Test: Vintergarderob från Alpinestars

Datum:
27 december 2018 10:23

Happyride har tittat närmare på en vintergarderob från italienska Alpinestars, en hög med kläder för stigcyklisten vill slippa hindras av dåligt väder.

Visst finns det en aura av motorcykel kring märket Alpinestars? Åtminstone jag tänker mer på skinnställ och motocrosskläder än cykeldito när jag ser logotypen, men tillverkaren har gjort utrustning även för cykelfolket under många år. Jag har kommit över en hel outfit för vinterbruk från Alpinestars, och hunnit prova kläderna under några höst- och vinterveckor med tillräckligt sval temperatur.

Björn OlssonKläder för kallväder

Garderoben ifråga består av följande plagg:
All Mountain 2 Pants, All Mountain 2 jacket, Denali Vest, Denali Shorts, Cruise Shell jacket, Cascade warm Tech Glove. Som en liten bonus, den kanadarutiga Andres Tech Shirt.

Vi börjar med brallorna. Alpinestars All Mountain 2 Pants  är ett par lätt fodrade, hyfsat slitstarka men lätta byxor med gott om justeringsmöjligheter och fickor. Byxorna sitter tajt utan att för den delen vara tights, det finns gott om utrymme för knäskydd och benen är väl inställbara i bredd med hjälp av såväl dragkedja som kardborre. Linningen i ryggslutet har en förhöjning för att hålla kalluften ute. Två fickor med dragkedja, och två ventiler på låren med mesh och dragkedjor och luftkanaler till skrevregionen. Aldrig mer cykla med öppen gylf alltså! Midjan är inställbar med kardborrar på sidorna och gylfen har dragkedja, tryckknapp och kardborre.

Emma WallinAll Mountain 2 Pants med lårventiler

All Mountain 2 Jacket är en rymlig vattentät skaljacka för cykling. Jackan är utrustad med hjälmkompatibel stormhuva, stora ventilationsöppningar under armarna (från bröst till rygg) och handfickor med dragkedjor som också utgör rollen som öppna innerfickor (gött för extrahandskarna). Jackan är skuren högt på magen och har ett förlängt ryggslut som sig bör på en cykelspecifik ruskvädersjacka. En kul detalj värd att nämna är ventilerna i halsen. Eftersom stormluvan är av den höga typen gjord för att täcka hals och nedre delen av ansiktet har Alpinestars valt att sy in ett nätmaterial där munnen hamnar just när du tittar ner i telefonen för att kolla likes eller kartan. Den situationen känner jag igen som given för att imma igen glasögonen eftersom jag då trycker utandningsluften rätt upp i utseendet igen, och det slipper jag med ”munventilerna”. Smart!

Emma WallinAll Mountain 2 Jacket

Denali Vest är Alpinestars förstärkande Primaloftväst för cykling. Den är utrustad med en rymlig ryggficka med två fack och dragkedja, samt frontfickor som även på västen gör ett extra jobb som öppna innerfickor. Denali vest har stretchpaneler på sidorna och isolerade paneler med Primaloft över resten av västen. Ryggen är lång och magen är kort och täcker kroppen fint i attackställning utan att bli bulkig och lös.

Emma WallinDenali Vest

Denali-shortsen från Alpinestars matchar västen i både material och utseende och gjorde mig först en smula konfys i vad de skulle användas till. Shortsen är rymliga i benen men smala i midjan, välisolerade och samtidigt strechiga, saknar fickor men har ventilationsöppningar, och därtill ett förstärkt tyg i grenen. Eftersom jag saknar förmåga att läsa manualer har jag labbat mig till hur de ska brukas, och har kommit fram till att de kan användas lite hur man vill. Jag föredrar att ha dem som förstärkningsplagg utanpå långbyxorna innan, i början och efter en kall tur. När cyklingen gör mig varm nog är de lätta att ta av utan att röra skor och annat, rulla ihop och lägga i en ryggficka. När det är dags för längre paus går de lätt att dra över byxorna igen. Givetvis går de också att använda som de är, eller till nöds under långbyxorna men det blir i ärlighetens namn väl trångt. Skönast är de nästan till att hänga runt i stugan efter en bra dag i parken. Just shortsen blev lite av ett favoritplagg för mig och kan tänkas få följa med under skalbyxorna under vinterns toppturer också.

Björn OlssonDenali Shorts

Cruise Shell jacket är en lätt fleecefodrad softshell-jacka i tajt och stretchigt format. Jag har valt att använda den med bara ett tunt linne under, eller brynja och ryggskydd. Tröjan värmer fint och sitter bra med god längd i armarna och fungerar fint tillsammans med västen över. Jackan har en hög hals, fullång dragkedja och rymliga, öppna ryggfickor med plats för ihoprullade förstärkningsplagg och annat. Den tajta passformen gör att man ser ut som en elitsatsande endurocyklist på vinterläger, inte mycket till freeride men det är heller inte tanken.

Björn OlssonCruise Shell Jacket

Handskarna från Alpinestars heter Cascade Warm Tech Glove och det är ju ett rätt väl beskrivande namn. De är isolerade med Primaloft, är lagom långa i handleden, förstärkta i handflatan för livslängd och strechiga där det behövs. Tillverkaren hävdar att de lämpar sig väl för temperaturer mellan nollan och minus tio, jag har vid något tillfälle känt mig kall om tassarna redan runt fryspunkten. Dock är det mer som spelar in i ett sådant läge såklart, hade jag haft jackan med mig hade den nog hjälpt allmäntillståndet i en positiv riktning där och då.

Emma WallinCascade Warm Tech Glove

Andres Tech Shirt är en #freeride-inspirerad funktionsflanellskjorta för svalt klimat. Tyget är gjort i en blandning av polyester och bomull och vindtäta paneler täcker bröstpartiet. Skjortan har tryckknappar, en bröstficka och en bunt ’features’ som ventilöljetter under ärmarna, en liten ryggficka med dold dragkedja i ryggsömmen och en smått bisarr, kraftig nylonrem under vänster ärm med texten ’Spotlight Hanger’ på. Någon av läsarna får gärna förklara vad syftet är med den, jag har ingen aning.

Passformen är italienskt skräddad och det blir inte helt lyckat på en skjorta som är kanadarutig. Eftersom tyget inte erbjuder någon stretch alls är det svårt att på ett värdigt vis få plats med exempelvis ryggskydd utan att påverka rörligheten i plagget. Skjortan är skön, men inte till #freeride i den storlek du normalt begagnar. Den gör sig inte heller jättebra istället för Cruise-jackan när det blåser snålt på fjället och temperaturen tagit sig under nollan, bomullen gör sig påmind och kyler effektivt den ackumulerade svetten.

Emma WallinAndres Shirt med… lamphängare?

Denna uppsättning med kläder går i en synkron färgskala, hela jag blev gråsvart med röda detaljer. Det är bara Cruise-jackan som sticker ut med neongul kontrastfärg och den döljs effektivt under västen. Jag tycker utseendet på plaggen är utmärkt och jag kände mig lite sådär sobert proffsig i kläderna. Visst finns det på klassiskt cyklistmanér gott om blaffiga logotyper på kläderna men de är för det mesta mörkt gråa istället för skrikneon och jämfört med hur det kan se ut är det inget extremt. Givetvis finns dessa kläder att välja i andra färger också.

Samtliga plagg är testade i strl M/motsvarande och jag anser att passformen är på den mindre delen av skalan, det var inte trångt kanske men knappast heller rymligt för mina 1.84 över havet och knappt 75 kilo naken. Så mer åt eurostorlekar än amerikanska dito, föga förvånande. Arm- och benlängder var mycket bra och alla plaggen kändes italienskt välskräddade. Men funderar du på att köpa shortsen, testa en storlek över din vanliga. Det kan vara bekvämt när du drar dem över dina vanliga plagg för värme under pausen.

Sammantaget känns detta som ett ytterst mångsidigt klädsystem som fungerar fint i för skiftande skitväder. Jag tycker Alpinestars med hjälp av smarta finesser har löst ganska många problem jag inte visste att jag hade. Och plaggen fungerar ytterst bra ihop. Men förmodligen lär inte folk springa och köpa hela listan av plagg bara sådär, så jag listar de favoriter jag fastnat lite extra för. Byxorna är toppen och känns riktigt genomtänkta. Västen likaså, för mig blev den en solklar favorit och den har fått följa med även på andra aktiviteter. Och så faktiskt shortsen, detta ytterst märkliga plagg jag aldrig kommit på tanken att köpa själv, men som jag har på mig snart sagt för jämnan. Och det är ett bra betyg när såhär solklart cykelspecifika plagg kommer få hänga med även på en uppsjö andra aktiviteter under vintern.

 

Plaggen i pengar
All Mountain 2 Pants: 1600 kr
All Mountain 2 WP Jacket: 2800 kr
Denali Vest: 1400 kr
Denali Shorts: 1300 kr
Cruise Shell jacket 1600 kr
Cascade warm Tech Glove: 600 kr
Andres Tech Shirt: 1000 kr

 

Om testaren:
1,84 cm, 75 kg. Cyklat mountainbike sedan 1994. Fostrad i stockholmsterräng men idag specialiserad på fjäll, park och berg, guidar och håller kurser. Uthållig snarare än snabb på klättring och utförsstig, pinsamt svag på platten. Tävlat på tramsnivå i enduro i Sverige, Norge och Frankrike med konsekventa mittenplaceringar. Specialitet: On-sajta stökiga branter. Svaghet: tävlingsnerven. Måtto: ”Sämst när det gäller”

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.

Senaste kommentarer

Beofred 2019-01-07

Missade denna, sorry. Byxorna är inte vattentäta med andas bra och torkar fort istället. Det finns vattentäta shorts i Alpinestars sortiment annars.

LDG 2018-12-30

Undrar också kring vattentätheten i långbyxorna. Speciellt hela rumpan och högt upp där det sprayas fint när det är blött. Mobilficka på byxorna?

Ultralite 2018-12-28

Men hur funkar grejerna i regn? Tex blir man blöt i röven när man sitter på en blöt liftdyna som med mina ”vattentäta” Endura shorts. Hur bra andas prylarna när man kör järnet? Annars bra ”titt” och kul att ni gör mer och mer sånt här!...

Deleted member 43681 2018-12-27

Trevlig samling cykelkläder för mountainbikers, man blir onekligen lite köpsugen. Och skjortan gör sig nog bäst med jeans på afterbiken med öl & pizza. :)