[LVG] Malaga - Nu med RR

MarcusS

Aktiv medlem
[LVG] Malaga - Nu med RR
Var ska man cykla i Andalusien?

Jag måste ta ut lite semester så jag bokade en resa till Malaga nu när SAS hade rea på sina poängresor. Jag åker ner i mitten av januari och tar med mig racern. Min plan är att packa lätt och cykla i tre dagar innan det är dags att åka hem igen. Men, vart ska man cykla? Vilka vägar är bäst? Vilka byar/städer måste man stanna och bo i? Är det någon som sitter på några fina gpx:er som går att ladda ner?
 
Senast ändrad:

GoranS

Aktiv medlem
[LVG] Malaga - Nu med RR
Har inte cyklat där, bara åkt bil. Om du ska starta från Malaga så skulle jag satsat på området nordost om Malaga. Vägen norr om Almuñecar (SO-02 på google maps) upp i bergen innehöll om jag minns rätt en del rätt fina vyer. Vägen upp åt nordost från Malaga (A7000) har ett par intressanta "loopar" där den går runt och upp över sig själv.
Vg.JPG
 

schäfer

Medlem
[LVG] Malaga - Nu med RR
Hej!

Har cyklat en del där nere, endast nordväst om Malaga dock,
där finns oändliga alternativ, tex vuelta a Ronda
med olika alternativ över El Chorro(ett måste)
och vidare bort mot Antequerra och avsluta med
att komma ner över Montes de Malaga
lite tråkig väg bort till Puerto Banus(där man svänger av till Ronda)
denna runda är väl beroende på vägval allt från 18-30 mil 3500-6000 höjdmeter

Ett annat alternativ är att ansluta till Andalusian cyling experience
och bo med dom i Montecorto och köra rundor där, kolla deras hemsida

lycka till
Per
 

MarcusS

Aktiv medlem
[LVG] Malaga - Nu med RR
Vueltan ger en del hjälp om var man bör cykla. Tack. Jag tänkte försöka förbereda mig med ett antal sträckor inlagda i gps. Hoppas få till ca 20 mil per dag och hinna med att stanna där det ser fint ut.
 

GoranS

Aktiv medlem
[LVG] Malaga - Nu med RR
Beakta även antal höjdmeter när du planerar. 20 mil/dag då det är platt är en sak att göra, om man dessutom tänkt sig 4000 höjdmeter/dag blir det en annan femma, i synnerhet med tanke på att dagarna inte är jättelånga där nere vid den tiden på året och jag tror att du vill undvika mörkerkörning.
 
[LVG] Malaga - Nu med RR
Lycka till med 20 mila rundor. Kört runt Ronda och mål i Fuengirola med typ 17-18 mil på mätaren. Tid cirka 7-8 timmar ex diverse stopp så som hämta saltpåsar inne på lokala barer, köpa RedBull på bensinstationer och köra ifrån jagande jyckar. Detta inkl två krampande lår efter en dålig vinterträning hemma innan veckorna i Spanien.

Vill du ha backigt håll dig till norr om Fuengiola, lite plattare i dalen upp från flygplatsen i Malaga. Öster om Malaga är det kanon att följa vattnet men väster åt Marbella är det för mycket trafik.
Glöm inte tv masten ovanför Midjas...

Trevlig resa!
 

MarcusS

Aktiv medlem
[LVG] Malaga - Nu med RR
20 mil per dag är kanske i överkant. Jag tänkte ta med lampor, men planerar att cykla när det är ljust. Det verkar hur mycket fina vägar som helst. Det får bli några timmars internetcyklande som förberedelse.
 

MarcusS

Aktiv medlem
[LVG] Malaga - Nu med RR
Här kommer en RR från turen ner till Malaga. Tidpunkten att åka är väl inte helt optimal, januari i södra Spanien kallar de själva för vinter. Jag skulle vilja jämföra det med svenskt aprilväder. Skönt i solen när den kommer fram men rätt mycket regn och rusk. Hursomhelst, det var nu som jag är lite mellan jobb och semesterdagar behövde kvitteras ut.

Tanken med denna trip var att få ner all packning i sadelväskan och cykla dit vinden blåser. Cykeln checkades in utan väska, den fick lite bubbelplast på valda ställen. SAS är ju generösa och erbjuder cykel utan kostnad om det är det enda incheckade bagaget. Cykeln kom fram utan problem och jag skruvade ihop alltihopa. Då jag kom fram sent på eftermiddagen fick jag leta efter ett hotell i närheten. Jag hade ingen lust att börja med att cykla i mörker.

2015-01-1717.56.33.jpg


De enda ”civila” kläder jag hade med var ett par ¾-shorts och en kortärmad tröja. Det kändes lite märkligt att gå omkring i cykelskor på kvällarna, tur att man kör med SPD.

2015-01-2018.46.16.jpg


Vädret för första dagen såg inte bra ut. Prognosen var ca 5-9 grader, regn och ingen vind. Efter frukost så kändes det tungt att behöva ge sig ut i regnet. Rummet var varmt och skönt och ute var det kallt och blött. Men som någon klok har sagt, vädret ser alltid sämre ut inifrån fönstret än när man väl kommer ut. För att motivera mig att inte såsa bort dagen så bokade jag ett rum i Gibraltar, 140km bort. Nu var jag tvungen att skynda mig iväg så att jag kunde komma fram innan det blev mörkt.

2015-01-1809.55.10.jpg


Kustvägen verkade inte så lockande, utan jag ville upp på småvägarna i bergen så jag tog sikte på Coin. I början regnade det bara lite grann, fötter och händer höll sig varma så det var bara att trampa på. Efter någon timme så kom det riktiga ösregnet och allt började bli kallt och blött. Jag körde vägen över Monda mot Marbella. Temperaturen på 500möh kan inte har varit mycket över nollan. Nedförkörningenarna blev riktigt kalla. Vid ett tillfälle vände jag om och cyklade upp en bit igen för att få upp temperaturen.

Nere vid kusten var det lite varmare men lika mycket regn. Jag började tänka på ett varmt bad när jag kommer fram och tryckte på för att få upp värmen. Infrastrukturen för cykel längs kusten är riktigt dålig. Det finns en stor motorled som inte är speciellt inbjudande att cykla på och sedan småvägar som i många fall inte knyts ihop. Till slut så dök klippan i Gibraltar upp. När jag kom in i hotellrummet så kändes det som det var värmegolv i hela rummet – det var det inte märkte jag sedan när fötterna tinat upp.

Nästa dag så hade regnet försvunnit och solen tittade fram mellan molnen. Jag passerade gränskontrollen och titta runt lite på staden. Naturligtvis måste man ju cykla upp till toppen av klippan för att hälsa på aporna. Ca 400 höjdmeter på 3,5km cykling. Trots 34/28 gick det trögt uppför. Fin utsikt uppe på Upper Cliff. Det finns en massa gamla försvarsanordningar i och på berget. Här 9,2” som siktar på Afrika. Nedförskörningen var klart läskig. Ojämn asfalt, riktigt brant och man vill ju inte värma upp fälgarna alltför mycket.

2015-01-1910.14.16.jpg


2015-01-1909.54.27.jpg


2015-01-1909.21.23.jpgEfter turen på klippan blev det lite fram och tillbaka upp längs kusten. Här hittade jag en en cykelväg som dessvärre bestod av mjuk sand.

2015-01-1912.02.16-1.jpg


2015-01-1914.24.47.jpg


På den tredje och sista cykeldagen så var prognosen sol och kallt på förmiddagen och regn framåt eftermiddagen. Jag cyklade upp till Mijas så fort solen gått upp. Där uppe var det lite frost kvar i skuggan. Sedan irrade jag runt på olika vägar, fikade, undersökte potentiellt investeringsobjekt för den händige och letade rätt på ett hotell innan regnet började.

2015-01-2008.30.46.jpg

2015-01-2009.02.25.jpg

2015-01-2009.48.33.jpg

2015-01-2010.29.46.jpg

2015-01-2010.31.54.jpg


Sedan var det dags att ta sig hem. På flygplatsen så tyckte de att cykeln var för stor för att få igenom deras röntgen. Efter tagit av sadeln gick den dock igenom. På security tyckte de dock att en sadelstolpe kan vara ett möjligt vapen så det blev att gå tillbaka och checka in sadeln oxå. Tur att jag var ute i god tid.

2015-01-2109.54.11.jpg


För att höja upp gubbcyklingen till en ny nivå så prövade jag två för mig nya attribut.
Windfree – funkar bra för att minska vindbruset och värmer lite över öronen. När det var under 10 grader var de ganska lagom. Uppför stigningarna så är de mest jobbiga att ha på sig.
Backspegel på hjälmen – funkade bättre än vad jag trodde. Gör det lättare att ha koll på när man blir omkörd samt viktigare ha koll på hur mycket trafik det kommer efter den första bilen som kör om.

2015-01-1809.54.49.jpg
 

GoranS

Aktiv medlem
[LVG] Malaga - Nu med RR
Härligt med lite utlandscykling!

Lite lurigt det där med cykelresor i januari. Kan ju vara helt acceptabelt väder runt Medelhavet, men även mindre roligt sådant. Min uppfattning är nog att perioden december - mitten av mars är Kanarieholmarna det som gäller om man vill ha skaplig sannolikhet för bra väder utan att behöva flyga alltför långt. Sen kan det ju finnas en massa skäl till att trots det ta en "chansning" på Medelhavsområdet under vintern.
 

schäfer

Medlem
[LVG] Malaga - Nu med RR
När tänkte du åka?
finns fler alternativ i Fuengirola t.ex nuria sol
i Malaga finns ett flertal hostals har dock inte koll på namnen
var tänkte du cykla

//Per
 

Kudos

Medlem
[LVG] Malaga - Nu med RR
En långhelg i mitten av mars. Tjejen ville se Gibraltar. Tänkte mig cykla dit och sedan tåg eller annat hem. eller övernattning. För övrigt inga rutter planerade.
 

Lillen

Ny medlem
[LVG] Malaga - Nu med RR
Lägenhetshotellet Manilva Green, i Manilva.
Bra & prisvärt samt vana vid cyklister.
www.apartamentosmanilvagreen.com/en/
Nära Gibraltar & jättebra cykling i närområdet.
Kräver dock hyrbil.
Hyrs billigt på Malagacar.com.
Cykel kan ni hyra hos www.marbellarentabike.com som levererar & hämtar där ni bor.
Går f ö inga tåg från Gibraltar. Ändstationen är i Fuengirola.
 

schäfer

Medlem
[LVG] Malaga - Nu med RR
Ta tåget till Fuengirola cykla kustvägen till Gibraltar bo i La Linea,
cykla till Ronda bo där ende lhöjdmeter men inte tokbrant(sevärt om man inte varit där)
cykla innervägen tillbaks till Fuengirola, används ibland till Andalusien runt(underbar cykelväg) och ta tåget till flygplatsen
3 cykeldagar mellan 10-15 mil per dag, har ni mer tid så cykla från Ronda till El Chorro (Caminito el Rey) bo där, cykla sen till flygplatsen
underbar miljö i El Chorro, sista etappen från El Chorro till flyget användes på sista Vueltan där Nibali uppnådde warpspeed
och blev diskad, just saying, vill ni hyra hojjar fixar jag det också

cycleandalus.co

//Per
 

Köp & Sälj

Topp
Happyride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer