Sveriges största ö Gotland är betydligt mer än Ingemar Bergman, raukar, stekiga brats under vecka 29 eller svettiga badturister – gravelcykling på ett ändlöst nätverk av vackra grusvägar, till exempel. Happyrides Gotlandsexpert Teodor Malmborg tar med oss på en runda på Öjn och delar med sig av sina finaste favoriter.
Good Gravel Greatness
Gotland har i min värld alltid i ganska hög grad varit förknippat med cykling. Ja, kanske inte nödvändigtvis som ett mecka för inbitna landsvägs- eller MTB-cyklister utan kanske framförallt glider tankarna till lite enklare klassisk cykelsemester eller utflykter på tandemcykel från någon cykeluthyrning i Visby. Cykelkulturen på vår största ö har dock vuxit och frodats väl under de sista åren. Kanske delvis tack vare det framgångsrika evenemanget Gotland 360 som sedan många år är ett väl etablerat och populärt tvådagars motionslopp på landsväg runt ön. En stark faktor i Gotlands cykelutveckling är även lokala Ringmurens CK.

Cykelklubben har en väldigt inkluderande kultur där man som även som turist eller sommargotlänning känner sig varmt välkommen att bli medlem och hänga med på ett brett utbud av klubbevenemang på landsväg, stig eller grusväg. I somras lanserade klubben också ett riktigt kul koncept med ett trippeltramp i tre dagar som inkluderade GP-lopp på motorbanan Gotland ring, ett tempolopp samt ett klassiskt linjelopp.
Klubben har även tagit över stafettpinnen som huvudorganisatör av grusloppet Gotland Gravel som arrangerades senast i augusti och man behöver inte cykla många kilometer av tävlingsbanan innan man inser att det är på en gravelhoj som ön verkligen briljerar.

Grusligt med vägar
På Gotland finns ett ändlöst nätverk av grusvägar, traktorvägar, stigar, klapperstensstränder och annan cykelbar terräng som är som gjord för din cyclocross eller gravelcykel. På bara några år så har Stravas heatmap börjat glöda på allvar på ön och i alla vädersträck hittar du helt fantastiska rundor att sy ihop som varierar rätt rejält i karaktär. Kör en kustrunda på Östergarns slingrande stigar eller gasa på längs grusrakorna kring Ekstakusten och du bjuds klart olika typ av cykling men otroligt vackert genomgående.

Cykling på en öde ö
Ett par veckor efter att de absolut sista klängiga sommargästerna motvilligt lämnat ön för skolstart eller jobb infaller en perfekt period att rulla ombord sin cykel på färjan för några härliga dagars gravelcykling. Vi är ett gäng på 12 grusälskare som gör exakt detta i början av september. Väl förberedda med en ruttplan som lätt kan justeras efter väder ser dagsplanen ut som följande: Fårö, Stenkusten, Östergarn och en avslutande dag kring Visby.

Bergmanland
I bilen upp till färjan i Fårösund väcks frågan kring varför ön inte heter Lammö, med tanke på gutarnas starka vilja att benämna alla får som lamm. En snabb googling visar dock att namnet har ett helt annat ursprung som snarare stammar från ordet farväg eller farvatten. Vår egen farväg som vi godtyckligt ritat upp innefattar i princip att medsols runda norra Fårö med start och stopp vid kyrkan. Episka höjdpunkter på turen innefattar en riktigt fin kuststräcka efter rauksightseeingen vid Langhammars, lite blandat med gräs och klappersten på Norsholmen samt en ganska flowing stigcykling längs kusten efter Sudersand.
Vill man runda hela norra delen och passera fyren så krävs i princip att man cyklar på stranden Norsta Auren, vilken i och för sig hör till Sveriges vackraste, men kanske inte är optimal med tanke på sanden men helt klart cykelbar längs vattenbrynet.


Hälls of the North
Dag två har vi siktat in oss på en riktig pärla i form av Stenkusten på Gotlands norra ände. Ett sexmilavarv kring Fleringe socken där du på en medsols runda bjuds på kalkbrottsspaning i Bläse, badchans i Bästeträsk eller Blå lagunen, lunchpaus i Fårösund eller Bungenäs beroende på säsong och sedan riktigt fina traktorvägar på inlandet genom skogen tillbaka till kusten. Cyklar du på sommaren kan du med fördel göra en avstickare till Rute stenbageri för en bonusfika.

Ljuvliga Ljugarn
På Östergarn finns en uppmärkt led som heter Östkustleden – den bör med fördel ingå i en dags cykling på denna sida av ön. Leden passerar inte mindre än åtta naturreservat vilket är en garant för extraordinärt vacker natur. Vi utgår från Ljugarn och får en oförglömlig dag i sadeln längs leden upp till Katthammarsvik. Där bjuds det en rejäl lunch åtföljd av en lagom mix av asfalt och traktorvägar tillbaka till sommarens absolut sista afterbike på Ljugarns Strandcafé.
På östsidan finns en annan pärla att runda på cykel. Furillen är en ö med broaccess som bjuder på riktigt cool natur, fritt springande hästar och en lite smått ödesmättad känsla kring den gamla övergivna kalkbrottsverksamheten. Lägger du en rutt i dessa krokar så skall du heller ej missa att cykla genom Smöjen och vindkraftparken som ligger där.


Vai vai Visby
Som avslutning på vår fyradagarsturné så har vi dragit upp lite fina rutter kring Visby och man behöver inte ta många tramptag från ringmuren innan man bjuds på otroligt fina stigar och grusvägar. Kustrutten norröver är lite utmanande och teknisk där du hitar en blandning av traktorvägar på stranden och lite roligare stigar i skogspartierna. På plussidan är det ovanligt kuperat för att vara Gotland och i princip är det magisk cykling ända upp till Hallshuk, men bitvis är kanske en MTB att föredra ju längre norrut du kommer. Söder och öster om Visby så finns det ett enormt nätverk av stigar, motionsspår och skjutfältsvägar att utforska och här kan du lätt med ett ruttverktyg sy ihop en magisk runda av valfri längd. Kolla bara att Tofta skjutfält är öppet för allmänheten när du planerar att cykla.
Så tveka inte vilken hoj du skall packa med till Gotland nästa gång – du kommer älska gruset, stigarna, traktorvägarna och skall man tro svenska soltoppsligan så är chansen stor att du även kommer att älska vädret.

Läs mer om cykling på Gotland:
Mer gravel på Happyride:
- Finland har anlagt Nordens första (officiella) turled för gravel
- Cykla 5 av Österrikes bästa gravelrundor
- De 5 bästa områdena för MTB och gravel i Bergslagen Cycling
- Tips till dig som ska köpa din första gravelcykel
teddo 2023-03-19
Drömboende på Ekstakusten - Djupvik. Ljugarn - Pensionat Lövängen & Strandvillan. Sudret - Pensionat Holmhällar. Just på denna tripp bodde vi i Visby och där finns det ju ett enormt utbud. | ™
Lozinski 2023-03-18
Tack för inspirerande läsning. Har du möjlighet att dela med dig av boendetips under den här typen av resa? Bästa, Anton