10 svenska smultronställen för mountainbike

Datum:
27 mars 2023 18:03

Happyrides mångårige stigfinnare Aron Gooch tipsar om tio smultronställen inför sommarens semesteräventyr. Några kända och några mindre kända.

Happybekantingen Aron Gooch har gett ut tre guideböcker över landets bästa stigcykling. Under många år har han rest land och rike runt för att tillsammans med lokala stigexperter hitta den perfekta cykelstigen, det här är tio favoriter som är värda ett besök under sommaren 2023.

För familjen med yngre barn

Fjällcykelparken – Lofsdalen

På en av de knepigare lederna i Fjällcykelparken. Det mesta är betydligt familjevänligare än denna.

Anläggningen öppnade för något år sedan och ligger på kalfjället ovanför Lofsdalen by. Här har man ordnat ett riktigt smidigt upplägg för barnfamiljer. I mitten ligger grillområde, och toa, med tjusig utsikt över fjälltopparna. I anslutning till detta ligger en ganska stor teknikpark med utmaningar i tre stigande svårighetsnivåer. Lederna utgår från grillområdet och är såpass korta och välskyltade att även yngre barn kan släppas iväg på egen hand.

I Lofsdalen finns också ett äldre downhillområde i en separat anläggning i anslutning till fjällcykelparken. På motsatt sida sjön ligger ett par anlagda leder som tar dig ut på kalfjället, de kan dock vara lite väl tunga för mindre barn då det är en hel del klättring.

För kompisgänget

Hellas och Nackareservatet – Stockholm och Nacka

Aron GoochHällmark är kännetecknande för terrängen i Hellas.

På cykelavstånd från Stockholms innerstad ligger det mytomspunna området Hellas och Nackareservatet. Ingen vet riktigt hur många mil stig här finns, men det är enorma sträckor. Här tillbringar man lätt flera dagar utan att det blir repetitivt. Efter turen väntar bad i någon av de många sjöarna i området och på kvällarna kan kasta sig ut i storstadens nattliv.

Missa inte heller Happyrides cykeltestarhelg i Hellas, 13-14 maj, 2023.

För endurofantasten

Rackstaberget – Arvika

Arvika har länge varit ett av mina stalltips för lystna enduroåkare som vill se något nytt. Staden är omgiven av bergiga kullar och har en mycket aktiv cykelgemenskap. Här finns både adrenalinstinna och ljuvliga utförsåk i drivor. Rackstaberget är ett måste om man befinner sig i området, men passa också på att utforska de andra topparna. För övrigt arrangerar Arvika cykelklubb enduro-SM i sommar så förväntningarna är skyhöga.

Sommarens bubblare

Ockelbo – Gästrikland

Aron GoochTallskog och stillsamma tjärnar kring Ockelbo.

Lite i skymundan har man anlagt ett omfattande stignätverk i norra Gästrikland. I Biking Gästrikland ingår välbekanta Högbo, men det är kring Ockelbo, Jädraås och Åmot du hittar de vildare MTB-lederna som tar dig ut i vidsträckta hällmarker och förbi små näckrosprydda tjärnar.

För instagrammaren

Klintkusten – Gotland

Aron GoochGotlandsklint i motljus. Sociala media gör handhjärta.

När solen dyker ned i det skimrande havet västerut och de 20 meter höga kalklipporna badar i rosaskimrande kvällsljus har du ypperliga tillfällen att skapa klickvärdigt ”content”. Snyggaste klipporna ligger mellan Lickershamn och Stenkyrkehuk, men hela sträckan mellan Visby och Fårösund bjuder på ljuvlig cykling.

Gotland har även magisk gravelcykling som Happyride skrev om alldeles nyligen.

För äventyraren

Låktatjåkka – Riksgränsen

Aron GoochEtt snabbare parti på väg ned från Låktatjåkka.

Låktatjåkkastugan ligger uppslängd i ett stenigt bergspass 1228 meter över havet. Från stugan blickar du ut över fjälltoppar och Torneträsk, och framför dig ligger stigen. En stig du kommer att drömma dig tillbaks till resten av livet. Den magiska nedfärden till Björklidens fjällstation består av ett 10 kilometer långt utförsåk som saknar motsvarighet i Sverige. Belöningen är stor, men också risker och utmaning. Detta är ett äventyr som kräver en erfaren stigcyklist. Anmarchen tar ett par timmar där du knuffar cykeln brant uppåt till fots. Utförsåket har allt från vassa stenar som glider under hjulen till klipphyllor som ska forceras. Och hjälpen är långt borta här högt uppe i fjällvärlden. Men stigen…

För Bästkustresenären

Björnerödspiggen – Strömstad

Aron GoochLångt i fjärran glittrar Nordsjön.

Högst upp i Bohuslän, med Norge inom synhåll ligger Björnerödspiggen som bjuder på ett par ruskigt fina utförsåk med fallhöjder kring 200 höjdmeter. På toppen ligger ett utkikstorn med  utsikt över både Norge och Nordsjön, samt ett rastskydd. Platsen fungerar som ett nav när man tar sig igenom de olika utförslöporna. Notera att det saknas mobiltäckning i vissa dalgångar, det kan vara klokt att inte åka ensam.

För den entusiastiske nybörjaren

Omberg – Östergötland

Aron GoochUppifrån höjden bjuds vidsträckta vyer över Vättern.

Omberg är ett platåberg som reser sig rakt upp med Vättern på ena sidan och fågelsjön Tåkern samt Östgötaslätten på den andra. Vyerna är fantastiska och naturen hänförande. Stigarna är, med några få undantag, lättrullade vilket passar nybörjare. Klättringarna är dock på sina håll småbranta vilket kräver viss entusiasm.

För parkråttan

En lokal bikepark – Hela Sverige

Aron GoochSödra berget, Sundsvall.

Lyft blicken från de stora anläggningarna och passa på att utforska någon av de mindre cykelparker som öppnat de senaste åren. Försök pricka in en dag på Källan MTB-park i Leksand, Dundret MTB i Gällivare, Ryssberget i Sölvesborg, Kvarntorphögen i Kumla, Södra berget i Sundsvall, Kisa MTB-park… Bara för att nämna några som kan vara värda ett besök, listan är minst dubbelt så lång.

För träningshelgen

Hjulsjö – Hällefors

Aron GoochSnabba välskötta stigar kännetecknar Hjulsjö.

När det sista av vinterns slapphet ska piskas ur benen och kroppen rustas för sommarens tävlingar (som de i långloppscupen 2023) är det skönt att fokusera på bara cyklingen. Hjulsjö har ungefär 200 km välskyltade leder. Terrängen består till största delen av sandiga skogar och idrottsklubben gör ett fantastiskt jobb med underhållet. Här rullar det snabbt och du kan borra ned huvudet mellan axlarna och trampa ansiktet lila. Byn är dessutom så liten att där inte finns några distraktioner på kvällen. Dagen efter är du redo att köra lika hårt igen.

Vilket är ditt smultronställe?

Vi vill såklart gärna höra ditt bästa smultrontips, vilka platser tycker du att man inte får missa i sommar?

Få fler stigtips

Aron Gooch är författare till bokserien Sveriges bästa stigcykling som du hittar hos Calazo.

Cykling i inboxen

Missa inte det senaste från Happyride, signa upp dig på vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kommer max en gång i veckan.

Senaste kommentarer

Dennis Lundén 2023-04-03

Källviken i Falun är min favorit. Endurocykling med många härliga flowiga partier och en hel del tekniska och steniga partier. Även drops och gaps förekommer. Alla har alternativa smitvägar, sk. B-linjer. Källviken utvecklas hela tiden. Nyheter i sto...

Sockerdricka 2023-03-29

Toppen med tips!

Rolo 2023-03-29

Riktigt bra artikel! Tack för fina tips!

Glisseur 2023-03-28

Kul att höra! Vi kommer göra fler på samma ämne framöver.

KOLOSS 2023-03-28

Mycket trevlig läsning. Tack för denna!

Glisseur 2023-03-28

Bra tips, tack!

jordsvin 2023-03-28

Inte så känd, än. Men ta en tur till Fagersta cykelpark i norra Västmanland. Riktigt bra redan och blir bättre hela tiden.

KÖP & SÄLJ