Dödsfall i Järvsö

Datum:
21 augusti 2020 12:45

34-åringen som föll olyckligt i Järvsö Bergscykel Park för två veckor sedan, har nu avlidit till följd av skadorna. Han vårdades på sjukhus men avled under tisdag eftermiddag, omgiven av familjen. 

Den 5 augusti skadade sig 34-årige Alexander Schakonat Elfqvist allvarligt i Järvsö Bergscykel Park efter att ha cyklat downhill i den populära anläggningen. Det var i ett hopp i den rödmarkerade leden Twist Twist som Alexander föll olyckligt vilket resulterade i kraftiga hjärnblödningar och allvarliga skador på rygg och hals.

Till en början vårdades han i respirator på den neurokirurgiska intensivvårdsavdelningen i Uppsala men flögs därefter ned till sjukhuset i Lund. Slutligen flyttades han till Halmstad och sjukhuset där Alexander Schakonat Elfqvist nu avlidit, 34 år gammal, två veckor efter det att olyckan inträffade.

Järvso Bergscykelpark

Ledkarta Järvsö, dödsfallet skedde efter olycka på ett drop i röda Twist Twist

Kritiken har varit stark. Inte minst från Alexanders mamma Barbro Elfqvist som ifrågasatt säkerheten i Järvsö Bergscykel Park, efter att tre allvarliga olyckor skett på samma led inom loppet av två veckor. Leden i fråga, Twist Twist, är nu avstängd tillsvidare men Järvsö håller fortsatt öppet för cykling. Detta är det första dödsfallet i cykelparken någonsin.

Lars Ek Lööf, VD för Järvsö Bergscykel Park har sedan olyckan inträffade fått stå till svars för olyckan i det mediala genomslag som uppstått. Här på Happyride har det inträffade diskuterats flitigt, och många lyfter också att det finns ett egenansvar när man ger sig i kast med en såpass riskfylld aktivitet som downhill.

Igår beklagade Järvös nämnda VD det inträffade till SVT Nyheter Gävleborg och svarade kortfattat på kritiken i ett videoinslag:
– Våra tankar går ju till den och dennes familj, släkt och vänner. Det är oerhört sorgligt att det ska behöva bli den utgången. Vi har stängt den delen av leden där det här har inträffat. Vi kommer aldrig att kunna förhindra att det sker olyckor, det kommer vi aldrig kunna. Däremot kan vi göra allt för eliminera dem. 

En förundersökning är nu inledd om vållande till annans död, men i dagsläget finns ingen misstänkt i ärendet och polisregion Mitt meddelar att det misstänkta brottet just nu är anmält av en person.

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.

Senaste kommentarer

rix 2020-10-12

Skönt att några iaf struntar i trender!

zanoii 2020-10-11

Det stämmer överens med min upplevelse från sommarens besök i Åre. Känns som att de överlag behöver förnya bike parken. Hittade ett par leder jag inte sett förut vilka var fina, men de äldre hade definitivt kunnat vara i bättre skick, och bättre upp...

Raggamuffin 2020-09-23

Vallåsen har skyltat upp lite mer än de haft innan.

KOLOSS 2020-09-23

Ja, det sker nog en hel del diskussioner bakom kulisserna just nu men the show must go on! Flottsbro byggde ju precis ett nytt stort dropp!

örgelgörgel 2020-09-23

Gällande fortsatt diskussion om hur man kan förbättra säkerheten.. Var i Åre för någon vecka sen och är förvånad över att inte fler allvarliga olyckor skett där, det är verkligen en oförlåtande miljö i högzon och det är dåligt uppmärkt var det finns ...

Hozo 2020-08-31

Eller så offrar man ett åk på att ta liften upp utan cykel och går ned för att titta på leden? Även om man ska inspektera 1000m, Svartberget och dh banan i Åre så tar det nog inte mer än 1h att knata ned. Absolut säkraste lösningen för att titta på l...

tanksen 2020-08-31

Jag tänker nog lite tvärtom, att det är lättare att lära sig hantera utförsåkningen, få bra teknik mm med en stig/enduro och sen gå över till DH om man vill köra riktigt stort. Lättare att känna sina begränsningar också med en stighoj. Sen kanske fö...

jonte987 2020-08-31

Det finns mycket åkning i BP som inte kräver DH och full body armour. Och det är väl mycket det vi diskuterat, hur den nye åkaren ska veta vad som är vad. Sen finns det tillfälle under ett liv då man behöver body armour på en xc runda men det är sv...

klisk 2020-08-31

Jag håller med dig men tror inte att det skulle förhindra speciellt många allvarliga olyckor och därför tillhör frågeställningen en annan diskussion(?).

X-Race 2020-08-31

Håller fullständigt med, vi kan ju försöka att inte bli en klassisk happytråd som man bara fullständigt tröttnar på då det alltid spårar iväg offtopic. Jag lyfter därför frågan kring hur det generellt ses på det med stig/endurocykel i bikepark. Ofta...