SKS Bluemels 75 U Long


Märke: SKS
Skärmsats till MTB i första hand avsedd för 27.5" Plus (med ca 2.8-3.0" däckbredd/höjd) och/eller 29"-hjul med upp till ca 2.6" däckbredd/höjd. Skärmbredd 75 mm och kostar i skrivande stund (mars 2020) ca 450 kr från tyska handlare.

Finns exempelvis här https://www.bike-discount.de/en/buy/sks-germany-bluemels-75-u-long-mudguard-set-911995
och här https://www.bike-components.de/en/SKS/Bluemels-75-U-long-Fender-Set-p74914/


Vad tycker du om SKS Bluemels 75 U Long?
5
4
3
2
1
Örjan Lax
2020-03-16
Styrkor:
Mycket stabil konstruktion av tysk kvalitet och med smarta och kraftiga fästen. Tillverkade i en laminering/sandwich-konstruktion med plast ytterst, och aluminium som inbakat mellanlager. Extra kraftiga skärmstag jämfört med vanliga SKS-cykelskärmar i mindre dimensioner, och skärmstagen är dessutom lackade i mattsvart vilket ger ett estetiskt pluspoäng eftersom helheten smälter in bättre, jämfört med skärmsatser med traditionella stag i rostfritt.

Svagheter:
Finns ej.

Sammanfattning:
Riktigt robusta skärmar som faktiskt tål tuffa tag i skog och terräng vid korrekt montering. Sitter fast utan att skaka eller skramla, och skyddar effektivt både cykel och dig själv från hjulsprut och stänk. Avsedda för mer eller mindre permanent montering.

Det enda som kan kräva lite extra pyssel är vid övre infästningen om man har dämpad framgaffel utan fästhål i gaffelbryggan. Men det medföljer elastiska kraftiga gummibuntband som man kan använda som enklare metod att fästa i framgaffeln. Men själv gjorde jag en mer skruvad variant genom att borra två extra hål i skärmen precis framför gaffelbryggan, och där sen skruva fast ett extra fästbeslag, som till sist förbands med en M5-skruv och låsmutter med det från fabrik redan monterade fästbeslaget. Dessutom använde jag egna extra breda brickor på insidan av bakskärmen vid skruvfästena mot vevpartiet och sadelstagen, för att få det extra hållfast och stabilt. (se bilder) Jag har även borrat och skruvat/pop-nitat fast extra skvätt-lappar nertill både fram och bak, tillklippta av böjbar skärbräda i plast i 2 mm tjocklek, anpassade till lagom kort längd för terrängcykling, och alltså inte långa pendlar-lappar...

För att fästa stagen till framskärmarna mot en dämpad framgaffel nertill, så rekommenderas SKS Strut-Mounting Clamps (Stay Clamp) för ca 50 kr per par som finns i några olika storlekar t.ex. här https://www.bike-discount.de/en/buy/sks-germany-strut-mounting-clamps-691869 eller här https://www.bike-components.de/en/SKS/Stay-Clamp-for-Suspension-Forks-p73438/

Sammanfattningsvis = mycket nöjd!

KÖP & SÄLJ