Sponsrat innehåll från Sportson

Jonas cykelpendlar varje dag året runt

Datum:
09 november 2020 11:48

Allt fler väljer bort bilen. En av dem är Jonas Rosén som cykelpendlar till sitt jobb på Sportson i Jönköping, varje dag året runt. Men hur fungerar detta i praktiken och vad driver en att ta cykeln en blåsig morgon i januari egentligen?Jonas Rosén, 51 år, är sedan 1994 butiksägare till cykelbutiken och verkstaden Sportson i Jönköping. Han arbetar till vardags som säljare i butiken och sedan en tid tillbaka så cykelpendlar Jonas till och från jobbet varje dag.

Anders Wingqvist/HappyrideYngwe Berner och Jonas Rosén (till höger) äger och driver Sportsons välsorterade butik i Jönköping.

Ja, att leva som man lär kan vara svårt, men för Jonas är det numera en självklarhet att lämna bilen hemma, något som gynnar såväl bränslekostnader som hälsan. Vi har diskuterat cykelpendling med denna ödmjuka cykelfantast.

Hej Jonas! Berätta lite mer om din pendling till och från jobbet?
– Det är fantastiskt! Jag har en väldigt fin väg till jobbet. Naturen längs Vättern ändrar sig från dag till dag, bara det är ett skådespel i sig. Och det är tydligt att det blir allt fler som cyklar dagligen, även nu, under lågsäsong. Framför allt elcyklar upplever jag har ökat senaste tiden, jag tror att många hushåll väljer elcykel istället för en extra bil idag, vilket är bra.

Jonas RosénJonas ser dagligen hur naturen intill Vättern följer årstiderna.

Vad är det som driver dig mest att pendla med cykel?
– Det finns många fördelar med att cykla. Men för mig är det framför allt hälsan, både den fysiska och mentala. Jag mår så mycket bättre när jag cyklar och är piggare när jag kommer till jobbet. Det är en otroligt skön känsla. Det blir min egentid, utan stress från telefoner och skärmar, det är en chans att filosofera och reflektera. Det är den bästa stunden på dagen.

Gustav HöögTid för sig själv på cykeln.

Hur långt har du att cykla varje dag?
– En och en halv mil enkel väg, det är den perfekta vardagsmotionen. Jag får ju ändå tre mil cykling om dagen, måndag till lördag, och ibland tar jag en extra omväg på vägen hem för ytterligare träning.

Jonas RosénVid jobbet på Sportson i Jönköping väntar fler cyklar för Jonas Rosén.

Men tar det inte lång tid att ta sig till och från jobbet?
– Nej, jag tycker inte det. Jag cyklar på cirka 25-30 minuter, mäter sällan detta särskilt noga, men ungefär där, och sedan duschar jag och byter om på jobbet. Det tar faktiskt längre tid att ta bilen och jag upplever att trafiken bara blir värre och värre, speciellt på vägen hem från jobbet ser jag ofta bilköer.

Hur länge har du cykelpendlat?
– I två år. Det går inte att sluta, haha. Det är en sådan skön känsla!

Det känns inte bra att ta bilen, det blir som ett gift

Ärligt, cyklar du verkligen varje dag?
– Om jag verkligen måste så tar jag bilen, exempelvis om jag ska iväg långt utanför stan efter jobbet. Men det känns inte bra att ta bilen, det blir som ett gift. Så i stort sett så cyklar jag varje dag, året runt.

Även under vintern alltså?
– Japp, det är inga problem. Jag behöver faktiskt inte ens sätta på vinterdäck, vägen jag cyklar sopsaltas så den är ren och fin även under vintern. Och stora delar av vägen jag pendlar går genom stan så det blir inte speciellt mörkt heller under vinterhalvåret för min del, men jag brukar ändå sätta på lite extra belysning när det blir mörkare ute, och skärmar så jag inte blir så blöt.

Gustav HöögJonas cykelpendlar varje dag och oftast blir det racer under vår/sommar och gravel under höst/vinter.

Tar det inte emot ibland?
– Visst kan det ta emot litegrann i januari och februari. Men så fort jag tagit på mig grejerna så går det av bara farten.

Racer under vår och sommar och gravel under höst och vinter

Vad använder du för cykel?
– Racer under vår och sommar och gravel under höst och vinter. Har kört Scott ett tag nu, det fungerar bra, men cykeln i sig är inget särskilt. Många använder elcykel för att slippa duscha när de kommer fram till jobbet, men jag vill åt träningen. Se till att tvätta cykeln ofta bara om du pendlar varje dag, det gör jag, då håller grejerna betydligt längre.

Jonas RosénOavsett vilken cykel du pendlar på så håller den längre om du tvättar den ofta.

Att vara bra klädd är A och O, speciellt nu när det börjar bli kallare. Vanliga cykelbyxor med shorts över fungerar länge, sedan får du fylla på med benvärmare och GoreTex-byxor när det blir blött

Är det något annat att tänka på för andra som vill eller funderar på att börja cykelpendla?
Det är ett perfekt sätt att rensa huvudet vid tillfällen då det är mycket på jobbet. Men rent praktiskt så är det A och O att vara bra klädd, speciellt nu när det börjar bli kallare. Vanliga cykelbyxor med shorts över fungerar länge, sedan får du fylla på med benvärmare och GoreTex-byxor när det blir blött. Sköna skor är också viktigt, och det är ingen dum idé med skoöverdrag samt någon form av hjälmluva eller tunn mössa under hjälmen. 

Tack för att vi fick prata med dig Jonas, hoppas att du inspirerar fler till att låta bilen stå framöver.
– Tack själv!

Om Sportson
Sportsons affärsidé är att sälja kvalitetscyklar av välkända varumärken för all typ av cykling och till hela familjens behov. Den första butiken som Sportson öppnade var i Göteborg 1980, idag finns 25 butiker på 14 orter runt om i landet. När du köper cykel hos Sportson är den monterad och körklar, det ingår 1 års fri service samt evigt öppet köp.

På Sportson hittar du alla typer av cyklar: Mountainbike, Barncyklar, BMX, Cyclocross/Gravel, Elcyklar, Hybrid, Juniorcyklar, Lastcyklar, Racer, Singlespeed. Du hittar dessutom tillbehören som gör din cykelupplevelse bättre, roligare och säkrare.

Läs också:

Cykling i inboxen

Missa inte det senaste från Happyride, signa upp dig på vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kommer max en gång i veckan.
  • Sponsrade inlägg är en del av Happyrides annonserbjudande. Inläggen är framtagna tillsammans med kommersiella samarbetspartners. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till martin@happyride.se
  • Taggar

    , , ,
  • Kategorier

    Sponsrat

Senaste kommentarer

cyklist1 2021-01-16

Jag skulle skämmas.. absolut inte stå i en cykelbutik o tro att man har något förtroende

cyklist1 2021-01-16

Löjlig artikel ..

cyklist1 2020-11-17

Så trött på alla som måste hävda sig .. pendlar själv som han 13 km enkel väg.. medvind 25 min--... snöstorm 1 timma ++. Varför ta till tider som knappt dopade klarar?,

cyklist1 2020-11-17

Visst klart varför överdriva då??

andebjor 2020-11-16

Anledningen att jag kommenterade från första början var för att jag inbillade mig att artikeln inriktade sig på lite mindre vana cyklister. Och jag tycker det är onödigt att nån tänker att "jag har ju 15 km till jobbet, han cyklar det på 20 minuter...

NickPick 2020-11-16

Vad är problemet egentligen? Förstår inte hur man kan hänga upp sig på felskrivna eller överdrivna siffror. Han ser snarare ut som en vanligt cyklist än en elitcyklist för övrigt...

cyklist1 2020-11-16

Jo men så här blir det nog ofta.. man lägger till lite på sträckan o sen skarvar lite på tiden.. facit blir ofta orimligt !!! Jag ställer mig frågan varför?? De flesta av oss kommer ju inte i närheten av det elitcyklister kan prestera.. .Ren fåfä...

torsten-var-namnet 2020-11-15

Ja de är tydligt :cool:

Foss 2020-11-15

Jojo, men han äger ju en cykelbutik. Klart gubben kan trampa.

torsten-var-namnet 2020-11-13

Tycker fortfarande att 15km på 25 minuter i vinterväglag är sjukt bra jobbat, 36km/h i snitt. Det är ganska mycket högre snitt än vad jag håller med racern utrustad med gp5000 på sommaren 😁 Med dubbdäck håller jag inte högre snitt än 22-23km/h med ...