Möt hjärnan bakom nya svenska mtb-serien Swede Shreds

Datum:
02 november 2020 13:55

Hanna Jonsson ligger bakom den nya svenska serien om utförscykling som går under namnet Swede Shreds. Två av fyra avsnitt finns redan ute och på onsdag morgon kommer ytterligare en episod då vi får följa med till Flottsbro i Stockholm. Vi tog ett snack med Hanna för att höra mer om tankarna och arbetet med denna smittsamt positiva och peppande serie.

”Man behöver inte åka världen runt för att hitta riktigt grym utförscykling.” Hanna Jonsson gav sig i somras ut på jakt efter bra utförscykling i Sverige. Detta har paketerats i en synnerligen välproducerad, bra och underhållande videoserie i 4 delar kallad Swede Shreds. Sju olika platser besökte hon, och en drös goa cyklister och stigbyggare han hon träffa dessutom.

Hanna JonssonSerien blandar fullblodsproffs från Red Bull som Martin Söderström här, men vanliga dödliga svenska cyklister.

I det första avsnittet fick vi följa med till Frösön och Kall i Jämtland, medan den andra episoden tog oss till Falun och Hunflen i Dalarna. Nästa episod kommer att ta oss till Flottsbro och Stockholm, denna släpps nu på onsdag, och sista avsnittet för denna gång tar oss till Småland. Hanna Jonsson rattar till vardags Red Bull Sveriges cykelkanal, och det är också den österrikiska sportdrycksmakaren som har sponsrat denna svenska serie om utförscykling.

I Dalarna visade Emil Johansson och Ida Jansson upp stigarna i Falun.

I varje episod får vi också träffa människor som cyklar och gillar respektive område, och som visar runt Hanna och oss tittare.

Fokus hamnar såklart på endurocykling som passar de flesta MTB-cyklister, men det bjuds även på riktigt stora och utmanade linjer.

Hanna JonssonFilmaren Marcus Ahlström har varit med i projektet…
Hanna Jonsson…där avsnitt 3 av 4 utspelar sig i Flottsbro, Stockholm.
Hanna Jonsson under inspelningen av första avsnittet på Frösön utanför Östersund.

Hej, Hanna Jonsson: Hur är läget och vad gör du just nu?
– Hej! Allt är bra här. Normal sett bor jag ju i England större delar av året men pga av viruset så har jag och min kille varit i Sverige sen i somras. Vi bor i familjens sommarstuga som fungerat fint fram tills nu, men som börjar bli lite småkall så här års :) Jag jobbar, cyklar och njuter av att allt går i ett lugnare tempo efter en rätt hektisk (men rolig!) sommar.

Din serie Swede Shreds som visar upp utförscykling på sju olika ställen i Sverige har precis gått live: Hur har de första reaktionerna varit?
– Jag har varit otroligt nervös och peppad inför släppet av serien. Jag har aldrig tidigare gjort något liknande – planera, skapa, presentera, producera – så det har varit mycket “learning-by-doing” med den här serien. Otroligt roligt och lärorikt, och jag är väldigt stolt över alla avsnitten. Så det har såklart varit jättekul att jag fått så mycket fina reaktioner på första avsnitten. Folk är pepp och tycker det är kul med något som visar upp svensk cykling. Det känns som om serien nått ut till en bred skara cyklister, från XC till DH och från nybörjare till experter, och det var precis det jag hoppades på att göra. Så det känns verkligen bra!

Hanna JonssonFörutom Martin Söderström cyklade Hanna med Lina Skoglund och Alma Wiggberg i Flottsbro, Stockholm.

Hur fick du idéen till projektet med serien?
Man skulle kunna tro att det blev en svensk-baserad serie pga av reserestriktionerna i världen, men den här idén pitchade jag långt innan Corona, i November 2019. Idéen har funnits ännu längre. I och med att jag bor utomlands så blir det väldigt påtagligt hur mycket den svenska scenen för växer varje gång jag kommer hem och hälsar på. Jag ser hur nya ställen växer och utvecklas, hur cyklister blir fler och hur levande den svenska MTB-scenen är. Och visst, Sverige har kanske inte höjdmetrarna som Alperna, Kanada eller Nya Zeeland har, men det finns riktiga guldkorn här ändå. Det finns fart, flyt och stök i en härlig blandning – precis sån cykling som jag går igång på. Och jag är faktiskt rätt kräsen, haha. Men jag blir ofta både överraskad och imponerad över nya ställen som jag spanar in. Även de härliga människorna som bor och cyklar på olika ställen i landet och stigbyggarna som gör ett så grymt bra jobb och bygger stigar för oss andra att njuta av. Jag ville verkligen visa upp det. Visa på att man behöver inte åka jorden runt för att få tag på riktigt grym utförscykling och bra cykelhäng. Och på den vägen föddes idén om Swede Shreds.

Vilka olika platser är det vi kommer att få se i serien?
Vi kommer besöka Jämtland, Dalarna, Stockholms län och Småland. Varje avsnitt är uppdelat i två delar och fokus i del ett är på endurocyklling, sån som passar de flesta nivåer . Ett ställe där man kan njuta av härligt flow, bra byggda leder och kul cykling helt enkelt. Den andra delen av avsnittet fokuserar mer på extrem MTB – en stor hopplinje (som i Kall), rå downhillcykling, trick eller coola dirt jumps. Något som får pulsen att stiga, en typ av drömcykling, en “tänk om jag kunde köra så där”-känsla. Personligen tycker jag det är en bra balans mellan cykling som man kan relatera till och cykling som man önskar man kunde relatera till. Och jag hoppas fler känner så :)

Hopplinje modell XXL i Kall, Jämtland.

Hur kom det sig att du valde de platser som du valde?
– Bortsett från ett ställe, så valde jag plaster som jag besökt tidigare och blivit mycket imponerad av. Självklart har jag valt utifrån sån typ av MTB som jag själv går igång på – utförscykling som är snabb, flowig och teknisk, där man ofta kan cykla en grus- eller asfaltsvägen upp till toppen eller eventuellt även ta ankarlift. Jag valde även bort de större plasterna som Åre och Järvsö eftersom de är så poppis och många känner redan till det redan. Jag ville visa upp de här små till mellanstora ställena som också är värda att åka till. Många av dem satsar verkligen på MTB, på att bygga leder, hålla i tävlingar och skapa små “hotspots” för oss cyklister som är så viktiga, och jag tycker det är en underbar utveckling för sporten. Men det är klart att det finns en hel drös fler platser än de jag valt att lyfta fram. t.ex. Göteborg har jättefin utförscyklilng men det fick inte plats i serien den här gången.

Göteborg, fast här finns ingen bra cykling ändå, det kan jag intyga…
– Ha ha, säkert!

He he! Men seriöst: När du väl hade valt plats hur tänkte du då?
– När jag väl valt de olika plasterna för enduro-cyklingen så spanade jag runt för att se om det fanns något annat coolt ställe i närheten, någon linje eller plats som är riktigt häftig och annorlunda. Och på den vägen är det. Bortsett från Stockholmsavsnittet, då vi är kvar på samma plats, så har alla avsnitt två olika ställen. I Stockholm, som ni kommer att få se på onsdag, fick jag tillgång till två supertalanger och bara var tvungen att göra något om den nya heta trick-trenden inom MTB. På så vis fick jag chansen att lyfta fram allt från Enduro till Downhill till MTB trick och även lite Dirt Jumps och det känns kul att jag fått med en sån blandning av discipliner. Dessutom tycker jag det är så otroligt roligt att jag fått hänga med så många olika typer av cyklister – XC, Enduro, DH och Slopestyle. Och det är så fantastiskt att man, trotts olika nivåer och cykeldiscipliner, kan mötas i Enduro-cyklingen och ha riktigt roligt tillsammans.

Hanna JonssonInga händer på det här styret.

Det är många stjärncyklister med i serien som exempelvis Robin Wallner och Emil Johansson, hur var det att cykla med dem?
– Jag älskar blandningen av cyklister jag fått med i serien, både glada vardagscyklister och superproffs. Jag tycker det är lika roligt att cykla med båda. Sen har jag turen att känna många av proffsen på ett personligt plan så jag har cyklat med många av dem tidigare. Men en del har jag aldrig cyklat med innan, t.ex. Emil, men det kändes det på något vis helt naturligt att mötas på två hjul, som om vi visst hade cyklat tillsammans innan. Vi tycker ju båda precis lika mycket om cykling och blir lika taggade av det, sen att det ser 10000000x ggr bättre ut när han utöver sporten än jag själv är ju bara en liten petitess. Serien handlar ju om cykling och hur roligt det här att hoja tillsammans, inte om vem som är snyggast och snabbast. När vi var ute och filmade så ville vi bara att folk skulle ha en rolig dag tillsammans i skogen och cykla på deras respektive förmåga. Och jag hoppas den “viben” lyser igenom i avsnitten. Sen måste ju påpekas att det är väldigt inspirerande att cykla med duktiga cyklister. De får allt att se så himla lätt ut, så man börjar undra vad tusan man själv håller på med ibland, haha.

Ja, viben har du verkligen lyckats få fram! Det är skoj att kika på serien!
– Tack, det är kul att höra!

Josefine visade Hanna och oss tittare några av sina favoritstigar på Frösön.

På det rent personliga planet cykelmässigt: Om du bara får återvända till en av de 7 platserna för att cykla igen: Vart åker du?
– Det måste blir Frösön. Jag är så imponerad av stigarna där. De är så sjukt roliga. Snabba, flowiga men samtidigt stökiga med massa hala rötter och branta stenpartier. Precis den typ av cykling som jag själv går igång på, som får mig att skratta med hela kroppen. Man kan cykla så där alldeles lagom på gränsen, om ni förstår vad jag menar. Stigarna är av den typen att de passar för olika nivåer och blir svårare ju snabbare man kör, så det spelar egentligen ingen roll om du är ute efter att bara ta dig ner för stigarna eller om du försöker ta dig ner för de så snabbt som möjligt. Ante som har byggt många av stigarna där är en riktigt stjärna och det var jätteroligt att han ville komma förbi och snacka lite om sina mästerverk. Ofta när man har få höjdmeter så blir det att man bygger för att få ut så mycket tid som möjligt, men som Niklas säger i avsnitt 1, på Frösön är allt byggt så att man har med sig fart framåt. Man har verkligen utnyttjat den naturliga terrängen för att få med sig momentum och för att göra små hopp, dropp, kurvor, osv. Personligen tycker jag att det är ett riktigt imponerande sätt att bygga på. Och cyklingen blir ofta väldigt rolig.

Niklas Wallner fick för en gångs skull vara framför kameran, han är med i första avsnittet som är från Jämtland.

För alla svenska cyklister som känner att serien missar deras fantastiska hemmaberg och stigar: Tror du att det kommer bli en ny runda av serien nästa sommar där du besöker nya platser?
–  Jag hoppas verkligen det. För det var helt klart svårt att välja! Vi får hoppas att serien blir så pass poppis att man kan göra en uppföljare nästa sommar, för det finns som sagt massor av fina ställen här i Sverige, och även i Skandinavien, som hade varit så kul att få visa upp.

Anders Wingqvist/HappyrideGöteborg är bäst på stillbild, right?

Vad tror du om Göteborg då, blir det nåt därifrån eller?
– Ha ha, det får den som lever se.

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.

Senaste kommentarer

Fundadores 2021-09-04

Ni är grymma!

hannaej 2021-09-04

Tack så mycket :) I oktober kommer säsong 2 😇

LDG 2021-09-03

Är redan i spelad.

MagerValp 2021-09-03

Tack för att du blåste liv i tråden @Genilös, glad att jag hittade det här. Riktigt kul, hoppas på ny säsong!

Genilös 2021-08-26

Snubblade över serien nu såhär ett år sen. Kalasbra är väl det enda jag kan säga. När släpps 2021s säsong?????

hannaej 2020-11-30

Tack! Låten heter Walking Over Me av Grit Indie!

makeapopcorn 2020-11-22

Riktigt bra! 🙂 Jag undrar vad namnet på låten är som spelas i Ep 2, 12:50?

Åkerskog 2020-11-16

Superkul! Min sambo och mina två små döttrar tyckte att det va riktigt kul å kolla MTB på TV! Pappa brukar få suckar annars. Vi hoppas på fler avsnitt :)

hannaej 2020-11-16

Tack för du har kollat😍

larsaw 2020-11-16

+1000 Precis vad man behöver en mörk o trist måndagsmorgon i November, tack för att du fyllde upp min cykel-abstinens till bredden Hanna 😉 Nu har jag en morot att trotsa vädrets makter och ge mig ut o cykla/bygga mera stigar 🔦⛏🤩 // Larsa...