Notis: Henrik Öijer, vår nya skribent från XC-eliten

Datum:
24 april 2006 11:57

Jag har fått den äran att skriva lite tävlingsrapporter och om livet som tävlingscyklist här på Happymtb.org. Jag tänkte då att börja från början och presentera mig lite så ni vet vem det är som skriver och vad jag sysslar med. Sedan så ska jag med jämna mellanrum under året berätta lite från tävlingarna och träningarna. Försöka ge er min syn på saker och ting och kanske bjuda på lite skvaller.. ;-)

oijer2.jpg

Jag började cykla i Falu Cykelklubb -98 som 16-åring. Bara på skoj, så klart. Men ett par tävlingar hann jag också med. Året efter var jag junior och hann med 10 tävlingar. Alltid bland dom sista in i mål. 1999 så var jag andraårsjunior och nu hade vi i klubben fått en tränare och jag hade börjat träna mer ”seriöst”.

Första året i elit gick sedan bättre än väntat. Inte bra, men bättre än jag
trodde på förhand. Sedan har det rullat på. Nu är jag 24 och känner mig ibland gammal. Blir sakta men säkert bättre för varje år och ligger, nu inför 2006 års
säsong, på 19:e plats i Sverigerankingen – Något som jag givetvis skall förbättra.

Cyklingen är min passion, mycket mer än någon strävan att vinna allt eller
att bli absolut bäst. Men jag känner själv att jag får ut mer glädje om jag är starkare och uthålligare, för då klarar man mer än som otränad. Kampmomentet man mot man gillar jag också. Att tävla är det bästa som finns.

När Eurosport och ibland ( då jag jobbar ) även ViaSat sänder cykel, så sitter jag oftast klistrad. Tänk om man fick vara med där och tävla.. Och visst är det härligt när man hittar nya stigar eller vägar som man aldrig förr har cyklat på?

Säsongen börjar nu den 22:a april och det skall bli spännande att se hur jag
ligger till jämfört med dom andra elitpojkarna. Träningen har gått bra hela vintersäsongen och jag har bara två vilodagar sedan februari 2005 p.g.a. sjukdom eller skada. Den ena var en dag då jag hade så ont i knäet att jag inte kunde förmå benet att veva runt pedalerna. Den andra gången var efter en magsjuka då jag tappade 5.3 utav mina, inte allt för många, kilon. På ett dygn. Dagen efter vilade jag såklart och gick upp 1.5 kilo till nästkommande dag då jag åter satt på sadeln.

Jag lägger själv upp min träning då min ”coach”, Anders Lind, har lärt mig en del om träning och gjort mig självgående. Dock finns han kvar som bollplank. Jag kommer skriva igen efter dom första tävlingarna, om mina intryck där, och kanske presentera mina cyklar lite närmre. Hör gärna av er med frågor / synpunkter eller bara för att snacka cykel. Man kan inte snacka för mycket cykel. :-)

Tävlingar som jag skall köra inom den närmsta framtiden:

22/4 – 23/4 Kattegattstouren. Etapplopp i Falkenberg och Varberg.
30/4 Mjölbybiken. Svenska Cupen XC deltävling 1 i Mjölby.
1/5 Ränneslättsturen. Långlopp i Eksjö.
6/5 Norway Cup. Internationell tävling Kategori E2 i Oslo
7/5 Norway Cup. Internationell tävling Kategori E3 i Oslo

oijer1.jpg

Faktapresentation:

 • Namn: Henrik Öijer (Öijer på Happy)
 • Ort: Falun, Sveriges cykel-Mekka.
 • Civilstatus: Sambo med Ronya och hennes dotter Emily, som jag ska göra cyklist av.. ;-)
 • Jobb: Jobbar 77% på ett gruppboende för rörelseförhindrade.
 • Klubb: Falu Cykelklubb, den enda klubb jag tävlat för.
 • Klass: Elit
 • Disciplin: MTB-XC i första hand, Cyclocross när tillfällen ges och Landsväg mer sällan.
 • Födelsedatum: 820226
 • Längd: 181 cm
 • Vikt: 67-68 kg
 • Storlek på cykelskor: 42-43
 • Aktiv cyklist sedan: 1998
 • Meriter: 2005: 1:a Nissan Crossover (cyclocross), 2:a Långa Billingeracet (MTB-långlopp)
 • Sponsorer: Friska.se (Tränarens företag inom friskvård. Med allt från träningsupplägg till behandlingar och tester.), Duells (Här ifrån kommer cyklar och delar) & Cykel & Fjäll (Cykelaffär´n som hjälper till med både det ena och det andra)
 • Mål: 2006: topp 10 Sverigerankingen, Svenska cupen, Långloppscupen samt SM. Vinna DHL-Cup (cyclocross)
 • Träning: Timmar, timmar! Det är enkelt att bli bra, cykla mycket och snabbt. Men inte samtidigt.
 • Favoritmat: Pasta. Men det mesta går ner.
 • Favoritdryck: Vatten.
 • Favorittävling: Det finns många.
 • Bästa träningsminne: 20 mil runt siljan med Darvell på juldagen, 9.5 minusgrader i Falun. Svårt att välja något tillfälle då det ju oftast är väldigt kul att träna.
 • Värsta träningsminne: Falun-Stockholm i motvind. 10 timmar november 05.
 • Första tävling: KM i sundborn (98?), träningstävling och sedan Dalaserien.
 • Bästa tävlingsminne: FMT 05, Kjells Tur 05 och Nissan Crossover 05
 • Värsta tävlingsminne: SM i Göteborg
 • Mina starka sidor cyklist: Mentalt stark. All-round.
 • Mina svagheter som cyklist: För långsam.
 • Det bästa med cykel är: Allt. Friheten, fartkänslan och festligheten.
 • Det sämsta med cykel är: Att man kan cykla för mycket.
 • Intressen vid sidan av cyklingen: Innebandy, Internet och egna projekt. Och cykel..
 • Andra sporter jag tävlat i: Innebandy och Längdskidor (En start, en seger.)
 • De här konkurrenterna har jag störst respekt för: Magnus Darvell, Emil Lindgren och Fredrik Kessiakoff.
 • Fjolårets bästa insats: Bröt inte en enda utav mina 30-35 MTB-tävlingar 2005.

– Jag har aldrig känt mig så stark som under Finnmarksturen 05 tills jag punkterade.

– Kjells tur 05, då kom jag 10:a men genomförde loppet på ett bra sätt.

– På MTB-Vättern 05 punkterade jag två gånger och körde sista milen med platt bakdäck.

– På Långa Lugnet 05 gick kedjan av några gånger innan jag tillslut sprang sista 8 kilometrarna in till mål.

Cyklar: MTB: Gary Fisher Ziggurat, Cyclocross: Ridley Supercross, Vinterhoj: En avanti från 2000. That’s all folks.

Övrigt: Startade sidan www.cyclocross.se i oktober -04. Samordnar DHL-Cup hösten 2006, Sveriges första cyclocrosscup. Jobbar med ett nytt Långlopp på MTB till 2007.

oijer4.jpg

Kommentera och diskutera den här notisen

Cykling i inboxen

Missa inte det senaste från Happyride, signa upp dig på vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kommer max en gång i veckan.