[OT] Vilket vin dricker du?

hanek082

Aktiv medlem
[OT] Vilket vin dricker du?
image.jpg


solen skiner så kör på ett riktigt fint sommarvin från Franken
 
[OT] Vilket vin dricker du?
Ståltank vs. ek:
Ok, körde chardonnayprovning ikväll med temat ek eller inte. Vill jag ha friskhet och fräsch frukt eller vill jag ha smör och kola? Och trots att den förstnämnda är en fin Chablis tror jag ändå att jag landar i att chardonnay behöver ekfat för att bli intressant. Är jag en simpel pimplare som försöker jämföra len irländsk whiskey med den billigaste röken från Islay, eller är oekat vitt och Chablis i synnerhet lite överskattat och blygt i överkant?
Visa bilaga 482683
För mig är det enkelt. Jag har svårt för smör - äter inte smörgåsar - så ekad chardonnay förlorar typiskt mot Chablis. Ska det vara syra dricker jag förvisso hellre Riesling eller Albariño.

I kväll, till saffransrisotto med räkor och grillstekta småtomater, blev det en mer fruktig än frisk Grüner Veltliner: Malat Ried Höhlgraben
 

Domestique

Aktiv medlem
[OT] Vilket vin dricker du?
Jag är kanske för okultiverad för Chablis, men jag tycker chardonnay blir bra mycket roligare av fatlagring. Även om den är kort. Någon punkig variant från Nya Zeeland? Jag har en förkärlek för Stoneleigh. Prisvärt och mycket smak. Bra förrättsvin, speciellt till vit fisk om man vill dra på lite med kryddor.

Jag tycker petit chablis kan vara trevligt, oekat och kan fungera till t o m skaldjur. För ekade burgunder föredrar jag dock de mer sydliga delarna, byar som Mersault t ex, men priserna i de områdena är ju tyvärr rätt höga. Faktum är att man ekar rätt mycket i Bourgogne, men de framstår sällan som överekade som en del nv chardonnay kan göra. Det har till viss del att göra med temperaturer och att man har lite mindre extraktion från eken i Bourgogne, än i varmare områden. Minns att det togs upp under Bourgogne masterclass jag var med på för några år sen. Vill man hitta riktigt bra och prisvärd Burgundisk chardonnay ska man dock kolla på Hautes Cote de Nuits. Tyvärr hittar väl lite in till Sverige. NZ är ett av mina favoritländer, speciellt när det gäller pinot. De vita tycker jag dock ibland kan vara lite "för mycket".
 

hanek082

Aktiv medlem
[OT] Vilket vin dricker du?
Det kan vara trevligt med riktigt bra silvaner från Franken, ingen annanstans får man till silvaner så bra som där. Har inte provat just den, men har varit på jobbesök hos Juliusspital i Wurtzburg.
Trevligt, detta vin är från Randersacker, första byn söder om Würzburg. Bodde där i 4 år så kör en årlig beställning från dem.

Har ni vägarna förbi wurzburg har de vinprovning osv
 

Pfaff

Aktiv medlem
[OT] Vilket vin dricker du?
Tvärtom är det väl ändå. Alvarinho och Vinho Verde i Portugal och Albariño i Spanien (ex Galicien).


Mnja, området är detsamma, nordvästra hörnan av iberiska halvön men just Galicien är spanskt. Vinho Verde kan göras på Alvarinhodruvan men är främst ett ungt vin gjort på ett flertal olika och kan även vara rött.. Alvarinho/Albariño görs på druvan av samma namn enbart.
 

Alex Supertramp

Aktiv medlem
[OT] Vilket vin dricker du?
Gula Änkan höll måttet, kaffevinet från Nya Zeeland till burgaren sen gjorde det inte. Varför gör vinmakare såna på skoj-viner? Jag kan förstå en bartender som gör en semleshot till fettisdagen, men att odla vindruvor, skörda, lagra - och sen göra ”en kul grej” med hela skiten är oförståeligt. Helgerån.
47C72188-8D6F-4789-A0C1-403E11794130.jpeg
 

grondahl

Aktiv medlem
[OT] Vilket vin dricker du?

Domestique

Aktiv medlem
[OT] Vilket vin dricker du?
De bästa portugisiska Alvarinho kommer från Vinho Verde (och ska inte blandas ihop med de relativt alkoholsvaga, lite spritsiga viner som området kanske traditionellt mest är känt för). I Galicien är det främst Rias Baixas där man producerar riktigt bra Albarinho. Läcker druva. Är väldigt svag för vinerna från Rias Baixas, men skulle gärna prova mer från Vinho Verde, t ex Palácio da Brejoeira Alvarinho.
Den här spanjoren är btw väldigt trevlig tycker jag, den dyker upp på SB då och då.
 

Bilagor

  • RiasBaixas_IMG_0255.JPG
    RiasBaixas_IMG_0255.JPG
    72.7 KB · Besök: 11

LFN

Aktiv medlem
[OT] Vilket vin dricker du?
För mig är det enkelt. Jag har svårt för smör - äter inte smörgåsar - så ekad chardonnay förlorar typiskt mot Chablis. Ska det vara syra dricker jag förvisso hellre Riesling eller Albariño.

I kväll, till saffransrisotto med räkor och grillstekta småtomater, blev det en mer fruktig än frisk Grüner Veltliner: Malat Ried Höhlgraben
Rött vin får gärna smaka smör, vitt ska vara friskt.
 

Alex Supertramp

Aktiv medlem
[OT] Vilket vin dricker du?
Rött vin får gärna smaka smör, vitt ska vara friskt.
Fast viss smörighet i en Chardonnay måste du väl ändå uppskatta? Typ till rökta räkor direkt ur fiskbilspåsen eller smörstekt sparris innan huvudrätten och ett mer by the book-rödvin? (och då talar jag alltså inte om överekade varianter med kolatoner från nya världen.)
 

Domestique

Aktiv medlem
[OT] Vilket vin dricker du?
haha som sommelier och älskare av bl a riesling från Alsace och Rheingau, skulle jag nog vara försiktig med "ska" (även om jag är medveten om att alla har sina smakpreferenser). Några av mina bästa vitvinsupplevelser har varit vita Bourgogner - det ligger något i uttrycket "chardonnay, the cocaine of Burgundy". Men ibland, speciellt i nya världen, kan det bli lite för mycket..
På tal om Spanien och chardonnay.. En del vita Riojor på viura kan med ålder bli lite bourgognelika och i Galicien finns Godello som odlas främst i Valdeorras som också går lite åt chardonnayhållet.

(Mest avundsjuk som bara har trocadero zero i glaset) :)
 

Alex Supertramp

Aktiv medlem
[OT] Vilket vin dricker du?
haha som sommelier och älskare av bl a riesling från Alsace och Rheingau, skulle jag nog vara försiktig med "ska" (även om jag är medveten om att alla har sina smakpreferenser). Några av mina bästa vitvinsupplevelser har varit vita Bourgogner - det ligger något i uttrycket "chardonnay, the cocaine of Burgundy". Men ibland, speciellt i nya världen, kan det bli lite för mycket..
På tal om Spanien och chardonnay.. En del vita Riojor på viura kan med ålder bli lite bourgognelika och i Galicien finns Godello som odlas främst i Valdeorras som också går lite åt chardonnayhållet.

(Mest avundsjuk som bara har trocadero zero i glaset) :)
Jag börjar så sakta och sorgligt inse att jag har för dåliga smaklökar. Jag älskar champagne, men tycker väldigt sällan att det smakar 240 spänn bättre än en bra cava. Och vad händer egentligen i rödvin om man går från 120 spänn till 240 eller tom 350? Tycker ofta att unga viner levererar mer än deras lagrade och bra mycket dyrare kusiner. Här är jag gravt självkritisk alltså, och jag hoppas att jag lär mig uppskatta en elegant Sancerre mer än en överekad chardonnay från Kalifornien - men många delar av förmågan att känna skillnad är nog medfödd, alternativt ickeförstörd av rökig whiskey och stadiga groggar bak längs livslinjen.
 

Domestique

Aktiv medlem
[OT] Vilket vin dricker du?
Jag börjar så sakta och sorgligt inse att jag har för dåliga smaklökar. Jag älskar champagne, men tycker väldigt sällan att det smakar 240 spänn bättre än en bra cava. Och vad händer egentligen i rödvin om man går från 120 spänn till 240 eller tom 350? Tycker ofta att unga viner levererar mer än deras lagrade och bra mycket dyrare kusiner. Här är jag gravt självkritisk alltså, och jag hoppas att jag lär mig uppskatta en elegant Sancerre mer än en överekad chardonnay från Kalifornien - men många delar av förmågan att känna skillnad är nog medfödd, alternativt ickeförstörd av rökig whiskey och stadiga groggar bak längs livslinjen.

Det går att lära sig smakerna, men man måste prova strukturerat. Provar man professionellt, följer man alltid ett protokoll, men visst det är svårt! Och "privat" så handlar det ju mycket om det du är inne på; att själv uppskatta vinet. Det är inte så enkelt så att alla direkt tycker det är "godare" med ett vin som kostar 1000 eller 2000 än ett som kostar 89 heller, speciellt inte som vinbranschen ser ut (inte minst i Sverige) där det finns massor av marknadsdesignade skitviner i det lägre prissegmentet med lite strävhet, låg syra och hög sötma. Många viner i det segmentet skapas för marknader som den Svenska -viner som ska anspela på något känt varumärke Ca'Marrone t ex som ska anspela på Amarone, men innehåller enklare druvor från Puglien. Mycket från Veneto är också av tvivelaktig kvalite. Även många Amarone. Jag åt lunch med Raffaele Boscaini (son till Sandro, som var en av de som skapade den moderna Amaronen) från MASI på en pastarestaurang utanför Verona för några år sedan och han uttryckte bekymmer över hur vissa producenter i hans ögon prånglar ut undermåliga viner på marknaden. Men det handlar lite om vad jag tänkte komma till - många gillar viner med lite sötma, gärna stora och fylliga. De är lättare att tycka om när man är ovan och därför skulle nog många också tycka om ett billigt lite sött rödvin bättre än exempelvis en bourgogne för 2000 kr från en elegant by som Chambolle-Musigny, som inte alls handlar om storhet och kraft utan om underbar komplexitet, elegans och balans. Jag tycker dock att många av de mest populära billiga vinerna på marknaden är närmast odrickbara.

Champagne är spännande, det är ytterligare ett av mina favoritområden. Dock så är det lite klurigt och standardchampagner i SBs sortiment imponerar inte alltid.. Prestigecuvéer är dock en annan sak. Krug, Taittinger comtes de champagne, Salon, Pol Roger Winston Churchill, Moet Dom Perignon, Bollinger R.D. osv.. Jag drack en magisk Krug 2000 i höstas, som hade kunna ligga många år till. Men då snackar vi några tusenlappar, så det blir inte så ofta. Mest lärde jag mig om området när jag åkte omkring och köpte på mig odlarchampagner, dvs inte från de stora husen. Det finns ju nästan oräkneligt många champagner, 18-20000 typ och mycket är rätt billigt. För 15-20 euro finns massor spännande! Sen är det ju frågan vad man vill lägga och om det är prisvärt eller ej.. ja och nej skulle jag säga. I det billiga spektrat väljer jag ofta någon trevlig Crémant från något annat distrikt. Bourgogne, Alsace, Loire oftast. Men INGET slår champagne när det gäller kvaliteten i det högre prissegmentet och även om de ligger i typ 1000-4000 kronor så är det ändå "billigt" för världsklassviner. De dyraste rödvinerna från ex Bordeaux, Bourgogne, Napa osv kostar ju som en mindre bil..
Håller med det finns många spännande cavor. Juve du Camps tycker jag mycket om. Det finns massor med crémant och Italien har ju sin doldis Franciacorta där man producerar Italiens bästa mousserande viner norr om Bergamo. Tyvärr är ju utbudet på Systembolaget rätt dåligt generellt.

Du nämner Sancerre. Inre Loire är spännande och förhållandevis prisvärt. I grannbyn Pouilly Fumé fanns en vinmakare som hette Didier Dagueneau som tog kvalitet till en ytterligare nivå. Han omkom i en flygolycka men företaget lever vidare och då och då kommer viner ut i SBs släpp för några hundralappar. Då kan man prova Sauvignon Blanc i världsklass.

Ålder är också intressant. Mycket på marknaden i lägre prissegment är skapat för att drickas relativt unga när all fruktighet är kvar. Extremen är ju boxviner som håller typ ett år oöppnat. Vill man lagra viner, så bör man läsa på om vinets lagringsduglighet. När man gör en bedömning i en sommelierprovning, så är f ö lagringsduglighet en viktig parameter man ska bedöma. Vin är också ständigt i rörelse - från att det är ungt och spjuveraktigt, tills att frukten och syran är borta och vinet är dött och platt. Nånstans finns ju en sweet spot med både kvarvarande fruktighet och mognadsaromer som kan vara fantastisk. Vissa är ju dock mer vinnekrofiler än andra. :) Det är dock extremt svårt/omöjligt att veta hur ett vin är bara genom att utgå från tid, därför är det att rekommendera att man köper ett antal flaskor som man lagrar och kanske tar en vartannat år för att kunna följa utvecklingen. Man får ju också en indikation på hur vinet kommer lagras. Det är dock väldig fascinerande att det kan skilja så ofantligt mycket. Jag har besökt lagringskällare hos ett antal producenter och det kan ligga flaskor från tidigt 1800-tal som fortfarande ska vara väldigt vitala (de brukar korkas om typ vart 20.e år och i samband med det provas de). Tyvärr har jag inte varit tillräckligt vip för att få vara med om nåt sånt.. :)

Nä, ut och cykla nu. Idag gladare att jag hade Trocadero i glaset igår. :)
 

grondahl

Aktiv medlem
[OT] Vilket vin dricker du?
Jag börjar så sakta och sorgligt inse att jag har för dåliga smaklökar. Jag älskar champagne, men tycker väldigt sällan att det smakar 240 spänn bättre än en bra cava. Och vad händer egentligen i rödvin om man går från 120 spänn till 240 eller tom 350? Tycker ofta att unga viner levererar mer än deras lagrade och bra mycket dyrare kusiner. Här är jag gravt självkritisk alltså, och jag hoppas att jag lär mig uppskatta en elegant Sancerre mer än en överekad chardonnay från Kalifornien - men många delar av förmågan att känna skillnad är nog medfödd, alternativt ickeförstörd av rökig whiskey och stadiga groggar bak längs livslinjen.

Men gillar du amerikansk chardonnay så kanske det är enklare att testa sig fram med fransk ekad chardonnay än att byta stil totalt. Har letat bra chardonnay på sistone så tänker lista några producenter som brukar finnas på monopolet (ibland i ts förvisso) som jag tycker gör bra chardonnay:
Domaine Rijckaert (Jura)
Domaine Cordier (Bgn)
Chateau Fuisse (Bgn)
Sandhi (Cali men inte överdrivna fat)
Leflaive Les Setilles (Bgn)
Faiveley

Tar förövrigt gärna emot fler tips på producenter som kan leverera till rimliga priser.
 

Alex Supertramp

Aktiv medlem
[OT] Vilket vin dricker du?
Det går att lära sig smakerna, men man måste prova strukturerat. Provar man professionellt, följer man alltid ett protokoll, men visst det är svårt! Och "privat" så handlar det ju mycket om det du är inne på; att själv uppskatta vinet. Det är inte så enkelt så att alla direkt tycker det är "godare" med ett vin som kostar 1000 eller 2000 än ett som kostar 89 heller, speciellt inte som vinbranschen ser ut (inte minst i Sverige) där det finns massor av marknadsdesignade skitviner i det lägre prissegmentet med lite strävhet, låg syra och hög sötma. Många viner i det segmentet skapas för marknader som den Svenska -viner som ska anspela på något känt varumärke Ca'Marrone t ex som ska anspela på Amarone, men innehåller enklare druvor från Puglien. Mycket från Veneto är också av tvivelaktig kvalite. Även många Amarone. Jag åt lunch med Raffaele Boscaini (son till Sandro, som var en av de som skapade den moderna Amaronen) från MASI på en pastarestaurang utanför Verona för några år sedan och han uttryckte bekymmer över hur vissa producenter i hans ögon prånglar ut undermåliga viner på marknaden. Men det handlar lite om vad jag tänkte komma till - många gillar viner med lite sötma, gärna stora och fylliga. De är lättare att tycka om när man är ovan och därför skulle nog många också tycka om ett billigt lite sött rödvin bättre än exempelvis en bourgogne för 2000 kr från en elegant by som Chambolle-Musigny, som inte alls handlar om storhet och kraft utan om underbar komplexitet, elegans och balans. Jag tycker dock att många av de mest populära billiga vinerna på marknaden är närmast odrickbara.

Champagne är spännande, det är ytterligare ett av mina favoritområden. Dock så är det lite klurigt och standardchampagner i SBs sortiment imponerar inte alltid.. Prestigecuvéer är dock en annan sak. Krug, Taittinger comtes de champagne, Salon, Pol Roger Winston Churchill, Moet Dom Perignon, Bollinger R.D. osv.. Jag drack en magisk Krug 2000 i höstas, som hade kunna ligga många år till. Men då snackar vi några tusenlappar, så det blir inte så ofta. Mest lärde jag mig om området när jag åkte omkring och köpte på mig odlarchampagner, dvs inte från de stora husen. Det finns ju nästan oräkneligt många champagner, 18-20000 typ och mycket är rätt billigt. För 15-20 euro finns massor spännande! Sen är det ju frågan vad man vill lägga och om det är prisvärt eller ej.. ja och nej skulle jag säga. I det billiga spektrat väljer jag ofta någon trevlig Crémant från något annat distrikt. Bourgogne, Alsace, Loire oftast. Men INGET slår champagne när det gäller kvaliteten i det högre prissegmentet och även om de ligger i typ 1000-4000 kronor så är det ändå "billigt" för världsklassviner. De dyraste rödvinerna från ex Bordeaux, Bourgogne, Napa osv kostar ju som en mindre bil..
Håller med det finns många spännande cavor. Juve du Camps tycker jag mycket om. Det finns massor med crémant och Italien har ju sin doldis Franciacorta där man producerar Italiens bästa mousserande viner norr om Bergamo. Tyvärr är ju utbudet på Systembolaget rätt dåligt generellt.

Du nämner Sancerre. Inre Loire är spännande och förhållandevis prisvärt. I grannbyn Pouilly Fumé fanns en vinmakare som hette Didier Dagueneau som tog kvalitet till en ytterligare nivå. Han omkom i en flygolycka men företaget lever vidare och då och då kommer viner ut i SBs släpp för några hundralappar. Då kan man prova Sauvignon Blanc i världsklass.

Ålder är också intressant. Mycket på marknaden i lägre prissegment är skapat för att drickas relativt unga när all fruktighet är kvar. Extremen är ju boxviner som håller typ ett år oöppnat. Vill man lagra viner, så bör man läsa på om vinets lagringsduglighet. När man gör en bedömning i en sommelierprovning, så är f ö lagringsduglighet en viktig parameter man ska bedöma. Vin är också ständigt i rörelse - från att det är ungt och spjuveraktigt, tills att frukten och syran är borta och vinet är dött och platt. Nånstans finns ju en sweet spot med både kvarvarande fruktighet och mognadsaromer som kan vara fantastisk. Vissa är ju dock mer vinnekrofiler än andra. :) Det är dock extremt svårt/omöjligt att veta hur ett vin är bara genom att utgå från tid, därför är det att rekommendera att man köper ett antal flaskor som man lagrar och kanske tar en vartannat år för att kunna följa utvecklingen. Man får ju också en indikation på hur vinet kommer lagras. Det är dock väldig fascinerande att det kan skilja så ofantligt mycket. Jag har besökt lagringskällare hos ett antal producenter och det kan ligga flaskor från tidigt 1800-tal som fortfarande ska vara väldigt vitala (de brukar korkas om typ vart 20.e år och i samband med det provas de). Tyvärr har jag inte varit tillräckligt vip för att få vara med om nåt sånt.. :)

Nä, ut och cykla nu. Idag gladare att jag hade Trocadero i glaset igår. :)
Oj, stort tack. Här har jag hemläxa...
 

Domestique

Aktiv medlem
[OT] Vilket vin dricker du?
Men gillar du amerikansk chardonnay så kanske det är enklare att testa sig fram med fransk ekad chardonnay än att byta stil totalt. Har letat bra chardonnay på sistone så tänker lista några producenter som brukar finnas på monopolet (ibland i ts förvisso) som jag tycker gör bra chardonnay:
Domaine Rijckaert (Jura)
Domaine Cordier (Bgn)
Chateau Fuisse (Bgn)
Sandhi (Cali men inte överdrivna fat)
Leflaive Les Setilles (Bgn)
Faiveley

Tar förövrigt gärna emot fler tips på producenter som kan leverera till rimliga priser.
Jag tänker klippa några flaskor av denna när den släpps:

Blev grymt sugen på bra chardonnay nu, jag har mest druckit riesling på sistone när det gäller vita. Men en baconlindad torskrygg och en riktigt bra vit burgund. Oj vad gott det kan va! :)
 

LFN

Aktiv medlem
[OT] Vilket vin dricker du?
Jag kan väldigt lite om vin. De senaste förtiosjutton gångerna jag handlat vitt vin så har det blivit Stoneleigh Sauvignon Blanc från Nya Zeeland (Av den enkla anledningen att jag tycker det är gott) Har något ett tips på liknande vin? Vore kul att höja blicken lite, men jag blir alltid så besviken när jag chansar och får något slisk som bara smakar sockerdricka.
 

Alex Supertramp

Aktiv medlem
[OT] Vilket vin dricker du?
Jag kan väldigt lite om vin. De senaste förtiosjutton gångerna jag handlat vitt vin så har det blivit Stoneleigh Sauvignon Blanc från Nya Zeeland (Av den enkla anledningen att jag tycker det är gott) Har något ett tips på liknande vin? Vore kul att höja blicken lite, men jag blir alltid så besviken när jag chansar och får något slisk som bara smakar sockerdricka.
Jag älskar också Stoneleigh efter att ha varit på en av deras Winemakers Dinner. Men älskar du att det smakar mycket? Problemet med vissa finstämda och klassiskt eleganta vita (typ Chablis eller Sancerre) är nämligen att de kan bli lite väl anonyma. Låt säga att du har druckit bubbel innan, med både hög syra och mycket bubblor, eller ännu värre en vass cocktail - och sen serverar du en Chablis till förrätten. Då kan den nästan försvinna lite, och reduceras till en sval måltidsdryck. Vilket en kaxig SB från nya världen inte gör, eventuellt pga överdriven ek eller annnat. Så jag tänker att man vid dessa tillfällen skall servera det blyga vita även som fördrink, för att inte så att säga gå ner i intensitet sen när första rätten gör entré. Ingen aning om jag tänker rätt här...

Hursomhelst, gillar du deras SB så prova deras Chardonnay som också finns på bolaget. Och undvik alla vita som är ”halvtorra” om du ogillar sötma. Ett vitt vin mår bra av att vara torrt generellt (Undantaget att ”en halvtorr Riesling passar till allt”, vilket är standardsvaret om du frågar efter vin till typ het asiatisk mat där lokalbefolkningen dricker vatten eller vattnig majsöl).

Sist men inte minst kan jag rekommendera Pinot Gris från Alsace. Här får ”det vita” ta ut svängarna lite. Kul, gott och ofta jävligt prisvärt.
 

LFN

Aktiv medlem
[OT] Vilket vin dricker du?
Jag älskar också Stoneleigh efter att ha varit på en av deras Winemakers Dinner. Men älskar du att det smakar mycket? Problemet med vissa finstämda och klassiskt eleganta vita (typ Chablis eller Sancerre) är nämligen att de kan bli lite väl anonyma. Låt säga att du har druckit bubbel innan, med både hög syra och mycket bubblor, eller ännu värre en vass cocktail - och sen serverar du en Chablis till förrätten. Då kan den nästan försvinna lite, och reduceras till en sval måltidsdryck. Vilket en kaxig SB från nya världen inte gör, eventuellt pga överdriven ek eller annnat. Så jag tänker att man vid dessa tillfällen skall servera det blyga vita även som fördrink, för att inte så att säga gå ner i intensitet sen när första rätten gör entré. Ingen aning om jag tänker rätt här...

Hursomhelst, gillar du deras SB så prova deras Chardonnay som också finns på bolaget. Och undvik alla vita som är ”halvtorra” om du ogillar sötma. Ett vitt vin mår bra av att vara torrt generellt (Undantaget att ”en halvtorr Riesling passar till allt”, vilket är standardsvaret om du frågar efter vin till typ het asiatisk mat där lokalbefolkningen dricker vatten eller vattnig majsöl).

Sist men inte minst kan jag rekommendera Pinot Gris från Alsace. Här får ”det vita” ta ut svängarna lite. Kul, gott och ofta jävligt prisvärt.
Tack! Vilket uttömmande svar. Då ska jag ägna helgen åt vinprovning och MTB ;)
 

grondahl

Aktiv medlem
[OT] Vilket vin dricker du?
Jag kan väldigt lite om vin. De senaste förtiosjutton gångerna jag handlat vitt vin så har det blivit Stoneleigh Sauvignon Blanc från Nya Zeeland (Av den enkla anledningen att jag tycker det är gott) Har något ett tips på liknande vin? Vore kul att höja blicken lite, men jag blir alltid så besviken när jag chansar och får något slisk som bara smakar sockerdricka.
Tycker du ska testa Winkl Sauvignon och någon Sancerre (kanske Les Belles Dames) och jämföra med Stoneleigh.
 

jjjj

Medlem
[OT] Vilket vin dricker du?
Blev grymt sugen på bra chardonnay nu, jag har mest druckit riesling på sistone när det gäller vita. Men en baconlindad torskrygg och en riktigt bra vit burgund. Oj vad gott det kan va! :)

Bra tips på fredagsmiddag där!

Har du något specifikt tips på en vit burgund som man kan hitta i ett ordinarie sortiment på vägen hem?
 

Domestique

Aktiv medlem
[OT] Vilket vin dricker du?
Jag kan väldigt lite om vin. De senaste förtiosjutton gångerna jag handlat vitt vin så har det blivit Stoneleigh Sauvignon Blanc från Nya Zeeland (Av den enkla anledningen att jag tycker det är gott) Har något ett tips på liknande vin? Vore kul att höja blicken lite, men jag blir alltid så besviken när jag chansar och får något slisk som bara smakar sockerdricka.

Det är ju inget fel i att köra på det man gillar, men vill man vidga perspektiven och nörda så är ju vinvärlden tacksam och här kommer lite nörderi..
Sauvignon blanc från Marlborough är nog kanske de enklaste vita att sätta på en blindprovning. De har en speciell karaktär med en del grön paprika och inte minst ofta krusbärstoner, som gör att man direkt tänker NZ om man har det i glaset. Skillnaderna i uttryck mellan SB från NZ och ursprungsområdena i Loire studeras rätt intensivt och sannolikt så härrör de unika tonerna i Marlborough-SB från estrar "Multivariate statistical approaches, including canonical variate analysis, classification tree and partial least square analysis, established correlations between the chemical and the sensory profiles of the wines. A significant role of 3-mercaptohexyl acetate and 3-mercaptohexanol in the unique tropical, fruity character of Marlborough Sauvignon blanc wines was demonstrated, together with important variations in their concentrations, pointing to different styles even within the Marlborough wines."

För den som är nyfiken att lära sig mer om vin, brukar jag rekommendera att gå tillbaka till grunderna. Såväl vad gäller smakprofiler som områden och det är vad man börjar med på sommelierutbildningar också. När det gäller vita så kan man ju börja med druvor som riesling, chardonnay, sauvignon blanc och gruner veltliner. Exempelvis. När det gäller röda t ex pinot noir, gsm, nebbiolo, cabernet sauvignon. Hur skiljer de sig avseende färg, syra, strävhet, smaker osv? Prova kombinera med mat. Vad händer med smakerna om du först suger på en citron och sen tar en klunk riesling och gör det samma med en chardonnay? Och vice versa med något sött.

Jag tycker också det är bra att prova med en karta (och en historiebok).. vin är väldigt mycket geografi på flaska. Det är ingen slump att man producerar mousserande vin i just området Champagne, eller pinot noir i Bourgogne. Efterhand går det ju att nörda in sig hur mycket som helst och så småningom hamnar man i riktigt nörderi: Vad skiljer chardonnay från norra Bourgogne som Chablis, med vinerna från de sydligare Bourgognebyarna i Cotes de Beaune? Varför smakar en pinot noir från byn Chambolle-Musigny lite annorlunda än en pinot noir från grannbyn Gevrey-Chambertin. Vilka druvområden ligger efter Loirefloden och varför produceras muscadet nära kusten, chenin blanc i mellan-Loire och sauvignon blanc i inre delarna?

Eftersom du verkar gilla vita viner med hög syra, så skulle jag rekommendera att kolla på viner på druvor som riesling (de mest typiska i ursprungsområdena Rheingau och Alsace, men bra riesling produceras världen över, även NZ), Albarino (nyss nämnts i tråden. Bäst från Rias Baixas i Galicien), Gruner Veltliner (Österrikes nationaldruva). Pinot gris som nämnts är också spännande (en av de fyra ädla Alsacedruvorna). Produceras i många andra områden också; jag har druckit väldigt läckra pinot grigio i Norditalien (Alto-Adige).

Ett annat tips är att undvika de lägsta prissegmenten och köpa "riktiga" viner från riktiga producenter. En ypperlig riesling är t ex standardrieslingen från producenten Trimbach. Den generation som är på väg att ta över är den 13.e generationen. De producerar även världens bästa riesling; Clos ste Hune, som fortfarande är "prisvärd". Standardrieslingen går på 150 spänn och är ett väldigt bra exempel på riesling (att noteras är dock att riesling är den gröna motsvarigheten till pinot noir, och väldigt känslig för terroir och kan dessutom produceras i alla söthetsgrader.)
 

Domestique

Aktiv medlem
[OT] Vilket vin dricker du?
Bra tips på fredagsmiddag där!

Har du något specifikt tips på en vit burgund som man kan hitta i ett ordinarie sortiment på vägen hem?

Hm. Jag är själv lite sugen på att prova de här.
Den första lite dyrare men en village från en klassisk by och bra årgång. Fått bra omdömen:
den här tror jag kan vara intressant också. Inte Bourgogne men Church road är en bra producent
Eller ytterligare en burgund. Modest prissatt

Bourgogne är alltid klurigt, det finns en miljard olika vingårdar, producenter, årgångar osv osv samt att priserna är höga. Men otroligt gott när man prickar rätt (gäller även röda).
 

jjjj

Medlem
[OT] Vilket vin dricker du?
Hm. Jag är själv lite sugen på att prova de här.
Den första lite dyrare men en village från en klassisk by och bra årgång. Fått bra omdömen:
den här tror jag kan vara intressant också. Inte Bourgogne men Church road är en bra producent
Eller ytterligare en burgund. Modest prissatt

Bourgogne är alltid klurigt, det finns en miljard olika vingårdar, producenter, årgångar osv osv samt att priserna är höga. Men otroligt gott när man prickar rätt (gäller även röda).
Stort tack!
 

LFN

Aktiv medlem
[OT] Vilket vin dricker du?
Det är ju inget fel i att köra på det man gillar, men vill man vidga perspektiven och nörda så är ju vinvärlden tacksam och här kommer lite nörderi..
Sauvignon blanc från Marlborough är nog kanske de enklaste vita att sätta på en blindprovning. De har en speciell karaktär med en del grön paprika och inte minst ofta krusbärstoner, som gör att man direkt tänker NZ om man har det i glaset. Skillnaderna i uttryck mellan SB från NZ och ursprungsområdena i Loire studeras rätt intensivt och sannolikt så härrör de unika tonerna i Marlborough-SB från estrar "Multivariate statistical approaches, including canonical variate analysis, classification tree and partial least square analysis, established correlations between the chemical and the sensory profiles of the wines. A significant role of 3-mercaptohexyl acetate and 3-mercaptohexanol in the unique tropical, fruity character of Marlborough Sauvignon blanc wines was demonstrated, together with important variations in their concentrations, pointing to different styles even within the Marlborough wines."

För den som är nyfiken att lära sig mer om vin, brukar jag rekommendera att gå tillbaka till grunderna. Såväl vad gäller smakprofiler som områden och det är vad man börjar med på sommelierutbildningar också. När det gäller vita så kan man ju börja med druvor som riesling, chardonnay, sauvignon blanc och gruner veltliner. Exempelvis. När det gäller röda t ex pinot noir, gsm, nebbiolo, cabernet sauvignon. Hur skiljer de sig avseende färg, syra, strävhet, smaker osv? Prova kombinera med mat. Vad händer med smakerna om du först suger på en citron och sen tar en klunk riesling och gör det samma med en chardonnay? Och vice versa med något sött.

Jag tycker också det är bra att prova med en karta (och en historiebok).. vin är väldigt mycket geografi på flaska. Det är ingen slump att man producerar mousserande vin i just området Champagne, eller pinot noir i Bourgogne. Efterhand går det ju att nörda in sig hur mycket som helst och så småningom hamnar man i riktigt nörderi: Vad skiljer chardonnay från norra Bourgogne som Chablis, med vinerna från de sydligare Bourgognebyarna i Cotes de Beaune? Varför smakar en pinot noir från byn Chambolle-Musigny lite annorlunda än en pinot noir från grannbyn Gevrey-Chambertin. Vilka druvområden ligger efter Loirefloden och varför produceras muscadet nära kusten, chenin blanc i mellan-Loire och sauvignon blanc i inre delarna?

Eftersom du verkar gilla vita viner med hög syra, så skulle jag rekommendera att kolla på viner på druvor som riesling (de mest typiska i ursprungsområdena Rheingau och Alsace, men bra riesling produceras världen över, även NZ), Albarino (nyss nämnts i tråden. Bäst från Rias Baixas i Galicien), Gruner Veltliner (Österrikes nationaldruva). Pinot gris som nämnts är också spännande (en av de fyra ädla Alsacedruvorna). Produceras i många andra områden också; jag har druckit väldigt läckra pinot grigio i Norditalien (Alto-Adige).

Ett annat tips är att undvika de lägsta prissegmenten och köpa "riktiga" viner från riktiga producenter. En ypperlig riesling är t ex standardrieslingen från producenten Trimbach. Den generation som är på väg att ta över är den 13.e generationen. De producerar även världens bästa riesling; Clos ste Hune, som fortfarande är "prisvärd". Standardrieslingen går på 150 spänn och är ett väldigt bra exempel på riesling (att noteras är dock att riesling är den gröna motsvarigheten till pinot noir, och väldigt känslig för terroir och kan dessutom produceras i alla söthetsgrader.)
Jäklar, det var lite att bita i. Stort tack!
 

grondahl

Aktiv medlem
[OT] Vilket vin dricker du?
Hm. Jag är själv lite sugen på att prova de här.
Den första lite dyrare men en village från en klassisk by och bra årgång. Fått bra omdömen:

Jag gillade den förra årgången. Har inte druckit årets än, köpte två flaskor. Bra grejer.
 

grondahl

Aktiv medlem
[OT] Vilket vin dricker du?
Det är ju inget fel i att köra på det man gillar, men vill man vidga perspektiven och nörda så är ju vinvärlden tacksam och här kommer lite nörderi..
Sauvignon blanc från Marlborough är nog kanske de enklaste vita att sätta på en blindprovning. De har en speciell karaktär med en del grön paprika och inte minst ofta krusbärstoner, som gör att man direkt tänker NZ om man har det i glaset. Skillnaderna i uttryck mellan SB från NZ och ursprungsområdena i Loire studeras rätt intensivt och sannolikt så härrör de unika tonerna i Marlborough-SB från estrar "Multivariate statistical approaches, including canonical variate analysis, classification tree and partial least square analysis, established correlations between the chemical and the sensory profiles of the wines. A significant role of 3-mercaptohexyl acetate and 3-mercaptohexanol in the unique tropical, fruity character of Marlborough Sauvignon blanc wines was demonstrated, together with important variations in their concentrations, pointing to different styles even within the Marlborough wines."

För den som är nyfiken att lära sig mer om vin, brukar jag rekommendera att gå tillbaka till grunderna. Såväl vad gäller smakprofiler som områden och det är vad man börjar med på sommelierutbildningar också. När det gäller vita så kan man ju börja med druvor som riesling, chardonnay, sauvignon blanc och gruner veltliner. Exempelvis. När det gäller röda t ex pinot noir, gsm, nebbiolo, cabernet sauvignon. Hur skiljer de sig avseende färg, syra, strävhet, smaker osv? Prova kombinera med mat. Vad händer med smakerna om du först suger på en citron och sen tar en klunk riesling och gör det samma med en chardonnay? Och vice versa med något sött.

Jag tycker också det är bra att prova med en karta (och en historiebok).. vin är väldigt mycket geografi på flaska. Det är ingen slump att man producerar mousserande vin i just området Champagne, eller pinot noir i Bourgogne. Efterhand går det ju att nörda in sig hur mycket som helst och så småningom hamnar man i riktigt nörderi: Vad skiljer chardonnay från norra Bourgogne som Chablis, med vinerna från de sydligare Bourgognebyarna i Cotes de Beaune? Varför smakar en pinot noir från byn Chambolle-Musigny lite annorlunda än en pinot noir från grannbyn Gevrey-Chambertin. Vilka druvområden ligger efter Loirefloden och varför produceras muscadet nära kusten, chenin blanc i mellan-Loire och sauvignon blanc i inre delarna?

Eftersom du verkar gilla vita viner med hög syra, så skulle jag rekommendera att kolla på viner på druvor som riesling (de mest typiska i ursprungsområdena Rheingau och Alsace, men bra riesling produceras världen över, även NZ), Albarino (nyss nämnts i tråden. Bäst från Rias Baixas i Galicien), Gruner Veltliner (Österrikes nationaldruva). Pinot gris som nämnts är också spännande (en av de fyra ädla Alsacedruvorna). Produceras i många andra områden också; jag har druckit väldigt läckra pinot grigio i Norditalien (Alto-Adige).

Ett annat tips är att undvika de lägsta prissegmenten och köpa "riktiga" viner från riktiga producenter. En ypperlig riesling är t ex standardrieslingen från producenten Trimbach. Den generation som är på väg att ta över är den 13.e generationen. De producerar även världens bästa riesling; Clos ste Hune, som fortfarande är "prisvärd". Standardrieslingen går på 150 spänn och är ett väldigt bra exempel på riesling (att noteras är dock att riesling är den gröna motsvarigheten till pinot noir, och väldigt känslig för terroir och kan dessutom produceras i alla söthetsgrader.)

Jag tycker att det kan vara roligt att läsa böcker etc men jag ändå att blinda/halvblinda prövningar är överlägset. Är med i en liten vingrupp där vi träffas och kör olika tema-provningar, tycker det är otroligt lärorikt att kunna analysera och jämföra viner mot varandra med pigga smaklökar. Att ex kunna testa sauvignon blanc och se vad som är lika och hur det skiljer sig mellan. Eller vertikaler av samma vin etc.
 

Domestique

Aktiv medlem
[OT] Vilket vin dricker du?
Jag tycker att det kan vara roligt att läsa böcker etc men jag ändå att blinda/halvblinda prövningar är överlägset. Är med i en liten vingrupp där vi träffas och kör olika tema-provningar, tycker det är otroligt lärorikt att kunna analysera och jämföra viner mot varandra med pigga smaklökar. Att ex kunna testa sauvignon blanc och se vad som är lika och hur det skiljer sig mellan. Eller vertikaler av samma vin etc.

Absolut! Det är när man provar som man lär sig mest och det är kul att göra det i grupp. Bra sätt att "hänga på" och lära sig för den som aldrig provat heller. Vet själv hur omöjligt det kändes innan man kunde lära sig att sätta ord på smakerna.
 

Domestique

Aktiv medlem
[OT] Vilket vin dricker du?
Har en Ripasso som öppnas imorgon.
För mig är det Italien som gäller oavsett om det handlar om vin eller cyklar.

Italien är ett fantastiskt vinland (och cykelland förstås). Jag jobbade i vinbranschen några år och tillbringade mycket tid i Italien och hade förstås cyklar med också! Blir lätt nostalgisk när jag tänker på den tiden.. Några favoritområden är Piemonte (främst Barolo/Barbaresco), delar av Toscana och kanske främst Etna. Etna Rosso kan vara sjukt bra. Längst i norr i Alto Adige finns massor med spännade vitt också. Och även en och annan galet bra pinot-producent som Girlan vars "Trattmann" kan vara sagolik!
 

jjjj

Medlem
[OT] Vilket vin dricker du?
Hm. Jag är själv lite sugen på att prova de här.
Den första lite dyrare men en village från en klassisk by och bra årgång. Fått bra omdömen:
den här tror jag kan vara intressant också. Inte Bourgogne men Church road är en bra producent
Eller ytterligare en burgund. Modest prissatt

Bourgogne är alltid klurigt, det finns en miljard olika vingårdar, producenter, årgångar osv osv samt att priserna är höga. Men otroligt gott när man prickar rätt (gäller även röda).

Blev en torskrygg med knaperstekt salsiccia färs med ungsbakade färskpotatisar, sparris och en vitvinssås.

Köpte både en flaska Meursault Domaine och den Nya Zeeländska Chruch Road Chardonnayn, Blev Nya Zeeländsk till ikväll och parningen var suverän! Tack @Domestique för ett grymt tips!

Jag ska försöka få tag i lite Uer till Marsaulten, tror det borde vara riktigt bra.
 

grondahl

Aktiv medlem
[OT] Vilket vin dricker du?
Italien är ett fantastiskt vinland (och cykelland förstås). Jag jobbade i vinbranschen några år och tillbringade mycket tid i Italien och hade förstås cyklar med också! Blir lätt nostalgisk när jag tänker på den tiden.. Några favoritområden är Piemonte (främst Barolo/Barbaresco), delar av Toscana och kanske främst Etna. Etna Rosso kan vara sjukt bra. Längst i norr i Alto Adige finns massor med spännade vitt också. Och även en och annan galet bra pinot-producent som Girlan vars "Trattmann" kan vara sagolik!

Eftersom man ofrånkomligt är ett barn av sin tid så är även jag ett stort fan av både nebbiolo och Etna rosso.
Ikväll blev det dock kött & potatis och Chateau Musar 2006. Musar är ändå väldigt nice
 

Cujo

Aktiv medlem
[OT] Vilket vin dricker du?
Musar är alltid trevligt! Här blev det Pegau 2018 till grillad spetskål och ryggbiff, dricks bra ungt men kommer bli kul att följa över åren.
 
Topp
Happyride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer