Ryggsäck för långa dagar – Osprey Escapist 18

Datum:
30 mars 2016 12:51

Björn har låtit Ospreys ryggsäck Escapist 18 bekänna färg under en händelserik sommar.

Det Amerikanska ryggsäcksföretaget Osprey har designat serien Escapist till ett brett användningsområde viktat mot upplevelsecykling i berg, skog och mark och 18-litern är den minsta varianten. Ryggan är dock på inget sätt liten, snarare rymlig i överkant för korta turer men eftersom den i min tjänst fått agera guidesäck har utrymmet ofta varit välbehövt. Säcken sväljer med lätthet reservdelar, förstärkningsplagg, första-hjälpenkit, fotoutrustning och matsäck till såväl mig som medcyklister och utifrån mina behov har storleken på de olika facken varit väl avvägda.

Dålig hållning är sällan säckens fel Ludwig LindDålig hållning är sällan säckens fel

Escapist 18 är konstruerad som en klassisk ryggsäck med bärremmar, höftbälte och bröstrem. Säcken finns i två storlekar och är enkel att ställa in för att passa användaren, spännbanden är generösa i längd för att passa många kroppstyper. Tyvärr innebär detta att mycket band blir över för mig som har en tanig kropp, och dessa band fladdrar på sidan av säcken och bildar farliga loopar kring höftbältet som lätt kan fastna i såväl cykel som omgivning med tappad balans som resultat.

Detta system har sett likadant ut på Ospreys väskor under många år och är något jag stört mig på förut. Det må låta som en bagatell och är såklart det för de flesta, men jag har många gånger fått olustkänslor när ett band fastnat i växelreglaget samtidigt som jag försöker ta mig upp till fots längs en smal hylla på ett berg. Är du kraftigt byggd kan du bortse från detta helt, såklart går banden också att korta ner för den som är lite pysslig.

Plats för googles men för långa remar Björn OlssonPlats för googles men för långa remar

Osprey har tillverkat ryggsäckar länge och har genom åren implementerat en mängd lösningar. En detalj som återkommer på alla nyare cykelväskor är Lidlock, ett spänne som snabbt och hyfsat enkelt används för att fästa en ventilerad öppen cykelhjälm till säcken. Ett väldigt skönt sätt att bli av med hjälmen vid långa varma klättringar, väl på plats sitter hjälmen väldigt bra utan att röra sig och är lätt att lösgöra med en hand. Fästet fungerar dåligt eller inte alls med hjälmar utan öppna ventilationshål som Urge, Smith och de flesta skate/dirtpottorna på marknaden. Vissa Osprey-säckar har fäste även för fullfacehjälm, något jag ibland saknat i bruket av denna ryggsäck. Om du vet med dig att du använder storhjälmen mycket bör du kika vidare på exempelvis Osprey Zealot istället.

Hjälmfästet är prakiskt för rätt hjälm Björn OlssonHjälmfästet är praktiskt för rätt hjälm

Vad gäller facken är Escapist 18 hyfsat väldisponerad. Det stora utrymmet sväljer mycket packning, utöver det finns en stor ficka med flera mindre verktygsfack längs locket samt ett rymligt toppfack för tex goggles eller ett förstärkninssplagg. Ryggsäcken är också utrustad med utanpåliggande fickor i stretch-tyg på sidorna och på baksidan. Sidofickorna är bra för flaskor eller blöta handskar, den stora stretch-fickan har jag använt för att deponera mina knäskydd vid långa klättringar. Escapist 18 är också utrustad med ett vattentätt överdrag i ett därför avsett fack längst ner i säcken. Såklart finns ett fack för vätskeblåsa närmast ryggen. Det jag saknat på modellen är fickor på höftbältet, något jag vant mig vid från tidigare säckar. Istället är säcken utrustad med en fast ficka i höjd med bröstremmen, den ska enligt Osprey lämpa sig för glasögon och har ett innermaterial utan skavande sömmar för att vara snällt mot det du stoppar in. 

Regnskydd ingår Björn OlssonRegnskydd ingår

Säcken passar min kropp väldigt bra och jag har aldrig upplevt att den hasat runt, skavt eller känts dåligt balanserad, den sitter där den ska utan att göra väsen av sig även de gånger jag använt ryggskydd. Ventilationen i ryggen gör bra ifrån sig och håller ryggen någorlunda torr. Dragkedjorna är fortfarande i gott skick även om huvudfackets dito går trögare idag än när säcken var ny. Trasiga dragkedjor är det vanligaste anledningen till att jag pensionerar en ryggsäck och denna känns fortfarande ganska fräsch. En lite irriterande detalj värd att nämna är att regnskyddets draglås ligger an och klämmer mot ryggraden när överdraget används, den placeringen hade kunnat göras bättre.

Osprey Escapist 18 är värd en närmare titt om du ofta bär mycket packning på dagsturerna, men sällan har den stora hjälmen med dig.

Ca: pris 900 kr i handeln

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.

Senaste kommentarer

kunta 2016-04-07

294990 Tycker dragkedjorna hållt ihop väldigt bra på mina osprey ryggor, glöm inte att man måster rengöra dragkedjor samt smörja dom då...

kievY 2016-04-03

Hej, efter att läst denna artikeln blev jag fast och insåg att jag borde införskaffa en större ryggsäck då min lilla camelbak inte räcker långt. Behöver först och främst plats för minst 2 liter vätskeblåsa och kunna få plats jacka/byxor. Läst lite h...

Ultralite 2016-04-03

Asså har ingen gjort lumpen? Rulla/vik ihop remmen till önskad längd och vira lite eltejp runt....

Kevin 2016-04-03

Det är ingen avancerad lösning, hade gummiband av typen Rapstrap hemma och har använt det på en annan väska innan, man slipper riva sig på dem som man lätt kan göra med buntband. Finns att köpa på K-rauta och Bauhaus bland annat. 294487 Bröstremmen...

Bengt-re 2016-04-02

Stor rygga för pendling?! Jag har bytt ner mig till en 5 liter säck. Sjukt smidigt! Visst får man fundra på vad man har med sig, men smidigt och håller ryggfickorna tillgängliga.

cartaq 2016-04-02

Införskaffade Escapist 18 inför större utflykter förra sommaren och kan lätt säga att det är den bästa väskan jag har testat hittills. I sommar så skall jag både till Holland och Danmark för att cykla och Escapisten är en given del av packningen. De...

Konkret 2016-04-01

Jag tycker large väskan är lite liten över bröstet . Mvh 110cm

Fältprästen 2016-04-01

Jag har 20 litersvarianten. Remmarna har jag aldrig reflekterat över. Jag brukar för övrigt inte reflektera över att jag har ryggsäcken på mig överhuvudtaget, den passar så bra. Det enda som jag stört mig på en gång var det där spännet till regnskydd...

Konkret 2016-04-01

Han menar nog liter vatten!

Rico 2016-04-01

Cykelpendlar också med 25-litersvarianten - väldigt nöjd! Remfladdret håller jag med om och blev lite nyfiken på gummibandslösningen som Kevin gjort?! Är inte heller tillräckligt krallig och måste ha ffa bröstremmen spänd till max men skulle behöva h...