[Byggtråd] Kona Kilauea -94

Sup

Aktiv medlem
[Byggtråd] Kona Kilauea -94
En gammal cykeldröm går i uppfyllelse

När mitt intresse för MTB tog ordentligt fart i mitten av 90-talet stod flera av Kona-cyklarna högst på önskelistan. Bland alla cykelkataloger jag hade liggandes var Konas katalog från 1995 mest sönderläst och höll knappt ihop. Men ekonomin på den tiden var ganska skral pga studier så det fick bli en av de billigaste MTB hos LBS som fanns då. Visserligen blev det en Bianchi men en av de billigaste med stel gaffel och den var inte lätt. Jag hade iofs kul med den i många år och jag var smalare då än nu, men jag suktade efter något annat.

Så här mitt i livet blir man lätt nostalgisk emellanåt och cykelintresserad som man är har jag lite då och då sneglat på diverse köp- och säljsidor efter begagnade Kona-cyklar och ramar från mitten av 90-talet. Annonserna som har dykt upp har försvunnit fort eller så har priserna varit på tok för dyra. Men, Ibland har man lite flyt.

IMG_0051.JPEG IMG_0052.JPEG

För drygt en månad sedan dök det upp en fin stålram med rätt logotyp och från rätt tidsperiod på köp- och sälj här på Happy. Som en blixt från klar himmel går en del av min gamla cykeldröm helt plötsligt i uppfyllelse. En Kona Kilauea-ram i Tange Prestige stål från 1994 står numera fastspänd i mitt meckarställ i källaren. Mycket oväntat med tanke på omständigheterna. Inte nog med det. En Kona Project 2-gaffel från samma era dök upp dagarna efter att jag fick hem ramen, också på Happys köp- och sälj. Lyckan är total. Nuförtiden när jag ska gå ner i källaren för att hämta något kan jag inte låta bli att gå förbi meckarstället. Det är väldigt lätt att fastna där. Föreställ dig Gollum och hans precious från Sagan om ringen-triologin.


Svart, svart eller svart?

Innan jag avslöjar mina planer för cykeln måste jag bara informera att fyra av mina fem andra cyklar är mer eller mindre kolsvarta. Jag är en sån som tycker om svarta cyklar helt enkelt. Så det första som for igenom huvudet var naturligtvis att måla ramen sobert kolsvart och på med ett par snygga tan wall-däck och minimalt med dekaler och logotyper. Allt ska vara svart. Men sedan tänkte jag ett varv till och började googla och titta i originalkataloger från -94/-95 på nätet efter olika färgkombinationer. TIll slut hittade jag dessa två bilder som kom att bli inspiration för hur cykeln förmodligen kommer att se ut när den blir färdig.

JPEG-bild.jpeg Skärmavbild 2021-03-03 kl. 22.11.25.png

Planen just nu är att måla ramen till en Kilauea årsmodell -95 så den kommer att bli vit som på bilden till höger (en ganska original Kona Kilauea från -95). Sedan hittade jag en riktigt tjusig grönmetallic Kona Lava Dome med tan wall däck som jag blev helt såld på. Kan man inte kombinera detta? Vit ram med originaldekaler, tan wall däck och svarta komponenter (styre, styrstam, sadelstolpe, hjul etc) som moderna cyklar har? Gaffeln är egentligen metallic-brun-bronsaktig i originalutförande och jag tror tyvärr att den färgen blir för knepig att få till. Planen är istället att måla gaffeln mörkgråmetallic så att åtminstone nyansen blir någorlunda lik originalet (likt bilden till vänster). Vad tror ni om det?

En annan stor inspirationskälla innan projektet ens blev av är Oldshovels restomod på en Kona Explosif från -94 på Youtube:


Ganska länge tänkte jag svetsa på fästen för skivbromsar precis som i videon. Skivbromsar är så mycket bättre. Men jag har tänkt om och ska försöka göra så lite åverkan på själva ramen som möjligt. Det vore rejält tråkigt om det skulle bli ett stort hål i ramen.

Cykeln kommer mestadels att användas till att glida ner till kiosken och köpa glass eller flänga runt i stan i olika ärenden, så utseendet har hög prioritet. Men viktjägare som man är så vill jag även få den så lätt som det bara är möjligt, inom ekonomiskt rimliga ramar annars blir frugan inte glad. Hon tycker redan att jag har får många cyklar. Jag skulle gissa att cykeln kommer att gå mest på asfalt men även på grusvägarna längs stranden i sommar. Känner jag mig själv rätt blir det kanske att testa den på en och annan xc-bana också. Det är ju där den hör hemma egentligen. Det lär vara en pigg och livlig raket även med moderna mått mätt. Någon kanske har erfarenhet av en 90-tals alu-/stål-Kona?


Lite hård fakta

Jag kommer att använda några delar som har blivit över från andra cykelprojekt och resten har jag beställt eller kommer att införskaffa inom kort. Det blir även delar från Kina för att hålla budgeten i skaplig ordning och få ner vikten.

Det här har jag hittat på hyllorna eller införskaffat till projektet hittills:

Ram:Kona Kilauea -94 (enligt bildsök på Google men inte i Kona-katalogen. Konstigt) 18”. Tange Prestige stål. 2000 g prick som den står nu med originalfärg utan skruvar till fästen.
Gaffel:Kona Project 2 -9X?. Stål. 810 g mestadels utan färg. Tack för grovjobbet till dig som sålde den.
Dekaler:Original Kona Kilauea -95 i silver och orange till ram och gaffel från Ebay. Se bild till höger ovan.
Hjul:Nya Mavic Crossride UB 26”. Svarta med alldeles för mycket dekaler som ska avlägsnas. 1730 g.
Sadelstolpe:Kina-kolfiber 27.2x400 mm, 0 mm offset. Mattsvart med svagt synlig 4k-väv och titanskruvar. 135g.
Styrlager:Ritchey Logic Comp 1-1/8". Gaffeln är gängad men A-head funkar bra ändå. Har provat att klämma fast en vanlig styrsam och det kändes stabilt.
Vevarmar:Shimano SLX FC-M7000-1 175 cm.
Drev:Shimano SLX 32T.
Vevlager:Shimano XT BB-MT800 68/73 gängat.
Bromsar:Shimano Deore LX V-brake svarta.
Bromshandtag:Shimano Deore BL-T610 svarta med I-spec B-kompatibla klämmor.
Sadel:Kina-kolfibersadel. 105 g. Har inte bestämt mig riktigt ännu. Hårt och lätt eller mjukt och tyngre. Lätt är ju ledordet i projektet så än så länge får det bli den sadeln då den finns på hyllan.
HandtagSvarta Lock-on ~100 g.

Beställda prylar som är på väg i skrivande stund:

Kassett:Wuzei 11-46T 11-speed. 376 g. En kina-kassett som är väldigt lätt och växlar förvånansvärt bra om man jämför med Shimanos superba kassetter.
Kedja:Shimano SLX CN-HG601.
Växelreglage:Shimano XT SL-M8000 I-Spec B som ska integreras i bromshandtaget. Ett favoritreglage som jag hittade till ett bra pris.
Bakväxel:Shimano XT RD-M8000 GS. Egentligen overkill men hittade även den till ett hyfsat bra pris.
Växelvajer:Shimano OT-SP41
Bromsvajer:Shimano MTB
QR till hjul:Kina-axlar i titan som bara väger 36 g (enl. tillv.).
Styre:Kina-kolfiber. Riser 740 mm. Har provat leverantörens raka modell och den har hållit för hård körning i snart ett år nu. Vikt ? (men lätt).
Styrstam:Uno 7 series (Kina) 7° 70 mm. < 100 g. Svart utan dekaler.

Prylar som ska beställas när de hamnar i lager igen till bra pris:

Däck:Schwalbe Billy Bonkers 26x2.10 classic (tan wall) < 500 g (enl. tillv.). Kanske inte det klokaste eller mest logiska valet av däck... Men snyggt med hög tan wall och det är ett lätt däck. Tänkte dessutom prova att göra dom tubeless. Mycket kan man säga om Schwalbes däck men alla varianter jag har provat har gått att göra tubeless relativt enkelt oavsett kvalitetsnivå.
Pedaler: NC-17 Alu Trekking Pro. 251 g (enl. tillv.). Vanliga svarta och ganska lätta pedaler. Jag har ett par Shimano kombipedaler med SPD liggandes men de övertygar inte i nuläget (när gör dom det förresten?). Kanske börjar med dom tills NC-17-pedalerna anländer.

Om det inte framgår tydligt så blir det 1x11 växlar på ekipaget. Jag hoppas att jag fick med allt. Annars lär jag nog märka det när det är dags att mecka ihop cykeln.


Frågor på det?

Jag är inte på något sätt proffs eller ens rutinerad att fixa ramen i ordning så det här kommer bli mycket intressant och spännande. Det är med andra ord första gången jag ska fixa i ordningen en ram från grunden. Mecka med cyklar gör jag ganska ofta då saker slits på mina andra cyklar. Förhoppningsvis ska det inte bli något större problem. Men det dyker alltid upp frågor i sådant här projekt och vilken tur att Happy finns med så mycket expertis på ett och samma ställe. Här kommer några till att börja med:

  1. Färgborttagning. Jag är primärt inne på att använda ett färgborttagningsmedel som ska lösa upp det mesta av lacken och originalfärgen på ramen. Är klen i armarna så slipa gör jag bara när det absolut behövs, vilket är oundvikligt när färgen väl är borta. Sökte efter färgborttagningsmedel på Biltema och hittade https://www.biltema.se/bat/batvard/batfarger/bottenfarger/fargborttagning-2000041301 och https://www.biltema.se/bygg/farg/ma...tborttagning/fargborttagningsmedel-2000019328. Någon som har använt någon av dessa med lyckat resultat? Jag har insett att jag måste nog göra det flera gånger och låta smörjan verka en dag eller två innan det mesta åker av. Ni har kanske ett annat bättre/enklare tips att få bort färgen från ramen utan att riskera hälsan eller ekonomin allt för mycket.
  2. Bucklor/bulor. Ramen är överlag i bra skick med tanke på åldern men har spår av användning, bl.a. en liten buckla vid kedjestaget. Bör man spackla igen bucklan (eller täcka över med något annat?) eller bara måla över bucklan som den är? Blir det bra resultat att använda någon form av spackel under primer, färg och lack? Spricker det eller blir det bubbligt efter man har cyklat ett tag i varmt/kallt väder? Bucklan är inte jättestor (<1 cm och 1-2 mm djup). Tittar man inte så noga så syns den knappt. Instinktivt hade jag inte brytt mig alldeles för mycket men nu har man chansen att fixa till om det behövs eller är möjligt på ett enkelt sätt. Ramen är ju från 1994 så jag kan leva med lite mileage. Vad tycker ni att jag ska göra?
Min ambition är att ha cykeln färdig till sommaren men jag har även en del annat att göra nu under våren och så väntar jag på prylar och varmare väder så att jag kan vara utomhus och jobba med ramen. Jag har ett gammalt söndrigt partytält med väggar (3x3m) som kommer att offras till målarstuga när lite mer värme väl kommer. Så under april, maj och kanske juni blir det sporadiskt tid till projektet och därmed uppdateringar här på Happy. Det här ska bli skitkul!
 

Sup

Aktiv medlem
[Byggtråd] Kona Kilauea -94
En Kona ifrån 90-talet står högt upp på listan och jag bevakar Ebay just nu i jakt på en Kula med P2 gaffel.

Kona Kula -95 med sin turkosmetallic färg och guldiga Marzocchi-dämpare stod högst på min önskelista länge. Galet snygg. Innan årsskiftet dök det upp en nästan original på Ebay i UK men priset var för saftigt.
 

Sup

Aktiv medlem
[Byggtråd] Kona Kilauea -94
Blir kul att följa det här!
Vad för sorts färg hade du tänkt använda? Spray.bike?

Jag har inte riktigt bestämt mig vart jag ska vända mig angående färg. Tycker det är svårt att hitta vettiga metallic-färger till framgaffeln. Sedan är priset en faktor också. Jag tar tacksamt emot tips.
 

slice me nice

Aktiv medlem
[Byggtråd] Kona Kilauea -94
Jag har inte riktigt bestämt mig vart jag ska vända mig angående färg. Tycker det är svårt att hitta vettiga metallic-färger till framgaffeln. Sedan är priset en faktor också. Jag tar tacksamt emot tips.
Jag kommer testa spray.bike på en äldre racerram senare i vår, men det är för kallt ute än så länge. Så just nu har jag inget att rekommendera tyvärr, andra kanske har använt den redan och kan uttala sig?
 

Sup

Aktiv medlem
[Byggtråd] Kona Kilauea -94
Jag kommer testa spray.bike på en äldre racerram senare i vår, men det är för kallt ute än så länge. Så just nu har jag inget att rekommendera tyvärr, andra kanske har använt den redan och kan uttala sig?

Kul. Du får återkoppla hur det går med racern. Vart köper du färgen någonstans? Jag är i samma sits. I Skåne där jag bor brukar värmen komma så sakta i april och har man lite tur så blir det schysst väder redan nu i påsk.
 

Kid1000

Aktiv medlem
[Byggtråd] Kona Kilauea -94
Kul projekt. Kona Hei Hei var ju en drömhoj back in days.
Jag vill dock att du går ett varv med tänket kring ahead på gängat gaffelrör. Räcket godset till? Gängor är bra stresshöjare som leder till sprickor.
 

Sup

Aktiv medlem
[Byggtråd] Kona Kilauea -94
Kul projekt. Kona Hei Hei var ju en drömhoj back in days.
Jag vill dock att du går ett varv med tänket kring ahead på gängat gaffelrör. Räcket godset till? Gängor är bra stresshöjare som leder till sprickor.

Tack för tipset. Klämman runt röret täcker knappt 1/3 av gängorna så jag tror att det finns tillräckligt med gods utan gängor, så att säga. Kommer att ha stammen lågt på sedvanlig xc-manér. Plan B är att hitta en annan stel och rak gaffel i stål eller en dämpare som är <80 mm. Jag tycker att den sticker iväg på höjden med en vanlig 100 mm-dämpare. Vill ha den så låg och clean som möjligt.

Åh, Kona Hei Hei i titan är ju drömmen. Begagnatpriserna på dom är fortfarande i högsta ligan.
 

Sup

Aktiv medlem
[Byggtråd] Kona Kilauea -94
Jag hade nog som kid säger kört gängat å istället en ahead adapter om jag vill köra Styrstam för ahead

Man ska kanske köra säkert. Det har du rätt i. Jag har inte tänkt på att det finns ahead-adapter förrän du skrev det. Såg att Ritchey och XLC har gängat 1 1/8” i svart på Bikester som plötsligt blev högintressant. Tack för tipset.
 

Sup

Aktiv medlem
[Byggtråd] Kona Kilauea -94
Tjena!

Spray.bike är lätt att måla med, men hållbarheten är katastrofal.
Tror @AlfaAlfa har erfarenhet
Tack för tipset. Det låter ju inte helt optimalt. Jag har som sagt inte bestämt mig ännu vart färgerna ska beställas ifrån. Jag är öppen för förslag. Men tanken är att jag ska lägga lite extra pengar på en bra 2k-lack som förhoppningsvis gör färgen mer hållbar. Jag har även hört att Montana Cans (grafitti-/hobbyfärg) ska funka bra på metall om underlaget är ok.
 

AlfaAlfa

Aktiv medlem
[Byggtråd] Kona Kilauea -94
Tack för tipset. Det låter ju inte helt optimalt. Jag har som sagt inte bestämt mig ännu vart färgerna ska beställas ifrån. Jag är öppen för förslag. Men tanken är att jag ska lägga lite extra pengar på en bra 2k-lack som förhoppningsvis gör färgen mer hållbar. Jag har även hört att Montana Cans (grafitti-/hobbyfärg) ska funka bra på metall om underlaget är ok.

Hej!

Jag har lackat med de flesta kombos. Allt beror på vilket slutresultat du vill ha, men tycker du ska satsa på bra hållbarhet och hög finish, ska du ändå lackera om så gör det ordentligt=)

Oavsett vad du lackerar med så ska du alltid använda grundlack.

Montana.(Montana gold)
Riktigt smidig att lackera med, täcker väldigt bra och finns i massa färger. Färgen fäster BRA, på material som är poräsa och suger åt sig den, som en husvägg, trä eller liknande. Den fäster på metall, men vill du att den ska sitta ordentligt, använd grundlack.
Finishen direkt ur burk är matt/lätt skrovlig, så en mellanslip innan klarlack gäller om du inte vill ha apelsinskalslack. Använd en 2k klarlack över den för att få glans och slitstarkt lager över den.

Montana dammar som FAN när du lackar, så gör det på ett väl ventilerat ställe.

Spray Bike.
Väldigt lik Montana, men finishen ur burk är usel, ser ut som knäckebröd i ytfinish. Kräver massa mellanslip innan klarlack.

Övrigt.
Kort sagt, vill du ha en bra finish och hållbarhet på lacken så gäller det att använda grundlack, mellanslipa och använda en 2k klarlack.

Vilken färg du lägger mellan grundlack och toplack är egentligen skit samma, men hade hellre valt en vanlig "1k spraylack" än Montana eller Spray Bike då dessa kräver så jävla mycket extra finslip om man vill ha en fin slutfinish.

Jag brukar köpa 2k Spraymax klarlack, finns i matt, sidenmatt och högblank. Lätt att lackera med, flyter ut fint, torkar rätt fort och går att våtslipa och polera osv.

Själva "färgen" brukar jag köpa via Autoexperten eller bilfärg.se där du kan få vilken billack/ncs/pantone blandad på sprayburk.

Lycka till, kul med byggprojekt!
 

Sup

Aktiv medlem
[Byggtråd] Kona Kilauea -94
Hej!

Jag har lackat med de flesta kombos. Allt beror på vilket slutresultat du vill ha, men tycker du ska satsa på bra hållbarhet och hög finish, ska du ändå lackera om så gör det ordentligt=)

Oavsett vad du lackerar med så ska du alltid använda grundlack.

Montana.(Montana gold)
Riktigt smidig att lackera med, täcker väldigt bra och finns i massa färger. Färgen fäster BRA, på material som är poräsa och suger åt sig den, som en husvägg, trä eller liknande. Den fäster på metall, men vill du att den ska sitta ordentligt, använd grundlack.
Finishen direkt ur burk är matt/lätt skrovlig, så en mellanslip innan klarlack gäller om du inte vill ha apelsinskalslack. Använd en 2k klarlack över den för att få glans och slitstarkt lager över den.

Montana dammar som FAN när du lackar, så gör det på ett väl ventilerat ställe.

Spray Bike.
Väldigt lik Montana, men finishen ur burk är usel, ser ut som knäckebröd i ytfinish. Kräver massa mellanslip innan klarlack.

Övrigt.
Kort sagt, vill du ha en bra finish och hållbarhet på lacken så gäller det att använda grundlack, mellanslipa och använda en 2k klarlack.

Vilken färg du lägger mellan grundlack och toplack är egentligen skit samma, men hade hellre valt en vanlig "1k spraylack" än Montana eller Spray Bike då dessa kräver så jävla mycket extra finslip om man vill ha en fin slutfinish.

Jag brukar köpa 2k Spraymax klarlack, finns i matt, sidenmatt och högblank. Lätt att lackera med, flyter ut fint, torkar rätt fort och går att våtslipa och polera osv.

Själva "färgen" brukar jag köpa via Autoexperten eller bilfärg.se där du kan få vilken billack/ncs/pantone blandad på sprayburk.

Lycka till, kul med byggprojekt!

Tack så mycket för en väldigt gedigen genomgång av färger och lacker. Det uppskattas verkligen. Jag är en riktig novis och det känns tryggt att få detta serverat på silverfat innan man ger sig på ett sådant här projekt.

Det låter som om man ska hålla sig borta från spray.bike om det blir så skrovligt. Jag ska måla i ett gammalt partytält så jag kommer att kunna styra ventilation ganska bra förhoppningsvis. Det blåser dessutom alltid i södra Skåne där jag bor. Hoppas bara att värmen kommer snart så att jag kan börja.

En dum fråga. Med grundlack menar du då primer?
 

AlfaAlfa

Aktiv medlem
[Byggtråd] Kona Kilauea -94
Tack så mycket för en väldigt gedigen genomgång av färger och lacker. Det uppskattas verkligen. Jag är en riktig novis och det känns tryggt att få detta serverat på silverfat innan man ger sig på ett sådant här projekt.

Det låter som om man ska hålla sig borta från spray.bike om det blir så skrovligt. Jag ska måla i ett gammalt partytält så jag kommer att kunna styra ventilation ganska bra förhoppningsvis. Det blåser dessutom alltid i södra Skåne där jag bor. Hoppas bara att värmen kommer snart så att jag kan börja.

En dum fråga. Med grundlack menar du då primer?

Ja, primer och grundlack/grundfärg är samma sak, men ibland blir folk vansinniga om man använder engelska ord här så passa dig=)

Lyx med partytält!

Dokumentera processen!
 

Sup

Aktiv medlem
[Byggtråd] Kona Kilauea -94
Ja, primer och grundlack/grundfärg är samma sak, men ibland blir folk vansinniga om man använder engelska ord här så passa dig=)

Lyx med partytält!

Dokumentera processen!

Då hänger jag med. Jag ska hålla mig på mattan. Som nybörjare har man mycket att lära, men det här är riktigt intressant och kul. En helt ny värld öppnar sig.

Tanken är att jag ska ladda upp allt jag gör här steg för steg, så håll utkik. Tack än en gång för hjälpen.
 

erik h

Aktiv medlem
[Byggtråd] Kona Kilauea -94
Kul, en sån var min andra riktiga MTB. Fast mindre i storlek. Har dock för mig att loggorna var i guld på min men annars precis en sån. Kanske var min 1993 istället, Marzocchi xc51 fram med 5 cm slag och en styrstam lång som min arm. Behåll lacken såklart och kul att se vad det blir till slut!
 

slice me nice

Aktiv medlem
[Byggtråd] Kona Kilauea -94

Sup

Aktiv medlem
[Byggtråd] Kona Kilauea -94
En liten uppdatering

4AC5DE81-EEA6-4DF3-90DE-61FC303F49B4.jpeg 38DB3395-E268-4C35-985B-E8FCAA0B7A3F.jpeg

Jag har svårt att hålla fingrarna ifrån prylarna så jag har börjat att ta bort dekaler från bakhjulet för att se hur hårt de sitter på fälgarna. Det visade sig vara ganska lätt. Det är bara att dra av. Man får vara försiktig så att man inte repar fälgen. Jag lät den gula Mavic-remsan sitta kvar på navet. Bakhjulet ser bra mycket bättre ut nu.

Jag har inte haft Mavic-hjul tidigare men dom verkar vara av ganska bra kvalité fastän det är relativt billiga hjul. Visst, fälgarna hade kunnat var bredare och lättare men den här cykeln ska inte ut i skogen (bara lite). Naven låter väldigt lite i jämförelse DT Swiss-nav med 52 kuggar. Man kommer smyga fram när man cyklar i sommar.
 

Sup

Aktiv medlem
[Byggtråd] Kona Kilauea -94
Helt ärligt, jag tycker du skall låta ramen vara som den är. Den ser ju ut att vara i riktigt fint skick, mycket roligare att ha kvar originallacken med originaldekaler o.s.v.

Ramen är i ganska bra skick med tanke på åldern men det finns en hel del skönhetsfläckar. Kedjestaget har varit utan kedjeskydd en period så den är helt prickig av färg som har åkt av och det finns lite ytrost. Den klassiska avsaknaden av färg (+ lite rost) vid början av kedjestaget vid dreven pga kedjan har fastnat där x antal gånger. Några dekaler är slitna och kabelhöljen har gnagt av färg genom åren så ytrost börjar få fäste. Någon har använt vit färg i röret vid vevpartiet så det är en annan kulör där på båda sidor.

Den har rejält med patina vilket är lite för mycket för min smak. Det går absolut att mecka ihop ramen med komponenter och cykla på den som den är men jag vill få den i så bra skick det går.
 

Sup

Aktiv medlem
[Byggtråd] Kona Kilauea -94
Den bygger bara en cm med min stam ovanför. Jag hade nog inte vågat kapa...
Visa bilaga 478165

En cm är inte så mycket iofs. Jag är lite nyfiken på hur det ser ut under locket på adaptern, om det sitter något högt upp nära locket som styr upp det långa staget för att spänna fast den i botten. Gör det inte det kan man kanske kapa en bit. Hoppas att du förstår hur jag menar. När jag tidigare har bytt ut styrstam mot den modell som kommer hamna på Kona-ramen har jag fått sätta dit en extra 5 mm spacer då den inte är lika hög så då blir det 15 mm till mot himmelen.

Jag gillar den rejsiga uppsynen xc-cyklar har och är van att cykla på dom så jag vill gärna få ner stammen så lågt det går. Det ska dessutom på ett riser-styre så då får jag en mer upprätt sittställning. Jag är egentligen lite skeptisk mot gängade lager då stammen kommer högre upp, men kan det rädda en gaffel från att spricka väljer jag det varje dag i veckan före en ahead.

Tack för hjälpen och bilden.
 

slice me nice

Aktiv medlem
[Byggtråd] Kona Kilauea -94
En cm är inte så mycket iofs. Jag är lite nyfiken på hur det ser ut under locket på adaptern, om det sitter något högt upp nära locket som styr upp det långa staget för att spänna fast den i botten. Gör det inte det kan man kanske kapa en bit. Hoppas att du förstår hur jag menar. När jag tidigare har bytt ut styrstam mot den modell som kommer hamna på Kona-ramen har jag fått sätta dit en extra 5 mm spacer då den inte är lika hög så då blir det 15 mm till mot himmelen.

Jag gillar den rejsiga uppsynen xc-cyklar har och är van att cykla på dom så jag vill gärna få ner stammen så lågt det går. Det ska dessutom på ett riser-styre så då får jag en mer upprätt sittställning. Jag är egentligen lite skeptisk mot gängade lager då stammen kommer högre upp, men kan det rädda en gaffel från att spricka väljer jag det varje dag i veckan före en ahead.

Tack för hjälpen och bilden.
Jag förstår hur du menar. Om toppen på adaptern bara är just en toppen så borde det väl gå att kapa antar jag, svårt bara att veta innan man kapar. Jag kan se om jag kan lysa ner i hålet där imorgon och det går att ana något.
Beror väl lite på hur hårt du tänker köra hojen hur mycket du vågar fulmeka 😊

Och det går förstås att slamma stammen även med adaptern om du främst vill komma åt sittpositionen, även om en 15 mm skorsten kanske inte är det du är ute efter.
 

Sup

Aktiv medlem
[Byggtråd] Kona Kilauea -94
Jag förstår hur du menar. Om toppen på adaptern bara är just en toppen så borde det väl gå att kapa antar jag, svårt bara att veta innan man kapar. Jag kan se om jag kan lysa ner i hålet där imorgon och det går att ana något.
Beror väl lite på hur hårt du tänker köra hojen hur mycket du vågar fulmeka 😊

Och det går förstås att slamma stammen även med adaptern om du främst vill komma åt sittpositionen, även om en 15 mm skorsten kanske inte är det du är ute efter.

Härligt med engagemang. Det uppskattas verkligen. Precis så menade jag. Kan man undvika skorstenen hade det varit toppen. Det blir ingen Cape Epic med Kona:n så det är nog lugnt med lite fulmeck. Jag vill inte orsaka problem, stress eller hjärtbesvär.
 

Sup

Aktiv medlem
[Byggtråd] Kona Kilauea -94
Visa bilaga 478437
Visa bilaga 478438
Så här ser den ut inuti, adaptern. Tveksamt om du kan kapa den tycker jag det verkar som.

Vilken service. Tack så mycket. Ja, det ser tyvärr svårt ut att kapa den. Misstänkte att det fanns något som styr upp staget. Det ser ut som ”locket” (motsvarande top cap:en på Ahead) sitter fast i själva röret, eller? Jag får fundera vidare på en lösning. Det dröjer ett tag tills det är dags att montera cykeln. Ett stort tack för hjälpen med undersökningen av adaptern.
 

slice me nice

Aktiv medlem
[Byggtråd] Kona Kilauea -94
Får jag presentera lösningen på problemet:

Jag råkade nämligen ha även en sån på lager. Den fungerar så som du tänkte, ett vanligt öppet rör och lös top cap. Bara att kapa!
Styret kan du dessutom trycka ner några mm lägre jmf med den andra eftersom den inte har någon botten på delen du klämmer styrstammen på, om du förstår vad jag menar. De kallar den förlängare men nog funkar den fint som adapter alltid.
46BA38D6-B9DB-461A-8FE0-10DA6FCDE4A1.jpeg

BB7B3614-C5DF-4E8D-AD20-530344E29FA6.jpeg
 

h.wallin

Medlem
[Byggtråd] Kona Kilauea -94
såg inte om någon annan postat om det men har även jag skaffat en Kona från 90-talet som jag hittade på en Facebook-sida. Gjorde lite efterforskning på sadelrörsdiameter och det verkar som de allra flesta Kona i stål från 90-talet har 27.0 mm och inte 27.2 som du planerat att använda. Trist om drömramen sabbas av en för tjock sadelstolpe tänker jag.

Sheldon hade inte info om Kilauea -94 men -98:
 

planetx

Aktiv medlem
[Byggtråd] Kona Kilauea -94
såg inte om någon annan postat om det men har även jag skaffat en Kona från 90-talet som jag hittade på en Facebook-sida. Gjorde lite efterforskning på sadelrörsdiameter och det verkar som de allra flesta Kona i stål från 90-talet har 27.0 mm och inte 27.2 som du planerat att använda. Trist om drömramen sabbas av en för tjock sadelstolpe tänker jag.

Sheldon hade inte info om Kilauea -94 men -98:
De stämmer, även min -00 pahoehoe har 27,0 mm
 

Sup

Aktiv medlem
[Byggtråd] Kona Kilauea -94
Får jag presentera lösningen på problemet:

Jag råkade nämligen ha även en sån på lager. Den fungerar så som du tänkte, ett vanligt öppet rör och lös top cap. Bara att kapa!
Styret kan du dessutom trycka ner några mm lägre jmf med den andra eftersom den inte har någon botten på delen du klämmer styrstammen på, om du förstår vad jag menar. De kallar den förlängare men nog funkar den fint som adapter alltid.
Visa bilaga 478498
Visa bilaga 478499
Den där verkar ju funka. Det får nog bli en sådan. Bra jobbat! Vilken tur att du har ett gediget lager med prylar att testa med 🙂(y)
 

Sup

Aktiv medlem
[Byggtråd] Kona Kilauea -94
såg inte om någon annan postat om det men har även jag skaffat en Kona från 90-talet som jag hittade på en Facebook-sida. Gjorde lite efterforskning på sadelrörsdiameter och det verkar som de allra flesta Kona i stål från 90-talet har 27.0 mm och inte 27.2 som du planerat att använda. Trist om drömramen sabbas av en för tjock sadelstolpe tänker jag.

Sheldon hade inte info om Kilauea -94 men -98:
Tack för omtanken. Jag har provat kolfiberstolpen och den passar perfekt. Den glider ner utan motstånd och utan glapp. Ibland är det tur att kinesernas kvalitetskontroll har lite stora toleranser, eller små, beroende på hur man ser på saken.

Edit: Hittade stavfel.
 
Senast ändrad:

planetx

Aktiv medlem
[Byggtråd] Kona Kilauea -94
Vilken pärla! Fint skick också. Hur är den att trampa runt med?
Den var ett kap, en ägare innan mig. Det som var utbytt ganska tidigt var gaffeln som numera är en rs judy TT , den skulle jag vilja byta ut mot en stel eller min liggande SiD. Gillar starkt 95- års kona då de ger ett stabilt, rappt och intensivt intryck. Lite som min 97- års cinder cone fast lättare och mer rapp.
 

Sup

Aktiv medlem
[Byggtråd] Kona Kilauea -94
Färgen har kommit

IMG_0084.JPEG

Valet av färg föll på Montana Gold vit (S9120) till ramen samt Montana Metallic Titanium (EMC1010) och Montana Metallic Graphit (EMC7060) till framgaffeln. Kunde inte avgöra vilken grå nyans som var mest lik originalgaffeln på datorskärmen så jag beställde båda. Det blev även en Montana Tech grundfärg för metall (T2400) samt Spray Max 2k lack (glansig), och några finkorniga slipsvampar i olika tjocklek på det. För slipa lär jag göra en del.

Det stod på hlstore.com där jag beställde lackerna att en burk ska ungefär räcka till en cykelram med två tunna målningar. Det här är första gången jag ska måla med sprayfärg lite mer seriöst så förmodligen kommer extra färg behövas, det fick bli två. Jag beställde färgerna igår förmiddag och de landade för en stund sedan. Riktigt snabb frakt.

Denna veckan har börjat hyfsat varmt hittills men idag är den sista varma dagen enligt SMHI sedan blir det kallare. Det blir till att fortsätta att vänta in fint väder så att jag kan börja måla. Jag håller på att avlägsna färg från ramen och gaffeln så det kommer förhoppningsvis snart ett nytt inlägg om det.
 

Willie

Aktiv medlem
[Byggtråd] Kona Kilauea -94
Stiligt, jag har målat många ramar med den där kombinationen, funkar super!

Dom guldiga standard capsen tycker jag är kassa, för lågt tryck vilket gör det svårt att lägga vått i vått på tex en cykelram men bra för att undvika att det rinner. Några som släpper lite mer tryck är mitt tips!

Ska bli kul att se resultatet.

//W
 
Topp