Däremot kan du välja annan bredd än 37, t.ex. 35 eller 40 (35-622, 40-622), dock bör du undvika för stora ändringar då för smala däck kan kränga av fälgen och för breda däck kan ta i ramen eller framgaffeln. Vid val av dubbdäck är det extra viktigt att hålla koll på hur breda däck som får plats i ramen, dubbarna på ett för brett däck kan lätt slita sönder din ram.
*ETRTO (European Tire and Rim Technical Organization).

11. När det är halt ute är det ofta mörkt också, finns det nåt trick för att synas bättre?
Du har även möjlighet att välja cykel-dubbdäck med reflexsida så du syns bättre från sidan i mörkret. Tänk på att tvätta däcksidorna ordentligt när du tvättar cykeln så kan sidoreflexerna göra stor skillnad. Men se till att ha bra lampor också, ett tips är att kolla igenom din uppsättning lampor samtidigt som du vinterkittar resten av cykeln.
12. Ge mig några konkreta tips på några riktigt bra vinterdäck för cykel då!
Hos Cykelkraft.se finner du både dubbade och odubbade vinterdäck till din cykel från välkända varumärken som Suomi Tyres och Schwalbe. Du väljer enkelt din hjuldiameter i filtret för att hitta de dubbdäck som passar din cykel/dina hjul. Här nedan ger vi några konkreta tips på däck.
-
Schwalbe Ice Spiker PRO Liteskin – lite lättare, lite bättre för mtb
Schwalbe Ice Spiker PRO Liteskin Lite lättare, lite bättre. Ett sportigt dubbdäck för MTB cyklisten som vill ha full kontroll på isiga vägar eller snötäckt terräng. Dubbdäcket har 402 dubbar och är ett lätt och greppvänligt dubbdäck framförallt för dig som gillar att cykla i utmanande terräng. Punkteringsskydd Liteskin som är rankat 1 i Schwalbes serie av punkteringsskydd.

-
Schwalbe Ice Spiker Pro Raceguard – klassiker för MTB
Schwalbe Ice Spiker Pro Raceguard Vinterdubbdäck som liknar Scwalbe Ice Spiker PRO Liteskin men lite tyngre med ett bättre punkteringsskydd. Ett dubbdäck till cykeln med en sportig känsla och bästa möjliga grepp i kylan. Punkteringsskydd Raceguard som är rankat 4 i Schwalbes serie av punkteringsskydd. Bra för skogscyklister som vill ha ett pålitligt däck med rejäla dubbar och bra snörensning.
Köp Schwalbe Ice Spiker Pro Winter RaceGuard 57-622 (29×2.25″).
-
Schwalbe Marathon Winter Plus – storsäljare till hybrid och elcyklar.
Schwalbe Marathon Winter Plus Dubbdäck till cyklister som vill ha full kontroll på is och snö. Cykeldäcket har ett lågt rullmotstånd på både vinterväglag som asfalterade vägar, vilket gör dem lätta att cykla med. Detta vinterdäck har 240 dubbar och greppar bra i såväl snäva kurvor som under kraftiga inbromsningar. Schwalbe Marathon Winter Plus är ett bra val till elcykel och passar bra till pendlaren som vill ha extra säkra cykeldäck, men får också godkänt i enklare terräng, tänk gravel. Punkteringsskydd Smartguard som är rankat 7 och är det bäst klassade i Schwalbes serie av punkteringsskydd.
Köp Schwalbe Marathon Winter Plus Winter SmartGuard 35-622 (28×1.35″) Svart/Reflex.

-
Schwalbe Winter K-Guard – perfekt för stadscykling
Schwalbe Winter K-Guard Dubbdäck för cyklister som cyklar på blandade väglag och inte behöver lika mycket grepp som Schwalbe Marathon Winter Plus. Detta däck är ganska likt Schwalbe Marathon Winter Plus men med färre dubb och annat punkaskydd, det är ett bra alternativ för dig som vill ha en lite lägre prisklass eller cyklar mycket inne i stan där det inte blir lika isigt. Punkteringsskydd K-Guard.
Köp Schwalbe Winter K-Guard 42-622 (28×1.60″) Svart/Reflex, som är perfekt för stadscykling.
-
Continental Top Contact Winter – dubbfritt alternativ för pendlare
Continental Top Contact Winter är ett dubbfritt alternativ som funnits i cirka tio år och hunnits uppgraderas och förfinas några gånger. Top Contact vinter har ett rullmotstånd ungefär som ett enklare landsvägsdäck (cirka 25 watt) och är väldigt populärt hos dom som pendlat ett par vintrar utan dubb. Är man bara medveten om att man bör ta det lite lugnt i kallgrader så är det ett bra val.

-
Suomi Tyres Routa TLR – tubeless dubbdäck i olika bredd och storlek
Suomi Tyres Routa TLR är ett pendlingsdäck som du kan köra tubeless och som finns i massor av bredder och storlekar. Suomi Tyres kombinerar ett mönster med sajpningar och metalldubb för att få det bästa av två världar.

-
Suomi Tyres Fat Freddie W348 – fetaste dubbdäcket
Suomi Tyres Fat Freddie W348 är ett plusdäck som är 3 tum brett och har 348 dubbar. I rätt ram sitter Fat Freddie som en smäck och bjuder på riktig partycykling trots is och snö. Det här är ett rent MTB-däck och är inget vi rekommenderar för pendling.

-
Suomi Tyres Piikkisika TLR SL – tubeless, fett och lätt för mtb
Suomi Tyres Piikkisika TLR SL är ett tubeless-kompatibelt däck för MTB som också är relativt lätt. För 29-tummare finns det med 384-408 dubbar och i bredder upp till 2,8 tum. För oss som vill ha lite smalare däck finns det även tre andra alternativ där det smalaste är 29×2.1 då det mesta av vikten sitter i dubben är viktskillnaden mellan bredderna ganska liten.
13. Alltså det där med Schwalbes punkteringsskydd, kan ni förklara det lite tydligare?
Schwalbes punkteringsskydd visar graden av skydd på deras 7-gradiga skala. 7 är mest tåligt, 1 lättast.
Punkteringsskydd Schwalbe | Nivå |
LiteSkin | 1 |
Performance | 1 |
K-Guard | 3 |
RaceGuard | 4 |
GreenGuard | 5 |
PunctureGuard | 5 |
V-Guard | 5 |
DualGuard | 6 |
Double Defense | 6 |
Tubeless Easy | 6 |
SmartGuard | 7 |
14. Får jag cykla på gator där det är förbjudet att för bilar köra med dubbdäck?
Förbudet gäller motordrivna fordon, för dig som cyklar betyder det fritt fram att byta till dubbdäck även om en gata med dubbförbud ingår i din pendlarsträcka.
15. OK, en fråga till, hur bra är egentligen greppet?
Greppet är ungefär som längden på ett snöre, det varierar med typ av däck och typ av underlag. Med det mest dubbade däcket för MTB kan du köra vårdslöst på en hockeyrink, har du tur kan du göra det utan att ramla.

Däck för pendling ger dig ett tillräckligt bra grepp för att du ska känna dig trygg hela vintern men du bör fortfarande cykla lite försiktigare än vid sommarväglag.

Hur cyklar du på vintern? Vilka är dina bästa tips för njutbar vintercykling? Dela med dig i forumtråden.
Lejon 2022-12-03
Däcket håller bättre än man kan tro. Men mönstret är dåligt när det är moddigt, för fint mönster för modd så det kladdar igen lätt i kramsnö. Å andra sidan rullar det väl just därför ganska bra antar jag. #mankanintefåallt
HåkanC 2022-12-03
Jag har ingen större upplevelse av mönstret, men däcket upplever jag ungefär som @Lejon skriver i #46
darkforce 2022-12-03
hur upplever du mönstret? honeycomb mönstret ser ut o slitas ut rätt fort me tanke på hur grundt de är edit nån som testat ? Schwalbe Vinterdäck Marathon 365 GreenGuard ADDIX 4-Season Dubbfritt
weldion 2022-12-02
Fick idag hem reservdubb och verktyg för att montera dubben. Känns bra att ha fulldubbat på alla cyklar nu igen.
Lejon 2022-12-02
På en riktigt blank isfläck är det dåligt. Då är det bara dubbar som funkar. Men på lite ruggad eller ojämn is eller hårdpackad snö är det betydligt bättre än ett sommardäck. Släppen blir inte lika plötsliga. (Tänk samma skillnad som sommardäck vs d...
perzzon 2022-12-02
Jag brukar bara tuffa på med "sommar däcket" I bak tills det blir för moddigt. Ett lite bredare helt omönstrat däck typ 35mm någonstans.
HåkanC 2022-12-02
Jag har alltså haft dubbat fram och odubbat bak redan i 2-3 vintrar, men jag pendlar inte med den cykeln eller så. Senaste vintern användes den nog endast 10-20 ggr(eller 1-2 ggr/vecka), mest för kortcykling ToR affären, gymmet o likn. Jag har ännu ...
Tompot 2022-12-02
Du får gärna rapportera tillbaks när du har chans att testa. Har också skiftande förhållande här i Skåne och det känns trist att nöta på dubbat hela vintrarna men samtidigt inte så roligt att dra omkull för att däcket inte var lämpligt....
HåkanC 2022-12-02
Jag har inte testat, men jag förväntar mig att det fungerar sämre än med dubbdäck Det är en anledning till att jag har dubbat fram och det dubbfria vinterdäcket bak. Eftersom det är så växlande vinte förhållanden här i Sthlm så har jag även ett odub...
leli 2022-12-02
Kör en MTB XC 29” och vintertid blir det mestadels jobbpendling i Göteborg. Funderar på vad som är bra och prisvärda däck vid halka och ev. några snödagar per säsong? Är ju en djungel det här :)