Nya Scott Foil RC: snabbare och bekvämare

Datum:
01 juli 2022 09:53

I onsdags lanserade Scott sin nya aeroracer Foil RC som tack vare de uppdaterade reglerna kring cykeldesign från UCI har gjorts lättare, styvare och bekvämare. 

2021 uppdaterade UCI sina regler kring cykeldesign, bland annat gjorde man det tillåtet att göra till exempel sadelröret smalare än 2,5 centimeter. De nya reglerna har bland annat påverkat hur Scott kunde utveckla den nya Foil RC som lanserades i onsdags, precis som Treks nya racer Madone har man tajmat första etappen av Tour de France i Köpenhamn.

Ny versionen av Foil RC ska vara lättare, styvare och bekvämare. Foil RC är Scotts aero-racer och den nya ska ha blivit upp en femtedel snabbare, nio procent lättare och tio procent bekvämare (hur man nu mäter det).

Genom att öka avståndet mellan gaffelben och däck fick man bättre aerodynamiska egenskaper.

Som förväntat har Scott arbetat en del med vindtunneltester för att ta fram den här cykeln. Bland annat märkte de att vissa av de ramprototyper de tog fram som fungerade bra i vindtunneln när bara cykeln stod där, fungerade sämre när man placerade en cyklist på cykeln. Bland annat var ett smalare sadelrör mindre aerodynamisk med bara cykeln och med cyklist var det bättre. Ett av resultaten från vindtunneltesterna är bland annat att det nu är större utrymme mellan däck och gaffelben i gaffeln. Cykeln levereras med 28/25mm breda däck men den har utrymme för upp till 30mm.

Även sadelstagens nya form och vinkling ska ge stora areodynamiska fördelar genom att pressa in den passerande luften i hjulet.

Sadelstagen är vinklade så att vinden ska pressas in i ekrarna, något som enligt Scott ska ge stor effekt på aerodynamiken. Sadelstagens form låter också bromsoket gömma sig bakom det ena vilket ger aerodynamiska fördelar och ett renare utseende. Ramen är konstruerade för att man ska kunna köra alla kablar internt, oavsett om det är mekaniska eller elektroniska växlar.

Den nya sadelstolpen har utrymme för en baklampa eftersom det bara är den främre delen som bär vikt.

Mer komfort

Den ökade komforten kommer från styrkombon och sadelstolpen. Sadelstolpen men det smidiga namnet Syncros Duncan SL Aero CFT består av ett ovalt stycke kolfiber med ett uttag som gör att det bara är den främre delen av stolpen som bär vikt, det innebär att den flexar och därmed dämpar vibrationer och skakningar bättre än tidigare. I uttaget kan man placera en laddningsbar lampa med tre olika lägen.

Styrkombon är en annan del som bidrar till den ökade komforten. Tack vare en ny design ska den ge mer flex när du sitter med händerna uppe på reglagen, men när du sätter ner händerna i bocken och bryter så ska flexet minska. Styrkombon heter för övrigt Syncros Creston IC IS Aero och är en vidareutveckling av den styrkombo som tidigare satt på Scott Addict.

En sladdlös cockpit.

Den nya Scott Foil RC kommer i fem olika modeller, Foil RC Ultimate, Foil RC Pro, Foil RC 10, Foil RC 20 och sist men inte minst Foil RC 30. Vi har tyvärr inga prisuppgifter eller exakta specifikationer för de olika modellerna när detta skrivs.

Cykling i inboxen

Missa inte det senaste från Happyride, signa upp dig på vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kommer max en gång i veckan.

Senaste kommentarer

glitch 2022-07-01

Håller med! Riktigt snygg och elegant lösning med baklampan.

Peter G 2022-07-01

Snygg design.

Mange. 2022-07-01

Ni stavade Cervelo S5 fel..