Tre OS, två VM-guld och en genetisk blodsjukdom. Före detta proffscyklisten Susanne Ljungskog från Halmstad är idag 46 år gammal. Nu siktar hon på att njuta sig igenom Vätternrundan på under 24 timmar tillsammans med sitt 20 personer starka lag ”Team Ljungskog”.
Susanne Ljungskog cyklade OS i Atlanta 1996, i Aten 2004 och 2008 i Peking. Halmstadstjejen tog VM-guld på linjeloppet 2002 i Zolder, Belgien och lyckades försvara titeln året efter i Kanada. Till detta kan hon lägga EM-guld och flera internationella titlar på sitt tävlings-CV.

Susanne Ljungskog började cykla när hon var 12 år gammal och fastnade snabbt för denna idrott som gav den frihet som hon sökte. Hon blev snabbt duktig och blev dubbel Svensk Mästare redan 1994.
– Efter det bestämde jag mig för att jag ville bli bäst, förklarar Susanne Ljungskog och skrattar.

Det ena ledde till det andra och 1998 kunde Susanne titulera sig som professionell cyklist och samma år vann hon Europeiska Mästerskapen på hemmaplan i Uppsala vilket hon än idag ser som en av hennes höjdpunkter i karriären.
– Det var coolt att vinna på hemmaplan! Och jag var tvungen att vinna… det hade jag ju sagt till en journalist dagen innan, haha. Vilken press jag satte på mig själv.

Susannes Ljungskogs karriär innehåller fler höjdpunkter än vad som ryms i denna text men Susanne själv ser tillbaka med extra värme på en period för 20 år sedan.
– 2002 var mitt självförtroende på topp! Jag vann mitt första VM-guld och blev tvåa på Tour de France. Dessutom vann jag Bragdguldet samma år, det var väldigt roligt.

Karriären har dock inte alltid varit spikrak för Susanne och redan 1995 så drabbades hon av en allvarliga skada under tävlingen Tjejtrampet – en åtta mil lång cykeltävling.
– Jag minns ingenting. Men jag hade kört in i bakhjulet framför mig på spurten och föll ned med ansiktet i asfalten. Jag fick sy 30 stygn och fick en hjärnskakning. Jag var ung och hungrig och hade alldeles för bråttom tillbaka, det svartnade för ögonen. Jag har förstås vurpat efter detta, men aldrig så allvarligt.

En annan tung motgång i karriären är då Susanne Ljungskog blev avstängd från Svenska landslaget efter att omedvetet ha jagat en egen lagkamrat (vilket är en oskriven regel som inte tillåts) under VM i Portugal 2000.
– Jag bad om ursäkt men förbundskaptenen vägrade prata med mig och dagen efter läste jag i Göteborgsposten att jag var avstängd från landslaget… även om hon blev trea och jag fyra.
Ovan nämnda motgångar har tids nog löst sig, men när Susanne Ljungskog var 34 år gammal slutade hon tävla som professionell cyklist för gott, efter att hon drabbats av den ärftliga blodsjukdomen hemokromatos som innebär att kroppen samlar på sig alltför mycket järn vilket kan leda till följdsjukdomar och besvär med bland annat leder, hjärta och diabetes.
– Jag var trött att jag bara ville sova dygnet runt. Mitt blodvärde visade att det berodde på att för mycket järn lagras i kroppen. Lösningen är egentligen ganska enkel… man tappar blod tills värdet blir stabilt. I börja tappade jag 4,5 deciliter blod i veckan. Det resulterade tyvärr i sin tur att jag fick sämre flås och lättare fick mjölksyra, vilket var en av anledningarna till att jag lade av professionellt med tävlingscykling.

En njutbar Vätternrunda
Idag är Susanne Ljungskog 46 år och ser fram emot en skön upplevelse längs sjön Vättern i början på juni. Hennes team har nämligen satt ett glassigt mål – sub 24. Hon och hennes lag går inte riktigt lika långt som den klassiska Happy-tråden ”Inte cykla Vätternrundan 2018 [intresseanmälan]”, men visst är det en skön variant att göra ett lopp på?
Tanken bakom detta något udda lag kom till för många år sedan efter att Susanne upplevde att tempot hos många cyklister var allt för högt, vilket i synnerhet drabbade kvinnliga cyklister.
– När jag cyklade såg jag att många tjejer blev avhängda, det gick för fort helt enkelt. Jag älskar cykling och vill att fler ska få chansen att uppleva det fantastiska som jag upplever när jag cyklar.
Susanne Ljungskog bestämde sig för att göra något som riktar sig enbart mot tjejer och efter många möten och hårt arbete så var konceptet klart; Team Ljungskog – ett nätverk som bygger på cykel, god mat och social samvaro.

Hösten 2013 agerade 40 kvinnor ambassadörer och testade konceptet för att därefter ge feedback. 2014 genomförde Team Ljungskog Tjejvättern och sedan öppnade laget upp för alla kvinnor att delta och idag finns nätverket i flera olika städer i hela landet.
– Team Ljungskog gör allt från cykelträningar, motionslopp och mekarkvällar till matresor i Italien och delikatessprovningar.
2022 har Team Ljungskog 20 deltagare i sitt lag och för att få en plats var det helt enkelt först till kvarn som gällde.
– Efter att vi skickat ut informationen om Vätternrundan så tog platserna slut efter fem minuter.

Tre radhus i närheten av start och mål i Motala är bokade för att alla cyklister i laget ska kunna ha det praktiskt enkelt under helgen när Vätternrundan går av stapeln.
– Vår starttid blev 19.40 på fredag kväll. Vi cyklar från starten i Motala drygt 11 mil ner till Brunnsgatan och hotell Savoy i Jönköping. Vi käkar en trerättersmiddag på närliggande restaurang och hänger. En god natts sömn och sedan hotellfrukost, sedan är vi i Team Ljungskog redo för att trampa de 20 återstående milen runt sjön till målgången i Motala.
– Det är sådant snack hela tiden kring att Vätternrundan ska köras så fort och på en viss tid. Vi vill bara njuta av loppet, äta gott, umgås och ta den tid som vi behöver. Team Ljungskog har inte bråttom och vi tävlar inte. Vi vill bara må bra och göra något annorlunda.
På våren och försommaren har laget fem träningstillfällen tillsammans i Stockholm för att lära sig cykla i klunga, även ett camp i Vadstena och en resa till Piemonte Italien har funnits för de som har varit intresserade.

Den som följer Team Ljungsskog under Vätternrundan kommer antagligen se att laget inte bara har tjejer i år:
– Det har visat sig att det finns ett stort intresse för killar att vara med i detta koncept också. Så vi har bestämt att killar får vara med på vissa träningar och vissa lopp… men då får de bära en speciell klädkollektionen som vi kallar ”Hangaround”, förklarar Susanne och drar lite på munnen innan intervjun avslutas.
- Uppdatering 20 juni: Här läser du om laget Team Ljungskogs upplevelse på Vätternrundan 2022
GoranS 2022-05-21
Finns ju många olika möjligheter. Kanske är det s.a. dippen i samband med pandemin tar lite tid att återhämta. Kanske är det s.a. konditionsidrottsboomen (vad gäller motionslopp) är på väg ner. Kanske påverkar problemen med att få fram cyklar (är ju ...
ooms 2022-05-21
Det vore intressant att se hur anmälningsläget ser ut (verkar inte gå att se enkelt på hemsidan iaf, men ser ut som att det fortf går att anmäla sig). När jag körde senast (2015-2016) blev det ju fulltecknat (22-25.000 platser) på ett par dagar. Som...
ooms 2022-05-21
Många lockas av folkfesten, inkl jag, men för mig är det mer att de styrt det mer och mer mot organiserade grupper (förenklad anmälan, förtur till starttider, osv) på bekostnad av ”trevlighet” bland deltagarna, spontant formade grupper, etc, snarare ...
GoranS 2022-05-21
Med tanke på att vi faktiskt har en inflation att tala om nu känns det inte orimligt att de skickar upp priset åtminstone i samma takt som prisökningar på andra saker, givet att de fyller loppet.
Bikzz 2022-05-21
Inget konstigt, marknadsekonomi, en unik produkt med hög status hos många dumskallar i Swe som går på sånt. Då kan man höja priset gradvis ända tills dom märker att intäkterna börjar avta och protesterna blir för många. Tror det är långt kvar till sm...
GoranS 2022-05-21
Med tanke på att diskussionerna om högt anmälningspris till VR förekommit i åtminstone 15 år skulle arrangören tappat ganska stora inkomster om de hållit igen på priset sedan dess.
kais01 2022-05-21
jag upprörs inte, men tycker det är smått löjligt. som priser på kristallkronor eller koppar längre tillbaka. stendött idag. vem bryr sig egentligen? men arrangörerna av vätternrundan borde bry sig om långsiktigheten i sitt arrangemang mer än att m...
GoranS 2022-05-21
Om man delar in personer i dessa tre kategorier tillhör jag den första kategorin: Ser ingen större anledning att uppröras över ”höga” priser som arrangörer av ”nöjesevenemang” tar ut givet att det är tydligt vad man får för pengarna. Upprörs över de...
kais01 2022-05-21
det verkar som vi tycker samma? till din lista angående orsaker att inte delta kan man möjligen lägga att det är otäckt att cykla i klunga bland folk som inte har vana med det. det finns säkert skäl att försvara ett pris på 18 000 med. med nuvarand...
GoranS 2022-05-21
Om din första mening är en invändning mot det jag skrev tror jag du behöver läsa inlägg 13-16. Det jag skriver i inlägg 18 kopplar till de hypotetiska SUP-uppläggen som jag beskriver i inlägg 13. Genom att VR är något som man utan problem kan avvar...