Ny Trek Madone lanserad på Tour de France

Datum:
01 juli 2022 00:06

Att presentera en ny cykel i samband med ett stort etapplopp är ett gammalt knep. Vissa väljer en etapp där de tror att deras cyklister har goda chanser att vinna, andra väljer första etappen. Trek har valt att släppa sin nya racer i samband med starten i Köpenhamn, med Mads Pedersen i laget kan vi misstänka att teambussen och de nya cyklarna kommer att få rejält med uppmärksamhet.

Trek Madone SLR är den lätta och aerodynamiska landsvägscykeln från Trek. Namnet kommer från Col de la Madone som Lance Armstrong använde som referensbacke för att kolla om formen var OK. Lance är som vi vet ute ur bilden men namnet Madone finns kvar, om man är i Monaco och cyklar så är det helt klart värt att ta en vända upp på Madone. Kanske på en Madone? Nog om det.

När Tour de France kör igång till helgen kommer Trek Segafredos cyklister att rulla på en helt ny version av Madone. Cykeln är enligt tillverkaren 60 sekunder snabbare per timme än förra versionen av Madone. Tidsbesparingen är mätt i 45 kilometer i timmen och blir alltså 45 km per 59 minuter? Vinnaren på touren brukar rulla in i Paris på runt 90 timmar, vi får se om någon Trek-cyklist lyckas spara en och en halv timme.

Som brukligt görs vindtunneltesterna med cyklist som trampar.

Ramen på den nya Treken är 300 gram lättare än sin föregångare, detta är räknat som ramset med styrkombo, vissa av viktbesparingarna är också gjorda på just styre/styrstam. Ramen sedd från sidan är väldigt annorlunda jämfört med tidigare versioner då sadelröret är brutet/delat för att uppnå aerodynamiska och dämpande fördelar. Som tidigare versioner av Madone har den nya versionen en kombination av integrerad sadelstolpe och viss justerbarhet. Styret är utformat med 3 cm flare för att minska frontytan när man sitter uppe på hoodsen och för att öka hävarmen när man håller i bocken. Ramdesignen är innovativ och tar utvecklingen framåt ett steg. Att sadelröret tar en liten paus efter mötet med toppröret kommer garanterat att dela in oss tyckare i två läger, där hälften tycker att det är asfränt och resten kollar efter en annan cykel. Madone har ett starkt uttryck och ett eget formspråk, jag tror att vi är många som redan börjat tycka att det är en snygg ram.

SLR 6,7 och 9
Det finns ingen SLR 8, kanske att den introduceras senare men som det är nu finns tre modeller och varje modell finns i mekanisk, Di2 eller eTap. Dyraste SLR 9 eTap kostar 162 tusen och lös ram kostar 62 000. SLR 6 kostar 85 tusenlappar. Det är mycket pengar och en tydlig indikation på var prisnivåerna är på väg men ändå tio procent billigare än Specializeds Tarmac SL7 i dyraste versionen. Billigaste cykeln för 85 000 är utrustad med Shimano 105 och dyraste med Sram Red eTap och lyxigaste hjulsetet i Bontragers sortiment.

Mads med norsk klippa i bakgrunden.

Madone, Domane och Emonda
Treks tre olika modeller av landsvägscyklar är anagram på Madone och Det blir spännande att se vad på nya Madone som smittar av sig till Domane som är komfortracer och Emonda som är den med låg vikt prioriterad.
Kanske det nya sadelröret kan få byta skepnad och anpassas till Domane?

Vi ser fram emot att se vad Trek Segafredo kan åstadkomma på den nya cykeln och kanske att vi försöker låna en för en testrunda någon gång efter att cyklarna gått i mål i Paris.

Finns i sportbilsrött!
Nere i bocken är styret bredare än uppe på hoodsen.

 

Cykling i inboxen

Missa inte det senaste från Happyride, signa upp dig på vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kommer max en gång i veckan.

Senaste kommentarer

n3wton 2022-07-05

Tänk vad mycket snabbare det lär gå i 60 km/h då! Flera minuter säkert. Jag har ofta funderat om det här skitsnacket med hjul och annat som ska gå si och så mycket snabbare osv verkligen fungerar. Finns det alltså folk som tänker "jäklar, jag vill ...

Jonatan F 2022-07-05

Eftersom luftmotståndet ökar med kubiken av hastigheten (om jag nu formulerat mig rätt). Det blir inte lika kul om det står typ. ”… den är inte signifikant snabbare än föregångaren på 60 min i 30 kmh.”

kais01 2022-07-05

frågade på en utländsk site om den med flit försvagade konstruktionen för sadelstolpen var avsett som ett skämt? raskt kom den här länken från en annan läsare. inte från min favoaktör men här är han mitt i prick. 7h_eEC0V3yY

Hälsingland 2022-07-05

Men när du är nere på 45 kg, slätrakad och conehead sitter på plats så är det bara hojen kvar! 😁💸

Raggamuffin 2022-07-05

Sadelstolpen är svår att förlika sig med. Jag gillar ju de röda med TREK i det text över hela skiten :). Nerförsbacke hem så varje runda 😊

NickPick 2022-07-05

Nu blev den här tråden en ”min hobby är dyrast”-tråd. Hur många cyklar 45kmh ofta ens? Jag vet att det är där man mäter av någon anledning men som vanligt är det marketing bullshit. Snyggast hittills- absolut! Det var inte svårt 😣👀...

marr 2022-07-05

Ja fast alltså, golf har jag inte mycket koll på. Men det verkar absolut finnas. Se ovan i tråden. Gällande "racerbilar" så ja, där har du fel med. Men det är ändå en dyr jävla cykel ^^

vika01 2022-07-05

Du kanske ska överdriva lite mindre. Golfset för 160 000 kr. Bara 135 000 kr felräknat.

marr 2022-07-05

Du kanske ska generalisera lite mindre?

vika01 2022-07-05

Tycker det är deras snyggaste Madone hittills.