Test: Barncykelprylar från Kids ride shotgun

Datum:
10 juli 2021 20:54

Att få med sig barnen ut på stigen kan vara spännande och väldigt roligt för alla inblandade. Men det kan behövas lite prylar för att se till att upplevelsen blir så bra som möjligt. Vi har testat en barnsits och två tillbehör från Kids ride shotgun för att se om dessa prylar hjälper eller stjälper. 

I takt med att cykling i skogen blir allt mer populärt kommer det också allt mer kringutrustning för att utöka cyklandet. För två år sedan testade Happyride två barnsitsar för stigcykling, Feva star seat och Macride (den senare är den naturliga konkurrenten och således det sits som används som referens under testet). Nu har det dykt upp ytterligare en variant på den svenska marknaden och det är dags att se vad den går för. Kids ride shotgun har dock inte bara ett cykelsits för barn utan även ett par andra produkter för den som vill cykla med barn. Men vi börjar med själva sits. 

Maria HesselAtt cykla med barn kan vara roligt för alla inblandade, om allt fungerar.

Enkel konstruktion
Kids ride shotgun-stolen har en förhållandevis enkel konstruktion. Den består av två platta metallben, en sadel, en snabbkoppling och två fotpinnar. Till skillnad från till exempel Macride (som kräver en adapter som sitter på styrröret) krävs inte att något monteras på cykeln utan KRS (som jag nu kommer att kalla Kids Ride Shotgun eftersom hela namnet är så långt att skriva varje gång) kan monteras rätt på hojen. Konstruktionen är i metall och det första intrycket är den känns stabil, inga delar som flexar eller känns fladdriga. 

Bengt LuthmanKRS-sitsen har en enkel och stabil konstruktion.

Justering och montering
För att montera KRS på cykeln behöver du börja med att justera avståndet mellan de två platta metallbenen så att de kan klämma fast runt cykelns ram. det är nämligen så KRS hålls kvar på cykeln. Metallbenen är gummerade på insidan för att inte repa ramen och under sadeln, där benen sitter fast finns en gummerad kudde som gör att sitsens överdel heller inte ska repa ramen.

För att justera bredden på benen använder du en insexnyckel som stoppas ner i röret som sadeln kläms fast i. Du behöver alltså plocka av sadeln för att justera bredden på benen (den sitter inte på från start så om du bara ska ha den på en cykel behöver du bara göra det här en gång). När bredden på benen är lagom är det dags att justera vinkeln på dem. Detta för att hitta en vinkel som kombinerar egenskaperna, bra vinkel för barnet, se till att gängstången som fotpinnarna fäster i går fri från ramen och se till att barnets fötter inte slår i framhjulet när gaffeln är komprimerad. Det här kan kräva lite pill och testning, om överröret inte är jämntjockt kan du komma att behöva justera benbredden igen om sitsen måste flyttas i längsled.

När dessa justeringar är gjorda är det dags att skruva på två muttrar på gängstången som fäster fotpinnarna. Denna träs sedan igenom de två hålen som sitter längst ner i de två platta metallbenen. Med hjälp av muttrarna ser du till att du inte kan klämma ihop benen för hårt så att du potentiellt kan skada en kolfiberram. Muttrarna, när muttrarna är på plats monteras fotpinnarna, dessa skruvas på gängstången på utsidan av metallbenen.

Sen ska en snabbkoppling sättas mitt emellan överröret och underröret för att klämma ihop metallbenen och se till att sitsen sitter still. Slutligen ska sadeln monteras och vinklas så att den är plan. Nu är sitsen redo för ett barn.

Att cykla med Kids ride shotgun
De barn jag haft tillgång till under testet är två respektive fyra år gamla, de väger runt 12-14kg och slutar ungefär 88 respektive 110 centimeter över marken. Det är mina egna barn och jag skulle därför inte göra något som känns osäkert, vilket man kan kosta på sig om man lånar in barn utifrån. 

Väl på cykeln och med ett barn monterat fungerar sitsen bra. Fötterna fäst med kraftiga gummiremmar som ser till att fötterna inte åker av fotpinnarna. Det här är den enda förankringen av barnet vid sitsen och är samma system som på Macride och det fungerar bra, det har inte vid något tillfälle känts som om något av de barn jag lastat på sitsen har suttit osäkert. Vi har testat KSR på både grusväg, asfalt och så klart i skogen på enklare stigar. Eftersom sitsen är monterat direkt på överröret går alla stötar i ramen upp i sadeln, som visserligen sitter på en gummipuck och sadeln är bra stoppad så ingen av dem har klagat över att det är obehagligt. Bara att det skumpar lite roligt. 

Bengt LuthmanDå metallstagen inte går att justera i längd kan det vara svårt att få en vinkel på barnets ben. Här är benen lite för böjda.

Ett par saker
Några grejer som jag som vuxen reagerar på är bland annat att eftersom metallbenen som klämmer fast sitsen vid ramen har en fast längd innebär det att det inte går att justera sitsen efter barnets längd. Mina barn är nästan för kort och nästan för långt för att sitta bekvämt (vad jag kan bedöma). Här skiljer sig KRS från Macride som låter dig justera längden på benpinnarna efter barnets benlängd.

Bengt Luthman…och här lite för raka.

En annan sak som jag noterat är att monteringen är ganska omständig, framför allt om du vill kunna flytta sitsen mellan olika cyklar. Ska du bara montera den av och på en cykel (om du använder din vanliga stigcykel kanske du inte vill ha barnsitsen på när du ska ut och cykla själv) så är det ganska många handgrepp. Gängstången ska på plats och muttrarna ska skruvas ut, sen ska benpinnarna på och sist ska snabbspännet skruvas dit. Det här kontrasterar mot Macride som går betydligt fortare att montera. Ska du dessutom flytta KRS mellan olika cyklar behöver hela den inledande monteringsprocessen göras om vid flytten.

Bengt LuthmanDet extra styret funkar bra för att ge barnet lite extra självkänsla men också en bättre sittställning.

Extra styre
Ett tillbehör som går att använda till både det här sitsen och andra sitsen som monteras på liknande sätt är ett extra styre som fäst i det ordinarie styret, det så kallade vuxenstyret. Det följer med tre olika mellanlägg för att extrastyret ska kunna monteras på vuxenstyret, beroende på vilken tjocklek det har. Extrastyret monteras med två klämmor som skruvas fast med en 3mm insexskruv på varje klämma. Ett snabbfäste hade ju varit smidigt, men jag känner att det är nog att begära för mycket.

Det här är en riktigt bra grej. Istället för att barnet ska hålla i vuxenstyret, som man oftast inte preparerar med styrlinda eller något annat bekvämare att hålla i så får barnet här ett eget styre med bekväma handtag. Alla som har varit i kontakt med barn fattar att det här med att ha ett eget styre kan vara en häftig grej. Det gör också att barnet får en bättre sittställning på sitsen eftersom man kan justera vinkeln på styret. Oavsett vilket frontmonterat barnsits du har på din cykel (där barnet ska hålla i styret) är det här en bra produkt.

Maria HesselMed hjälp av Kids ride shotguns tolkningsrep är det enkelt att hjälpa till i uppförsbackarna.

Tow-rope
KRS har också ett så kallat tow-rope, eller tolkrep som vi kan kallade på svenska. Det består av ett långt flexibelt band som har en ögla av band i ena änden och en karbinhake med en ögla av repsnöre i den andra. Bandet levereras med en midjeväska och tanken är att ett barn som cyklar på egen cykel ska ha midjeväskan på sig. När detta lilla barn blir trött i benen, eller bara sur och vägrar cykla mer, tar man upp tolkrepet, sätter öglan av band runt din sadelspets och sen antingen lägger man öglan av repsnöre runt skruvarna på barnets styrstam, så att den snabbt kan lyftas av, eller dras runt styrstammen och klipps in i karbinen, så att det sitter fast. Jag föredrog att ha den bara liggande över styrstammen så att det lätt skulle gå att lyfta av den om det hände något. Sen cyklar du på och barnet sitter bakom och kan antingen trampa lugnt, eller bara sura, vägra trampa och styra. Repet/bandet kan sträcka ut sig från 1,7 meter till 3,3 meter och stretchen i repet/bandet gör att det inte blir en ryckig färd för barnet.

Bengt LuthmanMan kan välja att antingen lägga slingan runt styrstammen och haka i den i dess skruvar, eller lägga den runt och låsa fast den med karbinen.

Det viktiga här är att bara använda tolkningsrepet i situationer där barnet inte kan åka om dig. Det vill säga antingen i uppförsbacke eller om barnet är så pass duktigt på att hantera bromsarna så att det aldrig åker förbi dig. För om barnet åker förbi och bandet sitter fast i styrstammen så det snabbt bli en farlig situation. Barnet måste också vara så pass duktigt på att cykla att det inte vinglar runt och skapar oreda bakom dig. Det går inte att säga någon ålder här utan det handlar om barnets förmåga. 

KRS Tow-rope har fungerat utmärkt och är en bra grej för alla som vill cykla med sina barn. Vi har kunnat cykla längre än annars genom att jag kunnat dra det större barnet på hennes cykel när det varit uppför eller om hon blivit trött, eller sur. Jag har inte kunnat hitta någon viktbegränsning för KRS Tow-rope vilket innebär att du kanske skulle kunna släpa runt din lata polare i skogen om han/hon så skulle önska.

Så för att sammanfatta de här tre produkterna får man väl säga att KRS-sitsen är välkonstruerat och fungerar bra om än är lite omständigt att montera och justera. Nackdelen är också att det kan vara svårt att justera sitsen allt eftersom barnen växer. Men ett barn i rätt storlek sitter säkert och åker med bekvämt. Det extra styret och tolkningsrepet är utmärkta prylar som gör det både enklare, säkrare och roligare att cykla med barn, eller i tolkningsrepets fall, även en lat polare. 

Priser:
Kids Ride shotgun sits: 1799 kronor

Extrastyre: 499 kronor

Tow-rope: 699 kronor

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.

Senaste kommentarer

Blomster 2021-08-15

Tack för en bra artikel. Upplever du på något sätt att barnens ben har varit i vägen när de suttit framför?