Test – Rapha Core Cargo, Shorts med benficka

Datum:
19 september 2019 23:13

Med fickor på båda benen och två ryggfickor passar namnet cargo bra. Raphas serie med namnet Core är basplaggen i sortimentet som också har ett mer lagom pris, det testade paret kostar runt 1300 kronor. Men fickor på byxorna, kan det vara en särskilt bra idé?

Att det är trendigt med både långcykling och kortare mer njutningsfullt äventyrlig cykling både på asfalt och grus kan nog ingen ha missat. Rapha har länge fokuserat en hel del på Rando och äventyrscykling. Cykelbyxor med benfickor började dyka upp för några år sedan och det här är mitt första par. Jag var lite tveksam ur både ett nödvändighetsperspektiv och med tanke på den roterande vikt som man tillför ekipaget om man lägger något i fickorna, en frukt i varje ficka motsvarar skillnaden mellan fin- och fulhjulen, det är inte helt oviktigt. Men ganska direkt när jag tvingar mig själv att använda fickorna så börjar jag gilla det. Jag känner inte av den extra vikten på det sätt som jag trodde och det är främst för telefon, bars och för skräp jag använder fickorna. Ryggfickorna gillade jag redan innan jag hade cyklat med byxorna, perfekt för prylar du vill ha med men inte behöver komma åt i farten, alltså för plånbok och första förband i mitt fall.

Jo, alltså, jag är glad att se dig. Men du har rätt, jag har också tre bananer i fickorna. Sorry för usel bild.

Vaddering och textilier
Det blev ingen sån där randosuperlång tur med Rapha Core Cargo under sommaren men några grusturer på lite mer än 15 mil hann jag cykla och en massa landsväg som ofta blev lite längre, byxorna har också snurrat några varv på MTB kring Hellasgården. Vadderingen är enkel med en enda densitet på det dämpande materialet och ett ytskikt som ska vara lite snällare mot huden. Ska jag försöka beskriva paddingen så är den åt det tjockare hållet, att den inte har flera olika fält med olika densitet behöver inte vara något negativt, för min rumpa fungerade den alldeles utmärkt, helt utan skav och inga tecken på domningar. För att ytterligare testa hur trevlig den var mot huden körde jag fem pass utan att tvätta byxorna, innan var nog rekordet två pass i samma byxa utan tvätt. Inte ens när jag blev rejält äcklig blev huden irriterad, detta behöver egentligen inte betyda något men det kändes på något sjukt sätt bra att flytta gränserna för den personliga hygienen, jag var lite ”rando” utan att cykla särskilt långt. Sömnadskvaliteten är god och passformen också. Byxornas överdel, själva hängslena sitter bättre än många konkurrenter.

En banan blir ganska mosig efter några tusen pedalvarv, men för telefonen funkar det bra. 

Men fickorna dårå?
Jo, fickorna är funktionella, jag använder dom mer som en tillfällig förvaring, kanske för telefonen om jag vill ha den mer tillgänglig eller så använder jag benfickorna som sopkorg om jag ätit en chokladkaka eller kanske en glass. Det som inte funkar är att ha för tunga grejor i fickorna eller för stora, ett äpple är för stort (åtminstone ett Elise). Man vill inte heller ha för hårda saker i fickorna om man vurpar, nyckelknippa eller en Morakniv är en dum idé. Kanske är det så att jag trivs bättre i byxor med ficka på benen, kanske på grund av en fyrtioårskris som visar sig i ett sug efter äventyr, istället för att bryggsegla en båt byggd för att seglas runt jorden eller köpa en HD så köper jag byxor av Rapha och rullar lagomt långt, kanske kombinerar jag byxorna med en oknäppt bomullsskjorta, fladder! Eller så är det faktiskt en bra byxa, jag börjar tro att så är fallet, på tre månader har den seglat in som en ny favorit i garderoben och puttat ner både Rapha Pro Team bib och mina Assos T Mille. Ryggfickorna är hur som helst favoriten, då kan jag cykla i vilken tröja som helst och ändå få med mig allt jag skulle haft i byxans ryggfickor, åtminstone om jag har telefonen i ena benfickan. Vad tror ni, kan byxor med benfickor vara något för er?

Rapha Core Cargo
Pris: 1350 kronor
Vikt: 244 gram
Färg: Svart
Handlas på: www.rapha.cc

Att ha flaskor i fickan när man cyklar funkar dåligt, det är för stort. Men trevligt när man går runt på stranden.
Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.