99 dagar kvar tills Tour de France startar i Danmark

Datum:
24 mars 2022 10:03

Världens största cykellopp Tour de France startar i Danmark med tre etapper mellan 1-3 juli. Detta firades igår med en ”Tour de France-gulklädd” yra över hela landet och speciellt i de fem städer där start och målgång för det klassiska cykelloppet ska gå.

Idag är det 99 dagar kvar till starten av Tour de France, som i år sker i Danmark. Igår, när det var 100 dagar kvar till loppet, tog stolta danskar bort avtäckningen från den officiella nedräkningsklockan på Rådhuset i Köpenhamn.

– I början av juli startar Tour de France – världens största cykellopp – i Danmark och världens bästa cykelstad, Köpenhamn. Med de tre etapperna kan vi visa vår vackra cykelland inför hela världen och göra magnifika gula festligheter som förenar alla, säger Sophie Hæstorp Andersen, överborgmästare i Köpenhamn och styrelseordförande för Grand Depart Köpenhamn Danmark.

©Daniel VilladsenStora Bältbron, räkna med sidvind.

 

Grand Départ ett grepp för att öka intresset utomlands

Tour de France är alltjämt världens största cykellopp som hålls över 23 dagar i juli varje år och drogs igång redan 1903. Omkring 350 mil trampar cyklisterna totalt. Målgången är sedan mitten av 1970-talet på paradgatan Champs-Élysées i Paris. Bansträckningen skiftar dock som bekant varje år, och just startsträckorna som kallas  Grand Départ, hålls ofta utomlands för att strategiskt marknadsföra loppet.

Den allra första starten utomlands för Tour de France var 1954 i Amsterdam, därefter har startsträckorna gått i städer som Bryssel i Belgien, Köln i Tyskland, Basel i Schweiz, San Sebastián i Spanien och London i Storbritannine för att nämna några. Köpenhamn och Danmark nu 2022 blir allra första gången som Tour de France huseras i Skandinavien.

Att placera starten av Tour de France utanför Frankrike är inte något som bara själva cykelloppet är intresserade av, värdnationerna står på kö för att arrangera Grand Départ och att Köpenhamn vann äran att arrangera eventet blev klart i februari 2019. Nästa år 2023 står Bilbao i Spanien som värd.

Visit DenmarkAndra sträckan startar i Roskilde och avslutas med den två mil långa Stora Bältbron.

Danmark kommer att stå värd för Tour de France Grand Départ 2022. Köpenhamn, Danmarks huvudstad, är den officiella startpunkten för den danska Grand Départ, och totalt kommer tre Tour-etapper att äga rum i Danmark. Den 1 juli 2022 startar Tour de France med öppningsetappen, Grand Départ, i Köpenhamn. 2 juli startar den andra etappen i Roskilde och avslutas i Nyborg på Fyn. 3 juli startar den tredje etappen i Vejle och avslutas i Sønderborg.

 

Cykling i inboxen

Missa inte det senaste från Happyride, signa upp dig på vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kommer max en gång i veckan.

Senaste kommentarer

Inga kommentarer