Byta cykelslang och olika typer av däck

Datum:
16 april 2022 13:14

I den här videon och artikeln visar vi hur du byter slang om du har fått punktering, vi visar också några olika typer av cykeldäck.

Har du bara fått punktering som behöver lagas med ny slang? Är dina däck slitna? Eller är du kanske bara sugen på att få en ny cykelupplevelse med bredare, smalare, slickare, grövre mönstrade, tätare mönstrade eller kanske dubbade vinterdäck? Då är detta videon för dig.

PUNKA OCH SLITNA DÄCK:
I denna videos första halva visar vi hur du lagar punktering genom att byta slang, vilka verktyg som behövs och lite tips och tricks som underlättar detta. Vi berättar också hur du ser när det är dags att byta däck på grund av slitage.

BYTA DÄCK FÖR NY KÄNSLA:
I den andra delen av videon (från 13:09 och framåt) resonerar vi kring ett annat skäl än rent slitage till att byta cykeldäck: jakten på en annan upplevelse av cykeln som du redan har. Däck är relativt billiga, men har STOR betydelse för känslan på cykeln, våga pröva nya däck! Vi visar därför lite olika typer av däck: mönstrade graveldäck för din landsvägshoj, dubbdäck till din pendlingscykel eller mountainbike, olika mtb-däck för torra sommarstigar och grovmönstrade sulor för lerig höstdagar.

Byte av slang och laga punktering cykel

Verktyg:

  • Däckjärn av plast (Så inte fälgen skadas)
  • Slang
  • Pump

Däck av, slang ur
Töm ut luft om det finns någon kvar i slangen. Sedan skruvar du av ventilringen. Tryck in ventilen så att den åker in i fälgen. Detta gör att det finns utrymma för däcket att åka ner i fälgbanan. Gå runt däcket och tryck in däcket så att det hamnar nere i fälgbanan, då blir det lättar att ta loss det. Ta däckjärnet och börja på motsatt sida av ventil. Tryck in den under kanten av däcket och sedan bänd över så att den hamnar över fälgkanten. Håll kvar däckjärnet under det utstickande däcket och sedan dra runt det längs fälgkanten så att hela sidan av däcket trycks ut. Nu kan du enkelt ta ut slangen utan att trä av hela däcket från fälgen.

Ny slang, på med däcket
Ta en ny slang och blås in lite luft för att lättare kunna trä i slangen i däcket. Börja med att stoppa in ventilen ner i ventilhålet. Har din slang en presta ventil så ska ventilringen skruvas av och för att sedan skruvs på sist efter att däcket har blåst upp, detta för att undvika att slangen kommer i kläm och däcket hamnar rätt på plats. När du har satt in slangen i däcket börjar du vika in däcket in i fälgbanan. Börja vid ventilen och sedan arbeta dig längs sidorna. Viktigt att trycka in däcket så att det hamnar i mitten av fälgbanan.
När du kommer till sista delen av däcket som ska vikas in kan du med handkraft dra över däcket. Du kan även ta hjälp av ett däckjärn, men var försiktig så du inte klämmer hål i den nya slangen. När däcket är på plats pumpar du upp till rätt tryck och avsluta med att skruva på ventilringen.

Tips: Kolla alltid innan du sätter i en ny slang vad som orsakade punkteringen. Lyssna och känn för att hitta hålet. Du kan också lägga slangen i en hink med vatten så att du ser vart det bubblar ifrån.

Varför byta däck?
Däcket är slitet och behöver därav bytas. Lättas kan du avgöra slitaget genom att jämföra det med framdäcket. En del däck har också indikeringar som visar när det är dags att byta, ser olika ut på olika däck, i videon finns en sådan variant.

Ett annat skäl till att byta däck är om du vill ha en annan dimension för att få en annan komfort, rullmotstånd eller grepp.

Olika storlekar på de vanligaste däckdimensioner cykel

Landsvägscykel:
28tum = 622 däckbredd mellan 23-32mm

Mountainbike
26tum = 559 däckbredd mellan 1,5 – 2,5 = 40 – 65mm
27,5tum = 584 (650b) däckbredd mellan 1,9 – 2,5 = 48 – 64mm
29tum = 622 däckbredd mellan 1,9 – 2,4 = 47 – 63mm


Cykling i inboxen

Missa inte det senaste från Happyride, signa upp dig på vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kommer max en gång i veckan.

Senaste kommentarer

Inga kommentarer