Sponsrat innehåll från Trek

Vätternrundan sub 24 – ett njutbart dygn runt sjön med Team Ljungskog

Datum:
20 juni 2022 15:39

Happyride tar rygg på Team Ljungskog under Vätternrundan 2022. Lagets mål är att ta sig runt sjön på 24 timmar, hotellbesök och finmiddag inkluderat. Häng med på en annorlunda cykelupplevelse längs Sveriges näst största sjö.

Före detta proffscyklisten Susanne Ljungskog har bland annat tre OS, två VM-guld, EM-guld och flera internationella tävlingar på sin meritlista. Men efter att ha drabbats av en genetisk blodsjukdom så ligger fokus idag på något helt annat än att prestera maximalt på elitnivå.

2014 lanserades konceptet Team Ljungskog – ett nätverk för kvinnliga cyklister som bygger på välbefinnande, social samvaro och god mat i kombination med cykling. Detta praktiseras bland annat genom trevliga mat- och cykelresor.

Petter ElfsbergSusanne Ljungskog, före detta proffscyklist, laddar upp med sitt lag inför Vätternrundan.

Denna gång är det Vätternrundan som står på agendan. Team Ljungskogs värderingar och prioriteringar skiljer sig från den stora massan och därmed planeras loppet att genomföras på ett minst sagt annorlunda sätt – laget har för avsikt att stanna längs vägen för att äta en lyxig middag på restaurang samt avnjuta en god natts sömn på hotell.

Målsättningen vad gäller tid är därmed väl tilltagen och skiljer sig vitt och brett från andra stressade subgrupper. Team Ljungskog siktar på att gå i mål på 24 timmar och det 20 deltagare starka laget går därför under namnet ”Team Ljungskog Sub 24”.

Petter ElfsbergSnart dags för start.

Laget består alltså av 20 deltagare, i synnerhet kvinnor men även några manliga cyklister har fått dispens att delta på tjejernas premisser. Innan starten i Motala på fredagskvällen laddar laget upp i radhuslängan i närheten av startområdet som de hyrt under helgen.
– Vill ni ha mat? Det finns massor kvar, ropar Susanne Ljungskog över från uteplatsen på radhuset.

– Nej tack, vi åt precis kebab, svarar någon på andra sidan planket hastigt.

Petter ElfsbergTeam Ljungskog rakt igenom.

En annan står och överväger ett glas rött vin till middagen, samtidigt som en tredje oljar in sina ben med en symboliskt sparad flaska liniment från 1980-talet. Stämningen är med andra ord avslappnad och opretentiös innan gänget beger sig ned mot torget i Motala där starten av Vätternrundan går och allvaret åtminstone ökar något.

Petter ElfsbergTeam Ljungskog i all sin prakt.

Det är knökat med folk på torget. Motala bjuder på en folkfest utan dess like. Team Ljungskog startar 19.46 och laget rullar galant ut ur Motala till glada hejarrop. Susanne själv kan dessvärre inte delta i loppet då hon drabbats av en cysta i ryggraden som inom loppet av några dagar ska opereras bort, förhoppningsvis utan några oväntade komplikationer. Trots smärta så rullar Susanne ändå med laget i starten på MTB för att stötta och peppa sina lagkamrater innan hon sätter sig i bilen för att förbereda diverse logistik kring middag och hotell för sub 24-gruppen.

Petter ElfsbergFolkfest i Motala under fredagkvällen på Vätternrundan.

Kvällen är fin till en början men efterhand faller mörkret på och regnet ned. Team Ljungskog är väl medvetna om väderprognosen och skiftar kvickt till regnkläder innan de fortsätter att trampa. Laget håller glädjen uppe trots rådande förhållanden, men det ser kämpigt ut när cyklisterna passerar uppförsbackarna i Gränna samtidigt som regnet öser ned.

Petter ElfsbergTill en början möts laget av en fin sommarkväll…

Strax efter midnatt når Team Ljungsskog Jönköping och viker av från banan in mot staden och Hotel Savoy där natten ska spenderas. Ungefär 10 mil av loppet är avklarade, drygt 20 mil återstår. Det är med största sannolikhet ingen i laget som avundas övriga cyklister som rullar vidare längs sjön i mörkret samtidigt som himmelen fortfarande står vidöppen.
– Vilket väder! Mörker och regn… jag var orolig att det skulle hända något, förklarar Susanne Ljungskog som redan checkat in allas väskor på hotellet sedan en timme tillbaka.

Petter Elfsberg… som sedan övergår till regn och rusk.

Efter en varm dusch och ett snabbt ombyte står hela Team Ljungskog redo att bege sig mot restaurangen för en sen middag där torskrygg står på menyn tillsammans med ett glas mousserande vin. Efter ett stycke tjo och tjim beger sig Team Ljungskog tillbaka till hotellet för en god natts sömn innan frukosten serveras morgonen därpå.

Petter ElfsbergHotell och finmiddag i Jönköping.

Dagens första mål låter sig väl smaka innan det är dags för Ljungskogarna att avverka resterande 20 mil, efter att ha betat av en dryg tredjedel av loppet under gårdagen.

Petter ElfsbergEfter hotellfrukost är det dags att börja rulla igen för Team Ljungskog.

Laget rullar ut ur Jönköping strax efter klockan nio, en kvart efter uttalad tid tillföljd av en punktering, och möts av betydligt trevligare väder än vad gårdagskvällen levererade. Team Ljungskog trampar på galant och utgör med sina matchade kläder en stilig klunga som utstrålar ett solitt intryck av glädjerik professionalitet.

Petter ElfsbergLaget åker i en stilig klunga.

Under depåstoppen längs vägens gång hyllas laget också av andra cyklister för sin skickliga teknik vad gäller cykling i klunga. Denna kompetens är givetvis ingen slump – Team Ljungskog har trots allt lagt fem träningstillfällen i Stockholm under våren och försommaren, samt ett camp i Vadstena respektive Italien, för att lära sig cykla i klunga. Det är med andra ord inte bara mat och vin som gäller under lagets gemensamma träningstillfällen.

Petter ElfsbergKämpa, kämpa, kämpa…

Vätternrundans vackraste depå hittar vi i Hjo – ungefär halvvägs runt Vättern. Här samlar laget kraft och energi vid vattenbrynet samtidigt som solen gassar över båthamnen som ligger belägen intill. Vissa krämpor bekänns inom laget, men stämningen är fortsatt god och alla är tillsynes överens om att det är ytterst trivsamt att genomföra Vätternrundan på detta vis.
– Det är jätteroligt! Vi trampar på i lagom takt och vi njuter, förklarar en av cyklisterna i Team Ljungskog under lunchrasten i Hjo.

Petter ElfsbergLunchpaus i vackra Hjo.

Sista biten är tuff med kraftig motvind i kombination med trötta ben och de allra flesta vid målgången i Motala är föga överens – årets upplaga av Vätternrundan var kämpig till följd av regn och blåst.

Petter ElfsbergTeam Ljungskog håller ett bra tempo när de väl cyklar.

Team Ljungskog höll dock tidsplanen och tog sig runt sjön på 22 timmar. Susanne Ljungskog står vid målfållan och välkomnar sina lagmedlemmar som kort inpå målgången serveras pizza och bubbel i sann Ljungskogs-anda.

Petter ElfsbergDet tar på krafterna att cykla runt Vättern.

Lagets tid imponerar sannolikt inte på många, men sättet de genomför loppet på inspirerar säkerligen. Team Ljungskog har hittat sin grej – det ska ju vara kul att cykla.

Petter ElfsbergGlädjen i målfållan är stor.

Cykling i inboxen

Missa inte det senaste från Happyride, signa upp dig på vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kommer max en gång i veckan.
  • Sponsrade inlägg är en del av Happyrides annonserbjudande. Inläggen är framtagna tillsammans med kommersiella samarbetspartners. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till martin@happyride.se
  • Taggar

    ,
  • Kategorier

    Artiklar, Sponsrat

Senaste kommentarer

Inga kommentarer