SRAM goes electric

Datum:
01 april 2009 10:00

Sram hoppar på trenden med elektroniska cykelkomponenter. Den amerikanska tillverkaren går dock ett steg längre än den japanska konkurrenten.
Text: Anders Jansson (aj@happymtb.org) Foto: Anders Jansson och Sram

Elektroniska cykelkomponenter är framtiden. Fler och fler komponenttillverkare förser sina komponenter med motorer, batterier och knappar istället för att manövrera dem på traditionellt sätt med wirar och spakar.

När Shimano presenterade sin elektriska grupp Di2 i höstas var många skeptiska till om systemet med elektriska växlar verkligen skulle fungera. Varför ändra något som fungerar, var en åsikt som hördes.  Andra klagade på att batteriet inte räcker tillräckligt länge och det verkar omständligt att behöva ladda hela tiden.

Efter provcykling av de elektroniska växlarna var dock åsikterna helt omvända hos dem som till en början var lite skeptiska. På olika cykelmässor kunde Sram bara stå och se på när besökarna log av glädje efter ett besök i Shimanomontern. Att Sram kunde erbjuda branschens lättaste landsvägsgrupp var det många som inte brydde sig om över huvud taget efter att ha provat en elektrisk grupp. Lätt är bra, elektriskt är ännu bättre.

Men nu är det alltså Srams tur att ta steget in i framtiden och lansera sina elektriska cykelkomponenter under namnet Sram E.

Broms- och växelreglage

De kombinerade broms- och växelreglagen är till utseendet lika övriga reglage i Srams landsvägsserie. Växling sker som vanligt med den inre av de två spakarna så att vana Sram-användare inte behöver oroa sig över att lära om. Sram har gjort en omfattande användarundersökning av flera olika växelreglage och växelknappar med resultatet att de allra flesta cyklister föredrar att växla på vanligt sätt via ett reglage istället för en liten knapp. Speciellt vintertid med tjocka handskar kan det vara svårt att känna och få respons med en liten knapp.

Reglagen innehåller ingen mekanik utan växelarmen kan sägas vara en förlängd strömbrytare som påverkar elektroniken inne i handtaget. Double-tap funktionen finns kvar och ett kort tryck ger tyngre växel och ett längre tryck ger lättare växel. Slaget är dock betydligt kortare än på wireversionen. Det går att växla till tyngre växel i steg om en växel i taget. Till lättare växel går det i flera steg och kedjan växlar så länge som reglaget hålls inne.

Växelsystemet är trådlöst och använder sig av Bluetooth-teknik för signalöverföring. I varje reglage sitter det elektronik, batteri och sändare. Sändningen är kodad och påverkas inte av andra enheter.

För att göra växelsystemet mer flexibelt följer det med extra knappar som kan monteras ovanpå styret. Sram utnyttjar på så sätt idén med elektriska växlar till fullo. Vid exempelvis klättring uppför långa backar är det många som har händerna ovanpå styret och med de extra knapparna går det enkelt att byta växel med tummarna utan att behöva flytta händerna. Dessa växelknappar är på grund av sin storlek inte trådlösa utan har en kabel ner till respektive reglage.

Fram- och bakväxel

Systemet med växelwirar har pensionerats och fram- och bakväxel är istället försedda med små elektriska motorer som utför växelrörelsen. De små motorerna är av servo-typ vilket är en beprövad teknik och har funnits i industritillämpningar som till exempel robotar sedan många år tillbaka. Servomotorns inbyggda positionssensor innebär exakta repeterbara växelrörelser med bra precision under lång tid. Tillsammans med motorn sitter även sändare/mottagare för den trådlösa styrsignalen samt ett laddningsbart batteri.

Fram- och bakväxeln är självjusterande och kräver ingen tidskrävande service av användaren. Självjusteringen sker både vid installation och under färd. Små sensorer känner av vibrationer och skrap och justerar automatiskt till optimalt kedjeläge på dreven. Vid förstagångsinstallation krävs dock manuell inställning av ändlägesskruvarna samt b-skruven.

Växlingssystemet är autonomt det vill säga det lär sig användarens växlingsmönster. Tillsammans med information från bromsarna ser systemet automatiskt till att alltid ha rätt växel ilagd efter exempelvis en fartsänkning eller inbromsning. Funktionen är speciellt användbart vid snabba stadslopp där det förekommer ideliga inbromsningar och igångdrag. Systemet gör att cyklisten kan lägga all fokus på taktik och omgivande cyklister utan att behöva tänka på att ha rätt växelläge.

Kassett och vevparti

Medan andra tillverkare infört 11-delade växlar håller Sram kvar vid 10-delat växelsystem. Ett 2×10-system innebär ca 16-18 användbara växlar då det i vanliga fall inte går att utnyttja alla drev på kassetten på grund av ogynnsam kedjelinje och kedjeskrap mot framväxeln.

Srams lösning på detta problem är en ny typ av rörlig kassett. I den ihåliga Powerdome-kassetten sitter det ett elektromekaniskt system som kan skjuta hela kassetten in och ut på kassettspindeln. Vid användning av stora klingan fram och största drevet bak skjuts kassetten ut på bodyn och kedjelinjen förbättras och kedjeskrap undviks. Vid användning av lilla klingan fram och minsta drevet bak skjuts kassetten in på motsvarande sätt.


För att möjliggöra förskjutning så har avstånden mellan dreven minskats ner och kassetten är totalt fem millimeter smalare är tidigare. Detta ger en kassett-rörelse på ca fem millimeter. Spindelns bredd håller normalmått och är anpassad för en vanlig10-delad body. Genom detta system går det att använda samtliga 20 växellägen och därmed få lika många växlar som med konkurrentens 11-delade system. Sram E- kassetten kommer i versionerna 11-21T, 11-23T, 11-26T och 11-28T.

Vevpartiet i kolfiber kommer för BB30-standard och med 53/39T. Någon kompaktvariant är inte planerat då gruppen vänder sig först och främst till vältränade cyklister.

Elektroniska bromsar

Sram presenterar som första tillverkare ett Brake-by-wire-system för cyklar.

Brake-by-wire innebär att de konventionella bromsledningarna eller bromswirarna ersätts med elektriska ledningar som överför bromssignalen mellan bromshandtag och bromsok.

Sram inför nu detta på cyklar. Men de nöjer sig inte med det utan går ett steg längre och gör systemet helt trådlöst.

I bromsoken sitter det en mottagare som tar mot Bluetooth-signalen från bromshandtaget. Rörelsen i bromsoket utförs sedan av en servocylinder som via ett länkage klämmer åt bromsklossarna. Bromshandtaget innehåller ett feedback-system som med mottryck i handtaget gör att bromsrörelsen ska likna en normal bromsmanöver. Systemet är steglöst och har en linjär upplösning som motsvarar en traditionell wiredragen broms.

Genom att bromsning utförs trådlöst går det att fritt välja vilket bromshandtag som ska styra fram- eller bakbromsen. Antingen normalt med frambroms på vänster handtag eller omvänt så kallat moto-style med frambroms på höger handtag. Det finns även en funktion, så kallad kombi-broms, där endast ett handtag kan bromsa både fram- och bakbroms samtidigt. En funktion som uppskattas av dem som exempelvis varit och handlat och med en kasse i handen bara har en hand på styret.

Bromsar som styrs enbart via en elkabel låter inte så speciellt säkert. Men enligt Srams tekniskt ansvarige Mr Chaff Banter går tekniken att lita på. By-Wire är en beprövad teknik och har funnits inom andra områden under en lång tid. – Vi har gjort omfattande tester av våra bromsar och risken för en olycka är minimal. Under våra tester var vi inte drabbade av fler incidenter än vad som normalt sker i de stora cykelloppen. Såklart händer det klungkrascher lite då och då men det tillhör cykelsporten, säger Mr Banter.

Batterier och laddare

Det sitter som tidigare beskrivet ett separat batteri i varje enhet. Batterierna är laddbara och laddas med den medföljande laddaren, som fått smeknamnet Octopus (bläckfisk). Det är inte svårt att förstå anledningen då laddaren är försedd med åtta sladdar som var och en kopplas in på de separata komponenterna.

Hur länge batterierna räcker är avhängigt hur mycket växlarna och bromsarna används. Vid normal cykling är batteritiden ca 10 timmar vilket motsvarar 35-45 mils cykling. Vid backig terräng då växlar, men framför allt bromsar används mer frekvent förkortas användningstiden.

Genom att bromsarna styrs via el så är det viktigt att i god tid varna när batterierna börjar ta slut. Systemet varnar för låg batterispänning i två steg. Den första indikationen på att batteriet är på väg att ta slut är att det enbart går att växla till lättare växlar. Detta ska göra cyklisten uppmärksam och samtidigt minska hastigheten. Om cyklisten inte växlar eller bromsar finns då en chans att trampa hemåt i lugn takt.

Ignoreras den första varningen och cyklisten fortsätter som vanligt kopplas steg två in. Detta steg använder sig av bromsarna. Till en början ansätts bromsarna med låg kraft för att få cykeln att bromsa in mjukt och sedan, när cykeln står still, låses bromsarna med full kraft. Detta medför att cykeln inte kan föras vidare och är till för att inte orsaka incidenter och olyckor. Systemet låses upp efter laddning.

Cykeldator

Systemets Bluetooth-teknik gör det möjligt att använda en vanlig mobiltelefon som cykeldator. Med medföljande programvara erhålls de flesta cykeldatorfunktioner. Hastighetsgivaren sitter inbyggd i främre bromsoket och använder sig av slangens ventil som givare. Kadensgivaren återfinns i framväxeln som läser av vevarmens varvtal. Även batteristatus för samtliga komponenter går att läsa av.

Sram har inlett ett samarbete med GPS-tillverkaren Garmin och alla nya Garminprodukter kommer att ha stöd för Sram E. Enheterna fungerar som vanliga cykeldatorer och har funktioner som GPS-stöd, kartvisning och övervakning av Sram E systemet.

Pris och lansering

Sram har liksom andra företag fått se en vikande försäljning i rådande lågkonjunktur. De elektroniska komponenterna är ett sätt för Sram att kapa kostnader för företaget då dessa är betydligt billigare att tillverka jämfört med mekaniska komponenter som innehåller avancerad mekanik. Kraftigt sänkta råvarupriser samt mängder av ledig fabrikskapacitet världen över är något som också hjälper till att hålla kostnaderna nere. Sram E kommer vid introduktionen ha ett rekommenderat pris på 1409 USD.

Sram E finns på marknaden i början av april nästa år.

Kommentera och diskutera

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.