Cykelsnack: F1 på grus, Wallner i tights, nytt flow i norr och söder

Datum:
29 oktober 2022 15:50

Veckans cykelsnack kollar in finnar som cyklar både grus och stök, Robin Wallner i tights och uppmärksammar nya ledbyggen i Sverige.

F1-stjärnan Valtteri Bottas blir cykelambassadör

Thomas Maheux/CanyonValtteri Bottas testar sträckningen för FNLD GRVL.

Att racingförare använder landsvägscykeln som träningsredskap är ingen nyhet, bland annat spenderar de svenska Indycarförarna Marcus Ericsson och Felix Rosenqvist många mil i sadeln runt hemstaden Indianapolis och förra året blev den tvåfaldiga F1-världsmästaren Fernando Alonso påkörd av en bil och bröt käken i Viganello i Schweiz.

Den finska F1-stjärna Valtteri Bottas har tagit cykelintresset flera steg längre. I somras annat langade han vatten under Tour de France Femmes åt flickvännen Tiffany Cromwell, som kör för Canyon-SRAM. Han är inte främmande att sätta en nummerlapp på hojen för egen del och har bland annat kört grusvägsloppen Belgian Waffle Ride i Kansas i USA och SBT GRVL i Colorado, med framgång ska väl tilläggas.

Nyligen signade Bottas ett kontrakt som ambassadör för cykelmärket Canyon. Samma märke som även har basketikonen LeBron James som ambassadör, och som gått in som investor i företaget. Som ett led i Bottas samarbete med Canyon kommer han att stå som värd för graveltävlingen FNLD GRVL (Canyon har en viss böjelse för att plocka bort vokaler ur ord) i sin hemstad Lahtis den 10 juni 2023. Loppet kommer att ha tre olika varianter; 177, 77 och 40 kilometer.  


Robin Wallner jagar KOM:s

Åres cykelstjärna #1, Robin Wallner från Edsåshöjden, avslutade ju sin professionella tävlingskarriär i fjol efter att ha slutat på nionde plats i Enduro World Series. Numera driver han Ibis Enduro Racing Team i EWS där han förutom att vara teamchef även extraknäckt som mekaniker åt Zakarias Blom Johansen, antagligen världens mest överkvalificerade cykelmekaniker.

Men som stressad tvåbarnsfarsa riskerar pappakilona att börja samlas på hög runt magen så nu i veckan drog han på sig tightsen, drog igång Strava och gav sig ut på jakt på KOM:s i ledcentret i Björnen. Hur det gick? Kolla videon signerad lillebror Niklas.


Ny flowled på Ryssberget

Chris LanawayPhilip Fagerberg testar sin skapelse i Sölvesborg.

Det växer och knakar ute i Cykelsverige och senast i raden av alla nya leder som ploppar upp är den helt färska flowtrailen på Ryssberget i Sölvesborg. Bakom leden står Sölvesborgs Cykel & Sportklubb som anlitat Philip Fagerberg från Ride And Develop.

– Alla tyckte att det var en fantastiskt bra idé, men helt galen, vilket dom givetvis inte berättade för mig. Så jag satte igång och påbörjade arbetet med en projektplan och att söka pengar till projektet, med stöttning och hjälp av kommunen och klubben, säger Ted Holgersson från SCSK till solvesborg.se.

På annat håll i samma stad, vid Svarta Led idrottscentrum, har en stor pumptrack i asfalt precis öppnat. Pumptracken är byggd av Velosolutions och har även ett skillsområde. Även denna satsning är ledd av SCSK. Totalt har anläggningarna kostat 6,7 miljoner kronor och medlen kommer från Allmänna arvsfonden, RF/SISU Blekinge, Sölvesborg-Mjällby Sparbank och Sölvesborgs kommun.

Happyride ställer sig upp och applåderar eldsjälarna i SCSK! Mer cykling åt folket!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ride and Develop (@rideanddevelop)


Flyt på Dundret

Dundret i Gällivare inledde i somras en storsatsning på cykling i samarbete med den ideella cykelklubben Dundret MTB. Den första etappen i projektet är en 5 km lång flowtrail som precis byggts klarts av Velosolutions Scandinavia.

Invigningen sker 24 juni, 2023 och högljudda önskemål har förts fram att ingen mindre än Gällivarerapparen Hooja himself borde uppträda. Vi vet ju att han skryter om att kunna backa med släp men frågan är hur bra han är på att whippa tables?


Pole plockar bort motorn

PolePole Vikkelä in the wild.

Mer finnar, den här gången nyheter från den egensinniga cykeltillverkaren Pole (uttalas självklart Pååå-le på rallyfinlandssvenska). Vikkelä är en helt ny modell som förutom cykelvärldens mest svåruttalade namn är en superbike (Poles uttryck) med 190 mm fjädring fram och bak, 510 mm reach i storlek large och en gaffelvinkel på 63,5 grader. Med andra ord en rejäl best för brant, stökig och teknisk endurocykling. Om det sedan behövs en så aggressiv cykel för att tackla stigarna i de finska skogarna låter vi vara osagt… Uttrycket, fjädringsvägen, geometrin och den guldiga färgen känns igen från elcykeln Voima som kom för något år sedan.

Sugen på en Vikkelä? Då får du vara beredd på att hosta upp från 5 600 Euro för en komplett cykel i den lägsta specen eller 4 000 Euro för ett ramset.

PolePoles grundare Leo Kokkonen släpper loss sin Vikkelä.
Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.

Senaste kommentarer

Inga kommentarer