Handtag XC

Alex Supertramp

Aktiv medlem
Handtag XC
Tjena. Börjar bli dags att byta handtag. Har kört rätt hårda enkla gummi från start, men nu är de helt blanka. Vad skall jag byta till? Skum? Lite form för handen? Eller kanske rentav såna här? Jag kör i princip uteslutande XC med bara lite teknisk stig.

 

Freddie L

Aktiv medlem
Handtag XC
Såna Ergon med inbyggda bar-ends är grymma! Använde jag när jag körde 12h-lopp med smala styren och handledsbesvär. Med lite bredare styre och kortare lopp körde jag deras variant utan bar-end. På senare år med modernt breda styren har det varit skumgrepp för hela slanten, Ritcheys ”ergonomiska” är en favorit.
https://r2-bike.com/RITCHEY-Grips-WCS-Ergo-True-Grip
Men grepp är individuellt, du måste prova vad du gillar.
 

Supersonic

Aktiv medlem
Handtag XC
Skum i handtagen funkar bra på sommaren när det är torrt. De är mjuka och reducerar vibrationer otroligt bra. De formar sig bra för handen. Problemet är att blir de blöta så är fästet i dem rejält lågt, man får hålla hårt för att inte förlora greppet.
Min erfarenhet av Ergon-handtag är att de är stenhårda i gummit, och skickar därför alla markens vibrationer rakt in i handen vilket gör att man tröttnar i underarmarna. Har testat flera olika Ergon, men haft samma upplevelse av dem alla.
Allt för mycket ergonomisk form i ett handtag gör att man måste hålla handen på exakt rätt sätt och samma ställe hela tiden. Blir svårare att variera handposition på ett naturligt sätt under passet.
Mitt tips för XC är PRO https://www.bike-components.de/en/PRO/Ergo-Race-Grips-p47705/ ,de har hög kvalitet i gummi och form, bra grepp.
Det andra alternativet är mjuka sköna gummigreppet från Specialized https://www.evaldsmtb.se/mountainbi...r/specialized-handtag-sip-locking-grips-black
 

Rholm

Aktiv medlem
Handtag XC
Jag kör Ergon GA2 på xc- och stigcykeln. Jag tycker att de funkar mycket bra, upplever dem inte som klumpiga eller obekväma. Jag har inte supersonics erfarenhet av vibrationer och jag tycker att de tillåter tillräckligt med variation för att funka längre pass. Har väl kört drygt fem timmar i stöten som längst och upplevde inga problem då heller.

Jag provade Ergon GS1 på xc-cykeln tidigare, men kom aldrig överens med den skarpa kanten i vingen på greppet.

Jag har också ett par GP2 som sitter på en helstel mtb. De är superbekväma men känns lite klumpiga för att åka lite fortare i skogen.
 
Topp