Får jag ta med mig cykeln?

Datum:
27 maj 2016 13:25

Som Happyride tidigare skrivit om, så är det inte helt enkelt att ta med sig cykeln på kollektivtrafiken. För att underlätta för våra läsare så postar vi här en lista över vilka regler som gäller för cykel på de olika trafikbolagen.

Arlanda Express

Cykel får tas med gratis och behöver inte vara paketerad. Arlanda Express följer flygbolagens riktlinjer. Högst tillåtna vikt per kolli bestäms av respektive flygbolags regler.

Blekingetrafiken

Cykel får i mån av plats tas med på tåg. För cykeln krävs en cykelbiljett, priset är detsamma som för enkelbiljett ung. Biljetten Duo/grupp kan inte användas.

Dalatrafik

Cyklar får tas med i mån av plats på landsbygdsbussarna. Cykeln medföljer då kostnadsfritt och placeras i bussens cykelställ eller i godsutrymmet.

Hallandstrafiken

Tåg

Se separat information om Västtågen, Öresundstågen, Pågatågen och Krösatågen.

Buss

Cyklar får inte tas med på stadsbussarna. Det går bra att ta med cykel på regionbussarna fram till klockan 23.00 och så länge de är utrustade med särskild upphängningsanordning fram. Cykeln måste alltid ha en egen biljett och för motsvarande ungdomspris.

Inlandsbanan

Cykel är tillåtet att ta med och kostar 50 kronor per sträcka. 2 cyklar per sträcka kan förbokas, fler får följa med i mån av plats.

Jönköpings länstrafik

I mån av plats får en tvåhjulig cykel per resenär tas med på Krösatågen och Västtågen. Cykeln ska placeras på avsedd plats. Avgift för cykel är en motsvarande enkelbiljett för ungdom på Krösatågen. Avgiften på Västtågen är 30 kronor. Vid länsgränsöverskridande resa på Krösatågen adderas de olika länens cykeltaxor. Hopfälld minicykel som du själv kan bära räknas däremot som bagage och får medföras kostnadsfritt

Kalmar länstrafik (KLT)

Buss

Cykel får inte tas med på stadsbuss.

Tåg

Se Skånetrafiken
Lokal avvikelse Kalmar län: På Kustpilen sträckorna Kalmar-Linköping respektive Västervik-Linköping kan inte cykel tas emot p.g.a.. utrymmes- och säkerhetsskäl.

Länstrafiken Norrbotten

Cykel får tas med om plats i bagageutrymme och/eller speciella anordningar för transport, finns. Avgiften är 50 kr per cykel och restillfälle, med undantag för skolelever som ska använda cykel i skolans arbete och som har rätt att ta med cykel utan avgift. På dubbeldäckade expressbussar får cyklar inte tas med (linje 100 Haparanda – Umeå). Samma regler gäller för resenärer med dragpulka. Övrigt resgods får tas med i mån av plats och mot ordinarie godstaxa.

Länstrafiken Västerbotten

Cykel och sparkcykel får tas med i mån av plats. Biljett måste lösas och kostar 50 kronor. Cykel i godsrum ska vara väl emballerad för att ej skadas eller skada annat gods. I övriga fall tillämpas bussgodstaxa. Cyklar kan ej medföras på expressbussarna på Norrlandsresan.

Norrtåg

Det är endast tillåtet att ta med cykel ombord på sträckan Storlien-Sundsvall. Cykel får tas med i mån av plats med ett maxantal på 4 cyklar. På övriga sträckor är cyklar på grund av platsbrist inte tillåtna att ta med.

Det är personalen ombord som avgör om cykel får medföras på sträckan eller inte. Det kan i vissa fall vara olämpligt att ta med cykel trots att det finns plats på den station man reser från på grund av att tåget är fullbokat längre fram på sträckan.

NSB (Norges statsbaner)

Det är möjligt att ta med cykel mellan Oslo och Göteborg. Kostnaden är som en barnbiljett på ca 275 NOK.

Roslagståg – DSB Sverige

Se Krösatågen och Västtrafik

SJ

Cykel får inte tas med. Undantag görs om cykeln packas ner i väska och uppfyller kraven för bagagestorlek. Hopfällbar cykel som placeras i väska klassas som bagage och får tas med kostnadsfritt.

Rykten säger dock att SJ funderar på specifikt utrymme för cykel. Ryktet bekräftas också av SJ´s kundtjänst men än så länge är inget bestämt om hur det kommer att fungera med dessa cykelutrymmen eller när det är tänkt att de ska införas. Troligtvis kommer utrymmena att vara bokningsbara men vilka vagnar det kommer att gälla, finns det heller ingen information om.

Skånetrafiken

Buss

På stadsbussar får inte cyklar tas med med undantag för hopfällbara cyklar som räknas som bagage och tas med gratis. Ingen påse eller väska behövs. Det går bra att ta med cykel på regionsbussar men endast under vissa dagar och tider. Bussarna har cykelhållare och tar cyklar i mån av plats. Det ryms som mest en cykel per buss. Tiderna som gäller är helger klockan 04.00–23.00. Under sommarperioden 15 juni – 15 augusti gäller dessa tider alla dagar.

Tåg

 • Det går bra att ta med cykel på Öresundstågen i mån av plats. Det är alltid tågvärden som avgör hur många cyklar som får plats. Cykeln måste ha en egen cykelbiljett och priset är detsamma som för barnbiljett. Samtliga biljetter för resa med Öresundståg måste köpas i förhand och i biljettautomaterna finns även biljetten som heter cykelbiljett. Köps biljett för cykel via Skånetrafikens app så får man välja barnbiljett till cykeln istället. För tandemcykel krävs två cykelbiljetter eller barnbiljetter. Hopfällbar cykel räknas som bagage när den är hopfälld. Även en barncykel räknas som bagage. Dessa tas med utan kostnad på alla bussar och tåg. Cykelbiljetten räknas inte in i Duo/Familj-biljett eller månadskortet Jojo Period utan måste köpas utöver. På Öresundstågen går det bra att ta med lastcykel och cykelvagn men endast mellan stationerna Hyllie i Sverige och Tårnby station i Danmark. Cyklarna ska placeras i den låga tågvagnen och det ryms som mest 9 cyklar per tågset. En cykel per resenär får tas med.
 • Det går även bra att ta med cykel på Pågatågen. Tandemcykel får tas med i mån av plats och kräver två cykelbiljetter eller två barnbiljetter. Cyklarna placeras i mitten av tåget och det ryms vanligtvis sex cyklar per tågset.
 • Cykel får också tas med på Krösatågen som körs mellan Hässleholm och Växjö. Som mest ryms tio cyklar per tågset. Tandemcyklar får inte tas med p.g.a platsbrist.

Ersättningsbuss: Cykel får inte tas med.

Stockholms lokaltrafik (SL)

Det är möjligt för cyklister att ta med sig cykeln på vissa sträckor men det finns en rad begränsningar. I rusningstrafik får cyklar inte tas med på Saltsjöbanan eller på sträckorna Jakobsberg – Västerhaninge och Uppsala – Tumba med pendeltågen. Rusningstrafik räknas mellan 06.00 och 09.00 samt mellan 15.00 och 18.00. Under helger gäller inga tidsbegränsningar. Vad som kan vara värt att tänka på är att andra resenärer alltid har företräde före cyklar vilket innebär att om det är trångt på tåget kan du alltså få vänta tills det finns plats. Enligt SL brukar det vara mer utrymme i mitten av tåget.

Cyklar är inte välkomna på pendeltåg till eller från Stockholms central eller Arlanda. Lika så gäller ombord på stadsbussar, i tunnelbanan och på lokaltågen: Nockebybanan, Lidingöbanan, Tvärbanan och Roslagsbanan. På sträckorna finns enligt SL inte utrymme för att ta med cykeln. ”Pedaler, styre och hjul kan skada cyklisten eller andra resenärer i rulltrappor, hissar och ombord på bussen eller tunnelbanetåget – särskilt vid inbromsningar.” SL informerar även att deras bussar och tåg inte är byggda för att transportera cyklar vilket innebär en fara då utrymningsvägar blockeras vid eventuell transport av cyklar.

Sparkcykel och hopfällbar cykel går bra att ta med.

Swebus

För den som gärna vill fortsätta resan på två hjul efter att ha klivit av bussen går det bra att ta med sig cykel. Plats för cykel köps till som tilläggsprodukt på biljetten och kostar 99 kronor. Bussen har plats för tre cyklar på varje tur. Cykeln måste vara ordentligt emballerad.

Swebus tips på hur cykeln ska paketeras:

 • Alternativ 1:
  Packa din cykel i en cykelväska enligt de anvisningar som medföljer väskan.
 • Alternativ 2:
  Vrid styret ett kvarts varv
  Montera bort pedaler och hjul
  Packa/täck din cykel med exempelvis bubbelplast eller wellpapp och packa i kartong eller hållbar säck.
  Vi förbehåller oss rätten att neka ta med cykeln och den bedöms kunna skada övrigt bagage.

Tåg i Bergslagen (Tågkompaniet)

Det är möjligt att ta med cykel på alla tåg och alla avgångstider inom Tåg i Bergslagen, Värmlandstrafiks områden samt på X-tåget. Det är dock inte möjligt att ta med cykeln vid ersättningstrafik i stället för det ordinarie tåget.

Inom Tåg i Bergslagen kostar det inget extra att ta med cykeln, inom Värmlandstrafiks område (Värmland samt Värmlandstrafiks tåg på sträckan Örebro–Karlstad) kostar det 20 kronor och på X-tåget kostar det 30 kronor att ta med cykeln. Det finns även några andra saker som cyklister bör vara uppmärksam på:

 • Inom Tåg i Bergslagen och på X-tåget får två cyklar plats på varje tåg. I Värmland tar vi med cykeln i mån av plats. Det går inte att förboka någon plats för cykel. Finns det plats så finns det. Är det fullt så är det.
 • Cykelplatserna är gjorda för vanliga cyklar. Du kan alltså inte ta ombord tandemcykeln, cykelkärran eller liknande.
 • Du ansvarar själv för att cykeln kommer på och av tåget.  Hjälp oss att se till att tåget kommer i väg i tid.
 • Det finns en särskild anordning ombord för att säkra cykeln under resan. Använd den, annars kan människor göra sig illa när de går förbi.
 • Du ansvarar själv för cykelns väl och ve under resan.Tågkompaniet kan inte ta ansvar för eventuella skador på cykeln.
 • Ibland ersätts tåget med buss en viss sträcka. Då kan vi inte garantera att cykeln kommer fram samtidigt som du. Prata med tågpersonalen för mer information.

Tågåkeriet i Bergslagen  (Tågab)

Cykel får tas med i mån av utrymme, max 4 cyklar per tåg. Lasta och lossa får cyklisten göra på egen hand i vagn 13 eller 14. Priset för cykel är 60 kronor och betalas ombord.

Uppsala länstrafik (UL)

Buss

Cykel får inte tas med på stadsbussarna. Under perioden april – oktober får cykeln tas med på regionbussarna i mån av plats. Plats finns för två cyklar på varje buss och de förvaras i ställ på utsidan. Undantag finns för linje 801, 677, 110, 111, 115 och expressbussar där cykel inte kan tas med. Biljett för cykel köps med betalkort ombord och kostar 45 kronor.

Tåg

På Upptåget får cykel tas med året runt i mån av plats, måndag–fredag före kl. 06.00 mellan kl. 9.00–15.00 och efter kl. 18.00 samt lördag och söndag, med andra ord utanför rusningstid. Det finns plats för två cyklar och dessa ska förvaras i avsett ställ. Hopfällbara cyklar som förvaras i en väska som är helt stängd, får tas med ombord utan avgift, i mån av plats och om den utan besvär kan bäras av en person. Biljett för cykel köps med betalkort ombord för 45 kronor. Tandemcykel, lastcykel och cykelvagn räknas dock som skrymmande gods och innebär att utrymningsvägar blockeras, därför får de inte tas med.

För pendeltågstrafiken med SL gäller SL:s regler för cykel ombord på hela sträckan till och från Uppsala.

Värmlandstrafik

Värmlandstrafiken har tagit fram en unik lösning för de som vill kombinera cykel och kollektivtrafik. Den som har ett registrerat Värmlandskort med en aktiv periodladdning (gäller inte för skolladdning) har möjlighet att hyra en hopfällbar cykel som kan tas med ombord på bussar och tåg. För 200 kronor i månaden får abonnenten fri tillgång till lånecykeln. Som kortast kan cykeln hyras i en månad och som längst i sex månader, sen måste avtalet förnyas och cykeln byts ut. Se även tåg i Bergslagen.

Buss

Cykel får inte tas med, undantag görs för vikcyklar som kan tas med i mån av plats och ska placeras i bagageutrymmet. Det finns utrymme för två cyklar samtidigt.

Västtrafik

På de flesta tåg, båtar och regionbussar så går det oftast bra att ta med cykel. Men på spårvagnar och stadsbussar är det inte tillåtet. Undantag görs för hopfällbara cyklar då dessa betraktas som bagage, de ska dock vara hopfällda då de tas ombord. I de fall det är möjligt att ta med cykel ombord på buss eller tåg ska en cykelbiljett lösas. Denna kostar 30 kr och är giltig i 180 minuter. Biljetten kan köpas hos alla försäljningsombud, men Västtrafik rekommenderar att biljett köps av bussförare eller tågvärd så att cyklisten med säkert vet att det finns plats ombord för cykeln. Pendeltågen tar max 6st cyklar och Kinnekulletågen tar max 2st.

Spårvagn och stadsbuss

Cyklar får inte tas med. Undantag görs för hopfällbara cyklar som ses som bagage och får medföras kostnadsfritt enligt bolagets resevillkor för bagage.

Övriga bussar

I mån av plats får cykel tas med. Cykelbiljett krävs utöver giltigt färdbevis och kostar 30 kr. Cykeln ska placeras i bussens godsutrymme. Hopfällbar cykel går som bagage och får medföras kostnadsfritt.

Tåg

På Västtågen får cyklar tas med i mån av plats. Undantag görs för lastcyklar och cykelkärror som inte får tas med.

Färja

 • På Älvsnabben och Älvsnabbare i Göteborgs hamn får cykel tas med utan extra kostnad. Cyklister som använder Lundby Mobility Centers cykelpool reser gratis vid uppvisande av cykelns tillhörande kort.
 • På färjorna i Göteborgs södra skärgård är det gratis att resa med cykel.
 • På turerna Tuvesvik – Gullholmen samt Hälleviksstrand – Käringön kostar det 30 kronor att ta med cykeln enkel resa. På Käringön råder dock cykelförbud.
 • På färjan Lysekil Södra hamnen – Östersidan – Fiskebäckskil får cykel tas med kostnadsfritt.
 • På Kosterbåtarna kostar det 70 kronor kontant tur och retur att ta med cykel ombord.

I mån av plats går det bra att ta med olika cykeltyper och cykelvagnar på färjorna, Västtrafik uppmanar dock sina kunder att kontakta respektive trafikbolag för att höra vilken färja som ska köras på tilltänkt tur, då detta kan påverka platsutrymmet.

 X-Tåg

Cykel får tas med i mån av plats. Kostnaden är 30 kronor. X-tågen kan ta max 2 cyklar per tur i särskilda cykelställ. I stadstrafiken får cyklar inte tas med. Se även tåg i Bergslagen

Östgötatrafiken

Från den 1 maj 2016 blev det tillåtet med cykel på Östgötatrafiken under vissa tidpunkter på dygnet. Av utrymmesskäl kommer det dock att finnas en del begränsningar:

 • I så kallad rusningstid på vardagar – mellan klockan 06.00-09.00 på morgonen och 15.00-18.00 på eftermiddagar, är det inte tillåtet att medta cykel ombord.
 • Övriga tider finns det plats för max sex cyklar ombord på ett tåg. Cyklarna kommer att placeras i den mittersta vagnen vid stolpar som utrustats med fästningsanordningar.
 • Det är alltid kundvärden som avgör hur många cyklar som får tas med. Om det är många andra resenärer ombord, har de alltid företräde framför cyklar. Du kan då bli nekad att ta med din cykel av utrymmes- eller utrymningsskäl.
 • Vikcykel ska förvaras i väska.

Med cykel menas en tvåhjuling av traditionell längd, med sadel, ram och fotframdrift. Cykeln får alltså inte vara motoriserad på något vis. Elcyklar är därmed inte tillåtna ombord. Avgiften för att ta med en cykel ombord motsvarar priset för en ungdomsbiljett.

Även under Vätternrundan blir det förbjudet att ta med cykeln ombord på Östgötapendeln på grund av utrymmesbrist.

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.

Senaste kommentarer

Bikzz 2016-05-30

Gamla goda tider ! Det där har jag inte varit med om, men jag polleterade min cykel med SJ til Wien en gång för länge sen !

kais01 2016-05-30

uppsala länstrafik har brukat ha cykelkrokar framtill på sina bussar, lär ska kosta halv avgift att använda. minns på 80talet när man cyklade ut på plattan på bromma, parkerade cykeln vid flygplanstrappan, släppte ut lite luft och klev på. numera ä...

Aliide 2016-05-30

+ Ha med sig verktyg för att ta bort och ffa sedan montera tillbaka pedaler och svänga styre. Knappast bara att cykla till cityterminalen och lägga in cykeln i bussen och cykla därifrån när man kommit fram! Nä, inget alternativ för mig när jag ska...

Bikzz 2016-05-30

Swebus verkar ändå ganska bra. Enl instruktioner på hemsidan måste man packa in drivlinan och ev skivbromsar, men behöver inte ha kartong el cykelväska. https://www.swebus.se/Documents/RESEVILLKOR/Instruktion%20f%c3%b6r%20paketering%20av%20cykel.pdf ...

Mr Orange 2016-05-29

Onda ögat och lite bannor. Då kan man prata lite bonnigt och be om ursäkt, så är det bra med den saken.

Lazy_eye 2016-05-29

Ja, så är det nog!

frippegubben 2016-05-29

På länstrafiken i Örebro har jag tagit med cykel ett flertal gånger utan extra kostnad, bara häft in den i lastutrymmet, men jag gissar att det är i mån av plats och på egen risk. (OT. I min ungdom polleterade jag en moped jag fått av en gammal släk...

Aliide 2016-05-29

Man kommer inte få gå av där heller (men staden bygger ett till tjuvnäste till cykelgarage, ställen är beställda och de är samma som på Älvsjö, utan fastlåsningsmöjlighet) Det jag undrar lite över, vad kommer hända om man kliver av pendeln vid cen...

Mr Orange 2016-05-29

Undrar hur det blir vid nya pendeltågsstation Odenplan. Där ligger ju pendeltåget under tunnelbanan och delar uppgång...

frause 2016-05-29

Då är det väl ingen cykel längre, utan ett paket?