Vad är egenligen svartstål

kalleankka

Ny medlem
Tjena,

Satt och läste om lite om legeringen stål och såg att någon pratade om svartstål. Provade googla men hittade inte någon information det.

Så till frågan, vad menas med ordet svartstål? :)
 

Yeew!

Medlem
På engelska verkar Black steel också vara en benämning för ett lågförädlat varmvalsat stål som i denna process får en mörkare yta, tex plattjärn eller stålbalkar för grövre konstruktioner tex I-balkar.
Om man sedan förädlar detta vidare genom valsning, dragning etc får man på engelska-, bright steel, bright drawn mild steel etc, på ren svenska kalldraget, valsat, rullat. etc


Black steel vs. bright steel;
2020-01-20_071057.jpg
 

x-country

Ny medlem
Svartstål - smidesstål
Blacksmith - smed
Typ.
För övrigt bra länkat till det bästa bandet i universum!

I got a letter from the government the other day.
They wanted me for their army or whatever,
Damn! I said never!
 

Pajas

Medlem
Oftast menar man nog stål med låg kolhalt..... typ vanligt konstruktionsstål, det stålet som ligger och skräpar överallt
hos närmsta smidesfirma lättsvetsat och bra till det mesta
Fin stålet brukar man ha lite bättre koll på med alla regler för byggsmide som gäller numera. vitt är som sagts innan rosttrögt stål som ofta benämns rostfritt.
 

Gano

Medlem
Svart stål eller svart material är stål, oftast olegerat eller låglegerat som blivit svart av den ytoxid som bildas vid bearbetningstemperaturen. Det som bildas är typiskt Magnetit. I princip allt konstruktionsstål är "svart" material då det är varmvalsat. Vitt material är rostfritt stål. Svartstål är en onaturlig sammanskrivning.

Man kan hålla på och dividera hur mycket som helst om något är rostfritt eller inte, men det leder ingen vart. Alla vet vad man menar om man säger rostfritt. Rosttrögt så brukar man mena Corten, d v s W på slutet i de nya stålbeteckningarna (det som alla ska ha på fasader numera men jag gillar inte det för jag är allvarligt yrkesskadad, tycker inte om korrosion).

SS-2141 är egentligen inget kolstål utan ett kol-mangan stål med ca 1,4% Mn. Kolstål börjar med siffran 1, d v s 1312 eller 1412. Dessa 2 stål heter idag S235 och S275. SS-2141 heter S355.

Gamla SS-stål
Första siffran 1 är kolstål, andra siffran anger kolhalt. 0, 1 är mjuk plåt för djuppressning, 2, 3 och 4 konstruktionsstål, 5-6 typ axelstål, 7 fjäderstål, 8 filar etc 19 är ologiskt nog sätthärdningsstål
20-kisellegerat
21-manganlegerat
22-kromlegerat låga halter Cr men inte "rostfritt"
23-kromlegerat med högre halt; rostfritt

Förlåt en metallurgnörd
 
Topp
Happyride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer