Specialized hjärta Fjällräven = Sant

Datum:
15 mars 2022 17:18

De två ikoniska tillverkarna Specialized och Fjällräven har skapat sig var sin fanbase. Nu slår de sina påsar samman i ett gemensamt äventyr där de tar fram kläder och cykelväskor för bikepacking och kortare äventyr.Specialized har haft en fot med i spelet förhållandevis länge får man ändå säga, de var en av de första tillverkarna som började bygga cyklar mer anpassade för skogen och har på senare tid även följt den grusäventyrliga trenden och lanserat cyklar som Crux och Diverge. Fjällräven har för de flesta svenskar cementerat sin plats i den svenska friluftshistorien med klassiker som Kånken och jackor.

Nu har de två företagen alltså gjort en gemensam satsning på den växande trenden bikepacking och näräventyr som de kallar The Great Nearby. Det vill säga att de tagit fram produkter som ska inspirera till att hitta de små äventyren. Tanken är också att kläderna ska vara lika hippa och snygga som funktionella, de ska inte ”skrika cyklist”, underförstått tight lycra och sportig snabbhet.

Fjällräven x SpecializedAnoraken från Specializeds och Fjällrävens nya samarbete.

Satsningen ska presenteras som en tvåstegsraket (egentligen tre steg, men vi hoppade över det första eftersom våra datorskärmar nästan skakade sönder av alla stora ord på det digitala live-eventet) och de första produkterna som kommer ur samarbetet är en samling kläder och ett par cykelväskor. Fjällräven har tagit lead på de mjuka produkterna, medan Kalifornien-baserade Specialized har tagit kommandot på hårdvaran. Man ska brygga gapet mellan vandrare och cyklister, och sänka tröskeln till att komma ut i naturen enligt marknadsmaterialet.

Kläderna består av bland annat en cykelifierad variant av Fjällrävens anorak i en blandning av deras G-1000-material och stretchpaneler för bättre rörlighet. G-1000 Lite är i sig inte helt tätt utan andas, men tål ett lättare regn om det är impregnerat med vax, G-1000 är dock stelt, därav stretchpanelerna.

Anoraken har anpassats för att passa när man cyklar, det vill säga gå ner mer över baken och ha lite längre armar (får man anta, det nämns mest att den är anpassad för cykling). Oklart om man kan dra anoraken över huvudet med hjälm på om man knäpper upp den helt.

Övriga kläder i serien består, i det här släppet av en cykelkeps, en solhatt, en halsduk, en t-shirt i ull och strumpor. Både anorak och t-shirt finns i både herr och dammodell.

Fjällräven x SpecializedCool Cave till höger och till vänster med Cave Lid Pack monterad.

Förutom kläder är det också ett par cykelväskor för framgaffel eller pakethållare i olika konfigurationer. Serien består av tre olika väskor, en variant, Cool Cave som i stort sett är som en mer ovalt formad hink i hårdplast som fästs på cykelns gaffel eller pakethållare.

Cool Cave kan kombineras med ett lock som kallas Cave Lid Pack som är ett tyglock som hindrar packningen från att studsa ur och också kan användas för sig självt som axelväska.

Den andra väskan är den Kånkenliknande Cave Pack som är tänkt att användas som insats i Cool Cave, men som också kan bäras separat som ryggsäck. Den tredje väskan kallas för Cave Tote och är även den tänkt som interiör i plastbyttan och kan också så klart användas separat.

Priser:

  • anoraken 3499 kr
  • cool cave 899 kr
  • cave lid pack 799 kr
  • cave pack 1499 kr
  • cave tote 799 kr
Fjällräven x SpecializedCave Tote kostar 700 kr och Cave Pack för 1499 kr är tänkte att petas ner i hårdskalsväskan Cool Cave som kostar 899 kr, men kan också användas separat.

Fjällräven ägs av Fenix Outdoor som också äger Naturkompaniet, samt bla varumärket Primus vars produkter med termosar, stormkök och liknande får sägas vara synnerligen kompatibla med små äventyr.

Specialräven: flipp eller flopp enligt dig?

Återstår då att se om försäljningssiffrorna är bättre än det generellt sätt tämligen svala mottagande i forumtråden här på Happy. Vad tror du om samarbetets potentiell? Tror du på produkterna och idén?

Nästa lansering av produkter i samarbetet Fjällräven och Specialized kommer den 18 maj.

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.

Senaste kommentarer

jolov 2022-04-01

Kontinental frukost hade vart lämpligare

N_sandstrom 2022-04-01

Smorgosboerd! Märkligt att det ordet inte används för att beskriva utbudet från Sp❤️Fr

NickPick 2022-04-01

Jag har för mig att han bara pratar engelska med rysk brytning i cykelwebbens specialavsnitt. 3 månader räcker helt klart för att glömma sitt språk. April april.

Snuten 2022-04-01

Ha ha, Dolph ja. Han gjorde väl avbön senare gällande sin hemspråkglömska, eller hur var det?

fyrbåk 2022-03-31

Vi som är tillräckligt gamla men ändå minns intervjun med Dolph Lundgren som hade glömt bort sin svenska efter 3 månader i amerikat vet hur snabbt det kan gå. Erik kan näppeligen ett enda ord svenska (utom möjligen ombudsman som är vårt bidrag till ...

C-dale 2022-03-30

Perfekt klädsel om man föredrar att hålla sig till "chickenline".

N_sandstrom 2022-03-30

Har vintercyklat massor i decathlon's motsvarighet, fungerar utmärkt.

Snuten 2022-03-30

Jo 300 var lite dyrt, men jag var ju som sagt på Jula i jobbärende så jag behövde inte betala bensinen själv :)

SocialGimp 2022-03-30

Verkar dyrt. 😁 Köpte dessa för 200 kr men även dom är dyra nu (300 kr medlemspris). Hur som helst har de funkat klart bättre än vad priset visade. Skönt att slippa vara rädd om dom som jag skulle varit med ett par 1200 kr-byxor eller liknande. Får ...

Snuten 2022-03-30

Var inne på Jula häromdagen (jobbärende) och såg att de hade vandringsbyxor med stretchpaneler av det exklusiva märket Kayoba. Rea dessutom, 299 pengar. Funderar på om man inte borde kunna äventyrscykla lite i dem? En midjecykelbyxa under om röven är...