Sponsrat innehåll från Sportson

Sveriges roligaste bike parks från norr till söder

Datum:
29 september 2020 11:39

Det finns otroligt mycket bra stigar i Sverige och dessutom börjar det dyka upp bike parks lite överallt. Vi har kollat på cykelälskande skidorter och cykelparker utan lift. Från Skellefteå i norr till Vallåsen i söder. Och vilken cykel ska du köra på? Vi tipsar tillsammans med Sportson.

Vad är egentligen en bikepark? Vår definition är att det finns byggd stig, en organisation eller företag bakom och att syftet med det hela är att underhålla cyklister. Om det finns lift eller inte är oviktigt, för oss kan man bygga en bikepark för XCO och Trial lika gärna som för DH.

VisitSkellefteå Skellefteå kör ingen lift, men bjuder på massa rolig cyling ändå. I Pumptracken är det allra roligast med stel bakända på cykeln.

Men att de liftassisterade parkerna har ett övertag är inget att hymla med, det är bra gött att mest cykla utför. Vi har listat Bikeparks från norra delen av landet och söderut, vi har tagit med  både  kända cykelorter och mindre ställen som är värda ett besök men kanske inte riktigt finns med på cykelkartan idag.

Niclas VestefjellÅre satsar allt mer även på icke liftbaserade byggda stigar.

Skellefteå bike arena

En gigant långt uppe i norr, så skulle man kunna beskriva bikeparken i Skellefteå. Ett fantastiskt pump track byggt av självaste Tommy ”Cross-Tompa” Johanson och tre längre slingor med olika svårighetsgrad uppe på Vitberget.

VisitSkellefteå Skellefteå har både pumptrack och fina dirt kickar.

Skellefteå AIK är klubben som ligger bakom bygget som invigdes i juni i år och har redan lockat cyklister från stora delar av landet. Öppet dygnet runt så länge det är cykelbart, i juni när det är ljust går det alltså att cykla oavbrutet om man orkar. Hela månaden. Att bara se det vackra pump tracket gör det värt resan, det är ett konstverk.

VisitSkellefteå I Skellefteå kommer du tillrätta på en stigcykel.

I Skellefteås bikepark trivs man nog bäst på en stigcykel med lite kortare slaglängd eller en cykel optimerad för att bara hänga i pumptracket.

VisitSkellefteå Yepp, Skellefteå har en riktigt najs bike park.

Åre bikepark

Jämtlands finest, högst och störst med flest besökare. Alla bör ha cyklat i Åre. Om någon bikepark kan beskrivas som en cyklisternas pilgrimsort så är det Åre.  Ett riktigt berg som kan bjuda på allt helt enkelt. En regnig dag i Åre sliter på dig och din cykel som inget annat, men kan också vara bland det roligaste du kan göra.

Ola Melin/HappyrideNordens största bike park ligger i jämtländska Åre.

Är det sol och lagom torrt är det ännu roligare och när du sitter på någon av restaurangerna i byn och äter din after bike-burgare med en stor kall i andra handen och ett leende på läpparna längtar du garanterat redan tills liften öppnar igen. Massor av bra cykling både rå DH, byggda hoppspår, XC, pumptrack och massor däremellan. Åre har allt och du trivs bra på en cykel som inte är en kompromiss utför, en ren DH-cykel eller en långslagig enduro.

Ett riktigt berg med massor av fantastisk cykling. Åre är sedan nittiotalet vallfärdsorten för svenska terrängcyklister. Att det i byn dessutom finns ett gäng bra restauranger gör även kvällarna roliga.
TrekTrek Session 8 är ett monster utför och som byggd för Åre Bike Park.

Fugelsta cykelstigar

En timme från Åre ligger Marieby, en liten by på den vackraste sidan av Storsjön. I skogen ovanför strandlägdorna döljer sig ett noga planerat stignätverk. Inspirerad av de trailcenters som finns på många platser i England och i Skottland bestämde sig en av lantbrukarna i byn för tio år sedan att börja bygga cykelstigar.

Spångbygge i Fugelsta med plankor sågade av den egna skogen.

Stigar har omsorgsfullt grävts fram och det har också hunnit bli ett pump track och några större hopp. Fugelsta gård äger det mesta av marken och det är också boende på gården som byggt det mesta av stigarna, projektet drivs av passion och kärlek till sticklingen och det är gratis att cykla på stigarna, om du har vägarna förbi så är det helt klart värt ett besök. I Fugelsta cyklar man på sin stigcykel eller det man har helt enkelt.

Anders Wingqvist/HappyrideSpecialized Epic Evo är den nya tidens snabba och lätta mountainbike som lånat geometri från stig- och endurocyklarna, kan vara en bra kompis i Fugelsta om du är en duktig cyklist. En lite mer klassisk stigcykel med 140 mm-ish slaglängd är ett mer säkert kort.

Lofsdalen

Snäll fjällcykling är det som jag tänker på när jag tänker på Lofsdalen sommartid. Det finns fin byggd stig och en del naturlig stig. Dessutom finns det ett pump track nere i dalen. Den cykling som är i anslutning till liften är byggd av Gravity Logic från Whistler och bjuder på både rejäla berms och ett skönt flyt.

LofsdalenLofsdalen har en gedigen liftbaserad bike park, men har de sista åren satsat (och fortsätter satsa) på ett trailcenter i direkt anslutning.

Utöver den liftassisterade cyklingen finns det en hel del fina leder där man själv för förtjäna sina höjdmetrar. Pilgrimsleden och Vildmarksleden är nya för i år och ser fantastiskt fina ut.  Många beskriver Lofsdalen som ett riktigt paradis för den cyklande barnfamiljen. Det finns massor av rolig cykling även för erfarna cyklister men kanske att det saknas riktiga utmaningar, men det är snarare en fördel, Lofsdalen är primärt trevlig och rolig cykling för alla. I Lofsdalen trivs man nog bäst på en heldämpad stigcykel som fungerar bra i bikepark, på långturer och för lek i pump track med barnen. Just nu är Lofsdalen i ett projekt där det satsats över 10 miljoner kronor på att utveckla cyklingen, som vi har berättat om tidigare på Happyride.

Scott Roxter 26 Disc är en perfekt juniorcykel på semestern i Lofsdalen.
I Lofsdalen kan man cykla på fina stigar ovanför trädgränsen, satsningen på cykel är pågående och kommer att pågå till 2022. Stigarna planeras av Bike Solutions tillsammans med lokala entreprenörer.

Järvsö bergcykelpark

Hälsinglands eget cykelmeka har på lite drygt tio år hunnit etablera sig som en given destination för alla som vill cykla liftassisterat. Fantastiskt välplanerade leder som fungerar bra i alla väder och för alla nivåer av cyklister. Järvsö har sedan starten hela tiden förfinat sina leder och jobbat aktivt med underhåll.

Anders Wingqvist/HappyrideJärvsö har många spår döpta efter Lill-Babs som föddes där. Bilden är från blåa leden ”Barbro”.

Det är mycket som talar för att Järvsö är Sveriges bästa bike park, redan från dag ett så bestämde sig de som startade Järvsö Bergcykelpark att det inte bara skulle vara en skidort som körde liften på sommaren.

Järvsö Bergscykelpark är fullsmetad med massor av fina leder.

Tom Pro från Gravity Logic anlitades redan från början, han har tidigare byggt flera av de populära spåren i Whistler. När Järvsö öppnade sattes en ny standard för hur en byggd stig kunde se ut i Sverige. Utöver den höga kvaliteten så talar läget för Järvsö, det är nära till de stora upptagningsområdena och i byn finns allt man behöver. I Järvsö har man som roligast på en endurocykel eller en specifik Bikeparkcykel.

Anders Wingqvist/HappyrideSköna berms på leden Barbro i Järvsö.
Med klassiska enduromaskinen Trek Slash, här i specen 9.8, tar du dig långt i Järvsö. Ska du köra riktigt stort: sikta på en ren DH-hoj.

The Dome, Gävle

En inomhushall utöver det vanliga. I Gävle finns 6000 kvadratmeter action fördelat på tre hallar. Har du cykel är det hallen som kallas jump and pump som är aktuell. På The Dome trivs man bäst med en Dirt-cykel eller BMX och det finns hopp i alla storlekar, vill man prova på något nytt och svårt finns det både foam-pit och en jätte-airbag att landa mjukt på.

The DomeI hallen ”Jump and Pump” finns stora och små hopp för allt som rullar på hjul utan motor. Du landar i en foampit eller airbag-landning med möjlighet att fullfölja dina hopp. Flera varianter av mindre hopp i form av pumptrack, resi-landning och wallride finns också.
The DomeLandning i air bag (till vänster) eller foam pit (till höger).

Utöver det cykelanpassade utbudet så finns det en studsmattehall, skatepark och en restaurang. Gillar man att hoppa är The Dome rätt ställe att lägga ett par dagar, vintertid är det inte ovanligt att de svenska superstjärnorna inom slopestyle hänger på The Dome så ta med autografblocket.

Högen i Kvarntorp

Lite mer än 100 meter över den platta Närkeslätten tronar högen i Kvarntorp. Till skilnad från Stockholms backar som ofta är fyllnadsmassor från bland annat Klarakvarteren har Högen en lite mer spännande historia. Under andra världskriget påbörjades utvinning av olja ur oljeskiffer, slagg och skiffer som var svårt att utvinna la man på hög, det är idag en liten men naggande god bikepark. Som en extra krydda brinner oljan inuti högen och det finns avspärrade områden som är för varma att gå eller cykla på.

Vyn över de vidsträckta skogarna är storslagen uppifrån högen. Att man står på oljegrus påverkar inte naturupplevelsen jättemycket.

Om man åker till högen så kommer man att mötas av en riktigt bra bikepark som gör det mesta av de höjdmetrar som finns. Det är en park byggd av entusiaster och ingår i Bergslagen Cycling, tar man liften upp finns 100 tillgängliga höjdmetrar som späckats med berms, hopp och en massa rolig cykling. I närheten finns det massor av fina stigar och området som ligger inom Bergslagen Cycling torde vara ett av de stigtätaste i landet. På högen är en heldämpad stigcykel eller enduro lämpligast, det fungerar bra på stigarna i närområdet också.

Dropp, byggda hopp och berms grävda i den röda jorden. Localsern har jobbat hårt för att få till cykling av hög kvalitet. Dan Almberg öser på och låter stålcykeln få smaka.

Flottsbro

Huvudstadens finest, i Flottsbro har det cyklats mountainbike sedan i början av nittiotalet. Många av Sveriges främsta utförscyklister har haft Flottsbro som hemmaberg. Länge var det DH-spår byggda av entusiaster som gällde men på senare år har företaget som driver liften börjat bygga för cyklisterna. Extra kul också att det byggts ett rejält dropp av klassisk freeride-modell och några rejäla hopp.

ScottScotts modell ”Ransom 920” är en rejäl Enduro-cykel med 170 mm slag, perfekt för Flottsbro.

I Flottsbro njuter man mest på en relativt långslagig heldämpad cykel, en ren DH-cykel är för klumpigt men 180 mm slag och enkelkrona är inte helt fel men en lite kortslagigare endurohoj funkar också fint.

Isaberg

XCO-bana på SM-nivå och ytterligare 20 fina leder, i Isaberg finns det massor av rolig cykling och stigarna håller en hög kvalitet. Det som särskiljer Isberg från många andra bikeparks är deras stora satsning på cross country, det finns också liftassisterad cykling men det är ändå just de fina XCO-banorna som sticker ut.

Isabergs flytstig Pelikanen som är en grön trevlig led från toppen av liften

Stigbyggandet är av modernt snitt och det skulle inte förvåna oss om det anordnas en internationell tävling i Isaberg någon gång i framtiden.  I anslutning till spåren finns det boende och uthyrning. Runt Isberg skulle vi helst cykla på en heldämpad men lätt stigcykel, då kan man ha kul och bli rejält trött på XCO-banan utan att ligga för långt efter utför från liftens toppstation.

Specialized Stumpjumper är en lämplig cykel om man vill kunna njuta av hela Isaberg

Vallåsen

Hallandsåsens nordsida är hemvist för en av södra Sveriges bästa bikeparks. I utförsgrenarna har det länge tävlats i Vallåsen och på senare år har anläggningen som ägs av Branäsgruppen satsat mer och mer på sommaraktiviteter. Tio leder utför i skidanläggningen och massor av fin stig på hallandsåsen gör Vallåsen till en anläggning väl värd en resa även för cyklister boende närmare mitten av landet.

BranäsgruppenVallåsen bike park är södra Sverige (och Danmarks) tillflyktsort för utförsåkning.

På en endurocykel kan du både njuta av den liftassisterade cyklingen fullt ut och ta ett varv på de naturliga stigar åsen har att bjuda på.

Hitta din mountainbike hos Sportson! 

På Sportson sorteras mountainbikes i Downhill, Enduro, Trail, XC Race FS, XC sport och XC race HT.

Junior: När barncykeln är urvuxen är det dags att ta steget upp till juniorcykeln. 26″ eller den lilla vuxencykeln finns i massor av utföranden och modeller. Passar dig mellan 145-160 cm. Finns i allt från klassiska modeller till riktigt vassa MTBs som verkligen tål att köras hårt i skogen.

XC Race FS: När det kommer till cross country, förkortas XC, går det undan, cyklarna är lätta och byggda för att gå riktigt fort över stock och sten. Med en heldämpad (FS = Full suspension) jämnar cykeln ut stigarna när det går riktigt fort. Hos Sportson hittar du XC Mountainbikes från välkända varumärken som t.ex Scott, Trek och Specialized.

Downhill är ett litet, men ack så skoj segment! Downhill bygger på att cykla just utför, snabbt och spektakulärt över stockar, stenar på slingriga stigar nedför branta bergssidor. Dämpningen är rejäl där framgafflarna är konstruerade med sk dubbelkrona och med 200 mm-ish slaglängd för att ge dig optimal kontroll i de tuffaste situationerna. Flack gaffelvinkel framtill kring 62 grader. Glöm inte skydden och hjälmen för går du omkull här kommer det att kännas.

Enduro har vuxit fort och är idag en väldigt populär gren inom MTB, påminner en del om downhill (DH) men med den skillnaden att man cyklar själv även när det går uppför till skillnad från Downhill där man nyttjar liften. Cyklarna är ordentligt stötdämpade men fortfarande rätt pedaleffektiva så att du kan lägga kraften på allt det roliga. Scott Ransom 920  är en riktigt enduro-köttbit med 170 mm slag bak och fram med 29″ hjul för dig som blandar hård stigcykling med utflykter till bike parks, fler enduro cyklar hos Sportson ser du här.

Anders Wingqvist/HappyrideScott Ransom 920 på väg nedför en häll.

Trail eller stig, är MTB som är byggd för riktig stigcykling, fulldämpad och med en lite mer upprätt position för bästa kontroll bland stock och sten. Går utmärkt att cykla både uppför och nedför berg med. Den svarta cykeln är storsäljare Trek Fuel EX i versionen 8, som finns med den högre specen 9.7, mer info här om Trek Fuel EX 9.7, och är en kompetent stigcykel med 140 mm slag i framgaffeln och 130 mm baktill, fler stigcyklar hos Sportson ser du här.

Anders Wingqvist/HappyrideTrek Fuel EX klarar det mesta som du skickar i dess väg, ett bunny hop med lite stajl? No problems.

Länkar till cyklarna på bilderna eller alternativ till dessa:

Om Sportson
Sportsons affärsidé är att sälja kvalitetscyklar av välkända varumärken för all typ av cykling och till hela familjens behov. Den första butiken som Sportson öppnade var i Göteborg 1980, idag finns 25 butiker på 14 orter runt om i landet. När du köper cykel hos Sportson är den monterad och körklar, det ingår 1 års fri service samt evigt öppet köp.

SpecializedSpecialized Demo 8 käkar med sina 200 mm dämpare svenska bike parks till frukost.

Fler artiklar i samarbete med Sportson hittar du här.

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.

Senaste kommentarer

KOLOSS 2020-10-01

Aldrig förstått susningen med Isaberg. Utförsåkningen är inte mycket att hänga i granen. Pelikanen är en snoozefest från top till botten. Säkert jättebra om man har yngre barn. The nor way och no mercy är Nice. Dom satsar helt klart för familjeutflyk...

TMA-1 2020-10-01

Kan inte låta bli att flina lite åt priserna på cyklarna i denna artikel. Man kan tro det är motorcyklar det handlar om :)

implor 2020-09-30

Okej! Har stuga i Idre men aldrig testat anläggningen. Då jag inte är någon super DH fantast så duger den säkert fint :).

Westman 2020-09-30

Gesunda begår ju närmast kommersiellt självmord, men cyklingen är riktigt bra om man gillar det inte alltför tillrättalagt. Stökcykling i toppklass. Lofsdalen är lite av en sleeper, benämns ofta som en bra familjedestination, vilket det också är, me...

manneblask 2020-09-30

Bygdsiljum saknade jag med, fanns inte när jag bodde där uppe men har passat på när man väl vistas i hemtrakterna 🙂

Chengank 2020-09-30

Har hört att Bygdsiljum är roligare än Åre ;D

danwik 2020-09-29

Bygdsiljum utanför Skellefteå drivs lördagar och söndagar på sommaren av frivilliga cykelgalningar. Den kom inte med.

Bsk 2020-09-29

Och Skellefteå fick vara med, kul!

glitch 2020-09-29

Gesunda, där förspelet är så långt att man knappt minns akten 🤣

EST 2020-09-29

Kul att våran lilla hög uppmärksammats. Kommer bli mer byggt där till nästa år🤘