Sponsrat innehåll från Bikelease

Så kan du få en förmånscykel via jobbet

Datum:
05 maj 2023 19:48

En förmånscykel kan användas både som transportmedel till och från jobbet eller som träningsredskap på fritiden. Går du i funderingar på att skaffa en förmånscykel via jobbet? Här är allt du behöver veta och vad det kostar per månad.

Vad är en förmånscykel?

En förmånscykel är en möjlighet att få en cykel genom sin arbetsgivare. Som anställd betalar du för cykeln genom avdrag på din bruttolön och tack vare en fördelaktig beskattning blir priset betydligt lägre än om du själv köper cykeln i en butik. Dessutom betalar du cykeln med oskattade pengar, så nettoffekten beror till slut på din skattesats.

BikeleaseCykla till jobbet eller på fritiden med en förmånscykel.

Vem kan få en förmånscykel?

Alla anställda i Sverige kan få förmånscykel, oavsett om du arbetar åt ett småföretag eller ett större företag.

Vilka cyklar går att skaffa som förmånscykel?

Alla former och varianter av cyklar går att få som förmånscykel, inklusive elcyklar. Det kan röra sig om allt från enkla pendlarcyklar till rendodlade tempocyklar för tävling. Däremot påverkar cykelns pris det förmånsvärde du betalar. Grunden med förmånscyklar är att all cykling ska premieras med hänsyn till hållbarhet och människors hälsa.

Vad kostar en förmånscykel?

Arbetsgivaren kan sedan välja att subventionera delar eller hela förmånen. Skatteverket ger i dagsläget 3 000 kronor i subvention per år och medarbetare för en förmånscykel vilket gör att en billigare cykel kan därför bli helt skattefri för dig som förmånstagare. Förmånsvärdet är lågt, vilket gör att arbetsgivaravgiften blir oförändrad eller lägre.

Avtalstiden ligger oftast på 36 månader, det är det vanligaste. Det finns även möjlighet att lägga upp på 24 månader men ju kortare tid avtalet är på desto högre blir månadskostnaden.

Du kan göra din egen kalkyl på förmånscykel med hjälp av vårt formulär här nedanför.

Vad är vinsterna med en förmånscykel?

Vinsterna med att människor cyklar är många. Dels gör trafiksituationen i många större städer att cykeln kan vara ett snabbare färdsätt för att ta sig mellan hemmet till jobbet än bil eller kollektivtrafik. Cyklar släpper inte ut några avgaser (mer än möjligtvis lite svett) och påverkar varken miljön eller klimatet negativt under användning.

Men de kanske största vinsterna handlar om folkhälsa. Människor som rör på sig frekvent mår bättre, håller sig friskare och blir i längden mer produktiva för sina arbetsgivare. Alla vinner på mer rörelse helt enkelt. En förmånscykel kan därför både vara ett färdmedel, en fritidsaktivitet och ett träningsinstrument på samma gång.

Det finns många exempel på människor som gjort stora livsstilsförändringar med hjälp av en förmånscykel, förändringar som de kanske inte annars hade dragit igång om de inte fått den här möjligheten från första början.

BikeleaseCykeln är världens bästa träningsredskap.

Vad behöver din arbetsgivare göra?

Din arbetsgivare behöver först ingå ett avtal med en leverantör av förmånscyklar, där du sedan kan välja från det utbud av cyklar som ingår i avtalet. Cykelförmånen är enkel att administrera med Bikelease som partner. Cykeln ägs under avtalets löptid av vår finanspartner och arbetsgivaren förmedlar kostnaden till medarbetaren genom ett underuthyrningsavtal. Bikelease förser arbetsgivaren med färdigt underlag för avdrag för alla medarbetare.

BikeleaseEn cykel är både ett transportmedel och en upplevelse.

Bikelease har störst utbud på förmånscyklar

Bikelease samarbetar med några av Sveriges största och bästa cykelbutiker som Cykelkraft, Biketown och Cykloteket. Det har skapat marknadens bredaste utbud av förmånscyklar med 1000-tals olika modeller som alltid finns på lager, redo för snabb leverans. Alla cyklar kommer monterade, testade och är klara att ge sig ut på vägar eller stigarna med.

Service ingår alltid

En välservad cykel är både en säker cykel och roligare att cykla på. Därför ingår alltid service med förmånscyklar från Bikelease via lokala servicepartners på de orter som medarbetarna befinner sig på.

Smidiga lösningar

Olika omständigheter kan komplicera alla löneförmåner, så även förmånscyklar. Det kan vara personal som slutar, är sjukskrivna, är föräldralediga eller tar tjänstledigt. Just därför har Bikelease har lösningar för alla situationer som kan uppstå så att både medarbetare och arbetsgivare kan vara lugna över att allt fungerar smidigt och på rätt sätt.

Är du eller ditt företag intresserade av förmånscykel via Bikelease, läs mer på bikelease.se

Vad kostar en förmånscykel? Räkna ut här.

Min drömcykel kostar i butik

Min marginalskatt är %

Månadskostnad

Uppskattat restvärde

Jag sparar

× 36 − =

Läs mer om hur vi räknar

Cykling i inboxen

Missa inte det senaste från Happyride, signa upp dig på vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kommer max en gång i veckan.
  • Sponsrade inlägg är en del av Happyrides annonserbjudande. Inläggen är framtagna tillsammans med kommersiella samarbetspartners. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till martin@happyride.se
  • Taggar

  • Kategorier

    Sponsrat

Senaste kommentarer

Alex L 2023-05-10

jag tror jag gjort en tankevurpa, sorry, men vid en dyr cyckelköp på 50-60tkr så är man uppe i 9tkr besparing vid 33%

WFD 2023-05-10

Var hittar du den informationen?

Alex L 2023-05-10

om man jämför med att köpa cyckeln kontant, och skattefri förmånen är 3tkr per år, så har man bara haft glädje av rabatten på 9tkr som max då med 36mån upplägg? egentligen inte ens det eftersom de 9tkr ska ju betalas av firman ändå.

WFD 2023-05-10

36 månader är en överenskommelse mellan parterna Bikelease och Wasa Kredit. Men vill du ha cykeln längre än tre år så är det bara att köpa loss den. Framgår inte om 60 000 är en maxgräns eller om det bara är ett belopp dom använder i räkneexemplet....

Alex L 2023-05-10

Jo, men på skatteverket sida står det ju att "cyckeln beräknas hålla i 6 år" så om man vill köpa dyrare cyckel och/eller ha den längre än 3år så är det här lockande för mig iaf. Se https://www4.skatteverket.se/rattsligvagledning/399883.html...

mzi 2023-05-10

Och ingen karriärsstege heller! Señor Senior Senior borde ju ge högre pension!

WFD 2023-05-10

Trist för pensionärer att inte kunna nyttja en sån här förmån. Dom har ofta ingen buffert för ett inköp i klassen 15-20 000. Däremot så är jag övertygad om att många skulle klara en månadskostnad på 2-300.

WFD 2023-05-10

Som jag fick lära mig ... avskrivningstiden, får inte vara längre än den ekonomiska livslängden och bestäms när tillgången anskaffas.

Alex L 2023-05-10

Vad är d som säger att d inte får var längre än 36mån? Avskrivningstid enligt skatteverket är 6år, får d inte var så lång tid?

Oskar 2023-05-09

Kommer alltid vara billigare med en fultysk.