Hunt C50 Wheels

Hunt C50 Wheels
Märke: Hunt
U-profil
ID=21, YD=27 mm
Höjd=50 mm
Tubless ready (tejpade vid leverans)
Kolfiberkompositfälg
Sapim aero ekrar

Pris ca 11 000 sek sept 2018


Vad tycker du om Hunt C50 Wheels?
5
4
3
2
1
ejma
2018-09-18 (Ändrad: 2018-10-03)
Styrkor:
+ Märkbart lägre motstånd över 45 km/h
+ Innerdiameter på 19 mm ger större luftkudde än smalfälgar
+ Komplett leverans med tubelesstejp, tubelessventiler, bromsbelägg och reservekrar
+ 2:1 ekring av bakhjulet, dvs 2x ekrar på drivsidan vilket lär göra hjulet stabilare och lättare
+ Relativt lätta, 1537 gr

Svagheter:
- Frihjulet låter väldigt högt
- Relativt nytt företag
- Lite mer vindkänsliga

Sammanfattning:
Utan tidigare erfarenhet av kolfiber eller aerohjul vill jag se om gubben kunde köpa lite mer fart. Hunt har fått bra omdömen i brittisk cykelpress och prislappen kändes rimlig. Var lite orolig att fälgbromsarna inte skulle ge utrymme för de breda fälgarna, men det fanns gott om. Inhandlade nya slangar med 60 mm ventiler för att köra med Conti 4000 S2 25 mm. Montering av däcken var enkel.
Noterar att däcken blir 27.5 mm breda jämfört med max fälgbredd 27 mm.

Körde premiärturen med ungefär lika lufttryck som de gamla hjulen, men det kändes ganska stumt. Nästa tur kördes med lägre tryck och då kändes cykeln mycket skönare. De 20 första milen var bromsverkan dålig till att sedan ändras till utmärkt, dock med tjutande bromsar. Har ej kört i regn och kan ej uttala mig om bromsverkan i väta.

Ljudet från frihjulet är högt, så pass högt att jag kan frihjula i stället för att använda ringklocka. De första turerna var ljudet lite obekvämt, men nu har jag vant mig. Så länge frihjulet har drivning hörs bara ett svischande ljud från däck och fälgar.

Har jag blivit snabbare? Nja, det går något snabbare, men inte så att det är jättetydligt. Min toppfart på planmark har ökat 3-4 km/h, men vid vanlig marschfart är det svårare att märka skillnad. Med många snabba partier med farter över 45 km/h gör skillnad.
Min 50 km rundslinga har klarats av solo med 35 km/h i snitt vilket är en förbättring med drygt 2 minuter jämfört med bästa tiden på de gamla hjulen ca 2 veckor tidigare. Om jag lyckas förbättra mig fysiskt blir skillnaden säkert större.

Trots att de nya hjulen är ca >400 gram lättare har jag inte märkt någon fartökning uppför där jag trodde att skillnaden skulle vara störst. Kan tänkas att hjulen måste köras in lite till samt att jag måste vänja mig vid dem. Det större vindfånget märks, men har hittills inte varit speciellt besvärande. När jag försökte hänga på i baksuget efter en buss i ca 60 km/h tyckte jag dock att turbulensen ryckte besvärande i framhjulet.

Hjulen har jag balanserat med blytejp (se golfbutik) monterad på fälgtejpen för att kompensera för slangventilens vikt. De gånger jag kört i ca 60 km/h på slät asfalt har cykeln gått helt vibrationsfritt.

Fälgarna har U-profil, dock inte toroid/ringformad. Spontant borde ringformade profiler ge mindre turbulens, men faktum att Enves välrenomerade fälgar i många fall har vanlig U-profil gör det svårt att gissa vad som är bäst.

Hur pass bra hjulen håller får framtiden visa. Hjulen var raka vid leverans och jag räknar med att ekerspänningen håller sig bra.