Snabbast nedför i Sverige: svaret är Zwar

Datum:
25 augusti 2021 11:12

Åre bergscyklister och SWE Cup bjöd in till årets SM i downhill som avgjordes under söndagen. Oliver Zwar tog hem herrklassen och Elina Davidsson var snabbaste dam nedför den nära två kilometer långa och tuffa downhillbanan på Åreskutan. 

Den klassiska downhillbanan där tävlingen gick mäter 1,8 kilometer i längd och 476 fallhöjdsmeter, därmed utan tvekan en av de tuffaste banorna vi har i Sverige. Åre bjöd på finväder (alltså 8 grader och uppehåll) som tillsammans med en del publik gjorde en perfekt inramning till riktigt bra racing. Banan var bitvis lerig, men till stora delar torr vilket bjöd in till snabba åk.

I herr elit blev det en riktig klan-fight mellan bröderna och hemmafavoriterna Robin och Niklas Wallner mot brödraparet Oliver och Ben Zwar. Robin som i vanliga fall hör hemma i världseliten i enduro visade vart skåpet skulle stå på sin endurocykel. Men det räckte inte.

Med minsta av marginaler, 0,01 sekund! Lyckades Oliver Zwar knipa förstaplatsen med småbröderna hack i häl med Ben på en tredjeplats och Niklas precis utanför pallen.

Och vinnaren Oliver Zwar som flyttat till Sverige från Australien var nöjd och glad:
– Det var väldigt roligt att få tävla i Åre och arrangören hade gjort ett mycket bra jobb med både eventet och banan. Jag visste att det skulle vara svårt att slå Robin på hans hemmaplan och är väldigt glad och stolt över att få representera Sverige och den svenska tröjan på internationella och nationella tävlingar kommande år, säger Oliver Zwar, SM-vinnare Downhill, Herr Elit 2021.

Johan SvärdKolsyrad segeryra på pallen i downhill SM Åre 2021, från vänster: Robin Wallner 2:a, Oliver Zwar 1:a och Benjamin Zwar 3:a.

Oliver Zwar som tog en 8:e plats i Downhill EM i Maribor, Slovenien för ett par veckor sedan har även haft en rad solida resultat i världscupen där han och Ben gör ett strålade jobb med att representera Sverige. I början av 2020 flyttade bröderna Zwar från Australien och deras hemstad Yackandandah till Falun för att satsa på sin cykling och omfamna sin svenska mammas rötter. Nu förbereder de sig båda för VM i Val Di Sole, Italien kommande helg.

I damklassen tog Elina Davidsson imponerande hem segern på en lånad downhillcykel. Elina, som även vann SweCup Enudro här tidigare i somras i U21, hör till vardags även hon hemma på en endurocykel och har en stabil ledning i SWE Cup efter tre körda tävlingar.

Det våras för svensk utförscykling, även om det är sensommar i kalendern, och redan kommande helg är det dags för SWE Cup Enuduro att inta Ulricehamn bikepark (där Happyride kommer att ha en fotograf på plats). Även stort lycka till Oliver och Ben på VM!

Resultat SM DH ÅRE 2021:

Herrar Elit

1:a Oliver Zwar, Team Ormsalva

2:a Robin Wallner, Åre Bergcyklister

3:a Benjamin Zwar Kvist, Team Ormsalva

Swe cupHerrar Elit SM DH 2021: 1:a Oliver Zwar, 2:a Robin Wallner och 3:a Benjamin Zwar Kvist.

Dam Elit

1:a Elina Davidsson, CF Fricyklisterna

2:a Alicia Dahl, CF Fricyklisterna

3:a Irma Johansson. Dala-Järna IK

Swe cupDam Elit SM DH i Åre 2021: 1:a Elina Davidsson, CF Fricyklisterna 2:a Alicia Dahl, CF Fricyklisterna 3:a Irma Johansson. Dala-Järna IK

Herrar Junior

1:a Daniel Augustsson, Göteborg Stigcyklister

2:a Noa Jonson, Sigtuna Sports Club

3:a Sigsten Johansson, Dala-Järna IK

Swe CupHerrar Junior SM DH:
1:a Daniel Augustsson, Göteborg Stigcyklister
2:a Noa Jonson, Sigtuna Sports Club
3:a Sigsten Johansson, Dala-Järna IK

P 15-16

1:a Walle Tunsved, Järvsö Bergcykelklubb

2:a Nils Heidenreich, Åre Bergcyklister

3:a Moltas König, Älvsjö BMX

Pojkar 15-16 SM DH I ÅRE 2021: 1:a Walle Tunsved, Järvsö Bergcykelklubb 2:a Nils Heidenreich, Åre Bergcyklister 3:a Moltas König, Älvsjö BMX
Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.

Senaste kommentarer

Wingqvist 2021-08-27

Hej, nu är stavfelen korrigerade, såväl namn som klasser (herrlassen stod det förut...). Tack för påpekandena!

Eddy 2021-08-26

Heter han inte Robin Wells?

Velocipeden 2021-08-26

Gissar att en ingress där det stod "Robert Wallner" skulle försvinna illa kvickt...

Eddy 2021-08-26

Trots ditt lilla pekfinger har inte ingressen rättats, fortfarande fel damvinnare. Tragiskt...

SalkinL 2021-08-26

Det är ju ändå en xc cykel har jag läst här. Nu ska jag bara komma på ursäkter till varför jag är långsam på min...

Larsifer 2021-08-26

För flack bana?

Nypåmtb 2021-08-26

Ändå strongt att Robin är lika snabb på sin Ripmo som bröderna Swar är på sina Dh-riggar 😀.

Velocipeden 2021-08-25

Gott. Tänker att vi alla vet vad det är för färg på Wallners Volvo 245, var Bröderna Zwars Mamma kommer från, vilken resa de gjort som idrottare, att sonen Wallner dricker dämparolja, mm.mm. vilket gör att vi kan relatera och det bli intressant. Men...

RöjRöj 2021-08-25

Namnmissen var förstås pinsam, har påpekat detta för redaktören! Angående herr/dam så har fördelningen den här gången delvis att göra med det pressmaterial som SCF hade då vi tyvärr inte kunde vara på plats själva. När jag var i Åre tidigare i somr...

Velocipeden 2021-08-25

Grattis! ...och med största sannolikhet riktigt grymt kört. Ca.5 rader om damerna och felstavat namn i ingressen, ca.28 om herrarna, kul att ni var med iaf?