Cannondale lanserar radar och automatisk belysning kallad ”smartsense”

Datum:
18 januari 2022 15:00

Nu lanseras den senaste generationen av Cannondales komfortracer Synapse. Tillsammans med den nya Synapse kommer ett nytt system som kallas Smartsense som ger dig radar och automatisk belysning.

Synapse är ingen nykomling i Cannondales cykelkatalog, 15 år har modellbetäckningen blivit och nu kommer nästa generation.

Smartsense – bilradar och smarta lysen

Det som är mest kittlande med den nya versionen är radar- och belysningsmojängen ”smartsense”. Lite samma vibbar som den drönarbaserade cykelbelysningen som testas i Skara, men smartsense-systemet framstår som aningens mer rimlig på pappret, även om de så klart inte riktigt har samma syfte eller ska ställas mot varandra. Okej, till saken.

Smartsense är ett nytt system som Cannondale tagit fram tillsammans med Lezyne och Garmin. Smartsense består av två sensorer, två lampor och en liten display. Det låter kanske inte som så mycket för världen. Men de två sensorerna, varav en sitter under sadeln, riktad bakåt, är en radar, Garmin Varia Radar.

Garmin Varia Radar känner av när fordon närmar sig bakifrån.

Den känner av när bilar eller andra fordon närmar sig bakifrån och varnar för det på den lilla displayen som sitter framför styret. Den kan även varna på din smartphone om du har Cannondale-appen igång. Den kan även visa hur fort ett fordon närmar sig och när det har passerat, vilket du förhoppningsvis märker ändå.

”Displayen” vid styret visar när något närmar sig bakifrån.

Den andra sensorn sitter på framhjulet och märker alltså när cykeln är i rörelse och slår på systemet. Du behöver alltså inte starta det själv, utan det går igång automatiskt när du börjar cykla. Du kan till och med få det att känn av din smartphone om du har Cannondaleappen installerad och därmed dra igång redan när du närmar dig cykeln.

Den främre enheten består av en liten display och en lampa.

Systemet har också, som tidigare nämnts, två lampor. Dessa kan användas på flera olika sätt. Dessa tänds automatiskt när en ljussensor (okej då det fanns tre sensorer) tycker att det är för svagt dagsljus. Via appen kan du dessutom styra hur du vill att lamporna ska fungera. Baklampan kan fungera som bromsljus, något som kan vara bra ute i trafiken, även om det antagligen tar ett tag för dina medtrafikanter att förstå att du faktiskt har ett bromsljus och inte bara en glappande baklampa.

Om du vill öka din synlighet kan du dessutom välja att låta baklampan lysa starkare, eller gå från ett hädiskt blinkande till fast sken, när en bil närmar sig bakifrån för att göra dig lättare att upptäcka. Lamporna på cyklarna som säljs i Sverige följer StVZO-normen.

Det enda batteriet som krävs för Smartsenes-systemet sitter nedanför vattenflaskan.

Hela karusellen drivs av ett batteri som sitter fast på ramen och kan plockas bort och laddas. Det ska även komma möjligheter att fästa ett dylikt batteri på andra Cannondalecyklar, med hjälp av ett speciellt flaskställ och då ska alltså hela systemet kunna monteras på andra cyklar än Synapse-serien. Men om detta lämnar inte Cannondale speciellt mycket information.

Cannondale meddelar att Synapse kommer i fyra olika varianter som alla har kolfiberram och levereras med Smartsense.

Synapse Carbon 1 RLE som har en prislapp på 103.999 kronor, vilken rättfärdigas med hjälp av en elektronisk Shimano Dura Ace tolvdelad grupp med hydrauliska skivbromsar.

Synapse Carbon LTD RLE  som tömmer din plånbok på 80.999 kronor och ger dig en full tolvdelad Shimano GRX 800 med hydrauliska skivbromsarbromsar.

Synapse Carbon 2 RLE  som kostar 66.999 kronor och har en elektronisk elvadelad Ultegra -grupp med hydrauliska skivbromsar.

Synapse Carbon 2 RL är budgetvarianten och kostar därför bara 49.999 kronor och kommer med elvadelad 105-grupp och hydrauliska skivbromsar.

I sitt pressmaterial lägger inte Cannondale ner några enorma resurser på att presentera den nya hojen, men det sägs att den ska ha åtta procent mer flex av det bekväma slaget. Alltså att det ska flexa för att dämpa vibrationer från vägen och göra cyklingen mer behaglig. Den ska också ha fått en mer upprätt sittställning, även det för att skona kroppen.

Nya Synapse ska ge åtta procents bättre vibrationsdämpning för en bekvämare cykling.

Men det är inte bara på bekvämlighetsfronten som Synaps har uppdaterats. Den ska även ha sneglat lite på Supersix, Cannondales toppnotch-hoj, och fått bättre aerodynamik. Ramen ska kunna ge plats åt däck som är upp till 35mm breda.

Med förbättrad aerodynamik ska den nya Synapse ge dig mer fart per förbränd kalori.

Cykling i inboxen

Missa inte det senaste från Happyride, signa upp dig på vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kommer max en gång i veckan.

Senaste kommentarer

Fjärdebrunn 2022-02-15

Är man ett innovationsdrivet företag med stora krav på att snabbt få ut produkter på marknaden kan nog fort bli på bekostnad av bästa möjliga. De ser ett för varumärket attraktivt segment växa och vill hålla position där. Då är det bara att skjuta ut...

gustavgo 2022-02-11

Är inte det den gamla modellen då? I materialet de gick ut med i media så var det enbart SmartSense på nya Synapsen, så verkar det även vara på Cannodales hemsida.

C-dale 2022-02-11

Om jag söker på Europa dyker flera modeller upp utan smartsense.

Snuten 2022-02-11

Jag försöker låta bli att öda min dyrbara och begränsade energi på att störa mig på produkter av det slag som tas upp i denna artikel - var och en får ju göra som den vill med sina pengar. Det är dock svårt att låta bli att reflektera över de mest s...

Razzr 2022-02-11

Den värsta med Dura ace är väll si så där 50000:- billigare än en Roubaix s-works

Snuten 2022-02-11

Tänker att detta måste vara en fantastisk cykel eftersom BUDGETMODELLEN kostar 50 papp. Köp för he.

gustavgo 2022-02-10

Du menar en annan modell från ett annat märke? Nya synapsen finns ju bara med lysen i alla fall i Europa.

C-dale 2022-02-10

Bara att köpa en modell utan.

AlfaAlfa 2022-01-31

Oki, jag drar en kommentar...ni som hoppar till över priserna...som självutnämnd cykelnörd så kan jag bara säga att det här är bara början. Då det råder komponent brist (vem som helst kan försöka få tag i en komponent grupp på valfri hemsida)....så...

fedde 2022-01-25

Libra Office. /Fedde

KÖP & SÄLJ