Happyride pratar flow, cykelbusiness och speedskiing med Tom Pro, den kanadensisk-tjeckiska ledbyggaren som ligger bakom några av både världens och Sveriges mest populära cykelleder.
– Jag såg en led när jag såg klipphällarna på toppen i Järvsö första gången, det är där Kristin går nu.
Tom “Pro” Prochazka berättar om 2008 och när han för första gången stegade runt med sina stubbiga ben på Öjeberget i jakten på ställen att bygga nya cykelleder på. En konst som han är bland de mest anlitade och respekterade i branschen genom sitt företag Gravity Logic.
Pro utvandrade från dåvarande Tjeckoslovakien med sin familj i tonåren och hamnade i Vancouver på den kanadensiska västkusten, bara någon timme från den snabbt växande skidorten Whistler. Där gick han via att ha kört FIS-tävlingar i störtlopp till att tävla över hela världen i speedskiing, bland annat i Sverige.
– Jag tävlade i Tandådalen i Sälen, fem-sex år i rad. Jag trodde aldrig att jag skulle komma tillbaka dit 20 år senare för att bygga cykelleder. Jag älskar Sverige, säger Pro innan han berättar om en stökig tågresa från Umeå på 80-talet. We drank that place dry, skrattar han.
Efter den aktiva karriären ansvarade han för racecamps på skidor till att så småningom bli chef för den redan då legendariska Whistler Bike Park. Han satt på den positionen åren 2001-2007 då parken utvecklades från en relativt liten företeelse till något som faktiskt drog in både pengar och besökare – och skapade en helt egen form av cykling på kuppen genom att helt enkelt föra över den vetskap man hade från vintern till sommarens cykling.
I samma veva var Pro delaktig i skapandet av hoppleden A-Line i Whistler, världens kanske mest kända cykelled och den garanterat mest kopierade. Han var även med och byggde Crank It Up i samma park vilken troligtvis är världens mest cyklade led och den som agerat förlaga till bland annat Barbro i Järvsö och Cobra i Åre.

2005 startade Pro konsultföretaget Gravity Logic som ett sätt att ta hand om alla skidorter som kom till Whistler för att försöka hitta och kopiera deras recept på framgång under sommarmånaderna. Två år senare stod han helt på egna ben och började åka världen runt och bygga leder. Främst i USA och Europa men även på ställen som Kina, Guatemala och Ukraina.
Ett av de första stoppen på Gravity Logics internationella resa gick till Hälsingland i Sverige och en helt ny bike park på Öjeberget i Järvsö, en plats som innan dess var i stort sett död både sommartid och i cykelsammanhang. Idag är läget ett helt annat och ryktet om Järvsös cykling har nått långt utanför Sveriges gränser.
Sedan dess har Pro och Gravity Logic återvänt till Sverige för att bygga leder i Åre, Lofsdalen och Lindvallen. Det senaste projektet, Cobra i Åre Bike Park, kommer bli landets längsta flowled när den är helt färdigbyggd men tyvärr har pandemin satt ett tillfälligt stopp för de extremt ambitiösa byggplanerna.

Jag och Tom chattar över Messenger i en tid när världen inte längre är sig själv. Många av hans uppdrag på stora skidorter i Nordamerika är frysta för tillfället. Däremot har Gravity Logic team i både Tjeckien och USA som sköter arbetet när Pro och hans kollegor “sitter fast” hemma i British Columbia och inte kan resa (vi kan tänka oss värre ställen att sitta fast på som cyklist).
Ett av Pros främsta kännetecken som ledbyggare är hans förmåga att hitta ett flow, ett flyt, i allt han bygger. Men vad är egentligen flow när det kommer till cykling?
– Flow är ett godtyckligt begrepp men kort sagt är det känslan som en cyklist får när hen kör en fantastisk led. Tänk dig att du flyter nerför en strömmande flod i en kanot, det är lite den känslan. Du använder minimalt med broms, gravitationen tar med dig på en behaglig resa och du har ett leende över hela ansiktet.
– Även de hårdaste och svåraste lederna ska ha någon form av flow där det känns som att leden bara funkar, att alla features är sammanlänkade, svängarna lirar med varandra och allting känns logiskt.


Man kan kalla flow för en häxkonst. Det är något som inte går att lära ut, det är snarare något som bara kommer till duktiga ledbyggare, det barra sitter där i ryggmärgen. En känsla av att kunna läsa terrängen och instinktivt se linjer resa sig ur landskapet, linjer som blir till leder som blir till cykelglädje.
Pro hävdar att hans bakgrund som störtloppsåkare gjort att han har ett öga för linjeval, det som funkar för en sväng på skida kommer också funka på en cykel – de grundläggande principerna är de samma. Precis som att han hela tiden letar efter naturliga features som han kan inkorporera i de leder som han bygger, inte helt olikt skidåkning det heller. Han hävdar också att han hade turen att börja jobba i Whistler Bike Park under en period av kraftig expansion där man byggde många kilometer led under en relativt kort tid. Han lärde sig också vad som utgör grunden i en bra cykelled.
– Design är nyckeln, oavsett om du bygger en grön nybörjarled eller en svart singletrack. Jag skulle vilja säga att ledbyggande är 20% vetenskap och 80% konst. Varje ledbyggare har sin egen signatur men vetenskapen är densamma. Lutning, dränering, säkerhet, hur man designar svängar och hopp, allt det där.
– I slutändan måste leden vara kul att köra för den tilltänkta cyklisten och den måste vara säker och enkel att underhålla. Dåligt designade leder kommer vara svåra att underhålla och till slut erodera sönder, det är helt enkelt bortkastade pengar.

Cykling i allmänhet och mountainbike i alla dess former i synnerhet står idag inför sin mest expansiva fas genom tiderna. Fler än någonsin upptäcker glädjen i att röra sig framåt, neråt och uppåt på två hjul och behovet av leder av alla dess sorter växer exponentiellt för varje år. Utan leder har vi ingen cykling, så enkelt är det.
Bike parks och destinationer som Whistler, Järvsö och Åre har sin givna plats i den utvecklingen, det är ingen tvekan om den saken. Och just Järvsö har en given plats i Pros hjärta.
– I mina ögon är Järvsö världens bästa bike park. Det finns många bike parks i världen som är betydligt större men ingen av dom har åstadkommit lika mycket som Järvsö Bergscykelpark ur i princip ingenting. När jag kom första gången i 2008 fanns där egentligen ingenting förutom den gamla tvåstolsliften, inte en enda led eller någon lokal cykelkultur. Nu finns det en suverän bike park, en ny och snabb lift, restaurang, cykeluthyrning, shop och ett hotell – inget av det hade existerat utan leder som attraherar cyklister och som gör dem nöjda och vill komma tillbaka. Det är otroligt vad teamet där har lyckats skapa på lite över tio år.
– Många större bike parks i världen har startat med en mycket starkare infrastruktur men har ändå inte klarat av att bygga en lika stark business som Järvsö. Visst, Whistler är överlägset störst och bäst i världen men dom startade med en stor och pulserande skidort i botten, ett effektivt liftsystem och en redan etablerad cykelkultur. Men kilo för kilo så har Järvsö byggt mer. Dom är ett perfekt exempel på hur man bygger en framgångsrik bike park.
Men liftar i all ära, Pro ser också att icke liftburen cykling har en given framtid, speciellt på ställen som inte har en bike park i traditionell mening i närheten.
– Jag tror att allt eftersom ledbyggandet har utvecklats har vi använt mer och mer maskiner för att bygga flow- och hoppleder. Och dom lederna är populära och lockar många cyklister, så vi brukar kalla dom för money trails och dom kommer fortsätta att byggas både i bike parks och på ställen utan lift.
– Mountainbike har exploderat dom senaste åren och inte alla ställen har en liftassisterad bike park i närheten. Så jag ser att den största tillväxten kommer att ske på stigcykling och enduroleder, mycket tack vare uppkomsten av trail centers över hela världen. Alla har inte tillgång till grävmaskiner och hackor och spadar är betydligt billigare.
– Ett välbyggt nätverk av leder kommer locka cyklister, få sporten att växa och fungera som en ekonomisk motor för det lokala samhället.
Det är dags för Tom att dra ut och själv njuta av att för en gångs skull faktiskt vara hemma lite under cykelsäsongen och ha tid för att cykla på egen hand. Efter att allt det här är över vet vi att han kommer att återgå till det han kanske gör bättre än någon annan på den här jorden, att skapa cykelglädje ur det som innan bara var blåbärsris, kalfjäll eller öde tallskog.
Kung Stalle 2021-05-26
All hail Hans Gradin! Stalle
Glisseur 2021-05-26
Gud heter Hans Gradin. En rolig grej. När Tom Pro var i Åre första gången fick han en rundtur i parken av ledcrewet. Vilken led som han gillade bäst? 1000-metern. Alltså den äldsta, mest sönderkörda och eroderade leden på hela fjället. Flow är med ...
Kung Stalle 2021-05-26
Jag har bara en fråga. Vem har byggt Bräckebäcksleden? Det finns bara en gud och Bräckebäcksleden är hens stig. Stalle
kais01 2021-05-26
väldigt intressant läsning. flow trots svårigheter i banan. så svårt men ändå självklart. själv gillar jag dynamiken att cleara en passage, och sedan se stigen uppstå spontant genom användning. sker helt naturligt utan grävning, om man kan sin sak. ...
Fundadores 2021-05-20
Kul att han lyfter fram Järvsö som ett lyckat exempel. Visar väl också att det inte räcker med en backe för att lyckas utan den måste finnas lite hjärta med också.