
Transition har utvecklat en kortslagig, minimalistisk cykel som utlovar låg vikt och bra trampsvar men också utförskapabilitet över vad man typiskt förknippar med 120 mm slaglängd. Kan man verkligen äta kakan och behålla den? Happyrides testare har njutningsfyllt mumsat på det tillsynes oförenliga receptet:
–Spur är en av de absolut bästa cyklar jag har cyklat, alla kategorier, konkluderar testaren efter ett fullödigt test och dito text.
>>> uppdatering 10 januari 2020: Se också videorecensionen av cykeln, signerade Röj Röj.
Downcountry, All Country och Transitions designfilosofi
Downcountry-cyklar är slaglängdsminimalistiska, men kapabla cyklar som i rätt händer går att cykla väldigt fort med både uppför och utför. Halvt på skämt kallas genren just downcountry, fun country eller all country. Tänk långloppshoj med bättre kapacitet att cyklas fort på stökigare och svårare underlag med inslag av stunts. Men samtidigt inte överbyggda nog att ta med till en bikepark. En cykeltyp som ska vara relativt snabb på allt utom det stökigaste och framförallt täcka kuperad terräng snabbt.
Transition har närmat sig superheta segmentet down country från en annan riktning än de flesta andra tillverkare. Deras DNA med en bakgrund från långslagiga downhill- och freeride-cyklar lyser igenom på så sätt att alla deras cyklar har fokus på utförsförmåga. De har aldrig sålt någon renodlad XC-cykel och har således inget att utgå från och biffa upp. Istället har de utgått från sin tidigare mest kortslagiga och trampfokuserade tjunia, Smuggler (120/130 mm) och satt den på bantningskur och givit den ännu mer trampfokus, men samtidigt också gjort den längre och flackare. Resultatet är en minimalistisk cykel med fokus på låg vikt, trampeffektivitet och byggd runt den nya generationens 120 mm XCO-gafflar, försedd med en geometri som typiskt återfinns i trail(stig)/all mountain-segmenten och en ramvikt på 2400 gram inklusive bakdämpare, i storlek Medium. Transition kallar själva inte cykeln för en downcountry utan All Country.

Om testet
Jag har under några veckor testat cykeln på en mix av för mig välbekanta stigar och modern XCO-terräng i form av stignätverken i Delsjöområdet och Änggårdsbergen samt XCO SM-banan i Göteborg. Stigarna har representerat ett urval från snabb, relativt slät men kuperad single track upp till ganska stökiga, branta och utmanande utförslöpor som förekommit i lokala Enduro-rejs. Klättring har gjorts på både teknisk och oteknisk terräng. Underlaget har varit en mix av jord, rötter, klipphäll och packat grus på de byggda utförslöporna med hopp och berms. Under testperioden har torrsäsongen börjat gå över i blötsäsong och ungefär hälften av turerna har haft inslag av regn och lera. Cykeln har testats både med originaldäcken, extra nertyngda med Cushcore XC inserts, såväl som mer snabbrullade stigdäck utan inserts.
Förutom att samla intryck av cykelns uppträdande och hur den upplevs i olika situationer har jag analyserat stig- och segment-tempo med hjälp av Strava, på stigar jag cyklat många gånger tidigare på andra cyklar och har mycket referensdata.
Jag som testar är 187 cm lång, väger 75 kg. Mer om mig som cyklist kan du läsa i testet av Specialized Epic Evo.

Ram
Ramen är Transitions tredje generation kolfiberram och både fram- och baktriangel såväl som länkarmen som driver dämparen är helt i kolfiber. Länkaget är av typen single pivot med flexande sadelstag istället för en bakre pivotpunkt, precis som hos nya Specialized Epic/Epic Evo. Huvudpivoten är uppstyvad via en axel med konisk fasning och roterar kring tätade kullager monterade innanför extra tätningar ämnade att hålla väta och smuts ute. Länkaget saknar tydliga övergångar genom slaget och Transition rekommenderar ett ovanligt stort spann för sag, 25-35%.

Vajrarna har intern dragning men bromsslangen till bakbromsen leds externt, för att undvika luftningsbehov vid byte eller efter montering.

Ramen har ett underrörsskydd såväl som ett kedjestagsskydd i gummi.
Styrröret accepterar ipressade koppar snarare än bara interna lagerbanor vilket gör att du kan justera geometrin via styrlagret i form av att montera ett reach-justerande Reachset eller ett styrvinkel-justerande Angleset.

Vevlagerhuset är gängat och försett med två av tre fästpunkter för kedjestyrare i ISCG05-standarden. Axelstandarden är Boost 148×12 mm. Bromsfästet är Post Mount och passar 160 mm skivor utan adapter och 180 mm med adapter. Däckfrigången är relativt god med tvåfyror men det är också vad Transition anger som maxbredd.

Det finns tre stycken flaskställsfästen på ramen, varav åtminstone det under överröret är tänkt för att montera hållare till verktyg för att underlätta cykling utan ryggsäck.

Ramen går även att reducera till 100 mm slaglängd om man önskar, genom montering av en dämpare med kortare slag (190 x 37,5).
Ramvikten anges till 2400 gram för ram inklusive bakdämpare i storlek Medium. Ramen har livstids garanti för första ägaren, och crash replacement erbjuds för både första och efterföljande ägare.

Komponenter och pris
Den testade modellen Spur GX kostar en krona under 58 000, hos Trailstore som lånat ut testcykeln till oss. Ramkit kostar knappt 34 000.
Bakdämparen är precis som på de flesta 2021-cyklar i den här slaglängdskategorin Rock Shox SIDLuxe, i Select+ utförande. Förutom lufttryck och progressivitet (via tokens) finns justerbar returdämpning och en lockout-spak som aktiverar ett plattformsläge. Lockouten är inte låst utan en hård plattform.
Gaffeln är Rock Shox nya SID 120 mm med 35 mm innerben i Select+ utförande. Dämpenheten är baserad på Charger 2 och luftfjädern på den uppdaterade DebonAir-fjädern. De justeringar som finns utöver lufttryck, och progressivitet (via tokens) är endast returdämpning och lockout. Lockouten låser gaffeln helt.
29-tumshjulen Stans Arch S1 Team 28H har, du gissade det, 28 ekrar och väger i 32-håls utförande angivet 1942 gram. Innerbredden på fälgarna är 26 mm.Framnavet är försett med torque caps, stora end caps som maximerar kontaktytan mot gaffelns infästning och ska bidra till ökad styvhet.
Drivlinemässigt sitter det på komplett Spur GX, du gissade rätt, en SRAM GX-grupp. Ingen bakväxeltrimning har gjorts utan Transition har specat en komplett grupp bortsett alu-vevarmarna som kommer från Stylo-serien. Bromsarna är SRAMs G2 (Guide v2) RS lätta fyrkolvsbromsar försedda med 180/160 mm skivor. Reach på handtagen är justerbart på RS-nivån, men inte kontaktpunkten. Justerstolpen är en beprövad OneUp V2 med 120/150/180/210 mm drop beroende på storlek. Kontaktpunkter i form av handtag, sadel och styre kommer från ANVL styret har vettiga dimensioner, 800×20, kapa till önskad bredd. Styrstammen från Race Face är 50 mm lång.
Testcykeln kom utöver angiven specifikation med Cushcore XC inserts monterade, dessa adderar 0,3 kg totalt. Jag vägde testcykeln i storlek Large till 12,7 kg komplett inklusive invisiframe, vevarmssockor och Cushcore XC, exklusive pedaler. Borträknat inserts blir det motsvarande 12,4 kg och indikerar ett storleksstraff på cirka två hekto jämfört med angiven vikt för en Medium.
N.B. Vi ville egentligen helst testa modellen X01 för 70, som har väsentligt lägre roterande massa i form av lättare hjul, kassett, vevparti, Ultimate-nivå på gaffel och dämpare och en totalvikt kring den nyligen testade Specialized Epic Evo Expert, men tillgänglighet och andra faktorer gjorde att vi testade den billigare GX-modellen.

Geometri
Spur är definitivt en av de mer progressiva cyklarna i den här slaglängdkategorin. Geometrin följer trenden lång, låg, flack. Transition kombinerar detta med ett brant sadelrör och mellanlånga (435 mm) kedjestag. Geometrin som helhet är faktiskt påfallande lik den som återfinns på populära cyklar med längre slaglängd, exempelvis Norco Optic och Ibis Ripmo V2/AF. Spurs gaffelvinkel på 66 är något brantare än dessa cyklars och statisk vevlagerhöjd justeras upp/ned med slaglängden men helheten hamnar relativt nära.
Reach på 480 mm kan ses som en modernt lång Large, men inte extremt utan snarare mitt i spannet 470-490 mm. Kedjestagen är balanserat medellånga 435 mm men den resulterande totala hjulbasen på 1219 mm sticker ut som längre än snittet i den här slaglängdskategorin.

Intryck
Jag har testat Spur med 20, 25, 28-30 och uppåt 35 % sag bak. Fram har jag cyklat med mellan 20 och 25% sag på gaffeln. Däcktryck har varit 1,5-1,8 bar med originaldäck och cushcore, 1,7-1,9 utan cushcore respektive med annat framdäck. För att inte kapa det styre som sedan ska säljas har jag bytt styre till ett OneUp carbon kapat till 770 mm, för övrigt ett likadant styre som sitter på de dyrare modellerna av Spur. Huvuddelen av intrycken kommer från det i mitt tycke mest optimala spannet på sag bak vilket var mellan 25 och 30 %.
Trampeffektiviteten är med 25 till knappa 30% sag en bit över medelgod, lite gung kan ses med ögat när trampandet är fyrkantigt snarare än runt, men klättereffektiviteten totalt sett är i toppklass då geometri, länkage och dämpare levererar mekaniskt grepp också på svårare tekniska klättringar. Mycket kraft hittar ner i marken och sittställningen med det branta sadelröret är också effektiv. Spur är en väldigt snabb cykel att klättra och trampa på stig med. Används lockout/plattformsläge bak klättrar den med effektivitet som en långloppscykel fast med en i mitt tycke effektivare sittställning.

Det är en relativt lång cykel sett till hjulbas och avståndet fram till framaxeln blir trots en gaffel med kortare offset relativt långt. Spur kräver mer kroppsspråk i låga farter i kombination med tighta kurvor än en kortare, livligare cykel. Cykeln kan upplevas lite död och bänglig i dessa situationer. I tight lågfartsknix krävs mycket förskjutning av cyklistens kropp framåt och bakåt, en aktiv cyklist premieras. Men så fort farten ökar lite från det långsammaste vaknar cykeln till liv.
Geometrin ger en helhet i balans som möjliggör både effektiv klättring och aggressiv utförscykling, samtidigt som små viktförskjutningar av cyklistens kroppsposition kan användas för att justera greppet fram/bak. Cykeln upplevs intuitiv och balanserad för högtempocykling både uppför och utför. Den bygger fart lätt genom pumpande och upplevs balanserad att hoppa och droppa med.
Känslan hos cykeln är att mer planterad en poppig, det går utmärkt att hoppa från rot till rot men kräver lite mer input än hos en del andra kortslagiga cyklar. Uppsidan av den här avvägningen är att Spur också hittar mer grepp än de cyklarna. Spur är faktiskt märkbart bra i lera och väta. Bakänden följer marken utmärkt och levererar förutsägbart grepp upp till däckens gräns. Lera på däcken i kombination med skrårötter, eller våta klipphällar hanteras bra.

När sagnivån ökar bak förskjuts känslan mer mot traktion och markkramande följsamhet. Och den dynamiska höjden på vevlagerhuset blir rejält låg. Jag är van med låga cyklar och 175-vevar men över 30% sag behöver jag tänka mig för med pedaltiming över stök betydligt mer. Jag tyckte själv att optimal nivå var mellan 25 och 30% då trampsvaret är bra och fästet mycket bra samtidigt som cykeln är precis så låg den kan vara utan att ha problem med att slå i pedalerna utom då man gör bort sig. Över 30 ger också en lite mer plöjig känsla som jag tycker passar bättre för en cykel som också har mer slaglängd fram.
Bakdämparen SIDLuxe i av Transition vald tune ihop med Spurs länkage imponerar. Den levererar följsamhet och kontroll genom slaget. Progressionen ökar utan kännbara steg genom slaget. Känslan är den något klyschiga bottenlösa känsla som kännetecknar en cykel utan tydlig bottning eller för hårt ramp mot slutet av slaget. I mitten av slaget följer dämparen terrängen utmärkt i låg, mellan och hög fart.
Gaffeln imponerar, precis som den likadana Sid 35 Select+ gaffeln gjorde på Specialized Epic Evo Expert. Kan en lätt 120 mm-gaffeln verkligen vara så här bra? Första delen av slaget har relativt bra finkänslighet och detta uppnås inte på bekostnad av dykighet vid bromsning eller brantare cykling. Gaffelns mittendel av slaget och kontroll i större landningar är det som imponerar mest. Mittendelen har bra stöd i luftfjädern och rätt mängd dämpning för att mestadels hålla sig där och inte använda för mycket slag. Upprampningen utan tokens är tillräcklig för att det ska krävas rejält med ladd för att bottna. Gaffeln erbjuder faktiskt en klant-marginal över förväntan för en kortslagig gaffel. För mina 75 kg finns heller inga styvhetsproblem att anmärka på. Viss stötighet och deflektion kan förekomma i högfarts-stenkistor men det är svårt att härleda det till flex för just i dessa situationer gör också den kortare slaglängden att mer kraft letar sig upp i armarna på cyklisten och mer mothåll krävs. Kanske hade en något mer kontrollerad dämpenhet med ett uns mer högfartskompression hjälpt här, men den hade behövt vara justerbar och nivån som valts kommer vara i rätt spann för huvuddelen av snabbare cyklister. De allra tyngsta, minst smidiga eller mest aggressiva kan möjligen vilja titta på ett styvare chassi och/eller en gaffel med ställbar HSC, exempelvis Rock Shox Pike Ultimate eller DVO Sapphire 34.

Utför överlevererar Spur även över högt ställda förväntningar. Grepp och stabilitet levereras i klass med cyklar med längre slaglängd och tempot jag kunde hålla utför på även de svåraste stigarna var faktiskt klart i samma härad som en mer utförsfokuserad All Mountain-cykel. I högfartsstök sätter mängden slaglängd fram gränsen till slut, det finns en gräns för hur mycket stök 120 millimeter SID kan dämpa och kroppen kan absorbera utan att slå av tempot lite eller studsa ur kurs. En naturlig begränsning hos kortslagiga cyklar. Men på resten av dessa stigar bygger Spur så mycket fart att totaltempot över hela dessa stigar ändå blir högt. Bakdämpare och länkage levererar bra kontroll. Ramen upplever jag som styv och från bakänden har jag inte känt någon flex. Drop, hopp och branter hanteras med kontroll. Detta samtidigt som cykeln genomgående är märkbart snabbare än en typisk långslagigare cykel på stigar med grön och blå teknisk svårighetsgrad.

Den utrustningsnivå vi testat, GX, har en märkbar kompromiss enligt det gamla maximet lätt, stark, billig – välj två. För att få ner priset har det kompromissats med vikten på hjulen. Cirka 1900 gram hjul återfinns snarare på Enduro-cyklar än rappa downcountrys. Med 150 gram Cushcore XC-inserts monterade i dom också ganska stöddiga däcken var totalvikten på hjulen hög. All del här hjulvikten påverkar förstås cykelns uppträdande och för att reda ut hur mycket tog jag ur inserts respektive kittade om cykeln till min referensvikt på lättare stigdäck, utan inserts. Knappt 800 gram fram och 850 bak. Ett test med lättare framhjul gjordes också (bak hade jag tyvärr antingen super-boost eller Shimano-body på mina lättare 29-hjul). Förutom den väntade effekten att acceleration och igångdrag gynnades märkbart av 150 gram mindre massa att sätta fart på bak, så gjorde 380 gram mindre roterande massa fram (-17%) en märkbar effekt på cykelns livlighet vid initierande av sväng. Mer så än vad jag tycker att man känner på en totalt sett tyngre cykel där hjulvikten utgör en relativt sett mindre del av totalvikten. När gyroeffekten lättade blev Spur märkbart livligare att byta riktning med och jag skulle säga att allt utom högfartsegenskaperna gynnades av denna ändring.
Inserts ger förvisso en trevlig, lätt dämpad känsla i däcken och extra punkteringsskydd, men tänk noga igenom om du totalt sett får en fördel innan du lastar på mer roterande vikt. Jag är relativt lätt (75 kg) och följsam och behöver sällan det extra punkteringsskyddet jämfört med vanlig tubeless, och med Exo-sidoväggar tycker jag inte heller däckkrängning är ett problem vid vanlig stigcykling. Så för mig var det solklart att cykeln blev rakt av lite rappare och mer lekfull när hjulvikten gick ned.
Däckkombinationen Rekon/Dissector var för mig ny och på pappret levererar den ett typiskt allround-stigdäck bak ihop med ett mer aggressivt framdäck. Rekon gör ungefär det som förväntas, det är i samma division som Hans Dampf men i mitt tycke med något sämre grepp i väta. Sidsläppet kommer dock kontrollerat och grepp kan återtas om en drift påbörjats. Drivgreppet i väta är mer begränsande, ihop med en cykel som i övrigt levererar så mycket grepp uppför skulle jag byta till ett med bättre drivgrepp i väta. Framdäcket marknadsförs som ett torrdäck och levererar utmärkt sidgrepp i torrt på rötter och hällar. Men överraskar med att vara relativt allround även i väta. Med lera på kantdubbarna hålls linjen hyfsat bra även på rötter och hällar. Kanalen mellan mittdobbarna och kantdobbarna kan kännas och en del cyklister kommer inte uppskatta den lite diffusa känslan som uppstår innan nerlägget nått kantdobbarna. Rullet från däckkombon har benchmarkats mot andra cyklar rullandes bredvid och upplevs något sämre än kombinationen Hans Dampf Speedgrip + High Roller 2 3C och knappt sämre än Bontrager XR4 + XR/SE5. Ett byte till just Bontrager XR4 fram på Spur mot slutet av testperioden gav kännbart bättre rull än med Dissector.
Jag har ägt fler uppsättningar av SRAMs Guide-bromsar i olika utföranden och dessa G2 (Guide v2) RS har precis som alla Guides fokus på modulation snarare än kraft. De är förvisso fyrkolvs men kraften är inte i nivå med andra fyrkolvsbromsar, snarare är de klenare än vissa tvåkolvs. Det krävs mer kraft från händerna och längre sträckor av bromsande med dessa än med kraftigare bromsar. Jag själv föredrar punktbromsande för att låta dämpare och gaffel jobba så bra som möjligt och G2 kräver längre tids applicerande och ger längre bromssträckor. Mycket modulation levereras men det är i mitt tycke inte så användbart att modulera en mindre mängd kraft och det innebär också att fingrarna måste röra sig ganska långt för att öka bromskraften.
Drivlinan har levererat felfri växling även i lera och väta. Enda anmärkningen jag har är att SRAM försett sina senaste Eagle-kassetter med ett stort hopp från lättaste till näst lättaste växeln. Lättaste blir mer en overdrive för väldigt branta backar eller väldigt trötta ben. Samtidigt som hoppet till nästa tyngre växel blir ganska stort när det är som brantast. Ett tätare steg hade varit mer användbart.

Ramen är rejält biffig runt vevlager, huvudpivot och undre dämparfäste. Det sistnämnda fästet har inte försetts med någon avrinning och där samlas både lera och vatten under blöt cykling såväl som tvätt. Loamhyllan bakom vevpartiet samlar som på de flesta cyklar en del lera under cykling men på Spur finns även en ankdamm för leran att skvätta ner i. Kom ihåg att tömma den efter cykling eller tvätt, stående väta och lera som torkar in kring undre dämparbult och bussning kan inte vara bra över tid.

För vem?
Spur är en cykel som bör passa dig som söker en kortslagig cykel med riktigt bra trampsvar, men som för den sakens skull inte vill ha en cykel med för mycket nerv eller begränsa dig till tekniskt lättare stigar. Du med lite lägre teknisk förmåga som söker en trampeffektiv cykel som också ger kontroll och stabilitet utför. Du som har medelgod eller bättre teknisk förmåga och vill kunna attackera stigen, hålla tempo och dansa med cykeln även i lite tuffare förhållanden, men för den sakens skull inte släpa på mer vikt och slaglängd än absolut nödvändigt utan hellre ha mer respons på tramp och pump. Du är sugen på en kortslagig, effektiv och snabb cykel, snarare än en kortslagig livlig lekcykel.
Troligen frågar du som passar in på den senare beskrivningen dig själv om 120 mm verkligen räcker, snarare än varför den har så mycket slaglängd eller så pass flack gaffelvinkel. Du gillar att trampa på och hålla tempo, kanske cyklar lite XCO eller långlopp ibland men det är inte där ditt ditt fokus ligger. Snarare lockas du av varierade stigturer i kuperad terräng. Alla svårighetsgrader och i alla förhållanden. Konsekvent med lite högre tempo. Du vill inte fiscykla, du vill attackcykla. Du vill inte cykla b-linjen, du vill kunna skicka a-linjen.

För och Emot – Transition Spur GX 2021
+ Snabb både uppför och utför – klättrare i toppklass som kan hålla tempo även när utförsfesten flyttar till rödsvarta dansgolv
+ Geometri
+ Länkage och bakdämpartune i harmoni
+ Låg standover och kort sadelrör som ger plats för stolpe med mycket drop
+ Genomtänkta ramdetaljer – extern bromsslang, gängat vevlagerhus, styrrör som tar ipressade koppar t ex reachset/angleset
+/- Set and forget-gaffel och dämpare, få inställningar, svårt att gå fel
– Komplett GX är specad med väl tunga hjul för rapp acceleration och riktningsändring
– Klena bromsar för full utförsattack
– Samlar vatten och lera runt undre dämparfästet
Titta också på: Allebike Alpha, BMC Fourstroke LT, Kona Hei Hei, Revel Ranger, Specialized Epic Evo, Mondraker F-Podium DC, Banshee Phantom.
Om du vill ha 130 mm gaffel, titta även på Ibis Ripley, Evil Following, Santa Cruz Tallboy.

Sammanfattning
Transition Spur är en mycket snabb stigcykel i kuperad terräng, som inte skyggar för tuffare förhållanden eller utmanande stigar. Trampeffektiviteten är en bit över medelgod, samtidigt levereras mycket grepp. Mycket kraft hittar ner i marken och sittställningen med det relativt branta sadelröret bidrar också till effektiviteten.
Ramvikten är låg jämfört med en stigcykel och mer i klass med en XCO-cykel. Tyngre än de allra lättaste men 2400 gram inklusive bakdämpare (storlek Medium) möjliggör komplett cykel runt 11 kg. Även en mer ekonomiskt specad Spur GX kring mitten av tolv kilo ger en totalviktmässigt märkbar fördel jämfört med en genomsnittlig stigcykel. Tyvärr är viktfördelningen på den testade GX-modellen sådan att den har relativt tunga hjul vilket i viss mån maskerar cykelns snabbhet, framförallt vid igångdrag. När farten väl nått förbi rullfart går den snabbt över till att kännas som en raket tack vare trampsvar i toppklass och geometri och dämpning som kan förvalta den farten.
Det är en relativt lång cykel sett till hjulbas och avståndet fram till framaxeln blir trots en gaffel med kortare offset längre än hos de flesta andra 120 mm-cyklar. Spur kräver mer kroppsspråk i låga farter i kombination med tighta kurvor än en kortare, livligare cykel. Cykeln kan upplevas som lite död och bänglig i lägre farter om man blir passiv eller inte får fram vikten. Men så fort farten ökar lite från det långsammaste vaknar cykeln till liv. Uppsidan med den här inneboende stabiliteten är att Spur är lättcyklad i allt utom tightare lågfartsknix även när man gett sitt bästa krut och är trött, något som inte alltid kan sägas om en livligare cykel.
När farten är högre hänger bakdämpningen med, länkage och bakdämpartune arbetar fint ihop med sömlös progression och kontrollerad känsla i dämpningen hela vägen genom slaget. Grepp hittas även med lera på däcken över slipade skrårötter. Cykelns karaktär är mer planterad med mycket fäste än poppig. Däcken är det som sätter gränsen för tempot snarare än mängden slag eller dämpningens kvalitet.
Utför överlevererar Spur. Grepp, styvhet och stabilitet levereras i klass med cyklar med längre slaglängd och tempot jag kunde hålla utför på även de svåraste stigarna var i samma härad som en mer utförsfokuserad All Mountain-cykel. I högfartsstök sätter mängden slaglängd fram gränsen till slut, det finns en gräns för hur mycket stök 120 millimeter SID kan dämpa och kroppen kan absorbera utan att slå av tempot lite eller studsa ur kurs. Men på resten av dessa stigar byggs så mycket fart att totaltempot över hela dessa stigar ändå blir högt. Drop, hopp och branter hanteras med kontroll. Detta samtidigt som cykeln genomgående är märkbart snabbare än en typisk långslagigare cykel på stigar med grön och blå teknisk svårighetsgrad.
De negativa aspekter jag har att anmärka på är relativt små. Undre dämparfästet saknar avrinning och i regn och rusk fylls det på med vatten och lera. Likaså vid cykeltvätt. Stående vatten kan inte vara bra över tid, så det gäller att komma ihåg att dra upp cykeln på bakhjulet och tömma ankdammen efteråt.
Cykeln testades både med och utan inserts i däcken respektive med lättare däck/hjul och mängden roterande massa påverkar både accelerationen och livligheten vid riktningsändring märkbart. Sätt dit ett par lättare dopinghjul om ekonomin tillåter och sug finns på snabbare respons vid acceleration och riktningsändringar. Den här cykeln är värd så bra (lätta/starka) hjul som finanserna bara tillåter. Jag hade hellre sett något enklare komponenter på mindre känsliga ställen än hjulen, exempelvis kring cockpit, för att nå en lägre prispunkt.
Slutligen, kan man äta kakan och behålla den? Snabbare än en stigcykel med mer slaglängd, men mer kapabel än en typisk kortslagig cykel? Ja, jag tycker Spur lyckas med det. Namnet är också väl valt. Sällan har jag blivit så sporrad att trampa, attackera och fått så mycket tillbaka från det jag matar in i en cykel. Spur är helt enkelt en förbaskat snabb stigcykel – faktiskt en riktig stigraket. För dig som är ute efter en kortslagig snabb, effektiv och kapabel cykel snarare än en cykel som känns livlig så är den en fullträff. Spur är en av de absolut bästa cyklar jag cyklat, alla kategorier.
UprightCitizen 2022-05-22
Detta, men säkert också att "downcountry"-segmentet har vuxit. Nu finns ju fler cyklar som liknar spur att välja bland. Fin hoj dock.
LDG 2022-05-22
Nog spelar priset sjukt mkt roll men säkert även tillgången. I storstäderna kanske det är ok med priserna men kan inte påstå att jag ser många cyklar med nypris över 50 000kr som inte cyklas av folk associerade med butiker eller är helsponsrade uppe ...
Mwikner 2022-05-22
Jag tror främst att det är tillgången som styr. När jag ville ha en i somras var prognosen upp till ett års väntetid på Velotek. Lyckligtvis hittade jag en i Tyskland som de sa att det förmodligen var den sista i Europa då när jag köpte den i augus...
Fundadores 2022-05-22
Kan ju ha att göra med priset. Jag skulle nog hellre köpa en Topfuel i samma prisklass som både de den billigaste och dyraste versionen av Spur.
Klorofylltalibanen 2022-05-22
Det känns som att det var ett jäkla ståhej kring nya Spur förra året, och sen knäpptyst. Vad hände, är den lite för "premium" för kreti & pleti?
TS975 2022-05-22
Premiär på Vallåsen idag med den nya setupen. Större skillnad än vad jag trodde att det skulle vara. De 35 mm extra i höjd för styret blev helt perfekt och cykeln kändes trygg även på de svarta lederna. Tror inte 10 mm slag gjorde så stor skillnad, m...
TS975 2022-05-17
Förra året körde jag mycket XC med min Spur, men även lite flow-leder i Vallåsen samt blåa och röda leder i Åre. I år planerar jag att köra mindre XC (med denna cykel) och mer "all mountain". Det jag önskade från Åre och Vallåsen var högre stack och ...
Berk 2021-05-23
Jämför du då med mä Pike med gamla eller nyaste Debonair? Det är precis därför RS introducerade nya Debonair.
Raggamuffin 2021-05-23
Min upplevelse mellan de två gafflarna är att SIDen mycket hellre ligger högt i slaget än Piken.
Berk 2021-05-23
Varför skulle karakteristiken vara annorlunda? Antar att den nu har en SID som har samma luftfjäder och inte så annorlunda dämpare, eller?