Oakley Flight Jacket - Prizm Low Light


Märke: Oakley
Cirka 2210 kronor
Lins: Prizm Low Light


Vad tycker du om Oakley Flight Jacket - Prizm Low Light?
5
4
3
2
1
jokke
2018-10-09 (Ändrad: 2018-10-09)
Styrkor:
+ Enastående lins
+ Perfekt glasögonbåge för aeroposition och räser
+ I princip imfria
+ Inget vinddrag i ögonen, någonsin
+ Bekväma
+ Kompromisslöst prestandaorienterade
+ Bra hårt fodral med tillhörande kombinerad påse/putsduk
+ Hög premiumkänsla

Svagheter:
- Inte bästa glasögonbågen för MTB/hybrid/city/upprätt
- Prislappen

Sammanfattning:
Suveräna för aeroposition med en enastående lins! Därtill i princip imfria.


BÅGEN
Flight Jacket är, precis som jag hoppades, HELT PERFEKTA för aeroposition (se bilder) eftersom inget stör övre delen av synfältet. I stället är det mitt eget kranium och ögonens vinkling som sätter begränsningarna. Underbart! Flight Jacket-bågen är så uppenbart helt kompromisslöst framtagen för prestanda – man ser inte riktigt klok ut i den men vem bryr sig? – på räserhoj (och kanske i synnerhet tempohoj?) och man har perfekt fri sikt överallt. Suveränt!

Glasögonen levereras med två olika längder på skalmar och två olika storlekar på näskuddar. De längre skalmarna, som satt på som standard vid leverans, passade mitt huvud utmärkt, men jag provade ändå att byta för att se om de kortare var bättre för mig (det var de inte). Bytet gick hyfsat enkelt; jag hade sett på webben att det skulle kännas som om man bryter sönder skalmarna även om man gör helt rätt vid byte, och det stämde. :-) Att byta näskuddar är även det enkelt.

Oakley marknadsför Flight Jacket som bra för cykling på alla sorters cyklar, löpning, etc., men byter man till en cykel med mer upprätt körställning så får man undre delen av glasögonbågen i synfältet på ett sätt man inte har på lvg/TT. Om man primärt ska ha dem på sin räser och ibland på en annan sorts cykel så funkar det bra; jag har kört med glasögonen i skogen och de levererar bra där också. Men letar man specifikt efter just nya MTB-brillor så bör man nog välja någonting annat.


LINSEN
Prizm Low Light är kanske den ultimata allroundlinsen för svenska förhållanden? Jag har använt dem i solig gryning, halvklar skymning, mitt på dagen i såväl strålande höstsol som regn, på morgonen i regn, när det har varit vindstilla och när det har blåst styv kuling, och det mesta däremellan. Jag är imponerad! Världen blir svagt rosa och kontrasterna aningen bättre; den sammantagna känslan är att ögat har det avslappnat, behagligt och fint därbakom. Därtill är ögonen helt regn-, insekts- och vindskyddade även med kraftig vind in i ansiktet från olika håll och kanter.

Jag trodde först att Flight Jacket var helt imfria, för det verkade till en början omöjligt att få dem att imma igen. Då tyckte jag att den där funktionen att med en liten spak vid näsroten kunna fälla fram glasögonen för att ventilera ut imma var helt onödig, i synnerhet som den lilla spaken befinner sig i synfältet och stör en aning. Men om man svettas som en gris och cyklar på allt vad tygen håller när det inte är så varmt ute och sedan stannar cykeln och står still (alt. kör MTB i vindstilla skog), så kan man faktiskt få imma att bildas. Därmed har jag börjat använda och haft nytta av den där fäll-funktionen.

Mitt på dagen med klarblå himmel erbjuder Prizm Low Light tillräckligt med solskydd för att jag inte ska börja kisa, och då är jag ändå ganska ljuskänslig. Men det fina är att när det skymmer och folk börjar slå på sin cykelbelysning känns det inte mörkt bakom glasögonen, utan fortsatt behagligt och fint! (Enda nackdelen är att lampor och andra artificiella ljuskällor får någon sorts duplicerad halo-effekt, men det är mer en "jaha?"-upplevelse än något som stör. Jag har försökt fotografera det genom glasögonen, men det var lite svårt att få det på bild.) Svåra ljusförhållanden som när man kör bland träd i stark, sned kvällssol och det växlar väldigt mellan mörka skuggor och starkt upplysta stråk är inga som helst problem. Det är egentligen bara när man har kvälls- eller morgonsol horisontellt som en strålkastare rakt in i ögonen som jag tycker att det blir problem med sikten.

Jag kan tänka mig att man mitt på dagen en solig dag mitt på sommaren behöver linser som filtrerar bort mer solljus. Visar det sig kommande sommar att så är fallet så kan det bli aktuellt att komplettera med en Road-lins att stoppa i Flight Jacket-bågen för dessa tillfällen. Men bortsett från sommaren 2018 så brukar dagarna per år som detta behov uppstår vara ganska få, medan dagarna med mer klassiskt svenskt väder när Prizm Low Light är bästa valet är väsentligen fler.


PRISLAPPEN
har ingen brist på siffror, och det är förstås en nackdel. Det råder inget tvivel om att Flight Jacket Prizm Low Light är glasögon i absoluta toppklass, men är inte nödvändigtvis bästa pang-för-pengen. Fast när det väl blir dags att ersätta dem blir det svårt att nöja sig med något som presterar sämre när ögonen nu har vant sig vid detta.

Håkan
Håkan (Gäst)
2018-08-24
Styrkor:
Lätta och nätta glasögon

Svagheter:
Man ser bågen lite förmycket och det stör jag mig på

Sammanfattning:
Kanon fina


KÖP & SÄLJ