Cykla i Leksand

bluetail

Aktiv medlem
Cykla i Leksand
Hej!

Finns det några cyklister som bor i eller besöker Leksand?

Vi är några som börjat arbeta för att Leksand skall bli en bra och spännande cykelkommun. Här finns kuperad terräng och massor med fina stigar och vägar i en miljö som stundtals är hisnande vacker!

För att börja nånstans har vi börjat kartlägga cykelbara vägar, leder och stigar för att sen lägga ut dem som turtips, så man enkelt kan få förslag om vart man kan cykla. Som ett exempel så håller vi just nu på att renovera en XC-led i Siljansnäs.

Vi har några ess i rockärmen också, men väljer att ligga lite lågt med dem innan allt är spikat men jag kan säga så mycket att en enklare xc/dirtbana med några velodromkurvor och några hopp är på G. Lite längre bort men inom räckhåll har vi ett DH-bygge på lut också men det krävs lite mer fix innan vi kan lova något.

Alla våra kontakter med kommunen har varit bra och de är mycket positiva till satsningen vilket gör att vi tror att vi kan få till nåt varaktigt.

För att nå alla cykelintresserade på ett enkelt sätt har vi byggt en webbplats där vi presenterar nyheter och annan info. Självklart länkar vi hit till Happy också (tack Jomper :)

http://www.cyklaileksand.se

Cykla i Leksand är alltså en oberoende webbplats som riktar sig till dig som bor eller besöker Leksand och vill få eller dela med dig av tips om aktiviteter, vägar eller stigar att cykla på.

Finns intresse för att ordna Happyrides i Leksand? Är nån sugen på svartrejs? Önskemål, tips, kommentarer och annat matnyttigt mottages tacksamt! Kanske vill du rent av hjälpa till med arbetet med hemsidan, spåra eller bygga? Skicka ett PM till mig så ordnar vi det :) Om inte annat, önska oss lycka till i vårt arbete för att göra Leksand till en bra cykelkommun.

Edit: Webbplatsen är för närvarande nedlagd. Använd istället detta forum ?
 
Senast ändrad:

Mathias B

Aktiv medlem
Cykla i Leksand
Sweet! Jag är nyinflyttad och har noll koll på vilka stigar som är roliga. Brukar köra upp och ner för Asaklitt eller mellan insjön och älven.
 

menelik

Ny medlem
Cykla i Leksand
Brukar emellanåt på cykel leta mig fram på stigar och småvägar mellan Falun - Rönnäs - Leksand. Många spännande cykelstråk - inklusive den nedlagda järnvägen mellan Grycksbo och Rättvik - finns att prova.
 

hm

Aktiv medlem
Cykla i Leksand
ett svartrace över midsommar skulle sitta fint.
skulle bli en bra tradition, bättre än sitta hos svärmor iaf...
 

annokjell

Ny medlem
Cykla i Leksand
Hej

Jag har ett litet spår på ca 7km ,eller 11 km om man kör det som "vändspår". Spåret ligger i Insjön ( Tunstaskogen) och är EJ utmärkt, men jag har det som GPS fil.
Det ligger bra till för mig då jag har gå-avstånd hem vart jag än befinner mig på banan :-)
 

HåkanC

Aktiv medlem
Cykla i Leksand
bluetail skrev:
-------------------------------------------------------
> För att börja nånstans har vi börjat
> kartlägga cykelbara vägar, leder och stigar för
> att sen lägga ut dem som turtips, så man enkelt
> kan få förslag om vart man kan cykla.

Mkt bra initiativ
Var har ni tänkt lägga upp era turtips?

Får jag kanske föreslå:
http://opentrailmap.net

Annars så finns ju redan:
http://www.visitdalarna.se/bikingdalarna


/Håkan
 

LasseB

Medlem
Cykla i Leksand
Har fritidshus i Häradsbygden och har fått skapligt bra koll på stigutbudet runt Asaklitt. Finns en hel del fin singeltrack och annat brötigare utanför blåa spåret. Kan försöka dela med mig där. Hänger gärna med på grupprides på utvalda helger och sommarmånader. Kul initiativ!
 

Kupa

Aktiv medlem
Cykla i Leksand
Jag varken är eller kommer bli permanent bosatt men har ändå anledning och förhoppning att spendera mycket tid i Leksand framöver, och mest då i Häradsbygden precis som LasseB. Det här är förstås ett helfestligt initiativ som jag kommer hålla ett öga på.
 

bluetail

Aktiv medlem
Cykla i Leksand
Kul att så många är intresserade!

Cykling är hetare än nånsin, så vi tror att vi ligger helt rätt i tiden. Det är väl därför som kommunen är så positiva till vårt arbete också. Faktiskt ska vi ha ett möte med dem nu på måndag om hur vi gemensamt kan göra kommunen till en attraktivare cykelkommun. Är det nåt som ni vill att jag tar upp på det mötet så säg gärna till.

När det gäller turtipsen i kommunen så väljer vi att inte låsa in oss i någon speciell app. Huvudsaken att den finns digitalt någonstans så länkar vi dit från vår sida. Till exempel så har jag tagit mitt milspår och dels lagt upp det här på Happy men även gjort ett Strava-segment som jag länkar till. Med Strava kan man ju också få den bonusen att hetsa varandra till att cykla fortare, om man är lagd åt det hållet :)

Jag väntar bara på att nån ska slå min tid på "Sågen Runt" ;)

Ni som har turer i Leksand (mtb och lvg) digitalt och kan tänka er att dela med er av dem, skicka dem gärna till mig (anders,snabela,cyklaileksand.se)så lägger jag upp dem på sajten.

Det slår mig nu att det kanske skulle vara trevligt om bidragarens namn skulle stå med i tabellen. Vad tror ni om det?

Svartrejs runt midsommar skulle vara en kul grej. Inte alla är intresserade att titta på majstångsresningar i var och varannan by, samtidigt är folk lediga och många utifrån är ändå här... Hmm det skulle kunna bli nåt. Jag har några trevliga sträckor som skulle funka tror jag... Tar med mig den pucken och ser om vi kan få till det.

Vi får ha ett hemma hos reportage hos dig Kid1000 ;)
 

HåkanC

Aktiv medlem
Cykla i Leksand
bluetail skrev:
-------------------------------------------------------
> Vi får ha ett hemma hos reportage hos dig Kid1000 ;)

+1


Jag tycker att det vore bra om stigtipsen finns enkelt tillgängliga som nedladdningsbara GPX-filer, det är det väl inte hos tex Strava?

Jmf med tex http://www.gpsies.com
Redan idag hittar man en hel del slingor där när man söker på Leksand


/Håkan
 

ÅL1

Ny medlem
Cykla i Leksand
Det finns jättemånga cyklister runt Leksand, dock hänger dom inte på Happy.

Om du vill ha fina MTB-slingor borde du kolla den öppna Facebook-guppen: "Leksand MTB" där finns bl.a. en man som heter Per Spik, som byggt/märkt upp ett antal tracks.

Vad gäller racer funkar ju i stort sett alla vägar. (Med något undantag av smala vägar med mycket trafik.)

Det finns en rodd/cykelklubb som heter Brudpiga. Dom kan du också kontakta!
 

Kid1000

Aktiv medlem
Cykla i Leksand
Ni happyiter är alltid välkomna på en kopp kaffe eller vadsomhelst.
Häromkring Insjön finns också rätt fina stigar, det är värt ett försök härute också.
Man börjar bäst precis bakom Lundhags på hjultorget och kör nedför den sandiga stigen och sedan breder stigarna ut sig åt alla håll.
 

bluetail

Aktiv medlem
Cykla i Leksand
ÅL skrev:
-------------------------------------------------------
> Det finns jättemånga cyklister runt Leksand,
> dock hänger dom inte på Happy.
>
> Om du vill ha fina MTB-slingor borde du kolla den
> öppna Facebook-guppen: "Leksand MTB" där finns
> bl.a. en man som heter Per Spik, som byggt/märkt
> upp ett antal tracks.
>
> Vad gäller racer funkar ju i stort sett alla
> vägar. (Med något undantag av smala vägar med
> mycket trafik.)
>
> Det finns en rodd/cykelklubb som heter Brudpiga.
> Dom kan du också kontakta!

Har inte FB och hittar inte nån länk när jag googlar... Nån som kan posta en länk?

Håller på och uppdaterar sidan med cykelrelaterade verksamheter... Saknas något få ni gärna tipsa mig :)
 

Kupa

Aktiv medlem
Cykla i Leksand
Är det någon som läser den här tråden som cyklade förbi utanför mig i Häradsbygden idag för en dryg timme sen, på en gul/orange Specialized-tjockcykel?
 

bluetail

Aktiv medlem
Cykla i Leksand
Så fort man har med myndigheter att göra så tar ju allt lite tid, så lyftet som vi hoppades på förra året verkar komma i år istället :)

I alla fall kul att du frågar Mathias B! Här kommer en statusrapport:

Vi har fått fondbidrag på runt hundratusen för att bygga en cykelbana och ett utegym för barnaktiviteter. Exakt bansträckning för cykelbanan är fortfarande lite oklar, men vi kommer att vara på kommunens mark vid elljuspårets start i Siljansnäs. Kontrakt är skrivet med kommunen och byggnationen startar så fort snön försvinner.

Cykelbanan kommer troligen att bli en blandning av Northshore/AM/dirt i skogsmiljö för att den ska passa så många som möjligt.

Vi kommer då också att fortsätta renoveringen av det gamla Uvbergsspåret (ca 1 mil) som utgår från samma plats i Siljansnäs.

Kartläggningen av stigarna runt om i Leksand fortsätter och kommer succesivt att läggas upp på webbplatsen. Vi kommer nog att anordna några happyrides också.

I byn Almo som ligger någon kilometer utanför Siljansnäs kommer jag under våren att markera (gul markering) upp ett nytt spår på ca 16 km. Det bygger delvis spåret Sågen runt http://happymtb.org/turtips/431 och delvis på gamla nedlagda motionsspår i Almo och Alvik.

Vi har också fått löfte av kommunen att göra en DH-bana i Granbergets skidbacke. Den kommer troligen att ligga i den nedfart som kallas Skalman. Få se om vi hinner börja bygga på detta i år.

Kommunen har gjort en satsning på att koppla ihop de två anläggningarna Källberget och Granberget http://leksand.se/sv/Nyheter/Nyhetsarkiv/2015/Invigning-av-skidsparet-Lanken och i de kontrakten som skrevs med markägarna så står det med att spåret får användas till cykling också! Detta betyder att vi redan i år kanske kommer att kunna cykla den sträckningen om det inte är för blött. I så fall pratar vi om en sträcka på upp mot 7 mil stigcykling beroende på vilka stigar man tar!!! Återkommer med mer info när vi testat.

Kan förresten tipsa sportlovsbesökare om att skidshopen i Granberget har två fatbikes för uthyrning ;)

Hör av er via pm om ni vill vara med och jobba lite eller bara vill ha en guidning, cykelsällskap eller ni vill vara med och kartlägga cykelturer.
 

Mathias B

Aktiv medlem
Cykla i Leksand
Låter härligt! Jag kommer gärna och hjälper om det inte krockar med jobb, bara skriv tid och plats så kommer jag med spade och glatt humör.
 

LasseB

Medlem
Cykla i Leksand
Tror att det är On Topic,
Hur är stigstatus i Leksandstrakten? Åker upp i helgen, men är osäker på om cykeln ska med eller ej...
Tacksam för svar.
 

Mathias B

Aktiv medlem
Cykla i Leksand
Ta med cykeln, alltid lär det finns något. Ska ut och kika runt insjön idag efter jobbet. Stigstatus där borde vara som resten av slätten.
 

Kupa

Aktiv medlem
Cykla i Leksand
LasseB skrev:
-------------------------------------------------------
> Tror att det är On Topic,
> Hur är stigstatus i Leksandstrakten? Åker upp i
> helgen, men är osäker på om cykeln ska med
> eller ej...

Jag kom precis upp själv med familjen. Tog med hoj men inte varit ute och tittat nåt än. Formen är inte heller vad man kunde ha önskat så vi får väl se vad det blir.
 

LasseB

Medlem
Cykla i Leksand
Fick en update på facebookgruppen om att det var isgata. Cykeln och IceSpiker Pro åker med upp helt enkelt så blir det nog en sväng trots allt. Kanske syns vi i skogen Kupa.
 

LasseB

Medlem
Cykla i Leksand
Tack för uppdateringen. Tycker att med valet AM-moppe och ice spiker pro så blev dagens skymningsrunda helt grym. Tog mig runt på asaklitt med bibehållen glädje. Mycket blankis i spåren, men det är ju bara kul med dubb. I övrigt riltigt torrt och snabbt.
 

Kupa

Aktiv medlem
Cykla i Leksand
Vi tog en sväng till Orsa i lördags, åkte utför (skidor alltså) för första gången på 17-18 år så var väl inte upplagd för nån hårdkörning efter det. Tog med grabben och åkte upp i skogen precis i början på asaklittsvägen, ovanför gården där. Det var ju mest is redan där. Men det blir fint sen när det försvinner.
 

bluetail

Aktiv medlem
Cykla i Leksand
Kul att det rör sig här i tråden och på stigarna i Leksandstrakten :)

Sopbilen är ute och sopar vägarna, och det mesta av snön är borta. På stigarna är det blandad kompott. Torrt och fint på sina ställen, blött ibland och isigt här och där...

Cykla går väl an om man är beredd att kliva av cykeln och gå på en del partier :)

Då det finns en del ställen att ladda upp sina kartor och ledtips vore det schysst om man kunde hitta the ultimate ställe som alla använder... Är det out.cm?

Snart startar vi byggsäsongen hur som helst... Håll koll i denna tråd eller på cyklaileksand.se ni som är sugna att hjälpa till :)
 

Per-Erik

Medlem
Cykla i Leksand
Out.cm tycker jag är riktigt bra, måste bara bli bättre på att lägga upp lite mer cykling.

Finns ju några fina stigar runt leksand som man bör cykla :-)
 

Mathias B

Aktiv medlem
Cykla i Leksand
Igår hade jag ett ganska trevligt snack med en grupp som övade eftersök med hund. Det hela slutade med att de uppmanade mig att hålla utkik efter en halt råbock vid minnesskogen på Tunstasidan i insjön. Den blev påkörd nu i helgen och skulle någon se den så ring polisen och begär att eftersökjägare kommer ut och berätta att jägarna själva har begärt detta.
 

puma33

Medlem
Cykla i Leksand
Dags att leverera! Cyklaileksand sidan är inte uppdaterad på länge.

Semester i Leksand med bas i Övermo, behöver tips för MTB-kvällsturer. Känner till källberget. För 3 år sedan körde jag källberget-granbergstoppen men det var ganska igenväxt på sina håll, status nu?
Är det nya skidspåret cyklingsbart? På hemsidan står det om bygge av leder i siljansnäs, status?

Söker även tips på bra cykelställen på väg hem från björnparken.
 
Topp
Happyride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer