Utvärdering av rejäla dragkrokshängda cykelhållare

Uakeem

Medlem
Utvärdering av rejäla dragkrokshängda cykelhållare
Edit: På förslag är nu trådtiteln ändrad för att rymma mer än bara Julas cykelhållare. Nu är det fritt fram att fylla på med era erfarenheter av dragkrokshängda cykelhållare.

Min bättre hälft har planerat och bokat en semester i Danmark i sommar och cyklarna ska med. Efter lite irrationellt, i huvudsak emotionellt betingat resonemang konstaterade jag att cyklar på biltaket inte är någon bra idé.

Vi ska åka färja och dessutom kan jag inte sniklåna polarns cykelhållare till taket som jag brukar. Var väldigt nära att köpa ett Thule Rideon för 3 cyklar, men hittade Julas nya ställ för 4 cyklar.

Snålf**n i mig blev överlycklig, men nu återstår att se om snålhet bedragit vishet.

Jag cyklar i huvudsak på hemmaplan och räknar med att stället kommer ligga i garaget 48-50 veckor om året.

Betalade 1600 för stället under Julas introkampanj – just nu anges ett ordinarie pris på 2500. Jag köpt stället i Linköping, där hade de ännu inte fått upp något för visning men packade upp ett på lagret som jag fick titta och klämma på.

Montering

Steg nummer 1 bör vara att kasta instruktionen över axel. Stegen var ologiska, delar som skulle vara förmonterade var det inte (svart detalj i bild nedan) och antalet skruv, mutter och brickor per moment var uppåt väggarna. I slutändan gick det jämnt upp mellan medskickade och använda detaljer.

IMG_0344.JPG
IMG_0343.JPG


Det går förvånansvärt enkelt att montera stället på draget, helt klar ett enmansjobb. Det krävs en del av- och påmontering för finjustering eftersom konan som ska låsa mot draget sitter dold i mekanismen.

IMG_0339.JPG
IMG_0340.JPG


En ny nummerplåt beställde jag från trafikverket, 90 kronor inklusive frakt känns OK. Jag tog den enkla vägen och fäste den med självborrande plåtskruv jag hade liggande.

Lås för montering på kroken och för armarna till cykel ingår.

Funktion

Bild 3.

Jag har testa med 26” Radon Slide i M med 2,4” Chunkey Monkey, Trek Fuel 29” storlek 19,5 och Commencal Ramons 20”. Alla går att fästa, men åter igen med lite fixande. Hjulhållarna krockar med ändpluggarna för de större storlekarna, men jag har inte bedömt det som nödvändigt att ha ändpluggarna på plats. Bör också nämnas att det krävs en mejsel för att justera hjulhållarna.

Armarna som ska hålla cykeln går att montera bort från stödbågen, men tror inte att det är tanken och det är ganska omständligt.

Att vika ned stället för att komma åt bagaget funkar fint, misstänker dock att det kan vara lite svårt att komma åt mekanismen när stället är fullt med cyklar. Svarta bågen i mitten.

IMG_0342.JPG
IMG_0348.JPG


Stödbågen går att vika ned för någorlunda kompakt förvaring.

IMG_0346.JPG


Kontakten är 13-polig för mig som har en bil från -08 med 7-poligt uttag är det lite dumt. De adapters jag hittat ligger på runt 350kronor och Google säger mig att den typ av adapter inte håller så bra eftersom den innehåller ett kretskort. Jag kommer klippa kablarna och koppla in 7-poligt. Antar att jag förlorar back- och dimljus funktion.

Sammanfattning

Jag förväntade mig cykelställens motsvarighet till Lidl's mekställ. Det var vad jag fick. Stället funkar med det krävs en del finlir och testande innan det är inställt. Det saknar smarta och ergonomiska lösningar som finns på dyrare ställ. Skulle jag köpt ett ställ för att använda ofta för korta transporter till skogen skulle jag köpte ett annat ställ med smidigare lösningar.
 
Senast ändrad:

jomper

Forumpappa
Forumvärd
Utvärdering av rejäla dragkrokshängda cykelhållare
Ser väldigt robust ut jämfört med mitt RideOn. Dessutom en fällfunktion som är mer än bara teoretisk.

Fördelen med RideOn skulle jag säga är att de har en bygel som sticker upp mellan varje cykel vilket gör det ännu mer flexibelt avseende olika ramar. RideOn har 7-polig kontakt f.ö, men vår bil från -06 har den 11-poliga så adapter anbefalles även för mig. Vår förstabil som numera är såld var från 09 och hade 7-polig :-)
 

Hasse#7

Aktiv medlem
Utvärdering av rejäla dragkrokshängda cykelhållare
Jättebra redovisning av produkten. Det är Hamron som är fabrikatet? Frågade du om det går att köpa delar om något går sönder eller är det slit och släng som gäller? Hoppas det funkar bra för er på semestern.
 

Uakeem

Medlem
Utvärdering av rejäla dragkrokshängda cykelhållare
Hasse#7 skrev:
-------------------------------------------------------
> Jättebra redovisning av produkten. Det är Hamron
> som är fabrikatet? Frågade du om det går att
> köpa delar om något går sönder eller är det
> slit och släng som gäller? Hoppas det funkar bra
> för er på semestern.


Det stämmer att det är Hamron, av bilderna att dömma samma ställ som Harald Nyborg butikerna har påväg in under annat märke.

Eftersom jag räknade med låg nyttjandegrad tänkte jag inte på att fråga om reservdelar. Väldigt bra poäng annars som även det är värt något extra vid inköp.
 

Rattnalle

Aktiv medlem
Utvärdering av rejäla dragkrokshängda cykelhållare
Låter rätt prisvärt ändå. Så länge grundfunktionen är ok så känns smidighet som en sak det går att spara in på.
 

Superbros

Ny medlem
Utvärdering av rejäla dragkrokshängda cykelhållare
Jag har också köpt stället nu när dom sänkte priset. Har i övrigt ganska lika synpunkter som Uakeem och angående specen och montering så påstås det att man kan köra till ett hänglås för att låsa det i kroken men som ni ser på bilderna så sitter det ett lås där.
(det står f.ö. även på kartongen tillsammans med en bild på stället där man tydligt ser det redan monterade låset...)
Efter justering av "tryckplattan" (gängad) och sett till att dragkroken är ren från fett så verkar det sitta ordentligt.

En sak jag ska kolla är om det går att ändra fästet till ljusrampen så att det sitter ovanför istället för under stället, som det är nu så är den det första (och enda) som tar i marken när man utnyttjar fällfunktionen och eftersom den är av plast så misstänker jag att den kan bli kortlivad. Ev. så kommer en sådan ändring att påverka placeringen av den 4'e cykeln.
 
Senast ändrad:

jomper

Forumpappa
Forumvärd
Utvärdering av rejäla dragkrokshängda cykelhållare
En till skillnad mot Thules RideOn är att det har vanliga spännremmar runt hjulen istället för såna här plastflärpar som detta (och många andra) ställ har. De har tagit till ordentligt med längden så de räcker iaf för 3"-däck.

Gissningsvis går det rätt enkelt att fulmodda detta ställ på samma vis om man vill.
 

darkforce

Aktiv medlem
Utvärdering av rejäla dragkrokshängda cykelhållare
fasen de där satt ju som smäck på en 9-5:a o nu dåg man såg lite bättre bilder så e de inte svårt o bygga om de till enbart 2 hojjar heller ja får nog fasen omvärdera lite ang ha cyklarna bak ist för på takräcke o smidigt o komma åt i bakluckan trots detta på
 

Bulldog76

Medlem
Utvärdering av rejäla dragkrokshängda cykelhållare
Tack för redovisningen.
I och med att jag kommer att använda mitt ställ ofta med 4 cyklar kommer jag att införskaffa Thule Velocompact. Den verkar väldigt smidig. Återkommer med recension när jag har fått den.
 

Uakeem

Medlem
Utvärdering av rejäla dragkrokshängda cykelhållare
Bytte kontakt till 7-poligt på mitt nu ikväll, inga problem alls. Tappar backljuset på rampen, men det hade jag gjort även med adapter efter mitt 7-poliga uttag på bilen inte har med backljuset.

Kunde dock notera att jag satt ljusrampen upp och ned, vänster blinkers på bil blev höger på rampen. Backljuset resp dimljus blev även på fel sida.
 

Bulldog76

Medlem
Utvärdering av rejäla dragkrokshängda cykelhållare
Lägger in min korta recension av Thules Velocompact 927 här om det är ok. Har tagit lite bilder, men inte laddat upp dem, säg till om ni vill ha lite foton på hållaren.Då har jag fått hem min Velocompact och adapter för 4e cykeln.
Uppackning ur kartongen var i princip det enda man behövde göra. Sätta fast en plastbit sen var konstruktionen klar. Allt var förmonterat.

Provmonterade den på dragkroken. man bara lyfter upp den på kroken med låshandtaget uppfällt, sedan hänger den där, och man kan enkelt med en hand justera den i våg och spänna fast den. Klart!

I med sladden, fälla upp bågen och montera cyklar.

4e adaptern var lite mer jobb med, men det var bara själva ihopmonteringen som tog tid. när den är monterade verkar den enkel att ta av och på. Monterade cyklar på den, vilket tog lite tid första gången, (hade cyklarna låsta också så man hade svårt att flytta pedaler som var i vägen.) beroende på gemoetrin, kanske man måste demontera en pedal på någon av cyklarna. Efter man monterat på och av några gånger så tro jag man får snits på det. Den är väldigt ergonomisk i alla fall och tar ganska mycket mindre utrymme i anspråk än Jula cykelhållaren sm jag fick se i butiken.
Då denna ska användas ofta under sommarhalvåret i alla fall föredrar jag smidigheten framför lägre pris.
 

Hasse#7

Aktiv medlem
Utvärdering av rejäla dragkrokshängda cykelhållare
Den här tråden är informativ och bra. Kanske förebygger den uppkomsten av en miljon liknande fast sämre trådar. Jag skulle gärna se att rubriken ändrades till Utvärdering av rejäla dragkrokshängda cykelhållare", eller nåt liknande. Dessutom skulle det vara bra om det stod ett betalt pris i inlägget från Bulldog76.
 

Bulldog76

Medlem
Utvärdering av rejäla dragkrokshängda cykelhållare
Bra förslag, trådstartaren är väl den enda som kan ändra i rubriken?
Jag kan komplettera med bilder också, men det får bli efter midsommar.

Pris på Thule Velocompact 927 4140:- med rabatt (Mekonomen, 10% på alla tillbehör om man har Mekonomekort)
Adapter för 4:e cykeln 1250:-

Inte jättebilligt precis, men man får ställa sig frågan vilket användningsområde man ska ha och hur ofta den ska användas, och väga det emot smidighet att använda och pris.
Lär väl inte behöva köpa fler cykelhållare utan detta är en produkt som lär hålla.
 

Hasse#7

Aktiv medlem
Utvärdering av rejäla dragkrokshängda cykelhållare
Bulldog76 skrev:
-------------------------------------------------------
> Bra förslag, trådstartaren är väl den enda som
> kan ändra i rubriken?
> Jag kan komplettera med bilder också, men det
> får bli efter midsommar.
>

Tack!
 

Rattnalle

Aktiv medlem
Utvärdering av rejäla dragkrokshängda cykelhållare
Jag har ett Julaställ i garaget. Hoppas hinna montera det på söndag och se vad jag tycker. Primärt är tanken att använda det längre sträckor och inte så ofta så stabilitet är viktigt men inte smidighet.
 

Hasse#7

Aktiv medlem
Utvärdering av rejäla dragkrokshängda cykelhållare
Uakeem skrev:
-------------------------------------------------------
> Rubriken är ändrad :-)

Tack igen!
 

jomper

Forumpappa
Forumvärd
Utvärdering av rejäla dragkrokshängda cykelhållare
Man får ännu mer rabatt på Mekonomens webshop om man surfar in och idlar lite, då poppar det upp en ruta med rabattkod. Minns inte om det var 20 eller 25%..
 

Setter

Medlem
Utvärdering av rejäla dragkrokshängda cykelhållare
Tyckte att mitt julaställ gungade lite väl mycket med tre fullgung cyklar på, så jag svetsade på lite förstärkningar. Blev betydligt stadigare. Rörelserna som uppkommer nu är från "svanhalsdragkroken".
Övrigt så funkar den helt ok. Vände på ljusrampen så att den hamnade högre upp. I annat fall tar den i backen när man fäller stället.
 

Bilagor

 • 20150620_140736.jpg
  20150620_140736.jpg
  77.7 KB · Besök: 484
 • 20150620_140809.jpg
  20150620_140809.jpg
  71.4 KB · Besök: 500

Rattnalle

Aktiv medlem
Utvärdering av rejäla dragkrokshängda cykelhållare
Nu är min monterad.

Instruktionen var mycket riktigt helt oanvändbar. Inte ens innehållsförteckningen över lösa delar stämde.

Annars känns den rätt ok. Jag tog bort fällningsfunktionen på min genom att dra åt de skruvarna hårt. Tyckte det glappade för mycket där. Jag har en sedan där luckan öppnas uppåt så det spelar ingen roll. Går att lossa dem igen om det skulle vara så tror jag. Liten glapp kvar men det sitter i den avtagbara dragkroken snarare än stället tror jag.

Väldigt fin gräns mellan när stället går att dra fast hårt och när det vrider sig på kroken. Friktionspasta vore nog inte fel där faktiskt.

Har inte provat att köra något på det än. Men det står på att göra listan.
 
Senast ändrad:

Bulldog76

Medlem
Utvärdering av rejäla dragkrokshängda cykelhållare
Tips som endast gäller idag.
Mekonomen har medlemskväll ikväll. 25% rabatt på allt. Passa på bli medlem och köp en cykelhållare. Ska räcka att man beställer online eller i butik och betalar ikväll. mellan 18-20 tror jag det var.
 

xc2013

Ny medlem
Utvärdering av rejäla dragkrokshängda cykelhållare
Uakeem skrev:
-------------------------------------------------------
> Bytte kontakt till 7-poligt på mitt nu ikväll,
> inga problem alls. Tappar backljuset på rampen,
> men det hade jag gjort även med adapter efter
> mitt 7-poliga uttag på bilen inte har med
> backljuset.
>
> Kunde dock notera att jag satt ljusrampen upp och
> ned, vänster blinkers på bil blev höger på
> rampen. Backljuset resp dimljus blev även på fel
> sida.

Annars funkar denna bra om man inte har canbus(eller det kanske inte är led-lysen på den modellen).
http://www.biltema.se/sv/Bil---MC/Lasta-och-Dra/Dragkrok-tillbehor/Adapter-2000030617/
 
Senast ändrad:

Bulldog76

Medlem
Utvärdering av rejäla dragkrokshängda cykelhållare
Nu har jag testat min Velocompact mer än att bara testa att montera. Hämtade cyklar igår och jag måste säga att hela denna konstruktion känns bara bättre och bättre. Väldigt smidigt att montera både hållaren och cykeln.
De löstagbara skenorna som håller cykeln på plats är lätta att använda och det är just suveränt att de är löstagbara så man kan peta den emellan bakomvarande cykel på ett enkelt sätt.
Man fäller också den väldigt enkelt genom att trampa på en pedal. Varken cyklar eller hängare släpar i marken utan hänger i luften, så inget som repas eller går sönder.

Den kom i princip ihopmonterad. Man kan dra ut lamporna i sidled så att det blir bredare mellan dem och det är enkelt att montera skylten med Clips. Bra om man har två bilar och alternerar mellan dem så man enkelt kan byta skylt.

Testat att montera både vanlig stadscykel och MTB

Kommer lite bilder här:
20150617_192645.jpg


20150617_193038.jpg


20150617_204342.jpg


20150625_182105.jpg
 

Rattnalle

Aktiv medlem
Utvärdering av rejäla dragkrokshängda cykelhållare
Nu är julastället provkört. Inte så fort men en sträcka i normal stadstrafik med massa gropar, kurvor och farthinder.

Det gungade lite i backspegeln men inget anmärkningsvärt och det sitter kvar utan att ha vridit sig.

Lite mek att få dit cyklarna men det svåra var att lista ur var klämmorna skulle sitta, något thulestället också lär lida av.
 

Bulldog76

Medlem
Utvärdering av rejäla dragkrokshängda cykelhållare
Klämmor a är enkla att sätta dit, de är enkla att ta loss och bara föra dem emellan ramarna. Börjar bli van nu att sätta fast dem efter att ha testar 3 gånger.
 

Rattnalle

Aktiv medlem
Utvärdering av rejäla dragkrokshängda cykelhållare
Bulldog76 skrev:
-------------------------------------------------------
> Klämmor a är enkla att sätta dit, de är enkla
> att ta loss och bara föra dem emellan ramarna.
> Börjar bli van nu att sätta fast dem efter att
> ha testar 3 gånger.

Jo men du måste ändå lista ut var de ska sitta på varje ram för att cykeln ska sitta bra. Och för att inte vara ivägen för nästa cykel. När du väl vet det går det kanske fortare med thules men principen är densamma.
 

Rattnalle

Aktiv medlem
Utvärdering av rejäla dragkrokshängda cykelhållare
Som synes så sticker cyklarna ändå upp lite ovanför bilens tak men klart mindre än om de stått på taket.
 

Bilagor

 • WP_20150627_16_28_37_Pro.jpg
  WP_20150627_16_28_37_Pro.jpg
  87.2 KB · Besök: 449

Bulldog76

Medlem
Utvärdering av rejäla dragkrokshängda cykelhållare
Rattnalle skrev:
-------------------------------------------------------
> Bulldog76 skrev:
> --------------------------------------------------
> -----
> > Klämmor a är enkla att sätta dit, de är
> enkla
> > att ta loss och bara föra dem emellan ramarna.
> > Börjar bli van nu att sätta fast dem efter
> att
> > ha testar 3 gånger.
>
> Jo men du måste ändå lista ut var de ska sitta
> på varje ram för att cykeln ska sitta bra. Och
> för att inte vara ivägen för nästa cykel. När
> du väl vet det går det kanske fortare med thules
> men principen är densamma.

Förstår vad du menar. Kanske. :)
På Julas ser det ut som det är svårt att lossa fästena och att man då tänka till, men jag kan ha fel. Men på Thule så sätter man dit cykeln och efter det sätter man dit fästet och för dem igenom ramarna där det finns plats.
Svårt o förklara. Kolla på videon här så kan det förklara lite.

Jag gillar er faktum att den är superenkel att sätta På kroken och cyklar. Tar inte lång tid, inte ens när man inte är van.

Göller att passa på när Mekonomen har klubbkväll med 25% rabatt så kostar det ca 3500. Var vad jag gav för den.
Skulle vara kul med fler recensioner på andra fästen.
Såg en video på Youtube på hang on för 4 cyklar, det tog lång tid att krångla på 4 cyklar
 

Rattnalle

Aktiv medlem
Utvärdering av rejäla dragkrokshängda cykelhållare
De här sitter där de sitter. Så lite eftertanke krävs. Men för två cyklar var det smidigt eftersom bågeb är i mitten. Fler krävs det nog lite eftertanke till.
 

jomper

Forumpappa
Forumvärd
Utvärdering av rejäla dragkrokshängda cykelhållare
Där har vi stora fördelen med Thule RideOn. Det är en bygel mellan varje cykel, den kommer korsa ramen NÅNSTANS oavsett typ av ram (förutom möjligen en Slingshot..). Sen är det simplare på andra vis istället, och jag tror bara det finns modeller för 2 och 3 cyklar.
 

Rattnalle

Aktiv medlem
Utvärdering av rejäla dragkrokshängda cykelhållare
Luthman Photography skrev:
-------------------------------------------------------
> Meh, du har ju en sedan. Varför har man det?

Tystare. Bagaget är ändå typ lika stort/lite som förra generationens passatkombi typ. Fast lite mer svårlastat kanske.
 

Lingon

Aktiv medlem
Utvärdering av rejäla dragkrokshängda cykelhållare
Jag har en thule rideon för tre cuklar som jag är riktigt nöjd med. Tar max 2 min att montera och lasta cyklar + att den sitter riktigt stabilt om man har bråttom.
Enda nackdelen är att tippen är lite omständig om man behöver öppna bakluckan. Går endast marginellt snabbare än att lasta av cyklarna.
 

jomper

Forumpappa
Forumvärd
Utvärdering av rejäla dragkrokshängda cykelhållare
Ja, tippen är rätt meningslös faktiskt. Använde den för första gången i torsdags och har nog haft stället i 6-7 år.

Har man sedan behöver man ingen tipp :-)
 
Utvärdering av rejäla dragkrokshängda cykelhållare
Testade vårt nya Thule vaddetnuheter. Den billigaste vatianten med tre cykelplatser idag, funkade bra. Visserligen körde jag bara med en cx på, men när man väl kommit fram till bästa placeringarna för klämman så går det nog rätt smidigt. Det var inga problem att få i hunn i buren i baggageluckan när man fällde ner stället med cykeln på.
 

Rattnalle

Aktiv medlem
Utvärdering av rejäla dragkrokshängda cykelhållare
jomper skrev:
-------------------------------------------------------
> Har man sedan behöver man ingen tipp :-)

Det beror iofs på hur brett styre man har. Det upptäckte jag idag :)
 

Rattnalle

Aktiv medlem
Utvärdering av rejäla dragkrokshängda cykelhållare
Julastället höll till Åre. Men visst frågetecken för kvalitén för när jag skulle spänna justerskruven mot dragkroken en aning till innan hemresa hade den fastnat. Oklart vad som hänt där. Jag misstänker att gängan inte tål trycket.

Dubbelhäftande tejp dög inte att fästa skylten med iaf. Den ligger i botten av bagaet nu efter att ha loasnat precis vid infarten till McDonalds i Kristinehamn. Står mellan skruv eller någon sorts superlim när den ska dit igen.
 

Bilagor

 • WP_20150705_10_46_40_Pro.jpg
  WP_20150705_10_46_40_Pro.jpg
  120 KB · Besök: 430

Rattnalle

Aktiv medlem
Utvärdering av rejäla dragkrokshängda cykelhållare
perojonsson skrev:
-------------------------------------------------------
> Du får inte plats med en skylthållare för
> skylten. Den kan man skruva fast.

Fullt medveten om att en hållare inte får plats eftersom det är på nåder att skylten får plats. Skruv ligger närmast till hands. Ljusrampen är lite mjuk och lär vrida sig vilket nog gör lim till ett dåligt alternativ.
 
Utvärdering av rejäla dragkrokshängda cykelhållare
Har nu testat vårt Thuleställ lite mer noggrant nu. Det är helt hysteriskt bängligt att få på tre heldämpade cyklar eftersom pinnarna med klämmor måste liksom träs genom ramarna på alla cyklar. Två hojar funkar bra (vilket är det som den kommer att få bära vanligtvis) men nu i åre behövde vå köra lite mer folk och då var det ett jäkla meckande med att få på tre hojar. Det slutade med att vi körde spännband för att hålla kvar den sista.
 
Topp