Blixtsnabba brödraparet Zwar väcker liv i svensk downhill

Datum:
03 september 2021 13:03

Blixtsnabba bröderna Oliver och Ben Zwar har gått från klarhet till klarhet under årets säsong på den svenska och internationella downhillscenen. Långt från zwift väcker Zwar liv i den svenska dh-scenen IRL. Här får du möta de svensk-australienska downhillbröderna.  

17:e och 24:e plats i Downhill-VM, SM-guld i Downhill, Top 22 i världscupen, med på världscupsändingarna. Ja, Oliver och Ben Zwar har gått från klarhet till klarhet under årets säsong och likt två virvelvindar rört om både på den svenska och den internationella downhillscenen. Med ett helt nytt UCI-team och grymma världscupprestationer skakar de svensk-australienska bröderna liv i den smått bortglömda svenska downhillscenen och sätter Sverige på den internationella downhillkartan. Så vilka är Sveriges numer snabbaste downhillbröder?

Sven MartinStorebror Oliver Zwar bankar och Ben håller, lite mek inför tävling i Val Di Sole Trentino, Italien.

Det är ingen överdrift att hävda att Oliver och Ben Zwar kommit in som två virvelvindar på den svenska gravtityscenen. För på endast ett och ett halvt år har de markerat med sitt driv, råa fart och höga ambitioner att de menar allvar när det kommer till deras downhillkarriärer.

Från Australien till Sverige

Att de tar vara på möjligheterna som det svenska MTB-landslaget och Dala Sports Academy erbjuder är det inte heller någon tvivel om. Så hur hamnade två Australiska bröder som växt upp i en liten stad i sydöstra Australien i Falun?

“Det är mycket tack vare Adrian Hörnqvist som vi är här”, förklarar bröderna. “Och vår svenska mamma såklart. Idag är jag så tacksam för att hon hade svenska lektioner med oss som barn och att vi hälsade på våra släktingar rätt ofta”.

Swe cupOliver Zwar vann SM i dh före Robin Wallner och tre blev Ben Zwar, Åre 2021.

Bröderna träffade Adrian första gången under VM i Cairns i Australien, via sin mamma, och höll sen kontakten de kommande åren:
“Vi snackade inte så mycket om att cykla för det svenska landslaget, utan mer om träningsmöjligheterna som fanns i Sverige, t.ex. Dala Sports Academy, och närhet världscuperna som till största del körs i Europa”. 

Sven MartinBen, näst längst till höger, diskuterar med Oliver hur en stenkista ska tas på tävlingen i 2021 UCI MTB World Champs. Val Di Sole, Trentino, Italien.
Sven MartinBen fullföljer planen på stenskistan i Italien.

Uppväxt

Det är just världscuperna som varit målet för bröderna som började cykla downhill i tonåren:
“Jag är ganska säker på att det var Hypnosis av Clay Porter som fick mig att börja köra downhill. Jag satt och såg den tillsammans med pappa och en kompis och kände bara “Wow, det där vill jag göra”. Jag tog alla mina sparpengar, gjorde en deal med pappa om att låna resten, och så åkte jag och köpte en Specialized Big Hit. En månad senare tävlade jag i min första downhilltävling”, säger storebror Oliver och skrattar. 

Sven MartinOliver Zwar vilar benen.

Inspirerade av filmen Hypnosis och nationalhjältarna Mick Hannah och Sam Hill, som båda var topprankade världscupåkare på den tiden, påbörjade bröderna sina downhillkarriärer. Oliver körde alla nationella juniortävlingar medan Ben hoppade lite mer in och ut ur sporten och började tävla på riktigt i U17-klassen.:
“Jag gjorde aldrig superbra ifrån mig som junior och kvalade aldrig in för att köra VM. Men jag  kämpade på och 2016 fick jag äntligen till en bra säsong och kände att det var dags att prova på en världscup. Efter det var jag helt hooked. Tog ledigt från jobbet, använde upp alla semesterdagar, flög ut till Europa på en måndag, tävlade helt jetlaggad, flög direkt hem och jobbade nästa dag. Det var sjukt hektiskt”. 

Sven MartinBen Zwar.

Oliver startade upp sitt eget downhillteam Zwar Brother Racing och tillsammans med Ben försökte de ta sig till så många världscuper som möjligt. 2019 valde Oliver att fokusera fullt ut på tävlandet och hade ett bra år på världscupen med en Topp 30 placering och många inom Topp 50. Ben kämpade på som förstaårs elit och varvade Topp 40 resultat med att inte kvala in. 

Den avgörande faktorn

Men tävlandet, resandet och extraknäckandet för att få ihop pengar började ta ut sin rätt på bröderna. Att vara baserad i Australien är helt enkelt helt fel ställe för någon som vill tävla i den väldigt europeiskt centrerade världscupen. En flytt till Sverige lockade mer och mer. 

Sven MartinBen Zwar dönar på under tävling i Maribor Slovenien.

Den avgörande faktorn som tillslut fick bröderna att lämna bakom sig sin barndomsort Yackandandah och flytta till Falun kom när de blev uttagna till den Australiensiska VM-truppen 2019 men utan att få någon som helst support i form av flygbiljetter, boende eller mekhjälp till själva tävlingen. Att bli uttagen till VM var en dröm men utan ekonomisk hjälp från förbundet hade de knappa möjligheter att ta sig till tävlingen.

“Hade det inte varit för att jag vann Wyn Masters Privateer Award den säsongen hade vi inte haft råd med flygbiljetterna till Kanada”, förklarar Oliver. “Samtidigt som vi jobbade extra och drev fundraisers för att få ihop det till VM förklarade Adrian möjligheterna vi kunde få om vi tävlade för Sverige. Det kändes tillslut som det enda självklara valet”. 

Nytt år, nytt land, nytt landslag

Sagt och gjort, i januari 2020 gick flyttlasset till Falun, bröderna började träna med Adrian och Dala Sports Academy och de fick en plats på det nyskapade landslaget i gravity MTB. De åkte på träningsresor och började köra tillsammans med några av Sveriges snabbaste Enduroproffs som Zakarias Johansen och Robin Wallner. Och även om deras första år i Sverige präglades av pandemi så gav de dem tid att hitta sin plats i Falun och bland nya vänner. 

“Att lär känna fler som cyklar, tränar och tävlar på en hög nivå har varit ett jättelyft för oss”, berättar Ben. “I Australien hade vi inte många att cykla med men här i Falun finns massor av elitsatsande cyklister, och dessutom från olika discipliner som Enduro och XC. Bland annat cyklar vi massor med Zakarias Johansen, så jag tror aldrig vi varit så här vältränade”.

Sven MartinOliver Zwar på världscuptävlingen i Slovenien.

Efter ett omtumlande förstaår i Sverige, där bröderna fortsatte att tävla under egen flagg på världscupen, avslutade de säsongen 2020 med två personbästa – en 22a och en 24e plats i Lousa, Portugal:
“Det kändes som ett kvitto på att vi gör någonting rätt”, säger Ben. 

När allt faller på plats

Det skulle visa sig att mer saker var på väg att falla på plats. En dag innan team-registreringen för 2021 annonserar de att de går samman med MTB-mediabolaget Steel City Media och skapar ett helt nytt UCI team: The Union.

“Det är ett riktigt häftigt koncept och ett stort steg för oss. The Union är ett team som tänker lite annorlunda – ett utvecklingsteam som vill hjälpa lovande cyklister och ge dem en chans att nå sin fulla potential”, förklarar bröderna. Även om Oliver behåller rollen som Team Manager i stallet så är det Steel City Media som går in och rattar det mesta bakom kulisserna, som t.ex. finansiell support, sponsorer, logistik, mekaniker, media och annat. Något som gör att bröderna kan släppa mycket och fokusera mer på att träna och cykla. 

“Från att ha varit privateers till att nu vara teamåkare på ett riktigt UCI-stall är en så häftig känsla. Det gör stor skillnad som tävlingscyklist, speciellt under själva världscuperna, att ha ett stalltält, någonstans att vila mellan träningsåk, en egen mekaniker, någon som sköter logistiken, och större tillgång till produkter och medianätverk. Vi har dessutom tillgång till ett teamhus i Morzine i franska Alperna där vi har spenderat stora delar av sommaren med att träna mellan tävlingarna.”

Sven MartinPosebild i Leogang med Zwararna på flankerna, Ben Zwar till höger och Oliver länst till vänster-

Bästa säsongen hittills 

Från att ha varit privateers i Australian och kämpat med extrajobb, tidsskillnader och dyra flygbiljetter till att numer vara bosatta i Sverige, träna med Adrian och DSA, tävla för svenska landslaget och vara teamåkare för The Union. Mycket har hänt de senaste två åren för bröderna Zwar.

“Skillnaden är massiv. Det har varit ett ofattbart lyft för oss”, säger Oliver. Han har precis kommit på 17e plats i VM i Val di Sole. Ett personbästa och första gången som han tar sig in i Topp 20. Ben har också tagit personbästa på VM med en 24e plats. Oliver fortsätter: “Val di Sole är ett perfekt exempel på hur mycket som har ändrats de senaste  åren. Sist vi var här var 2019. Då var det jag, Ben och mamma. Vi hade parkerat upp och gömt vår bil på andra sidan floden eftersom vi inte kunde vara i själva stallområdet. Vi hade inga riktiga verktyg, ingen support. Förra veckan var vi tillbaka igen för VM och allt var helt annorlunda. Vi var där med hela svenska downhill-laget, Adrian var med som ledare och hjälpte till med allt från mat till linjeval. Vi hade en mekaniker och en massör. Det kändes helt galet att luta sig tillbaka och se skillnaden från 2019”. 

Sven MartinÄr inte bilderna lite suddiga går det för långsamt. Ben på världscuptävling i Italien.

Och ja, resultaten talar för sig själva. Bröderna blir snabbare, säkrare och tar personbästa efter personbästa. De kvalar med enkelhet in till världscuper, Oliver var med i livesändningen på Red Bull TV i Les Gets och båda bröderna knackar på Topp 20-dörren vid varje givet tillfälle. Fortsätter de så här så är det bara en tidsfråga innan de båda är stammisar i livesändningarna. 

Cykling i inboxen

Missa inte det senaste från Happyride, signa upp dig på vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kommer max en gång i veckan.

Senaste kommentarer

jonj5555 2021-09-28

Bra, mer sånt här! Imponerande att Robin Wallner slog Ben Swar i dh. Synd att han ska pensionera sig.

Emil777 2021-09-05

Förra sommaren, en varm förmiddag på toppen av Källviksbacken. Ungefär en månad efter jag köpt min första fulldämpade mtb började jag småprata men en australiensare. Han hade cyklat "a feeew years" och var allmänt trevlig. Sen började vi cykla ner. ...

Spindelbenen 2021-09-05

Sjukt kul det där.

jonte987 2021-09-03

Var lite kul när de dök upp hos Ben Cathro utan hojar och kvalade in på hans rig.

Ustzeust 2021-09-03

Gick väll ganska bra för en av dom på VM?

Jolinwood 2021-09-03

Kul! Låter ju fantastiskt med träningsmöjligheter i Frankrike. Lycka till🙌 Happy: varför inte göra lite semi-löpande intervjuer/reportage med bröderna? Hade varit jätteintressant att få en inblick i hur deras träningsvardag ser ut.