Sponsrat innehåll från Switzerland Tourism

Valais, ett cykelparadis!

Datum:
18 augusti 2018 08:28

Den vackra schweiziska kantonen Valais domineras av Rhônedalen, där Rhônefloden rinner från Rhôneglaciären till Genevesjön som samlar upp smältvatten från en mängd berg som mäter uppåt 4000 meter och högre. I denna storslagna natur finns oändliga möjligheter för upplevelser på två hjul som triggar både kropp och själ. Nedan beskrivs några av Valaisdalens bästa cykeläventyr!

MELLAN BRANTA BERGSPASS och djupa vackra dalar i Valais, här har flera av etapperna från Tour de Suisse och Tour de France cyklats. Loppens mest vackra etapper kan du nu få uppleva genom Valais Cycling Tour. Touren är uppdelad i 10 etapper genom Valais under 7-14 dagar och totalt blir det 740 km, 18 500 höjdmeter och 25 underbart tunga klättringar. Cyklisten Steve Morabito – som vuxit upp och bor i Valais – har varit med och tagit fram turerna. Enligt honom är fördelningen av dessa 10 etapper det absolut bästa sättet att uppleva Valaisregionen på, så var beredd på att bli både överraskad och hänförd av omgivningen – definitivt en cykelsemester som slår det mesta!

©Valais/Wallis PromotionFantastisk landsvägscykling med fina klättringar och långa utförskörningar.

VALAIS ÄR EN STOR LEKPLATS för mountainbikescyklister, en annan guidad tur som har premiär i år är ”Stoneman Glaciara”. Det är en exklusiv mountainbiketur ledd av Roland Stauder som har haft ambitionen att skapa något både unikt och utmanande. Den planerade rutten sträcker sig 127 kilometer på längden och avverkar 4 700 höjdmeter. Den passerar glaciärer – bland annat den UNESCO-skyddade Aletsch- glaciären som består av 27 billioner ton is. Utsikten är fantastisk, i nästan varje väderstreck kan guiden peka ut toppar över 4000 meter. Turen tar sällan den vanliga vägen utan sträcker sig istället in genom gamla mystiska byar och följer bland annat en gammal militärstig som leder upp mot Breithornpasset som ligger på 2 451 m.ö.h. En rejäl utmaning och upplevelse för cykelentusiasten,  läs mer här.

  • Om du är sugen på att semester med cykel hemma i Sverige finns det också många bra alternativ. 

INTRESSET FÖR MOUNTAINBIKE ökar mer och mer i Sverige, men i Schweiz har intresset länge varit starkt. Byarna har bra preparerade leder och under sommar- och höstsäsongen flockas cyklister runt dessa kända orter. Att det är smidigt att ta med cykeln både på allmänna transporter och i liften bidrar självklart till att många väljer just den här regionen när de ska planera sin cykelsemester. Destinationerna Zermatt, Crans-Montana och Nendaz är utmärkta för mountainbike och har bra liftsystem, cykelhotellen går att boka här.

©Valais/ Wallis Promotion-David CarlierDet finns både fina vandringsleder och byggda cykelstigar.

ZERMATTOMRÅDET KAN ENKELT beskrivas som tre berg, Rothorn, Gornergrat och Matterhorn, som binds samman via liftsystemet. Nerifrån centrum i byn går det berömda Gornergrattåget som tar passageraren hela vägen upp till Gornergrattoppen på 3 089 m.ö.h. Vintertid fylls tåget upp av skidåkare och på sommaren av cyklister som vill testa Zermatts kända ”Panorama Bike Tour”. Utsikten när man står uppe på toppen är inte bara spektakulära Matterhorn, utan man ser dessutom Monterosamassivet. Det är enkelt och lätt att rulla in cykeln på tåget och väl uppe finns otaliga vägar ner, med allt från slingrig singletrack i skogen till boskapsstigar över alpina betesmarker, förbi små bergssjöar och över häftiga pass.

Mot slutet av turerna finns alltid ett klassiskt rekommenderat stopp på en av restaurangerna i solgrytan Findeln – som är en liten by strax innan man kommer ner till Zermatt. Här finns cirka fem restauranger att välja på med Matterhorn som given utsikt och menyn består av schweiziska specialiteter med allt från Raclette du Valais till fondue och kallskuret. Efteråt bär det av nedåt och på den nya Sunnegga-Flowtrailen tar du dig ned mot Zermatt.

Beger man sig till Crans-Montana finns hela 177 utmarkerade mountainbike-leder. Ett brett utbud som passar alla. Ett event i Crans Montana som blivit populärt är ”Unicef Cycling for Children”, ett familjeevent som äger rum den 9:e juni där hela familjen kan vara med och cykla en sträcka på landsväg med syftet att genom idrottsengagemang stödja barn i nöd.

©Valais/Wallis Promotion-P.GertschenLångt över den mäktiga glaciären letar sig stigen fram över ett pass för att strax peka neråt mot ännu en fantastisk utförskörning.

ETT ANNAT STORSLAGET EVENT är mountainbiketävlingen ”Grand Raid” – som löper från Verbier till Grimentz genom Nendaz och Veysonnaz, och är ett riktigt långt lopp på hela 125 kilometer och massor av höjdmetrar. I Nendaz kan du om du vill testa dina färdigheter genom att cykla en etapp på Grand Raid, den mellan just Nendaz och Veysonnaz, som enbart är 10 km lång, men tillräcklig för att få det att bränna till ordentligt i benen. Vill man inte ge sig ut på detta äventyr själv kan man enkelt hyra en guide, som dessutom kan ge små tekniktips längs den vackra vägen.

MÖTET MELLAN BERG och himmel speglar sig i bergssjöarna och ger cyklisten en hundraprocentig upplevelse. Just Valais präglas av stora 4 000-meterstoppar, små och gamla bergsbyar och storslagen natur, som man som cyklist får uppleva på riktigt nära håll. Den som tar sig fram på två hjul har lyxen att dels ta sig upp och ner på ett snabbt och smidigt sätt och dels att få leka i den vackra naturen.

 

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
  • Sponsrade inlägg är en del av Happyrides annonserbjudande. Inläggen är framtagna tillsammans med kommersiella samarbetspartners. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till martin@happyride.se
  • Taggar

    , ,
  • Kategorier

    Artiklar, Puffetta, Sponsrad artikel

Senaste kommentarer

frankfurt 2018-08-18

Det kommer en fortsättning i turtips inom kort.

skier 2018-08-18

Efter att man klickat på länken ja, hade det istället stått " Valais..." hade iaf inte jag klickat vidare. Jag tycker det är helt ok med sponsrat innehåll men förväntar mig någon slags substans om man markerar texten med .

H. 2018-08-18

Det står ju uttryckligen att det är en sponsrad artikel, dvs en reklamtext.

skier 2018-08-18

Artikel? Om det ska vara en artikel om ett resmål hade det suttit fint med kartor+gpx-filer över lämpliga rundor med gradering av svårighet. Reklamtext får man automagiskt om man går in på resmålets hemsida...

Jimel 2018-08-18

Ser ju ruskigt fint ut.