Kona Wah Wah lanserades kring 2005 och kom för några år sedan i en ny inkarnation. Happyride tar sig en titt på hur de står sig.
Idag har både skor och plattformspedaler blivit bättre och det finns ett enormt utbud. Pedalerna har förstås blivit lättare och greppigare, men tillverkarna har också insett att pedaler behöver anpassas till åkarens fötter och många modeller går nu att få i flera storlekar. Vi har tidigare också resonerat kring vad man ska välja för pedaler plattform vs clipless.
Storleksmässigt hamnar Wah Wah II i large bland marknadens större pedaler, vilket gör dem extra intressanta för storfotade cyklister.
Kona Wah Wah II Composite
Vi har testat Kona Wah Wah II Composite, i storlek Large. Materialet är glasfiberförstärkt nylon och de kommer bestyckade med 14 utbytbara piggar. Piggarna skruvas i bakifrån vilket gör det enkelt att byta ut dem, även när gängorna är skadade. Framkanten är vinklad för att minska risken för islag.
Dimensionen anges til 120 mm lång, 118 mm bred och 13 mm tjock. Detta är dock inte helt rättvisande då det inre lagret är ganska stort vilket innebär att det inte går att få in foten helt intill pedalarmen. Avståndet mellan fötterna flyttas alltså ut något.

Pedalen är i praktiken:
120 mm lång
107 effektiv bredd
14 mm tjocka i ytterkant
16 mm tjocka över pedalaxeln
18 mm på tjockaste stället över yttre lagret
Pedalen sitter tätt inpå pedalarmen och jag har behövt sätta på extra distanser vid några kombinationer, men inte alla.
Wah Wah II finns även i storlek small, då krymper plattformen 10 mm i varje led, samt i en aluminiumversion. Lagren påstås vara enkelt åtkomliga för service, detta har dock inte testats. Pedalerna finns i sex färger.

Grepp
Alla piggar sitter längs kanterna med fyra piggar i framkant och tre baktill. Jag upplever att det underlättar något när hälen ska rättas till. Pedalen är någon mm tjockare över pedalaxeln, men jag har aldrig märkt att det skulle påverka greppet
Kona Wah Wah II har ett mycket bra grepp, men är inte de allra greppigaste pedaler jag testat. Man kan säga att de ligger med i greppighetens tätklunga, tillsammans med många andra, men saknar de allra sista procenten.

Passform
Med stor plattform finns generöst med stöd för foten. Även om den skulle hamna lite snett. På en pedal som är för kort kan man ibland uppleva att det känns lite som att stå på en stege när man trycker på.
Med mer stöd blir det också bekvämare att cykla med lite mjukare skor, vilket kan vara skönt om man räkar med att behöva promenera en del under turen.
Hållbarhet
Uppsidan med kompositpedaler är lite lägre vikt och färre isklossar under fötterna vintertid. Nackdelen är att de inte är lika hållbara som sina aluminiumsyskon.
Jag har misshandlat pedalerna under ett par säsonger och i många olika miljöer, inklusive ett antal dränkningar i fjälljokkar. Några av piggarna har bytts ut, i övrigt har de inte servats.

De första reporna dök upp snabbt, sen stånkade pedalerna på länge. Tills jag kom hem en dag och insåg att det saknades en flisa på pedalen. Jag hade slagit i en pigg som ryckt med sig en bit av plasten när den slets av.
Sammanfattning
För oss med lite större fötter är Kona Wah Wah II ett intressant alternativ som erbjuder anständigt grepp och stor plattform. Trist att de gick sönder, men hålbarheten är lite vad den är med kompositpedaler. På det stora hela har jag varit nöjd under testperioden.
Jag hade gärna sett att det följde med en påse extrapiggar i kartongen.
Pris: ca 700 kr
Vikt: 360 g/paret (uppmätt av Happyride)
Senaste kommentarer