Canyon Spectral med hockeyfrilla

Datum:
10 mars 2022 11:52

Mullets är återigen en het cykeltrend sedan ett par år har flera av de större tillverkarna introducerat cyklar med större framhjul än bakdito och då oftast som cykel för bikeparks. Spectral från Canyon är en av dessa cyklar och vi har cyklat lite på ett exemplar under vintern.

Hugo RöjgårdDet är en rolig cykel som dessutom har rejält med stabilitet utan att någonsin upplevas som ett slagskepp.

Att bygga en mullet som Canyon, med en ram som konstruerats specifikt för att fungera med ett mindre bakhjul gör det möjligt att korta ner kedjestagen. Ramen på Spectral som mullet är helt byggd för att vara just en mullet, det är inte unikt för just Spectral men det är viktigt att det inte bara är en ram för 27.5 med en gaffel för en 29:a.

Canyon har gjort läxan och kedjestagslängden är 432 millimeter, inte jättetight bakdel alltså, Status från Specialized är till exempel 6 millimeter kortare men Clash från Commencal som också kan placeras i samma kategori är lite längre. Och vilken kategori ska man då placera Spectral i? En parkcykel för lite jibbigare cyklister kanske är en bra beskrivning, men det är också en riktigt rolig stigcykel med rätt inställningar.

Just att det är en mullet har jag svårt att se som det som definierar cykeln, det är en trevlig krydda för cyklister som gillar konceptet men utan att ha kört cykeln parallellt med jämförbar Spectral med 29 fram och bak är det svårt att göra något mer precist uttalande om hockeyfrillans vara eller icke. I den här versionen är cykeln väldigt rolig i all terräng vi har lyckats cykla med den i.

Hugo RöjgårdLeriga berms eller rolig stig. Spectral med 160 millimeter stålfjädrad slaglängd är förvånansvärt mångsidig.

Stigcykeln

Spectral i mulletversion säljs med coil, det kan ju vara lite problematiskt att välja fjäder när man köper en cykel som skickas från Tyskland, därför skickar Canyon med tre olika fjädrar. Till storlek XL ingick 450,500 och 550. Med 500 hamnade jag runt 30 procent sag, i skogen testade jag ett par turer med 550 och upplevde en lite livligare cykel, vilket i den inte särskilt branta stockholmsterrängen kan vara välkommet.

Hugo RöjgårdMed 500 i hårdhet på fjädern hamnade sag på lagoma 30ish procent.

Det är ingen överraskning att det är utför som Spectral glänser, 64 graders gaffelvinkel är en av de parametrar som skapar en kompetent stigcykel, parkcykel och endurocykel. Reachen är 506 mm i XL vilket är kort bland de långa men geometrin känns rejält uppdaterad jämfört med förra generationens Spectral.

Det här är också en helt annan cykel än tidigare Spectraler, det som var en duglig stigcykel med tydliga brister utför i rå terräng har blivit tillräckligt bra utför för att kunna tävlas på i Enduro. Jag har haft tidigare generationers Spectral på platt men stökig stockholmsstig tycker jag inte att den moderna geometrin är en stor nackdel.

Jag kan ibland påstå att jag gillar känslan i old school-geo då jag ibland tycker att cyklingen blir ganska odramatisk med modern geo. När jag tar fram stoppuret så gillar jag däremot det moderna mest och frågan är om jag inte innerst inne gör det hela tiden? Känslan för korta branta cyklar kanske närs mest av nostalgi?
Typ som att bära med sig elden i form av glödande fnöske istället för ett eldstål.

Annan version Spectral 125

150 millimeter slaglängd bak och 160 fram är ganska lagom, skulle man vilja ha en poppigare cykel har Canyon släppt en version med 125 millimeters slaglängd bak och 140 fram, den kommer bara med 29 tum både fram och bak men i övrigt nästan identisk geometri som långslagiga Spectral.

Hugo RöjgårdEn kall januaridag på Högdalstoppen får en att längta till södra spanien och torra stigar. Spectral verkar dessvärre trivas ganska bra på halvfrusen lera och isiga klipphällar.

Coil och flipchip

Specifikationen är väl anpassad för ändamålet och det mesta fungerar grymt bra. Självklart är det meckigare att justera sag på en coildämpare än på en luftfjädrad men det är ändå hyfsat smidigt. Canyons pyttelilla kedjestyrare upptill gör ett bra jobb, det är väl egentligen ganska sällan den verkligen behövs men det känns tryggare att ha den där på en cykel med prioriterade utförsegenskaper.

Troligtvis kommer cyklister att vilja bygga sin egen version, det ska bli spännande att se vad folk hittar på, förhoppningsvis kommer vi att få se några spännande byggtrådar av folk som går loss rejält och bygger sin drömhoj. Jag ville mest byta ut handtagen, det är fortfarande Odi Ruffian som är det bästa handtaget!

Hugo RöjgårdFox 36 fram känns tryggt, styvt nog även för oss som med kläder på väger över 90.

Dämparna kommer från Fox, DHX Factory med coil bak och en Fox 36 Performance Elite fram fungerade bra men skulle jag haft cykeln en längre period skulle nog framgaffeln ha fått ett par tokens, det hände några gånger att gaffeln smällde i botten.

Växelkomponeterna är en mix av Shimano XT och SLX och bromsarna är XT. Cockpit och dropper kommer från Canyons egna varumärke G5, en trevlig detalj är att det går att korta slaget på droppern om man till exempel ligger precis mellan två storlekar och vill ha den större. I XL har droppen 200 mm i slag. Cykeln väger ganska precis 16 kilo med mina XTR-spd och då är det tubeless med halvkralliga däck i form av Maxxis Minion DHRII 3C MaxxTerra EXO+ bak och Assegai fram.

En detalj som Canyon berättade väldigt många gånger om på produktpresentationen var att alla gängor är utbytbara om man skulle klanta sig, som jag lyckades förstå det så är det en stålgänga i aluminium som är inbakat i kolfiber. Men det kan vara ett missförstånd. Om min gissning är hyfsat rätt så ligger utbytbarheten i att man efter klantighet får plocka fram sitt helicoil-verktyg och återställa gängan. Just helicoil-verktyg bör inte användas om man är klantig så troligtvis är det bästa att lämna över gängandet åt någon med skills och lämplig utbildning.

Hugo RöjgårdCruising hemåt med för lågt däcktryck efter att en vänstersväng släppt ut en latexprutt.

En keeper

Nu när cykeln står packad i en låda och ska tillbaka till Canyon så är det något som skaver, borde inte det här vara exakt den cykel jag ska ha? Jag hänger några dagar i Järvsö, kanske också lite Flottsbro men allra mest cyklas det i Hellas, Ursvik och lite på Haga. Den mixen passar en Spectral med Coil bättre än jag trodde och det känns ändå lite sorgligt att skicka hem hen till Tyskland.

Om mullet är rätt för mig låter jag vara osagt, med närmare metern långa ben och 193 cm i strumpor har för långa kedjestag aldrig varit ett problem. Men det är en förbaskat trevlig cykel. Och när den värsta ångesten över att behöva ha med sig en 27.5-tums extraslang till både fram och bak så finns det inget kvar som stör mig.

Hugo RöjgårdMed rätt pilot bakom spakarna kan nog en Spectral duga även för den som vill tävla i Enduro.

Spectral bjuckar på en trygg cykelupplevelse när det blir rejält stökigt och det finns en hel del lekfullhet att hitta där stigen tillåter, med lite mindre sag än rekommenderat finns det nog en hel del pop att hitta för cyklister med en aktivare åkstil. Och sorry för att inga drop till platt finns med på bilderna, det var för isigt i landningen (finns säkert fler dåliga ursäkter).

 

Geometrin kan kanske beskrivas som modernt konservativ? Eller vad tycker ni? Dela upp er i grupper om tre och diskutera i tråden.

Cykling i inboxen

Missa inte det senaste från Happyride, signa upp dig på vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kommer max en gång i veckan.

Senaste kommentarer

Joppe_k 2022-04-07

Hehe! Kan man tycka men namnet kommer från att det är "business up front and party in the back". :)

Heinrock 2022-04-06

Mullet?! Det är ju kort hår fram och långt i nacken. Det här är ju tvärtom...

hm 2022-03-11

Snygga bilder på Hökis xc bana 😍 Snart dags att damma av cykeln igen.

Fundadores 2022-03-11

Lite intressant att artikeln beskriver det som en park-hoj när Canyon själva rekommenderar att den inte ska användas för det mer än någon enstaka gång, enligt deras klassificering. Sen kanske den är överdrivet försiktig men ändå.

Joham 2022-03-11

Hur stor skillnad blir det att faktiskt sätta en 29” gaffel på en 27.5” ram? Jämfört med denna ”riktiga” mullet

Rdy 2022-03-10

Japp så är det!

Skåning 2022-03-10

När det gäller dom utbytbara gängorna så har jag fått för mig att man bara beställer en helt ny gänginsats/skruv som passar i ett format utrymme i ramen. Inget helicoilande med andra ord om inte jag är ute och cyklar.